M27

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
vaclav1

M27

Příspěvek od vaclav1 »

To vlkoid:
Vcelku slušné na začátečníka.Zkus v budoucnu montáž dovybavit o autopointer ccd kamerou např. G1-0300 a softwarem SIMS.Pointovat ručně je nepohodlné.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Maser
Věk: 45

M27

Příspěvek od Maser »

Ahoj všem.
Dal sem si kukátko pod hvězdy a zkusil tuto planetární mlhovinu vyfotit.

větší na klik

Je to foceno dne 7.8. 2008 od 3:00h do 3:55h přez Meade 8" SCT f/10 = 203/2000mm na Canon EOS 350D a to 6x6minut při ISO1600.
Pointace pomocí autopointeru Meade Pictor 201XT přez Newton 114/500+3xBarlow
Snímek vznikl uprostřed sídliště.
Mám tu opět výřez v rozlišení 1:1.
Úpravy: SubRaw; RegiStar; Photoshop; Paint Shop Pro
;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

M27

Příspěvek od MMys »

Něco musí být ještě trochu špatně (ostření, pointace, seeing). To to nejde už více zaostřit ? Já při takřka stejném ohnisku a průměru (200/1800 - Vixen VC200L) udělám tohle (též 1:1):

Snímek v plném rozlišení na klik.

Sice jsou kraje hvězd rozplizlé (mlhavé) ale s tím po většinu nocí u nás nejde nic dělat (seeing) jenomže u tebe jsou ty hvězdy podstatně větší a bez jasnějšího středu. A na SCT to svádět nelze, na ose musí kreslit podstatně lépe.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Maser

M27

Příspěvek od Maser »

Také sem to v Registaru porovnával s tvým snímkem a došel sem ke stejnému závěru.
Seeing byl decela špatný. Snímek je trochu vykontrastován. Nepoužívám žádné filtry. Nemůže to být prostě tím, že fotím na nemodifikovaný Canon?
Kolimaci jsem kontroloval při 937x zvětšení a možná by to trošičku chtělo srovnat, ale tim to asi nebude. Pointace, soudě podle jednotlivých snímků, byla kupodivu výborná.
Napadá mě to ostření, ale dělal sem si serii snímků zaostření a měl sem pocit, že už to lepší nebude.

Je pravda, že si už delší dobu všímám při ostření nečeho divného. Namířím na jasnou hvězdu - Vega, Altair atd. a zaostřím. Udělám kontrolní snímek  s časem kolem 0.0005s = 1/2000s. Hvězda by měla být tečka, ale není. Je to tečka jakoby s "ocáskem".
Myslím, že při tak krátkém expozičním čase to nemůže být projev seeingu, už jen proto, že "ocásek" je pořád stejný a mění se pouze když ostřím. Říkal sem si jestli to není nějaká slabá hvězda těsně vedle té jasné, ale není.

Jedno vím jistě, když hodně změním deklinaci, tak se mi pohne zrcadlo a můžu ostřit znova. Tím to ale fak nebude. ;)
Budu fotit dál a už jinde než uprostřed sídliště, tak uvidím rozdíly.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
MilAN
Věk: 77

M27

Příspěvek od MilAN »

Pokud je špatný seeing, špatně se i ostří. Tohle ohnisko už je  v našich podmínkách většinou dost dlouhé a tak použitelné jen  v  době, kdy jsou  naše podmínky hodně dobré. NA ostření, resp, vycentrování zrcadla si  stěžují všichni, kdo mají tento systém , protože ten primár je vdycky trochu volný.I když to máš excelentně skolimováné, po prvním otočení ostření už to nemusí platit. Jedinou  pomocí je zablokovat primár, vycentrovat a ostřtit přídavným okulárovým výtahem.  Jnou možnost bych neviděl. Ale ten  snímek je podle mne primárně  ovlivněn nedoostřením a seeingem, který rovněž cvičí i s pointací. A všechno se Ti sečte
.................
Ten ocásek se Ti řeci musí oběvovat i u rozostřené hvězdy , ne ? Potom ale nemůžeš napsat, že to je scentrované dobře. Jaký je tvar difrakčního obrazce před a za ohniskem - vzdálenější i těsně u ohniska ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Miloš Hroch

M27

Příspěvek od Miloš Hroch »

Přidávám snímek, který byl pořízen před nějakým časem, ale teprve nyní jsem se dostal k jeho zpracování. Jedná se o můj první plnohodnotný snímek DSO, který byl pořízen dalekohledem Pentax SDHF 75 (75/500 mm, f/6.7).

Výřez z originálu v měřítku 1:1 je zde: http://www.astronom.cz/procyon/af/m27.jpg
8x480 sec, ISO 1600
kalibrace DF, FF

Po prvních zkušenostech jsem s dalekohledem Pentax velmi spokojen, díky zabudovanému rovnači pole, který je součástí optického systému dalekohledu, vykreslí dokonale rovné pole 6x4 cm. Tento přístroj lze určitě doporučit jako cenový kompromis (při nákupu v USA) mezi SW 80ED a Borgem 77 ED, přičemž kvalita zobrazení se každopádně přibližuje tomu Borgu. Doufám, že sem budu moci časem přidat další obrázky pořízené tímto přístrojem.

Na konec ještě odkaz na stránky astrofotografů R. Zmaritsche a A. Grosse, kteří tento přístroj používají ve spojení s kamerou ATIK 16HR a dosahují naprosto excelentních výsledků.

http://www.deepfield.at/

Užitečný bude také odkaz na stránky ČAS s testem tohoto dalekohledu:

http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2007050201
milan1960

M27

Příspěvek od milan1960 »

Ahoj Představuji můj první pokus o zachycení M 27 v primárním ohnisku mého nového Newtona 203/1000 na EQ-5.Snímek je složen z 8 expozic v časech15-30 sec.Zpracováno v DSS a v PS 2 . Milan
psmolly

M27

Příspěvek od psmolly »

Velmi pěkné na první pokus. Zkoušels to pointovat?
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
aquarius

M27

Příspěvek od aquarius »

Pro Milan1960:
Velmi hezké, kdy jsi to stihnul ještě exponovat?
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
milan1960

M27

Příspěvek od milan1960 »

Ahoj psmolly .Nezkoušel jsem pointovat-zatím nejsem na to vybaven.Tomáši hned jak jsem dojel tak jsem to z auta nasmýkal hned pod okna za dům kde bydlím a až se začalo rozednívat tak jsem balil.P.S.Pošli mi ty fotky :)Milan
Maser

M27

Příspěvek od Maser »

MilAN napsal: Pokud je špatný seeing, špatně se i ostří. Tohle ohnisko už je  v našich podmínkách většinou dost dlouhé a tak použitelné jen  v  době, kdy jsou  naše podmínky hodně dobré. NA ostření, resp, vycentrování zrcadla si  stěžují všichni, kdo mají tento systém , protože ten primár je vdycky trochu volný.I když to máš excelentně skolimováné, po prvním otočení ostření už to nemusí platit. Jedinou  pomocí je zablokovat primár, vycentrovat a ostřtit přídavným okulárovým výtahem.  Jnou možnost bych neviděl. Ale ten  snímek je podle mne primárně  ovlivněn nedoostřením a seeingem, který rovněž cvičí i s pointací. A všechno se Ti sečte
.................
Ten ocásek se Ti řeci musí oběvovat i u rozostřené hvězdy , ne ? Potom ale nemůžeš napsat, že to je scentrované dobře. Jaký je tvar difrakčního obrazce  před a za ohniskem  - vzdálenější i těsně u ohniska ?
Je to určitě tak jak píšeš. Seeing=nedokanolé zaostření a pointace, pohyb zrcadla=nedokonalá kolimace. Dodal bych akorád i fakt, že EOS není optimalizován na tak dlouhé expozice, čili snímat astrokamerou by také trochu zlepšilo výsledný snímek.
Jsem moc rád za všechny tyto připomínky a názory.
No, ale celkově ten snímek vypadá dobře né? Nemusim snad hned kupovat jiný dalekohled kvůli drobným nedostatkům? ;D ;D

Teť nevím jestli je ten difrakční obrazec rozostřené hvězdy před nebo za ohniskem, ale když ho rozostřím víc, tak je ze středu k obvodu taky takový ocásek. Já to nafotím. ;)
vlkoid

M27

Příspěvek od vlkoid »

vaclav1 napsal: To vlkoid:
Vcelku slušné na začátečníka.Zkus v budoucnu montáž dovybavit o autopointer ccd kamerou např. G1-0300 a softwarem SIMS.Pointovat ručně je nepohodlné.TO VACLAV1:
Diky za povzbuzeni a rady v zacatku. Na autopointaci asi casem prejdu, ale protoze se zatim jen ucim se vsim zachazet a bavi me udelat si fotku "sam" tak na prechod na CCD pointaci zatim moc neuvazuji. Jeste stale mi chybi veci jako komakorektor etc., ktere jsou nyni prednejsi. Prozatim se musis smirit s tim, ze vas budu kamenovat nedokonalymi fotkami, nad kterymi sice srdce ostrileneho fotohvezdare nezaplesa, ale me potesi :)
NTW 200/800, EQ6 PRO (SkyScan), Paracorr, SW 70/500, SKYMASTER 12x60, Canon 40Dm
Froggy

M27

Příspěvek od Froggy »

To hroch:
Miloši to je hezký snímek. Skutečně ten Pentax SDHF 75 kreslí moc pěkně. Těším se na další fotky.
PS: Jsou při focení nějaké problémy? Jak se s ním ostří?
http://astrofotky.cz/~Froggy

ED refraktor SW 80/600, refraktor SW 100/500, CCD Atik ATK-16, CCD Meade DSI Pro, EQ-6 Sky Scan
MilAN
Věk: 77

M27

Příspěvek od MilAN »

Maser napsal:
Jsem moc rád za všechny tyto připomínky a názory.
No, ale celkově ten snímek vypadá dobře né? Nemusim snad hned kupovat jiný dalekohled kvůli drobným nedostatkům? ;D ;D

Ten snímek vypadá dobře, zrovna jako Tvoje zpracování. Je tu to jedno ALE :
Musíš ten snímek publikovat v měřítku , jako je zde na AF nebo jen trochu větším. Ale na takový snímek stačí daleko menší dalekohled, a s daleko menšími problémy při focení, s daleko menšími nároky na seeing i montáž.
Poměry by se asi o dost vylepšily při použití reduktoru.
.........
Ohledně toho ocásku : nemusíš ho zrovna fotit, hlavně si při zvětšení tak kolem 150x prohlédni, co se děje při projíčdění zaostřování přes ohnisku. Zkoušej z obou stran a několikrát. Třeba se něco závažnějšího napoví. A také to zkus v zenitu a na rovníku, nebo mírně pod nmím.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Miloš Hroch

M27

Příspěvek od Miloš Hroch »

To Froggy: Díky za uznání. Už se mi na dalekohled sešlo několik dotazů, kdyžtak založím nové vlákno přímo k Pentaxovi, ale nevím zda to dnes ještě stihnu.
Odpovědět