Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Vlada10

Příspěvek od Vlada10 »

Já jsem se teda ptal hlavně Psiona, ale když jsi mi, Milane, odpověděl taky, vůbec mi to nevadí, naopak :)

To je zajímavé srovnání - finanční nákladnost návštěvy hvězdárny versus finanční náročnost koupě dalekohledu. Jestli bydlíš tak daleko od všech hvězdáren ... ale jo, já to chápu. Proč ne? Vlastní dalekohled je lepší, než cizí hvězdárna.
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Nedá mi, abych nezareagoval. Funguji jako demonstrátor na petřínské hvězdárně již několik let a mám na věc názor asi tak na půl cesty mezi Honzou Ebrem a Milanem:

Souhlasím, že stav techniky se na lidových hvězdárnách víceméně jen zhoršuje - světlou vyjímkou jsou např. Rokycany, kde si pořídili 50 cm RC. My také tak trochu s PP ČAS objíždíme hvězdárny a mnohem větší problém je spíše s provozními penězy, kvůli tomu spousta malých hvězdáren zanikla nebo mají otevřeno třeba jen 1x týdně.

Průměry dalekohledů jsou dle mého stále dostatečné - ona totiž většina těch hvězdáren je dnes v místech, kde je problém se světelným znečištěním a tak jediné rozumné pro ukazování jsou Měsíc, planety, pár otevřenek a nějaké ty dvojhvězdy. A ono po pravdě, dle zkušeností z Petřína (a i mých jiných soukromých akcí), to také těm návštěvníkům stačí.
Stejně je nejvíce dostane pohled na Saturn s prstenci, detaily kráterů na Měsíci a třeba Jupiterovy měsíčky. A na to bohatě 150-ka stačí...
Nějaké DSO běžný návštěvník neocení a amatérský astronom na tyhle hvězdárny nechodí koukat na oblohu ale spíše na čumendu, jak to tam vypadá. ;)

A to, že ty hvězdárny stále fungují a že je tam možné si bez problémů prohlédnout Měsíc a planety, je ten největší přínos! Běžný člověk, který o astronomii nic neví (a dalekohled by si nikdy nekoupil) si prostě v rámci svého "kulturního" programu může zajít na hvězdárnu a něčím se obohatit...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Vlada10

Příspěvek od Vlada10 »

Možná se shodneme na tom, že tak, jako kdysi neexistovala televize, a kdo se chtěl podívat na film, musel do kina, podobně dnes může mít každý dalekohled průměr 20 cm za 10 000 Kč. Dřív musel na hvězdárnu, aby se podíval takhle velkým dalekohledem. Rozdíl je snad jen v tom, že to byl obvykle refraktor dlouhý 3 m, dnes je to reflektor dlouhý 1 m.

Tak jako do kina se občas dnes také chodí, i na hvězdárny se chodí. Ale hvězdárna podobně jako to kino musí umět nabídnout něco, co ten amatérský dalekohled podobně jako ta televize nenabídne. A to je pro hvězdárny, myslím si, docela výzva.
Vlada10

Příspěvek od Vlada10 »

Ale abych se vrátil k achromatickým objektivům: zná někdo achromatický objektiv průměr 104 mm, ohnisková vzdálenost 1300 mm? Je to čtyřčočkový objektiv původně fotografický. Setkal jsem se s tím objektivem, ale nevím, jak je dobrý/špatný.

Vláďa
ladin

Příspěvek od ladin »

IMHO ucelem hvezdaren neni nabidnout ODBORNE verejnosti pozitek pohledu spickovou optikou na nocni oblohu, ale priblizit NEODBORNE verejnosti krasu horniho poloprostoru, ktery se ukryva nad nasi homosferou. Neni to o prumeru a ani o kvalite optiky, je to o schopnosti prenest nadseni, zapal, proste to co znaj vsichni, co na tohle forum (k ranu) prispivaji i na nebohe navstevniky hvezdarny.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Habl

Příspěvek od Habl »

Pánové jen bych ještě připomenul k návštěvnosti našich hvězdáren, že tehdá byli dítka školou povinná navštívit hvězdárnu neb planetárium hromadně, kdežto dnes je to převážně jen individuální záleřitost... z toho též plyne na  některých zařízeních mimo Prahy, Brna a některých dalších spádovějších hvězdáren daleko nižší návštěvnost.
Tehdá se proto ani neřešila jiná vybavenost s přístroji neži z NDR neb u nás vyrobenými Gajdůšek, Erhartové, Rolčík a další... O vybavení a stavu současných přístrojů již byla řeč -> MilAn

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pravda je, že když vidím návštěvnost na hvězdárně v Flagstaffu, tak i Praha jim muže závidět a to je malé městečko.

Myslím, že hvězdárny by měly poskytovat servis nejen neznalým astronomie, ale i zázemí astronomickým kroužkům a i poskytovat zázemí pro pokročilé astronomy, kteří budou hvězdárně dělat třeba i jméno. To ale těžko mohou dělat s technikou, kterou mají. Města pláčou, že na to nemají peníze a následně pak vyhodí při pochybných akcích pár milionů, co k tomu dodat....
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Moderatori: Nemela by se tady to cast diskuse venovana verejnym (lidovym, mestskym) hvezdarnam presunout do jineho/samostaneho vlakna?

Pak bych treba prispel i par postrehy z Chilske Vicuny, mestecku popularizaci astronomie asi nejvice zaslibene...(alespon z tech ktere jsem mel moznost navstivit osobne)
Pavel Vabrousek
Ježo

Příspěvek od Ježo »

Když v Brně probíhalo výběrové řízení na nového ředitele hvězdárny, tak se mi moc líbila koncepce Jeníka Hollana (PDF). Leč vedení města Brna se rozhodlo jinak a tak máme / budeme mít přírodovědecké exploratorium. Ano, vím, z ekonomického hlediska bude exploratorium jistě výkonnější...
Dobson SkyWatcher 200/1000, TV Pl 32-20-15-11, Vix LVW 22-5, Cel Ax LX 15, P XF 8.5, TV Rad 6
BlackHole

Příspěvek od BlackHole »

Bohužel dneska jak to není exploratórium nebo edukatórium, tak na to nikdo nedá ani vorla. Taková je doba. A místo knihoven jsou multimediální centra, protože knihy jsou pro mimoně.
cieja

Příspěvek od cieja »

Umím si docela dobře představit člověka co se chce v noci podívat na hvězdy. Mám v podstatě tři možnosti.
1- Zajdu do obchodu, koupím si hvězdářský dalekohled, se kterým vyrazím někde na okraj města abych se pokochal pohledem na ty úžasné objekty co znám z encyklopedií. Vždyť na tom nemůže být nic složitého.
Dejme tomu, že dalekohled je dobře seřízený a připravený k pozorování. Nasadím pořádný okulár abych to viděl co nejlépe, zamířím na oblohu a ejhle vždyť tam nic nevidím. Cena několik tisíc.

2- Zajdu na hvězdárnu, zaplatím symbolické vstupné a zde se mi bude obsluha ochotně věnovat. Vysvětlí mi k čemu je dalekohled, jak se s ním pozoruje, co od něj mohu očekávat a pak mi ukáže nějaké zajímavé objekty, ke kterým mi také leccos poví. Cena 15 – 50 Kč.

3- Slyšel jsem o někom kdo má dalekohled doma a občas se jím dívá. Zkusím se s ním domluvit a třeba uspěji. Cena? Ohodnoťte sami.

Nevymýšlím si, s podobnými případy jsem se setkal. Není problém si koupit dalekohled. Ale vzpomeňte si sami na své úplně první pozorování. Jak se do dalekohledu mám dívat, jaké mám použít zvětšení a hlavně jak a kdy ho zaměřit na ten správný objekt? Zde jsou myslím naše hvězdárny (možná ne všechny ale většinou) obrovským přínosem. Jsou dokonce i takové, které bych mohl dát příkladem kdy zásluhou skupinky nadšenců tyto hvězdárny odvádí skvělou práci s minimálním či dokonce žádným finančním požitkem.
Že jsou některé dalekohledy na hvězdárnách nepřístupné pro laickou veřejnost? Pokud se hvězdárna věnuje odborné pozorovací činností, je dalekohled určitě vybaven speciálním zařízením, které neumožňuje přístup veřejnosti. Někdy je to bohužel technický problém.
U kolika soukromých vlastníků skvělé pozorovací techniky se setkám s pozitivní odezvou když se budu jako úplný laik i s celou rodinou podívat na oblohu jeho dalekohledem třeba u něj na zahradě? Kolik se mi jich bude ochotně věnovat? Jsou také mezi námi a myslím že stejně jako hvězdárnám tak i jim patří poděkování a podpora a nikoliv snižování jejich užitečností.
Pokud jsem se náhodou někoho dotknul, upřímně se mu omlouvám. Nebylo to záměrem. :D
Refr. 150/750, Refr. 57/800, Star Adventure GTi, SW Maksutov 90/1250, pozorovací domeček 2.2x2.3m
cacik

Příspěvek od cacik »

Bohužel já mám totálně negativní zkušenost s návštěvou hvězdárny v Český Budějovicích - pamatuji si to naprosto přesně dodnes,ačkoliv to proběhlo před cca 15 ti lety. V dobách,kdy "nic" nebylo,jsem si postavil refra z 50mm achromatického objektivu a řekl si: Pujdu se kouknout pořádným dalekohledem..... a vyrazil s kamarádem na hvězdárnu. Tam jsem se setkal po úvodním komentáři s tímto přístupem.....Zeptal jsem se,zda by bylo možno se podívat na Saturn - odpověďí byla otázka ke kolegovi průvodci - víš kde je Saturn? - nevím......možná v Rybách....po delších peripetiích jsme koukali budějickým cassegrainem 300 na Saturn - zážitek byl mizerný...když jsem požádal o větší zvětšení,bylo mi sděleno,že okuláry jsou zamčeny v kanceláři. Výsledek tohoto zážitu je ten,že jsem už tehdy všem známým říkal: než na hvězdárnu,to zajdi ke mě - vyjde to na stejno.......nutno dodat,že obsluha hvězdárny byli studenti - ale to je problém hvězdárny,nakolik znalé lidi postaví veřejnosti všanc
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7

ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Par postrehu z mesta verejnym hvezdarnam zaslibenem Vicuny (stredni Chile):

Cestou zpet do Santiaga z pouste Atacama jsme s Konihlavem par noci pobyli i ve Vicune.

Vicuna se naleza ve vnitrozemi cca 60km od Ticheho oceanu asi 250km severne od Santiaga, v udoli Elqui znamem vyrobou mistni palenky Pisca. Jizne od mesta je ve vysce pres 2000m umistena jedna z prvnich Chilskych, velkych, profesionalnich observatori vlastnena Americkymi univerzitami na kopci jmenem Cerro Tololo.

Mesto je takove prijemne provincni s cca 20.000 obyvateli, ale co nas zarazilo je jeho orientace na Astronomii a jeji vyuziti v turistice.

Krome profesionalni observatore na Tololu, ktera zve turisty k navsteve pouze pres den, je zde jeste "mestska" hvezdarna Mamalluca, kterou jsem navstivili (http://www.mamalluca.org/ingles/). Ta se nachazi na sever od mesta na kopecku asi 1000m.n.m a jsou k ni organizovany z centra mesta autobusove vylety. Krome teto mestske je zde take soukroma hvezdarna, ktera take zve turisty vecer k navsteve (tentokrat jen mikrobusem).

Navsteva hvezdarny nebyla nicim vyjimecna a dovedu si predstavit neco podobneho klidne na Petrine (jen vyklad byl v Anglictine a souhvezdi byla otocena "hlavou dolu"). Bohuzel pocasi a zapadajici Mesic v prvni ctvrti neumoznily vychutnat si nizke SZ...Mimochodem mesto samo v noci docela sviti a na muj vkus vice nez by sluselo jeho astronomickym ambicim.

Co bylo ale fascinujici byla navstevnost. I v turisticke mimosezone a za mizerneho pocasi (polojasno, nasouvajici se oblacnost) byla hvezdarna plna navstevniku! Demonstratori si nas museli rozdelit do skupin po cca 20 abychom se mohli u pristroju (nic extra, max 30cm Cassegrain) rozumne vystridat...

Nevim kolik je ve Vicune hotelovych luzek ale mel jsem pocit ze vsichni turiste se sesli vecer na Mamalluce!

Astonomii zije mestecko i jinak, lokalni stanice FM se jmenuje FM Astro, vyzdoba v mistni pizzerii se sklada z obrazku mistnich profi hvezdaren kombinovanych s obrazky HST atd...

Rozhodne zajimava zkusenost. ;)

Pavel Vabrousek
Lentak

Příspěvek od Lentak »

Kedže sa to tu takto spustilo tak pridám aj ja postrehy z Hurbanovskej hvezdárne. Vo hvezdárni som bol 3x a 3x som nemal s nicím žiadny problém. Boli mi ochotný poradiť ohľadom teleskopov, boli mi ochotný predať ich publikácie, viem že tam majú pre turistov planetárium, múzeum a je tam aj sála s premietačkou no neviem či je prístupná turistom alebo len pre študentov. Čo sa týka pozorovaní viem že ponúkajú pozorovanie myslím 400mm Schmidt Cassegrainom, ostatné ak sa nemýlim majú na vedecké účeli. Inak za hvezdárňou je pekný park a stará historická budova hvezdárne, či je aj tá prísupná pre turistov mi nie je známe. P.S.: Hvezdáreň sa nachádza priamo vedľa hlavnej cesty a teda problém hľadania odpadá.
Sky-Watcher 254/1200 dobson, Sky-Watcher 150/750 (black diamond),  EQ 3-2, triedre 7x50 a 15x50, SW LET 28mm, SW UWA 6mm, SW SUPER 20mm, SW SUPER 10 mm
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

P.S.: Hvezdáreň sa nachádza priamo vedľa hlavnej cesty a teda problém hľadania odpadá.Jasně, červený Heineken se nedá přehlédnout, na rozdíl od Zlatého bažanta A cestou z pivovaru má každý hvězddárnu před očima
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět