Josefe použil jsem modifikované Coronado PST. Vykuchal jsem optiku a výtah z Celestronu NexStar SLT 102/660. Udělal jsem kratší tubus a doplnil o ERF filtr (Baader H-Alfa 35nm). U tohoto snímku jsem použil 2x Barlow.
Díky za info. Přesně tohle jsem chtěl kdysi udělat, viděl jsem modifikaci pro 120mm dalekohled. Snímky jsou parádní, naprosto jinde než z Coronado 60 mm natož PST.
TS Apo 102mm + Baader Herschel hranol + Baader ND3.0 + Baader Ca II K-line double-stack + TV PowerMate 2.5x + ZWO ASI290MM
FireCapture, AS!3 + Registax v
Sun_TS102_[144155_2020_10_24_UV_lapl5_ap10140]_P10_S1b-hs-g.jpg (510.51 KiB) Zobrazeno 2127 x
Nová aktivní oblast AR2781, po dlouhé době opravdu velká aktivní oblast. Snímání nebylo přáno z důvodu špatného seeingu a oblačnosti. Frustrace byla opravdu veliká. Nakonec se alespoň vyjasnilo a poprvé po deseti letech které jsem věnoval astrofotografii se mi podařilo zachytit letadlo při přeletu přes slunce a dokonce i skvrnu.
gratuluji k pěknému úlovku ! Je znát, jak tepelná stopa motorů ovlivnila seeing. Myslím, že o takový úlovek by měli na spaceweather.com určitě zájem. Pošli to tam !!
Já ty přelety letadel přes Slunce nesnáším.
Vždycky musím znovu udělat novou sekvenci záběrů.
A nejhorší je, když je to ještě při oblačnosti, kdy se udělá okno mezi mraky a dá se snímat.
Přelítne tam letadlo nechá kondenzační stopu a ta než zmizí tak je opět zataženo.