Hvězdárna ve vozíku
Re: Hvězdárna ve vozíku
Všiml jsem si, že zakladatel vlákna tu nedávno: 14. 05. 2024, 23:47, byl. Tedy dotaz: jak pokročila stavba mobilní observatoře?
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
Na mě nedávno někde na webu vyskočila tahle malá mobilní hvězdárna univerzity v Oldenburgu v Německu. To vypadá použitelně. Koukal jsem jak je udělaný ten pilíř. Tři závitové tyče, nejspíš aku vrtačkou se spustí patky na zem a nadzvedne se to nad podlahu přívěsu. To může celkem dobře fungovat.
https://www.balkonsternwarten-netzwerk. ... Oldenburg/
https://weser-ems.leb-niedersachsen.de/tiny-obs.html
https://www.balkonsternwarten-netzwerk. ... Oldenburg/
https://weser-ems.leb-niedersachsen.de/tiny-obs.html
Pěkné. Tohle ve mě vyvolalo dvě asociace.
První je vzpomínka na pojízdnou prodejnu, která zajížděla do malé vesničky na Vysočině, kde jsme u babičky trávili školní prázdniny a odkud jsem babičce nebo tetě nosil tašky s nákupem. Zde to je obdoba, jen se nenabízí tělesná ale duševní potrava a osvěta.
No a druhou je film Pelíšky, kdy po prezentaci plastových "skleniček" paní Zázvorková odtuší - " a skláři nebudou mít co žrát". Pokud by se v naší republice zřídilo a provozovalo například v každém kraji jedno takové zařízení, může se zrušit většina lidových hvězdáren a jejich zaměstnanci by dopadli tak, jak prorokovala zmíněná herečka
.
Ale výborná inspirace pro majetné hledače tmavé oblohy.
První je vzpomínka na pojízdnou prodejnu, která zajížděla do malé vesničky na Vysočině, kde jsme u babičky trávili školní prázdniny a odkud jsem babičce nebo tetě nosil tašky s nákupem. Zde to je obdoba, jen se nenabízí tělesná ale duševní potrava a osvěta.
No a druhou je film Pelíšky, kdy po prezentaci plastových "skleniček" paní Zázvorková odtuší - " a skláři nebudou mít co žrát". Pokud by se v naší republice zřídilo a provozovalo například v každém kraji jedno takové zařízení, může se zrušit většina lidových hvězdáren a jejich zaměstnanci by dopadli tak, jak prorokovala zmíněná herečka
Ale výborná inspirace pro majetné hledače tmavé oblohy.
už som to sem dával - medzi zaujímavé odkazy.
Taktiež pekne sofistikované riešenie: https://www.trailerdomes.com
Taktiež pekne sofistikované riešenie: https://www.trailerdomes.com
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Vyzerá to všetko ako výborné riešenie, dokiaľ nebude treba prezúvať na zimné pneumatiky 
- vicky79
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Jako (spolu)zakladatel tohoto vlákna se po dlouhé době vracím, abych napsal, jak to s hvězdárnou ve vozíku nakonec celé skončilo.
Nakonec z toho sešlo, jelikož jsem poslechl rady místních moudrých mužů, že je to jednoduše blbost.
Ale protože se nerad vzdávám a v noci jsem stále nemohl spát, tak jsem do mého přívěsného vozíku vyrobil alespoň spací „astro“ karavan.
Spím v tom, převážím v tom astromateriál, vařím, sprchuji se. V bedně vpředu je baterie (50 Ah) od Hádese, která napájí karavan i montáž zároveň. Je tam plynový vařič i čínské topení Vevor 5 kW. Na boku mám pumpovací sprchu až pro 4 osoby. Zbytek vidíte na fotkách.
Takže aspoň něco vzniklo.
Je to skvělé astro zázemí.
Nástavba (váha pouhých 200 kg) je na vozíku jen na sponách a během 5 minut jde celá sundat. Po odmontování skříňky je to zpět jen obyčejný holý přívěsný vozík, na kterém nejsou vůbec žádné zásahy. Takže STK vždy OK.
Dal jsem si za úkol, že to celé vybuduji z odpadu kolem sebe.
Materiál na tuto nástavbu byl zcela zadarmo a je vyrobený ze sajtny kamionu. Je profilovaná, takže pevnost je fakt neskutečná, a izolace tam také nějaká je.
Bednu vpředu na oji jsem vyrobil také zdarma z plechů vyhozeného plynového vařiče.
Skříňky uvnitř? – zase zdarma. Jedná se o vykuchané vyhozené mikrovlnky, které jsem přejel kobercem.
I LED diody uvnitř jsou z vrakoviště. Střešní okno? – vrakoviště, zdarma.
Boční okénka? – dvojitá okénka z vyhozené sušičky (zdarma).
Makrýzka? – hliníkový stativ ze starého dalekohledu od Hamy (zdarma).
Kupoval jsem jen koberec, milion nýtů, milion vrtáků, kotouče, tmely, lišty, 4 metry čtvereční slzičkového plechu a další spojovací materiál a nějaké drobnosti jako zámek, lepidlo atd.
Cena celkem? = do 300 euro vše + 120 euro bufík od Vevoru + nákup baterie 160 euro. (Dříve stará těžká olověná baterie nevyhovovala – byla ale zdarma.)
Při stavbě mi zahynula flexa, vrtačka i nýtovací kleště – po reklamaci nové, takže mám nakonec i nové nářadí zdarma. V Německu to vymění hned a bez keců.
Testováno v –20 °C – spaní ve slipech. V Norsku jsem to málem převrátil na ledovci, v Bosně jsem s tím zapadl uprostřed minového pole. Dosažená nejvyšší rychlost – 160 km/h.
Kdekoliv s tím zastavím, každý to chce vidět a každý si to fotí – jsem za exota.
Stále tam něco vylepšuji, dodělávám a předělávám.
Ještě tam hodím hliníková kola z Golfu 2 nebo z Felicie a obuji tam pořádné outdoor pneu.
Až s tím konečně skončím a uznám, že takto to už nechám, zaplatím někomu spreje a nechám to posprejovat do vojenské kamufláže – viz ty 2 poslední fota jako vizualizace od AI.
Kdyby měl někdo zájem o další fotky či rady, doplním.
Pokud by někdo z vás, které tu trochu znám a kterým důvěřuji, chtěl přijet za pekelnou astronomickou tmou do Durynského lesa, zdarma mu to zapůjčím a doporučím dobré lokality pro pozorování.
Nakonec z toho sešlo, jelikož jsem poslechl rady místních moudrých mužů, že je to jednoduše blbost.
Ale protože se nerad vzdávám a v noci jsem stále nemohl spát, tak jsem do mého přívěsného vozíku vyrobil alespoň spací „astro“ karavan.
Spím v tom, převážím v tom astromateriál, vařím, sprchuji se. V bedně vpředu je baterie (50 Ah) od Hádese, která napájí karavan i montáž zároveň. Je tam plynový vařič i čínské topení Vevor 5 kW. Na boku mám pumpovací sprchu až pro 4 osoby. Zbytek vidíte na fotkách.
Takže aspoň něco vzniklo.
Je to skvělé astro zázemí.
Nástavba (váha pouhých 200 kg) je na vozíku jen na sponách a během 5 minut jde celá sundat. Po odmontování skříňky je to zpět jen obyčejný holý přívěsný vozík, na kterém nejsou vůbec žádné zásahy. Takže STK vždy OK.
Dal jsem si za úkol, že to celé vybuduji z odpadu kolem sebe.
Materiál na tuto nástavbu byl zcela zadarmo a je vyrobený ze sajtny kamionu. Je profilovaná, takže pevnost je fakt neskutečná, a izolace tam také nějaká je.
Bednu vpředu na oji jsem vyrobil také zdarma z plechů vyhozeného plynového vařiče.
Skříňky uvnitř? – zase zdarma. Jedná se o vykuchané vyhozené mikrovlnky, které jsem přejel kobercem.
I LED diody uvnitř jsou z vrakoviště. Střešní okno? – vrakoviště, zdarma.
Boční okénka? – dvojitá okénka z vyhozené sušičky (zdarma).
Makrýzka? – hliníkový stativ ze starého dalekohledu od Hamy (zdarma).
Kupoval jsem jen koberec, milion nýtů, milion vrtáků, kotouče, tmely, lišty, 4 metry čtvereční slzičkového plechu a další spojovací materiál a nějaké drobnosti jako zámek, lepidlo atd.
Cena celkem? = do 300 euro vše + 120 euro bufík od Vevoru + nákup baterie 160 euro. (Dříve stará těžká olověná baterie nevyhovovala – byla ale zdarma.)
Při stavbě mi zahynula flexa, vrtačka i nýtovací kleště – po reklamaci nové, takže mám nakonec i nové nářadí zdarma. V Německu to vymění hned a bez keců.
Testováno v –20 °C – spaní ve slipech. V Norsku jsem to málem převrátil na ledovci, v Bosně jsem s tím zapadl uprostřed minového pole. Dosažená nejvyšší rychlost – 160 km/h.
Kdekoliv s tím zastavím, každý to chce vidět a každý si to fotí – jsem za exota.
Stále tam něco vylepšuji, dodělávám a předělávám.
Ještě tam hodím hliníková kola z Golfu 2 nebo z Felicie a obuji tam pořádné outdoor pneu.
Až s tím konečně skončím a uznám, že takto to už nechám, zaplatím někomu spreje a nechám to posprejovat do vojenské kamufláže – viz ty 2 poslední fota jako vizualizace od AI.
Kdyby měl někdo zájem o další fotky či rady, doplním.
Pokud by někdo z vás, které tu trochu znám a kterým důvěřuji, chtěl přijet za pekelnou astronomickou tmou do Durynského lesa, zdarma mu to zapůjčím a doporučím dobré lokality pro pozorování.
- Přílohy
-
- 2.png (1.64 MiB) Zobrazeno 199 x
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 23. 07. 2026, 13:01, celkem upraveno 2 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Další.
- Přílohy
-
- 1.jpg (433.7 KiB) Zobrazeno 203 x
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Dále
- Přílohy
-
- 3.jpg (2.19 MiB) Zobrazeno 202 x
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
dál
- Přílohy
-
- 4.jpg (2.17 MiB) Zobrazeno 202 x
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Dále
- Přílohy
-
- 5.jpg (2.4 MiB) Zobrazeno 197 x
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Další
- Přílohy
-
- 6.jpg (2.68 MiB) Zobrazeno 196 x
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 23. 07. 2026, 13:44, celkem upraveno 1 x.
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Dál
- Přílohy
-
- 7.png (1.62 MiB) Zobrazeno 200 x
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Vizualizace konečné podoby. Podle AI. Nevím proč mi dala AI českou spz.
- Přílohy
-
- 8.png (2.84 MiB) Zobrazeno 198 x
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 23. 07. 2026, 13:15, celkem upraveno 1 x.
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Poslední vizualizace.
- Přílohy
-
- 9.png (2.98 MiB) Zobrazeno 192 x