Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?
Ono to je dáno právě i dnešní dostupností techniky. To je vidět zde na AF - kolik lidí si postavilo či staví různé pozorovatelny, domečky, či s technikou vyjíždí nebo provozuje balkónovou astronomii. Tihle lidé a jejich děti už moc hvězdárny obléhat nebudou, pořídili si právě ze svého zájmu svoje. A na AF nechodí zdaleka všichni.
USA mají cca 30x víc obyvatel než ČR - tak si říkám zda mají i 30x víc "lidových hvězdáren" ( či nějakou obdobu ).
Odpověď na otázku, proč některá zastupitelstva stále nově zřizují nebo rekonstruují takováto zařízení, není tak těžká a důvodů může být několik - stačí se zamyslet.
USA mají cca 30x víc obyvatel než ČR - tak si říkám zda mají i 30x víc "lidových hvězdáren" ( či nějakou obdobu ).
Odpověď na otázku, proč některá zastupitelstva stále nově zřizují nebo rekonstruují takováto zařízení, není tak těžká a důvodů může být několik - stačí se zamyslet.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
V USA je 350 observatoří, takže nějaké zázemí pro astronomii tam je 
Tahle je moc fajn Griffith Observatory.
Tahle je moc fajn Griffith Observatory.
- Přílohy
-
- griffith20180725-16.jpg (78.19 KiB) Zobrazeno 1174 x
Díky, bez mučení se přiznám, že nejdál jsem byl v Dublinu
. Ale tohle nevypadá jako česká lidová hvězdárna ale spíše jako standardní observatoř financovaná možná mecenáši, což je dobrým zvykem v USA ale u nás se to nějak nevžilo, navzdory vzniku porevolučních miliardářů.
No jo, ta ma marketing kultovnimi filmy a je z dalky videt. Urcite je super, jak uvnitr tak vyhledem. Ale denverska je take moc hezka a ma historicky dalekohled.

Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Griffith Observatory je ve stylu lidové hvězdárny s úžasným digi planetariem a parádními programy, návštěvníky tam dováží autobusy i z daleka.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No já bych to tak bledě neviděl. Osobně mohu posoudit pouze dva půlmetry na jihu města (Jičín a Jindřichův Hradec).astar píše: Jinak velice kritizuji postavení velikého dalekohledu přímo ve městě , je to degradace díky světelnému přesvětlení, jak pro koukání tak pro focení. Jasně planety, Měsíc ty budou bez problému .
V JH je obloha (byl jsem to tam osobně obhlédnout v noci, po mé poznámce co blbnou, půlmetr na sídlišti, a byl jsem mile překvapený) skoro srovnatelná s mojí hvězdárničkou v Bělči. Tedy do nepoužitelného stavu daleko. Jičín je jen o něco horší. V obou případech je ale velký průměr plusem. To dvoumetrové ohnisko se zredukuje na přijatelných 1.45m se svtelností f/2.9, a na tom funguje EAA pro návštěvníky výborně. Za pár desítek sekund vidí objekt v barvě, a mohou si ho porovnat s tou sotva viditelnou šmouhou, co viděli předtím v okuláru. Jako demonstrace, co čekat od vizálního pozorování a co od fotografie je to dost názorné.
Druhá věc jsou pak ale dalekohledy v centrech stotisícových měst (Praha, Brno). Ale i tam se dá krásně demonstrovat alespoň emisní mlhoviny za použití úzkopásmových filtrů. To jde fakt i z velkoměsta.
Tedy neviděl bych obecně velký dalekohled ve městě jako mínus. Svůj smysl to rozhodně má.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Když už se tu zmínily hvězdárny ve světě, přidám svou historku z Národní observatoře v Athénách (která dnes slouží už jen jako hvězdárna pro veřejnost). Jestli vám to přijde horší nebo lepší, než v ČR, to už nechám na vás.
Nakontaktovali jsme se předem na místního průvodce, kdy můžeme přijít na normální prohlídku pro veřejnost. Když zjistil, že taky pracujeme na hvězdárně, byl nadšený a prý rozhodně nemáme platit vstupné. Jen se omlouval, že film před večerním pozorováním i výklad během pozorování budou v řečtině
.
Přišlo asi 50 lidí. Z filmu jsem toho díky jazyku moc neměl, ale z obrázků a tónu řeči jsem pochopil, že je to klasický vzdělávací pořad pro masy, o všem možném z astronomie. Pak přišlo na řadu pozorování. Návštěvníci se shromáždili do fronty po obvodu obří kopule, které dominoval nádherný refraktor z 19. století. To udělalo dojem!
Ve volných chvilkách se nám průvodce snažil věnovat v angličtině, a během toho nám stihl prozradit, že dnes večer se bude pozorovat Vega (dovtípil jsem se, že se Vega pozoruje během každého večera po celou letní sezónu
). Už tehdy ve mně hrklo...
Po hodině čekání v nekonečně líné frontě jsme přišli na řadu. Pohled do okuláru ukázal šílenou "knedlu". Zahlásili jsme uznalé "hm" a zeptali se průvodce, proč to lidem ukazuje tak hrozně rozostřené (kde se dá zaostřit lidem ani neukazoval a tohle nebylo rozostřené trochu, ale zcela záměrně a výrazně).
Jeho odpověď byla, že přece kdyby jim ukazoval zaostřené tečky, tak by z toho nic neměli
.
Každopádně zdálo se mi, že lidi odcházeli spokojení, takže to asi mělo efekt

Nakontaktovali jsme se předem na místního průvodce, kdy můžeme přijít na normální prohlídku pro veřejnost. Když zjistil, že taky pracujeme na hvězdárně, byl nadšený a prý rozhodně nemáme platit vstupné. Jen se omlouval, že film před večerním pozorováním i výklad během pozorování budou v řečtině
Přišlo asi 50 lidí. Z filmu jsem toho díky jazyku moc neměl, ale z obrázků a tónu řeči jsem pochopil, že je to klasický vzdělávací pořad pro masy, o všem možném z astronomie. Pak přišlo na řadu pozorování. Návštěvníci se shromáždili do fronty po obvodu obří kopule, které dominoval nádherný refraktor z 19. století. To udělalo dojem!
Ve volných chvilkách se nám průvodce snažil věnovat v angličtině, a během toho nám stihl prozradit, že dnes večer se bude pozorovat Vega (dovtípil jsem se, že se Vega pozoruje během každého večera po celou letní sezónu
Po hodině čekání v nekonečně líné frontě jsme přišli na řadu. Pohled do okuláru ukázal šílenou "knedlu". Zahlásili jsme uznalé "hm" a zeptali se průvodce, proč to lidem ukazuje tak hrozně rozostřené (kde se dá zaostřit lidem ani neukazoval a tohle nebylo rozostřené trochu, ale zcela záměrně a výrazně).
Jeho odpověď byla, že přece kdyby jim ukazoval zaostřené tečky, tak by z toho nic neměli
Každopádně zdálo se mi, že lidi odcházeli spokojení, takže to asi mělo efekt

Tak ono je fajn mít hvězdárnu s velkým dalekohledem v dobrých podmínkách daleko od města, ale tam ji žádná obec nepostaví už kvůli tomu, že tam skoro nikdo za rok nepřijde. A pokud se staví ve městě, tak opravdu malý dalekohled nic (kromě toho Měsíce, Slunce a trochu planet) neukáže. A jediná cesta, jak i z města něco z DSO vidět, je 40- 50 cm dalekohled.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Sajri napsal: ..." Zahlásili jsme uznalé "hm" a zeptali se průvodce, proč to lidem ukazuje tak hrozně rozostřené (kde se dá zaostřit lidem ani neukazoval a tohle nebylo rozostřené trochu, ale zcela záměrně a výrazně).
" ...
Pro spokojenost návštěvníků se i Vega rozostří, dobrý astrofór

Pro spokojenost návštěvníků se i Vega rozostří, dobrý astrofór
Víc pruhů, víc Adidas… 
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
S tím zaostřováním mi to připomnělo návštěvu Štefánikovy hvězdárny v Praze. Pozoroval se Merkur. Po mém dotazu kde se zaostřuje mi bylo vysvětleno že to zaostřit nejde. Neostrost je prý způsobena chvěním vzduchu nízko nad obzorem. Lépe by se to zaostřit určitě dalo. Asi si demonstrátor myslel že máme všichni stejný zrak.
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
No Sajri mne tím příběhem opravdu dostal. Holt tam přesvědčují návštěvníky, že mají tak výkonné dalekohledy, že hvězdy zobrazí jako kotouček, nikoliv jako bod
.
Návštěvník musí mít pocit, že za své peníze něco dostal. Někdy mívám podobné pocity při návštěvách hradů a zámků - tam bývají někteří průvodci taky kreativní.
Návštěvník musí mít pocit, že za své peníze něco dostal. Někdy mívám podobné pocity při návštěvách hradů a zámků - tam bývají někteří průvodci taky kreativní.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Capellu v létě rozostřuji nízko nad obzorem záměrně, ale lidem o tom řeknu. Je to mnohem hezčí diskotéka, než pohled na Albireo 
Jinak tohle je podle mě diskuze o ničem. Jediné, co mě nadchlo byly příspěvky od kolegů z Jičína, ty ukázaly prakticky, že když se chce, tak to jde, i přes místní kritiku.
Jindřichův Hradec je krásné místo, doufám, že se stane zázrak a ti lidé, co to tam mají rádi a byli nadšenci, se zase dostanou k tomu, co uměli. Při mé návštěvě loni to bylo ještě vše "v pořádku".
Milana bych si vážil především z pohledu toho, kolik hvězdáren navštívil a tedy jaký má přehled. Ale vzhledem k tomu, že zde v Liberci a okolí žádnou hvězdárnu nezaložili a raději šli do vlastních ukazuje na jejich náturu, spíš než na to, zda má nebo nemá smysl mít ve městě hvězdárnu. Pozorovatelna má stále něco do sebe a samotné EAA to jen doplní, ale nenahradí. Pohled do okuláru na Saturn prostě pořád posadí na zadek a rozostřená Vega možná taky. Má to smysl. A naše dlouholeté výjezdy a akce v okolí, nebo starání se o program na turnovské hvězdárně taky. Přijde mi to prostě přínosnější, než nic nedělat, nechat to chátrat a kritiovat, že jsou ty lidové hvězdárny k ničemu. Školám a zájemcům z řad veřejnoti tohle nevysvětlíte. Ty se prostě chtějí přijít podívat a jsou vám vděčni.
Jinak tohle je podle mě diskuze o ničem. Jediné, co mě nadchlo byly příspěvky od kolegů z Jičína, ty ukázaly prakticky, že když se chce, tak to jde, i přes místní kritiku.
Jindřichův Hradec je krásné místo, doufám, že se stane zázrak a ti lidé, co to tam mají rádi a byli nadšenci, se zase dostanou k tomu, co uměli. Při mé návštěvě loni to bylo ještě vše "v pořádku".
Milana bych si vážil především z pohledu toho, kolik hvězdáren navštívil a tedy jaký má přehled. Ale vzhledem k tomu, že zde v Liberci a okolí žádnou hvězdárnu nezaložili a raději šli do vlastních ukazuje na jejich náturu, spíš než na to, zda má nebo nemá smysl mít ve městě hvězdárnu. Pozorovatelna má stále něco do sebe a samotné EAA to jen doplní, ale nenahradí. Pohled do okuláru na Saturn prostě pořád posadí na zadek a rozostřená Vega možná taky. Má to smysl. A naše dlouholeté výjezdy a akce v okolí, nebo starání se o program na turnovské hvězdárně taky. Přijde mi to prostě přínosnější, než nic nedělat, nechat to chátrat a kritiovat, že jsou ty lidové hvězdárny k ničemu. Školám a zájemcům z řad veřejnoti tohle nevysvětlíte. Ty se prostě chtějí přijít podívat a jsou vám vděčni.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
No, nenechám se vyprovokovat nějakou sprostotou k odpovědi.MaG píše: Ale vzhledem k tomu, že zde v Liberci a okolí žádnou hvězdárnu nezaložili a raději šli do vlastních ukazuje na jejich náturu,... Přijde mi to prostě přínosnější, než nic nedělat, nechat to chátrat a kritizovat, že jsou ty lidové hvězdárny k ničemu. .
Jen tolik : to se nám to buduje a vychvaluje, když to někdo druhý platí...
lepší rada žádná než špatná
Podle teto logiky se meli stydet vsichni zamestnanci, protoze jim nekdo plati.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11