Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
janek950

Příspěvek od janek950 »

Hvězdárna ve Ždánicích přišla o svoje přístroje. Na Facebooku se před 2 týdny objevila zpráva od Xaviera Debeersta "Hello, The Zdanice Observatory is again for sale. I was able to buy all the telescopes. I'm an amateur astronomer from Belgium. My goal is to restore the scopes and make a new observatory with this wonderful telescopes. For the restoration of this telescopes I'm looking for as much as possible information and photos. Czech is not a problem. Thank you."

A na jeho stránkách http://debeerst.ning.com/profiles/blogs ... bservatory je řada fotografií včetně věcí z archívu hvězdárny. Věčná škoda, že to skončilo v cizině, i když snad v dobrých rukou.
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Tak teď už si ji nekoupí nikdo, aby ji zachránil. Někdo z toho udělá hotýlek a jako hvězdárna to skončí. :(
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Celý problém je  tom, že přes 20 let ta hvězdárna nikomu nechyběla. Bylo dost času, ale nikdo nechtěl koupit hotel s 50 lůžky, restauraci , klubovny a hvězdárnu s planetáriem a tu ve své režii provozovat. Ani město. A po těch letech, co to celé chátralo, se už současnému nezájmu nelze divit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Co se dá dělat, obrovská budova (podle mě větší jak Petřínská hvězdárna) v městečku s 2,5 tis. obyvatel, kde je odhadem pár amaterských astronomů, to nikdo jako hvězdárnu nezaplatí. Ani jako hotel to není žádná výhra, miliardy se lejou do cyklostezek, které zpravidla končí někde v polích a jsou často jen zástěrkou pro utracení EU peněz a na takovéhle věci prachy nejsou.
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

No tahle hvězdárna mě mrzí. Ona ze mě udělala to co jsem. Tam jsem se dostal k programovatelným kalkulačkám, tak jsem se dostal k osmibitovému spektru (myslím, že Miloš Zejda se jmenoval jeho majitel), pak v Třebíči k PMD-čkům a celý můj další vývoj byl určen. Ždanická hvězdárna mě stvořila. O jejím prodeji jsem se dozvěděl před dvěma měsíci a vážně jsem uvažoval o krutém zadlužení a její koupi. 6 a půl mega není moc a za dalších šest by podle mě šla opravit. A tak jako je agroturistika, tak by se tam mimo vážnou astronomii dala provozovat astroturistika (a dostat tam i nějaká symposia) a snad by si to na sebe vydělalo. No neměl jsem na to koule. Bez Kozelského dalekohledů už je to ale trochu o ničem.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Nevím, ale aby to k něčemu vypadalo, tak to odhaduju tak na 15-20 mil. Tam chce všechno nové, vodou a topením počínaje, oknama a střechou konče. Výbavení kopulí dnes není problém, nemusí to být zrovna APO za 1.5 mil. stačil by i levnější SCT + nějaký pěkný achromát 200mm Kelner koupil hotel Praha odhadem za pár set mil. a zboural ho, aby měl výhled na Prahu (stínil jeho vile), pro takové lidi by rekonstrukce pár hvězdáren byla sranda, které by si v účetnictví ani nevšimli.
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Věčná škoda, že to skončilo v cizině, i když snad v dobrých rukou.Zajímavý je i tento odkaz.
Karel
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Jo, jsme kulturní národ, vážíme si práce našich předchůdců a chráníme naše kulturní dědictví. A čím více těch "lidových" hvězdáren navštívíte, tím více pochopíte, jak důležité je mít ČAS, který tu "lidovou " astronomii tak dlouho zaštiťoval( tedy ve svých stanovách). :(
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Máš namysli tyhle stanovy?

http://www.cnna.cz/docs/tiskoviny/stano ... -e3bcb.pdf

http://www.czechphycology.cz/node/18

http://www.shiatsuasociace.cz/index.php?id=329

Konec srandy, ale Česká astronomická společnost opravdu nemůže zachraňovat lidové hvězdárny a ve stanovách to opravdu nemá. Možná by se dala založit organizační složka Pro záchranu lidových hvězdáren, to už je ale na lidech ne na funkcionářích...

MilAN

Příspěvek od MilAN »

To by bylo na delší diskusi a  výlet do historie. Faktem je , že ČAS v ničem těm hvězdárnám nepomohl .(Já vím, že dnes jsou "lidové "hvězdárny absolutně mimo "gesci" ČASu ).
Ale hvězdárny, které nemají žádnou  činnost, resp. fungují jen samy pro sebe, moc perspektivu v současné době nemají. Nemají dokonce ani co návštěvníkům nabídnout.
Ale to už jsem OT.
Ždánic je mi líto, ale v podobě, v jaké hvězdárna  byla, podle mě neměla šanci .
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

V článku mě překvapilo, že by to měla být největší hvězdárna ve střední Evropě. V době největší slávy byla návštěvnost 15 tisíc lidí ročně, z dnešního hlediska by to naprosto nedostačovalo. Vemte si, že Štefánikovu hvězdárnu navštíví ročně 30-35 tis. lidí a Planetárium 92 tis., přesto město dotuje tuto instituci částkou 22 mil. ročně (nepočítám projekty EU), z hlediska ekonomického totální nesmysl, takže to může fungovat pouze jako součástí státem podporované kultury, stejně jako divadla apod. Myslím, že to má na svědomí město Ždánice, protože nebylo schopné s tím celé desetiletí něco udělat, nakonec to prodali za směšnou částku, cenu maléhp rodiného domku.
Smutné je, že je to letos právě 50 let od slavnostního otevření.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

"Čas oponou trhl a změněn svět" napsal kdysi Neruda a platí to stále.
Důvody ke stavění lidových hvězdáren jsou ty tam, důvody k jejich financování rovněž. Že to ekonomicky nevychází je nabíledni, stejně nevychází kryté bazény, divadla, muzea...Ale přeci jen zatím lidi více zajímá si za dotovanou cenu zaplavat či jít do divadla, než se štrachat večer na hvězdárnu, tak proč by měl regionální politik podporovat oblast se silně menšinovým zájmem.
Navíc je dostupná technika i informace o kterých se nám dříve nesnilo.
Lidová hvězdárna je ( nepočítaje těch několik největších ) holt takový "glaciální relikt" :).
MilAN

Příspěvek od MilAN »

A pro nostalgické povahy, jedna píseň z meteorářského zpěvníku, pojednávající o otevření této hvězdárny:
http://www.kommet.cz/page.php?id=367
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

V článku mě překvapilo, že by to měla být největší hvězdárna ve střední Evropě. V době největší slávy byla návštěvnost 15 tisíc lidí ročně, z dnešního hlediska by to naprosto nedostačovalo. Vemte si, že Štefánikovu hvězdárnu navštíví ročně 30-35 tis. lidí a Planetárium 92 tis., přesto město dotuje tuto instituci částkou 22 mil. ročně (nepočítám projekty EU), z hlediska ekonomického totální nesmysl, takže to může fungovat pouze jako součástí státem podporované kultury, stejně jako divadla apod. Myslím, že to má na svědomí město Ždánice, protože nebylo schopné s tím celé desetiletí něco udělat, nakonec to prodali za směšnou částku, cenu maléhp rodiného domku.
Smutné je, že je to letos právě 50 let od slavnostního otevření.
Jestli tomu dobre rozumim, hvezdarna patrila odborum (tusim Narex). Firma byla zprivatizovana, hvezdarnu pronajimala mestu za 1Kc. V jeden moment vlastnik odbory presvedcil, aby se zbavil  nepotrebneho majetku a to formou aukce. Mesto do ni neslo. Chyba nastala velmi davno, pri privatizaci podniku. Pak se prakticky kazdy choval "rozumne"...
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Provedl jsem zatím jen oddělení diskuze o opavské hvězdárně od zbytku v tomto tématu a dělejte si s tím případně co uznáte za vhodné. Vrátit se to dá vždy. Ale upřímně, mohli jste trochu více diskutovat s vazbou k astronomii a ne zcela mimo astronomická témata.

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 117209/0#0][splithere][/link][splithere_end]
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Odpovědět