Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Homer napsal: :
Na nedokončeném vrcholu byla v roce 1961 jako z nouze cnost ( na tom se asi shodneme ) umístěna kopule. To ovšem, jak jsem uvedl, bylo asi čtvrt století před tím, než tam začali předmětní astronomové.
to Homer : Protože tu stále vystupuješ jako jediný, kdo  o tom vše ví, dovolil bych si tě upozornit, že těch čtvrt století byli v Hořicích také astronomové a Ti  též s tou stavbou něco dělali. Byla to už ale jiná generace, ale není možno zapomínat .Posuzovat , co kdo  ( a zda doberého meno špatného) udělal, nám asi nepřísluší. Ale můj osobní názor je, že po 45 letech budování  a určitě množství obětavé práce  se kýžený výsledek jaksi nedostavuje. Takže se stala někde chyba....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

VK napsal: Kdybys jim to udělal zadarmo, pak bys mohl říci, že jsi jim pomohl. Takhle jsi pomáhal sám sobě. Ono je to totiž dost relativní. Jenom tak mimochodem: ode mě jsi dostal zcela zdarma rýsovadlo na formát A0, které jsi použil při tvorbě tzv. "návrhu", za který sis nechal zaplatit. K "dokumentaci" jsi použil kradený AutoCAD.

Hovořil jsem s panem Mudrayem.

A když jsi byl v létě v Hořicích, kdoví, co jsi to tam vlastně viděl.

Víš, oni jsou dvě věci: kecat o Hořicích a něco pro Hořice udělat. Všichni tady o Hořicích jenom kecáme a kecáme - Ty taky.

Lidě z hvězdárny jsou neobyčejně obětaví a vstřícní, zasloužili by si jinou formu solidarity, než jenom kecy, kecy a kecy!!! Buď konkrétní podporu, nebo aspoň seriózní úvahu o ní, nebo lépe nic.

Toto téma se jmenuje Lidové hvězdárny - slouží nám?. Tato hvězdárna prostřednictvím svých lidí, ve skutečnosti slouží, seč může!

V. K.
Zadarmo ani kuře nehrabe,to už jsi jednou pro vždy uvědom.Zvláště v téhle době je to problém. Dříve stačila flaška kořalky,či cigarety, dnes každý stojí s nataženou rukou a čeká na peníze.
Nemusel si mě s Hořicema seznamovat a mohl jsi to nakreslit a navrhnout sám.Kreslit a konstruovat přece umíš,jak jsi nedávno psal.Nebo jim doporučit někoho jiného,či jinou konstruktérskou kancelář. Myslím,že jejich cena by byla úplně někde jinde ,než jsem požadoval já. Ber,že to bylo oficiální a mělo to platit město Hořice,nikoliv p.Švůger a p.Mudray. Proto jsem je nabádal,aby dokumentaci nedávali z ruky a,že je to jejich vlastnictvím,né města.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
VK

Příspěvek od VK »

To Kami: tak mi vrať rýsovadlo nebo mi za něj zaplať.

To all: Nejsem si jistý tím, že úmysly diskutérů o Hořicích jsou dostatečně pozitivní a tvůrčí. Jistě Hořicím nechce nikdo škodit. Ale lidé, kteří opravdu chtějí pomoci, se chovají jinak.

Samozřejmě nikdo není povinen někomu pomáhat.

V. K.
Kami

Příspěvek od Kami »

VK napsal: To Kami: tak mi vrať rýsovadlo nebo mi za něj zaplať.

To all: Nejsem si jistý tím, že úmysly diskutérů o Hořicích jsou dostatečně pozitivní a tvůrčí. Jistě Hořicím nechce nikdo škodit. Ale lidé, kteří opravdu chtějí pomoci, se chovají jinak.

Samozřejmě nikdo není povinen někomu pomáhat.

V. K.Není na to kapánek pozdě? ??? Něco po letech požadovat k zaplacení. Taky máš u mě tubus ze spiro potrubí který jsi požadoval na 200 newtona,taky něco stál a nepožaduju zaplacení.Mohli bychom to rozvádět dále a dále,ale je to zbytečnost.
S tím,že tato diskuse o Hořicích místním astronadšencům nepomůže,souhlasím. Chtělo by tlačit na radní města Hořic ,aby se starali o svůj majetek tak jak mají.Nebo se pořádně dohodnout na podmínkách provozování a údržby,případně investic do hvězdárny.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
VK

Příspěvek od VK »

Kami napsal: Není na to kapánek pozdě?    ???    Něco po letech požadovat k zaplacení.
No, když zadarmo ani kuře nehrabe, a už si to mám (konečně) zapsat za uši...? Ostatně i kuřeti chvíli trvá, než něco vyhrabe a dostane za to zaplaceno.

Taky máš u mě tubus ze spiro potrubí který jsi požadoval na 200 newtona,taky něco stál a nepožaduju zaplacení.
Nemám. Ty ho máš. Můžeš s ním volně disponovat nebo ho sám na něco použít. Takový konstruktér jako Ty! Že bys nevěděl, co s ním? (a kdo ví, jestli opravdu "něco stál")

Mohli bychom to rozvádět dále a dále,ale je to zbytečnost.
Mám to chápat tak, že bereš zpět svoje tvrzení o kuřeti?

S tím,že tato diskuse o Hořicích místním astronadšencům nepomůže,souhlasím. Chtělo by tlačit na radní města Hořic ,aby se starali o svůj majetek tak jak mají.Nebo se pořádně dohodnout na podmínkách provozování a údržby,případně investic do hvězdárny.
Dobře. Zkusme něco vymyslet. Máš nějaký nápad, co by se pro Hořice dalo udělat?

Mě by samo od sebe napadlo udělat toto. Navštívit je, a potom o nich napsat článek do novin, že jsme tam byli, že se nám tam líbilo, že jsme byli spokojeni. Nebo založit v místních novinách pravidelný sloupek na téma "Co se děje na obloze" - to ale musejí místní.

Je potřeba, aby je někdo za něco pochválil. Jako dobrý vypadá ten, kdo je chválený. A jen ten, kdo je dobrý, může být odměněn, může něco dostat. Ten, o kom se mluví jen tak, že má problémy s úředníky, problémy se žebříky, nemá tam dalekohled, není to hotové - to je samé "problémy" a "ne", "není".

Když takových článků od spokojených návštěvníků vyjde několik a v několika médiích, vypadá to docela jinak, než když vyjde článek jednou a jediný.

Všechno pochopitelně v dorozumění s hvězdárnou.

V. K.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

To MiLAN :
Vystupuji s OSOBNÍ znalostí věcí. Mezi rokem 1961 po osazení kopule a nástupem námi tak diskutovaných astroamatérů v Hořicích kromě starého pana Jiráska, který jako bývalý projektant nakreslil jakousi pokusnou představu o dodělání kopule, žádní astronomové nebyli o pokusy o astronomii taky ne. Tím nákresem, který jsem viděl a s panem Jiráskem o něm ovořill, se nic dalšího nestalo. Pardon stalo, ještě byl někde městem v šedesátých letech sehnán a do sklepa radnice uložen starý vojenský 4m letecký dálkoměr pro vedení protiletadlové palby. Identický, jaké bývali ( nebo jsou - nevím ) v Úpici za pana Mlejnka.
Toť vše k historii astronomie v Hořicích mezi lety 1961 až 1985. Nebo víte něco dalšího MiLANe? Rád si to přečtu a doplním vzdělání.
Závěrem bych Vám snad navrhl, že lépe než vypisovat podobné soudy jako píšete, by bylo přímo kontaktovat p.Švůgera či p.Mudraye. Ti těch dalších 20 roků mohou barvitě popsat. Zdraví Vás Homer

Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

P.S. Omlouvám se za tu pravopisnou přehlédnutou chybu a překlepy....Homer
Kami

Příspěvek od Kami »

VK napsal:

Nemám. Ty ho máš. Můžeš s ním volně disponovat nebo ho sám na něco použít. Takový konstruktér jako Ty. Že bys nevěděl, co s ním?

V. K.
Jestli ho chceš,přijeď si pro něj,já ho na nic nepoužiju. Akorát mi překáží ve sklepě. Vnitřní průměr 250 a má 2m.     ;D
VK

Příspěvek od VK »

Kami napsal:

Jestli ho chceš,přijeď si pro něj,já ho na nic nepoužiju. Akorát mi překáží ve sklepě. Vnitřní průměr 200 a má 2m.     ;D

Zapomněl jsi dodat: "a zaplať".  ;D

V. K.

P. S.: a nápady, jak skutečně pomoci Hořicím žádné nemáš? Na ty jsem se především ptal.
Kami

Příspěvek od Kami »

S těmi články by to bylo dobré,ale jako hvězdárna,by měla mít za sebou nějaké výsledky. Chybí tam přímí Astrofandové co by pozorovali za každého dobrého počasí. Založit stránky a tam ukázat co vše je vidět dalekohledy v kopuli,co se plánuje,co by se dalo zlepšit a tak. Jen na sebe trochu upoutat pozornost. V době internetu to jde lépe.
Jak už jsem jednou psal,mít tuto možnost za humny,neváhal bych ani minutu být Hořický Astrofanda.
Kami

Příspěvek od Kami »

VK napsal:

V. K.

P. S.: a nápady, jak skutečně pomoci Hořicím žádné nemáš? Na ty jsem se především ptal.
Vláďo o penězích jsem se vůbec nebavil. A krom toho,už to máš přece zaplaceno.Při projektu 200 newtona. To,že jsi se tenkrát naprdnul je tvůj problém. V těch penězích bylo dodělání stolíku a podle možností i N200.
Nechci se s tebou věčně hádat a přít o hovadinách.Jestli ,ale nemáš zájem se usmířit,tak se nedá nic dělat. :-/
Habl

Příspěvek od Habl »

VK napsal:
Jinak dochází přesně k tomu, k čemu jsem si myslel, že dojde. Když se tady bude o Hořicích diskutovat, nejenom, že jim tím nikdo nepomůže, ale budou se tady šířit různé fámy, polopravdy a nepravdy, získané zejména od tchyní a od jedněch paní, co něco povídaly.
V. K.Vláďo, už se opakuji podruhé:
Je hvězdárna v Hořicích v Podkrkonoší hvězdárnou?
Je to řádně zkolaudovaná stavba?
Má možnost ji navštěvovat nejširší veřejnost?
Pokud ti vadí názor, jak jsem psal o památníku a nechtěné pozorovatelně, tak tě mohu ubezpečit, že to není jen názor tchýně, ale i návrh ze střední kamenické školy v Hořicích o dostavění památníku, hlavně středové věže z roku 1969.
Máš-li namysli, jak sděluješ veřejně něco konkrétního, tak mne to můžeš sdělit na mail.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
mkcz
Věk: 58

Příspěvek od mkcz »

VK napsal:

V. K.

Myslím, že jeden nápad bych měl: místo těchto emotivních příspěvků navrhuji udělat sbírku aby bylo dost "keců", jak říkáš. Stanovme výši příspěvku třeba na 500,- Kč, to je částka, která podle mne nikoho nezabije, udělejme tomu tady na fóru trochu reklamu a Vy, kteří víte o vzniku té hvězdárny více historických informací to tady nezúčastněným vysvětlete, že se tam parta nadšenců snaží o to a to. Tím jim pomůžeme alespoň částečně a bude to skutečně solidární čin v rámci kolegiality. To by dle mého mělo nějakou úroveň.

S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Velmi rád bych se mýlil a tak budu rád, opraví-li mne  dobře informovaná osoba.
Památník je v majetku města, je zakryt kopuilí (snad též v majetku města).  Osatní je věcí party nadšených astronomů, takže to, co je v kopuli, je v podstatě jejich. Město nepodporuje  zřízení hvězdárny ani ji nefinancuje - takže hvězdárna-jako subjekt a instituce neexistuje.
Kam chcete směřovat  a jakou pomoc? Zbudovat něco na cizím objektu za vlastní peníze? Zprovoznit něco oficiálně v cizím objektu , jestliže právně vlastník zodpovídá  za vše, co se bude dít , včetně odpovědnosti za zdraví návštěvníků ? Nebo přesvědčit město, aby konečně vzalo na milost astronomy ze svého města, a dalo oné pozorovatelně /hvězdárně nějaký statut, aby mohla fungovat, včetně financí ?
Osobně bych se přimlouval za to, aby  platilo to poslední. Potom lze i  uspořádat sbírku nebo organizovat nějakou pomoc v budování hvězdárny.
Protože, v opačném případě , jsou na tom astronomové z Hořic naprosto stejně jako každý z nás - budujeme si vlastní astronomické zázemí za své prostředky

Takže moje otázka na kompetentní zní: co lze udělat a v čem pomoci, aby byla právně zřízena pozorovatelna/hvězdárna v Hořicích ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mkcz
Věk: 58

Příspěvek od mkcz »

MilAN napsal: Velmi rád bych se mýlil a tak budu rád, opraví-li mne  dobře informovaná osoba.
Památník je v majetku města, je zakryt kopuilí (snad též v majetku města).  Osatní je věcí party nadšených astronomů, takže to, co je v kopuli, je v podstatě jejich. Město nepodporuje  zřízení hvězdárny ani ji nefinancuje - takže hvězdárna-jako subjekt a instituce neexistuje.
Kam chcete směřovat  a jakou pomoc? Zbudovat něco na cizím objektu za vlastní peníze? Zprovoznit něco oficiálně v cizím objektu , jestliže právně vlastník zodpovídá  za vše, co se bude dít , včetně odpovědnosti za zdraví návštěvníků ? Nebo přesvědčit město, aby konečně vzalo na milost astronomy ze svého města, a dalo oné pozorovatelně /hvězdárně nějaký statut, aby mohla fungovat, včetně financí ?
Osobně bych se přimlouval za to, aby  platilo to poslední. Potom lze i  uspořádat sbírku nebo organizovat nějakou pomoc v budování hvězdárny.
Protože, v opačném případě , jsou na tom astronomové z Hořic naprosto stejně jako každý z nás - budujeme si vlastní astronomické zázemí za své prostředky

Takže moje otázka na kompetentní zní: co lze udělat a v čem pomoci, aby byla právně zřízena pozorovatelna/hvězdárna v Hořicích ?
Teď neodpovídám jako oslovený kompetentní ale pouze za sebe; ano, myšlenka, že by město dalo hvězdárně oficiální požehnání se mi jeví jako rozumná a správná. Nadšení u tamějších kolegů tam zřejmě nechybí, takže by se snad mohli dohodnout s představiteli města, když to město nebude i nadále nic stát a pokud tedy tímto způsobem nechtějí investovat do podpory astronomie. Ale nemuseli by ničemu bránit (je-li to skutečně tak ovšem). A potom naší skromné pomoci nestojí nic v cestě.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Odpovědět