Vyhřívání
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Vyhřívání
Destičku polep ze volné strany plošných spojů oboustrannou izolepou (tenkou ! Ne tou oboustrannou pěnovou lepicí páskou) a nalep na sekundár. Pak dej do prostředka té díry hromádku kyslého silikonu (tak odhadem, aby se rozlezla přes celou díru) přitiskni držák, a nech zatuhnout. A nezapomeň předtím přiletovat kablíky 
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Vyhřívání
Ta posledni veta je opravdu dulezita! Doufam, ze si na ni vzpomenu pred dokoncenim pripevneni
Diky za rady Martine, prilezitostne to predelam.
Diky za rady Martine, prilezitostne to predelam.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Vyhřívání
Zkusím se i já podělit o zkušenosti:
1. verze s odporovým drátem celkově 50 ohmů byla komplikovaná, asi slabá oboustranka - topilo to, ale nedrželo to - šlo to ven
2. verze s vyškrabanou destičkou plošných spojů, osazená SMD odpory, "přilepená" přes stříbrnou teplovodivou pastu, po obvodu na třech místech zakáplá sekundovým lepidlem (aby se to nehejbalo) funguje. Byl to první pokus, odpory nejsou extra rovnoměrně, ale v domácích podmínkách funguje. Test venku ještě neproběhl - je hnusně, není na co koukat
3. verze mnohem pečlivěji a rovnoměrněji osazená se bohužel nezadařila... sice jsem to krásně připravil, ale jsem pidlovokej - říznul jsem si blbě elipsu. Je sice fajn, že už umím pájet SMD, škoda že neumím měřit ;D ale nevadí, dost mě to bavilo i tak příležitostně to přebrousím, případně přeškrabu
reguluju pulzním regulátorkem za 180,- Kč z elektroobchodu se součástkami, napájím z autozapalovače, nebo z 12V adaptéru, nebo z malé Pb 12V baterie. Regulátorek přišel osazený, stačilo zabastlit do krabičky, přidat konektůrky a hotovo.
Co nedovedu odhadnout a uvidí se až v terénu je wattáž. Verze 2 je někde kolem 2W maximum - bude to stačit?
1. verze s odporovým drátem celkově 50 ohmů byla komplikovaná, asi slabá oboustranka - topilo to, ale nedrželo to - šlo to ven
2. verze s vyškrabanou destičkou plošných spojů, osazená SMD odpory, "přilepená" přes stříbrnou teplovodivou pastu, po obvodu na třech místech zakáplá sekundovým lepidlem (aby se to nehejbalo) funguje. Byl to první pokus, odpory nejsou extra rovnoměrně, ale v domácích podmínkách funguje. Test venku ještě neproběhl - je hnusně, není na co koukat
3. verze mnohem pečlivěji a rovnoměrněji osazená se bohužel nezadařila... sice jsem to krásně připravil, ale jsem pidlovokej - říznul jsem si blbě elipsu. Je sice fajn, že už umím pájet SMD, škoda že neumím měřit ;D ale nevadí, dost mě to bavilo i tak příležitostně to přebrousím, případně přeškrabu
reguluju pulzním regulátorkem za 180,- Kč z elektroobchodu se součástkami, napájím z autozapalovače, nebo z 12V adaptéru, nebo z malé Pb 12V baterie. Regulátorek přišel osazený, stačilo zabastlit do krabičky, přidat konektůrky a hotovo.
Co nedovedu odhadnout a uvidí se až v terénu je wattáž. Verze 2 je někde kolem 2W maximum - bude to stačit?
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
Vyhřívání
Dovoluji si apelovat na předimenzování wattáže výhřevu a zároveň v rámci odlehčení tématu přidat něco k dobru 8-).
Dnes se mi po bezproblémových 5 letech podařilo (mojí blbostí, kdy jsem nejel přes impulzní relé, ale připojil napřímo k trakčnímu akumulátoru a zapoměl odpojit) zničit okulár hledáčku.
Asi na 30 minut jsem zapoměl odpojit napájení výhřevu hledáčku a kochaje se planetárními mlhovinami v zenitu, cca 9W dokonalo za tu dobu své své - roztekl se plast, vytvořily bubliny vevnitř a půl zorného pole pryč... Byl cítit smrad. Ještě, že mám druhý, z 300ky. Hledáček mohu vyhodit. Zajímavé, že dříve, i když jsem nechal plný výkon třeba 10-15 minut se nic nestalo. Nevím, zda to bylo tou dobou na plný výkon či vznikem zkratu. Mimochodem čočka se rozpálila natolik, že jsem si málem spálil oko (ucuknul jsem už při bolesti).
Na nový hledáček tedy vytvořím nový výhřev, ale místo nesmyslně použitého Konstantanu 18ohm/m použiju vyzkoušený Kanthal 53ohm/m, kterým vyhřívám vše ostatní (okuláry, sekundár, boty).
P.S. Jednalo se o tento mnoho let fungující systém rychlého odrosení:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 017610/9#9
Dnes se mi po bezproblémových 5 letech podařilo (mojí blbostí, kdy jsem nejel přes impulzní relé, ale připojil napřímo k trakčnímu akumulátoru a zapoměl odpojit) zničit okulár hledáčku.
Asi na 30 minut jsem zapoměl odpojit napájení výhřevu hledáčku a kochaje se planetárními mlhovinami v zenitu, cca 9W dokonalo za tu dobu své své - roztekl se plast, vytvořily bubliny vevnitř a půl zorného pole pryč... Byl cítit smrad. Ještě, že mám druhý, z 300ky. Hledáček mohu vyhodit. Zajímavé, že dříve, i když jsem nechal plný výkon třeba 10-15 minut se nic nestalo. Nevím, zda to bylo tou dobou na plný výkon či vznikem zkratu. Mimochodem čočka se rozpálila natolik, že jsem si málem spálil oko (ucuknul jsem už při bolesti).
Na nový hledáček tedy vytvořím nový výhřev, ale místo nesmyslně použitého Konstantanu 18ohm/m použiju vyzkoušený Kanthal 53ohm/m, kterým vyhřívám vše ostatní (okuláry, sekundár, boty).
P.S. Jednalo se o tento mnoho let fungující systém rychlého odrosení:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 017610/9#9

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Vyhřívání
Ajaj...
nečekal bych, že 9W tohle zvládne...
přehodnotím své odhodlání vyrobit výkonnější verzi topení.
Sekundární zrcátko mám vyhřívané necelými 3W maximálně. Ještě jsem v praxi na pozorování nepoužil (nebylo potřeba), jen jsem testoval přes noc na balkóně a fungovalo - k ránu bylo orosený všechno kromě sekundáru. přidávat asi nebudu.
Na hledáček plánuji použít zbylý a nevyužítý 50 Ohm odporový drát - to by mělo dát taky necelý 3W max. regulovat dolů umím.
Otázka: není to moc? a bude to stačit?
nečekal bych, že 9W tohle zvládne...
přehodnotím své odhodlání vyrobit výkonnější verzi topení.
Sekundární zrcátko mám vyhřívané necelými 3W maximálně. Ještě jsem v praxi na pozorování nepoužil (nebylo potřeba), jen jsem testoval přes noc na balkóně a fungovalo - k ránu bylo orosený všechno kromě sekundáru. přidávat asi nebudu.
Na hledáček plánuji použít zbylý a nevyužítý 50 Ohm odporový drát - to by mělo dát taky necelý 3W max. regulovat dolů umím.
Otázka: není to moc? a bude to stačit?
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
Vyhřívání
Mám takový nápad, možná je to sci-fi a nesmysl. To ať rozhodnou místní znalci elektroniky a optiky. Nešlo by rosu odstraňovat mikrovlnami? Mikrovlny neohřívají vzduch, sklo ani kov, ale zato jsou silně absorbovány vodou. Od kovu se odráží. Neohřívaly by se tak části dalekohledu, které potřebujeme mít v tepelné rovnováze s okolím. Jelikož jsou mikrovlny zdraví škodlivé (údajně nejvíce pro oko), nesměly by se do dalekohledu pouštět, když do něho člověk kouká. Spíš jsem myslel, že by se občas do okulárového výtahu strčil nějaký mikrovlnný generátor, když si zrovna pozorovatel dává přestávku. Otázka je, kde sehnat vhodný mikrovlnný zdroj. Dostupné zdroje pro MW trouby jsou nadměrně výkonné a nefungují na baterie.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Vyhřívání
Komplikované, drahé a velmi neefektivní. Také to neohřívání skla by byla spíše zásadní nevýhoda, ne? Cílem ohřevu přece není odstranit vodu, ale zabránit aby se vůbec srážela.
Těžko najdeš lepší řešení, než nalepené topné tělísko - ničemu nepřekáží, není o moc komplikovanější než kus drátu, dá se přizpůsobit libovolnému způsobu napájení, řízení je triviální... Tohle asi není oblast, kde by hi-tech řešení vítězilo.
Těžko najdeš lepší řešení, než nalepené topné tělísko - ničemu nepřekáží, není o moc komplikovanější než kus drátu, dá se přizpůsobit libovolnému způsobu napájení, řízení je triviální... Tohle asi není oblast, kde by hi-tech řešení vítězilo.
Vyhřívání
Boramire, díky za názor. Pokud se někomu rosí jen sekundár a nevadí mu, že z něj bude stoupat trochu teplého vzduchu, tak věřím, že stačí topné tělísko. Jak ale přidělat tělísko na korekční desku katadioptru? Pokud bych dal po obvodu korekční desky topný pásek, mám obavy, že bude nutný dost velký výkon, aby se deska prohřála až ke středu. Tím pádem bude před dalekohledem stoupat teplý vzduch a optické vlastnosti desky se zhorší kvůli nerovnoměrněné teplotní deformaci. Pokud by se nějak povedlo desku zahřát rovnoměrně, byla by teplejší než primár a zas by nekorigovala správně. Proto ji nechci zářením ohřívat. Tím nechci nijak propagovat mikrovlny, můj příspěvek byl opravdu míněn jen jako dotaz.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Vyhřívání
Boramyr má pravdu, jek budeš vyrábět mikrovlny a směrovat je na optiku. Nějak si nedokážu představit, jak tam budu někde mít instalovaný magnetron, vysokonapěťový zdroj, dostatečný příun energie a podobné potřebné věci.
A už vůbec nehledě na nějaké limity pro povolené vyzařování. Takoválě věc, byť už s výkonem jen v řádu jednotek wattů, se vůbec neodstíněná provozovat nesmí.
Mimochodem, korekční deska u SCT má tak malou optickou mohutnost, že její deformace nerovnoměrným prohřátím jsou zanedbatelné. Navíc refrakční členy při deformaci poškodí vlnoplochu daleko méně, než zrcadlo při stejné deformaci.
A už vůbec nehledě na nějaké limity pro povolené vyzařování. Takoválě věc, byť už s výkonem jen v řádu jednotek wattů, se vůbec neodstíněná provozovat nesmí.
Mimochodem, korekční deska u SCT má tak malou optickou mohutnost, že její deformace nerovnoměrným prohřátím jsou zanedbatelné. Navíc refrakční členy při deformaci poškodí vlnoplochu daleko méně, než zrcadlo při stejné deformaci.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Vyhřívání
Zdravim,
vyhrievanie 12V+kanthal+suchy zips funguje super, ale chyba mi na tom jedna vec - nejaky maly svetelny indikator, ze to vsetko funguje ked to je vonku v tme. Viete niekto poradit? Len nie je nejake zlozite schemy a nakresy, nie som elektro-amater
vyhrievanie 12V+kanthal+suchy zips funguje super, ale chyba mi na tom jedna vec - nejaky maly svetelny indikator, ze to vsetko funguje ked to je vonku v tme. Viete niekto poradit? Len nie je nejake zlozite schemy a nakresy, nie som elektro-amater
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Vyhřívání
Zapoj paralelne k vyhrivacimu pasku ledku s odporem a podle nastaveneho vykonu bude sviti i patricnym jasem.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Vyhřívání
Tak mer odebirany I na vystupu a pokud bude 0 tak vis ze je neco spatne.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
Vyhřívání
Spekulujem prave nad vyhrievanim mojho 6" refraktoru. Ma to take uchytenie objektivu ze na to nebude uplne jednoduche namontovat vyhrievanie ale chcem sa s tym nejako popasovat.
Nema s tym niekto nejake skusenosti lebo sa mi nechce vymyslat uz nieco vymyslene a je tam dost zadrhelov .
Takto to vyzera : http://stargazerslounge.com/topic/18393 ... r-ar-152s/
Kazdopadne sa o to pokusim (asi so budem vystielat nejakym izolacnym penovym materialom ale je tam aj ta vzduchova medzera a celkovo niesom si isty na aky priblizny vykon to mam dimenzovat.
Skusenost nemam ale okolo 15W by mohlo teoreticky stacit?
Pripadne nestacil aj namiesto vyhrievania iba nieklko minutovy ofuk objektivu nejakym vykonnym pocitacovim vetracikom? (na rozdiel od fenu to vie dobre bezat na baterky) Alebo je dost mozne ze by sa to coskoro orosilo znova ale tuto variantu by som vyskusal este radsej.
Nema s tym niekto nejake skusenosti lebo sa mi nechce vymyslat uz nieco vymyslene a je tam dost zadrhelov .
Takto to vyzera : http://stargazerslounge.com/topic/18393 ... r-ar-152s/
Kazdopadne sa o to pokusim (asi so budem vystielat nejakym izolacnym penovym materialom ale je tam aj ta vzduchova medzera a celkovo niesom si isty na aky priblizny vykon to mam dimenzovat.
Skusenost nemam ale okolo 15W by mohlo teoreticky stacit?
Pripadne nestacil aj namiesto vyhrievania iba nieklko minutovy ofuk objektivu nejakym vykonnym pocitacovim vetracikom? (na rozdiel od fenu to vie dobre bezat na baterky) Alebo je dost mozne ze by sa to coskoro orosilo znova ale tuto variantu by som vyskusal este radsej.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka