Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
GaP

Příspěvek od GaP »

Taky jsem se pustil do stavby...
Přemýšlím nad konstrukcí kopule kudy chodím, vymýšlím jak to udělat co nejjednodušeji a tak mě napadla jedna věc. Klasická kostra z jeklů a pásoviny, opláštěná něčím jako dýhou a místo oplechování zkusit kopuli potáhnout fólií, která se používá na izolaci rovných střech. Dělali nám z toho střechu na paneláku, měl jsem to v ruce, je to velmi pevné, poměrně snadno se to svařuje a pokud "se to umí", tak výsledek vypadá velmi hezky- krásné spoje. Mají to v několika barvách, i v bílé (kolega z práce si z modré nechal udělat vnitřek bazénu...).

Přijde mi to podstatně jednoduší, než oplechování. Co vy na to, odborníci?

Jo tyhle materiály jsou perfektní, sám ji mám na současné střeše pozorovatelny a bude i na nové. Bál jsem se poškození při odklízení sněhu , ale je to opravdu odolný materiál, jen bych volil nejen podle barvy, ale pro jistotu i tloušťku 1,5mm min. Kopule bude sice pracnější než rovná střecha, ale když se toho ujme někdo šikovný, tak to bude opravdu i hezky vypadat. Fólie se vaří na pogumované plechy, které bude potřeba na kopuly připevnit. To si zatím moc neumím představit, to je nutné promyslet, ale těch bodů (pogumovaných plechů), nebude zase tolik potřeba – na obvodu a okolo štěrbiny, protože fólie se k sobě dají svařovat bez problému. Pod fólii se pro změkčení a vyrovnání nehezkých záhybů dává taková hadrovina tl. cca.5mm. Můžu jenom doporučit.

LoKo 78

Ta pozorovatelna je skvostná, moje plány jsou velmi podobné. Jen s tím rozdílem že já budu stavět ve svahu a střechu budu mít jak psal Homér sedlovou se štítem vodorovně na směr pojezdu. Pojezd nebude jen na L s tím nemám moc dobré zkušenosti u současné pozorovatelny, takže to budou U. A pozorovatelna bude mít jinou úroveň podlahy, odpočívárna (pracovna) bude o 50cm níž. Nepohodlný bude vlez do pozorovatelny protože bude potřeba sklonit hlavu pod 150cm. To snad přežiju, sice to lze udělat i jinak, ale všude jsem narážel na překážky a tohle omezení, mi přišlo jako nejméně obtěžující. Jen ta realizace stavby je stále v nedohlednu.

Pavel Gaugg
SeeStar_S50
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

GaP : Pokud nestavíte a jste stále ve fázi projektové přípravy, promyslete přeci jen detail výšky vstupu do pozorovatelny. Ve 30-ti se člověk ohne snadno, v 50-ti to obtěžuje a ještě později to někdy ani moc nejde...
Do pozorovatelny nebudete z pracovny dopravovat pouze své tělo, ale občas i nějaké zařízení či jiné věci, člověk něco zapomene, vrátí se a nepohodlná "myší díra" časem spolehlivě otráví. Lepší a profesionálnější řešení se jistě najde...

Do potažení kopule diskutovanou folií bych šel za jediného předpokladu - že najdu realizátora, který již něco takového dělal, má s tím zkušenost a lze si takové dílo po několiika letech jeho existence prohlédnout - jak se chová, zda nevznikly nějaké specifické poruchy, případně, zda se z nich dá vzít poučení a vyvarovat se jich úpravou technologie či detailů provedení.
V opačném případě je to experiment, který nemusí dopadnout dobře...
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

...... moje plány jsou velmi podobné. Jen s tím rozdílem že já budu stavět ve svahu a střechu budu mít jak psal Homér sedlovou se štítem vodorovně na směr pojezdu. Pojezd nebude jen na L s tím nemám moc dobré zkušenosti u současné pozorovatelny, takže to budou U. A pozorovatelna bude mít jinou úroveň podlahy, odpočívárna (pracovna) bude o 50cm níž. Nepohodlný bude vlez do pozorovatelny protože bude potřeba sklonit hlavu pod 150cm. To snad přežiju, sice to lze udělat i jinak, ale všude jsem narážel na překážky a tohle omezení, mi přišlo jako nejméně obtěžující. Jen ta realizace stavby je stále v nedohlednu.

Pavel Gaugg

Gratuluji k rozhodnutí Pavle. Pozorovatelna Lukáše je parádní,ale také bych volil sedlovou střechu s větším sklonem. I při tom projektování by chtělo uvažovat,jak to bude dál až bude člověk starší.Přesně jak naznačil ,,Homer" Co největší pohodlnost. ;D

Ten Lukášův nápad s prosklenou pracovnou je parádní,Taky to mám tak vymyšleno.Sedět v teplíčku u LCD a jen s občasnou kontrolou v mrazivém venkovním počasí u montáže.Trochu by mě zajímalo,jak to má Lukáš řešený v létě,bude tam určitě teplíčko až příliž,hlavně při pozorování ve dne.

Mohu tě Pavle potěšit,taky nejsi sám co rozmýšlí stavbu pozorovatelny. Já začínám znova,jinak a na jiném,lepším i tmavším místě. Akorát to bude trochu větší a nákladnější. :P
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
alien5

Příspěvek od alien5 »

Stavbou trvale pozorovatelny se intenzivne teoreticky zabyvam, ale podobny pozorovaci domek to asi nebude.

Postavit EQ6 na dvorku rodinneho domu neni tak casove narocne (vyndat z jine drvene boudy na prirodnim kamenem dlazdenou cestu ke garazovemu stani) a podminky uprostred okresniho mesta (Melniku) nejsou takove, aby se mi stavba mohla "vyplatit". Maximalne bych uvazoval o pevnem betonovem sloupku pro montaz  bez obestaveni boudou.

Mym skutecnym snem je ale malinko vetsi hvezdarnicka, kam by se vesel i vice nez jeden pozorovatel (navstevy stejne postizenych kolegu, jednou treba deti) a ktera by se mohla pouzit take castecne jako rekreacni objekt (socialni zazemi, topeni) zvlaste pokud by se podarilo najit i turisticky atraktivni pozemek. Castecnym duvodem je i to ze pokud by mela byt samostatne stojici v malo obydlene krajine, bal bych se v jednoduche drevene boude nechat vybaveni za nekolik desitek ci dokonce stovek tisic. Pri nutnosti vse vzdy privezt a odvezt se kouzlo pevne pozorovatelny hodne vytraci.

Predstava mista je nekde cca 400m n.m. uprostred  trojuhelniku MB,CL,ME (Vratenka, okoli Housky). Coz bohuzel neni uplne optimalni z pohledu SZ, ale v rozumne vzdalenosti od bydliste.

Uvazuji i zda by nemelo smysl to zorganizovat jako neziskovku s nejakou podporou mistnich obci (ani ne tak kvuli penezum, jako kvuli pripadne podpore pri uzemnim rizeni...).

Nesel by nekdo do podobne sileneho podniku se mnou? Pripadne nezmate nekdo vhodny pozemek/objekt v uvedenem regionu? Neni to nic na tento nebo pristi rok, ale treba se jednou sny podari zmaterializovat.

Jinak k poslednimu prirustku do mapy pevnych pozorovatelen gratuluji (a tise zavidim).

Ja uz jsem se necim podobnym zabyval a jenom jsem hledal vhodnou lokalitu na Kokorisku kde je i vratenka.
Bohuzel jsem vhodnou zahradu u koho by to slo umistit nenasel.
Ja bych spise jen u nekoho na zahrade udelal vetsi budovu ze dreva nebo vice malich propojenych kde by bylo vice astronomu pohromade a financne bych to resil pouze dohodou s majitelem pozemku "zahrady" nezakladal bych nejaky pravnicky "subjekt " to je silena komplikace pravnicky atd..
Ovsem nejvetsi problem je asi pocasi je u nas je to sileny uz jsem nebyl na akci pekne dlouho.
Takze sehant lokalitu a dohodnout se s nekym a stavbe a udelal bych to bez zakladu aby nemuselo mit stavebni povoleni.
Pak by to bylo super prijelo by tam nekolik astronomu otevrely by se strechy a pohodicka
Do budoucna by i slo udelat roboticky dalekohled i strechu atd... moznosti jsou neomezene :)
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Ja uz jsem se necim podobnym zabyval a jenom jsem hledal vhodnou lokalitu na Kokorisku kde je i vratenka.
Bohuzel jsem vhodnou zahradu u koho by to slo umistit nenasel.
Na zitra jsem si domluvil schuzku se starostou nejslibnejsi vesnicky strediskove - spada pod nej katastr Vratenky (Nosalov, Libovice, Pribohy). Na prvni osloveni reagoval pozitivne, zitra se bude sance se o zameru trochu vice pobavit.

Kdyz nic nedomluvime s obci, minimalne mi mohou pomoci kontaktovat pripadne majitele vhodne zahrady... Pripadne muzeme probrat zda obec nema vhodny pozemek k prodeji ci dlouhodobemu pronajmu... Nechavam to otevrene jen se ze stadia ciste teorie dostvam do stadia pruzkumu terenu.

Vzhledem k nevalnym zkusenostem s neziskovkou to bude zrejme zcela privatni zalezitost. Jeden pozorovaci domek v koute "cizi" zahrady si dovedu predstavit jako minimalisticke/prechodne reseni, ale soustavu vice domecku moc ne...

Roboticky dalekohled mne vubec nelaka (kvuli penezum, bezpecnosti techniky a pocitu ztraty amaterskeho pristupu k veci)... ale treba jednou zmenim nazor...
Pavel Vabrousek
GaP

Příspěvek od GaP »

Ten snížený vstup je opravdu obtěžující, ale jakmile budu uvnitř, tak tam již kromě dvou schůdků mezi pozorovatelnou a pracovnou žádná překážka nebude. Ale ten vstup je úplná maličkost, vzhledem k tomu, že dům od pozorovatelny bude dělit téměř 100m dlouhý svah pod sklonem 30-40 stupňů. Takže až se vydrápu nahoru, tak tam stejně vlezu po čtyřech a budu ještě půl hodiny funět, než se trochu vzpamatuju. Ale nakonec jak je vidět na obrázku, tak ten vstup jinak řešit ani nejde, pokud si nechci zvedat podlahu pozorovatelny. Boční stěny nejsou použitelné, budou totiž zasazeny do terénu a žádný taras se mi kolem dělat nechce. Betonový základ, kotvy na kostru stavby, dokola izolace, pobít palubkama, dosypat hlínu, hotovo.

SeeStar_S50
Homer

Příspěvek od Homer »

Vabra : další moje rada, pramenící ze zkušenosti, je vyhnout se stavbě na cizím pozemku...Ono jedna věc je dohoda se současným majitelem, jiná pak po jeho případném úmrtí a nástupu dědiců, nebo prodeji pozemku. Taky začnou časem na majitele působit rodinní příslušníci, kamarádi v hospodě ( "nejsi blbej Franto, ty si pouštíš cizí lidi na pozemek ?" ).
Lze to sice v případě dohody obou stran řešit věcným břemenem ( majitele, který půjde na takouvou dohodu bude zázrak sehnat - vesničáci jsou na majetek velmi opatrní ), ale i tak, pokud dojde k napnelismu, je taková koexistence obtížná a hrozí riziko zmarněného úsilí...

Když stavět, tak jedině na svém pozemku - to říkám jako člověk, který oceňuje nemovitosti a vyslechl už řadu neuvěřitelných příběhů :-).

GaP : já neříkám tak ani tak, ale na má slova dojde :-).
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

A co takhle to vyřešit nějakým upraveným přívěsem za auto. Je mi jasné, že stavba vlastního přívěsu nebo úprava je ohromný problém administrativní, s následným schválením způsobilosti k provozu. Ale co použít hotový přívěs a na něj umístit nějaký kontejner (jako náklad, prostě by šel sundat, byl by tam položený) Tento kontejner by obsahoval montáž s dalekohledem a malý "kumbál" pro pozorovatele. Po umístění na stanoviště by se jen zapřely do země nějaké nohy, které by zvedly montáž a oddělily ji od přívěsu, aby se do ní nepřenášely vibrace.

Takto bys to mohl mít zaparkované u někoho na pozemku, a zároveň by se to dalo v případě potřeby kdykoli kamkoli převézt.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Homer

Příspěvek od Homer »

Jako jednu z možností bych viděl jednání se starostou vybrané obce. Bývají to lidé ochotní, velmi často neuvolnění, každého znají a berou to lidově.
Pokud by byl vhodný pozemek v majetku obce, zkusil bych jednat o dlouhodobém pronájmu za nabídku, že zájemcům z vesnice ( a dětem, pokud tam je, tak místní škole ) bude umožněno po dohodě pokoukání dalekohledem. To by mohlo fungovat. Neznámým prodávají neradi, bojí se vykuků...Nebo tam hledat spřízněnou duši, která s jednáním o prodeji v zastupitelstvu pomůže. Starosta ale bývá klíčovou figurou, ostatní zastupitelé moc nediskutují, jsou rádi, že to dělá starosta a že nese taky nejvíce odpovědnosti na zádech - a tak povětšinou mlčí. Jak řekne starosta, tak to často i nakonec je.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

A ještě častěji, jak řekne starostova manželka... ;)
Homer

Příspěvek od Homer »

Někdy asi ano. Na vesnicích je ale i dost starostek a nejsou to všechny důchodkyně - třeba povede cesta tudy, kdo ví .
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Homere: Diky, hlavne za zkusenosti z realne praxe.

Jak jsem psal vyse s neuvolnenym starostou zajimave obce mam dohodnutou schuzku (zatim jen telefoni). A pri jejim objednavani se zdal docela vstricny. Zatim si od toho nic neslibuji, takze jakakoliv moznost bude zajimava...

Pevnou pozorovatelnu bych stavel pouze na vlastnim pozemku pripadne na pozemku s prislusnym vecnym bremenem.

Mam i pritele ktery by v pripade nakupu vetsiho objektu (chalupy vhodne pro rodinou rekreaci) zvazoval jit do toho se mnou (prosim netreba rozvadet v tomto tematu, zda a jak je rizikove sdilet nemovitost byt s pritelem ;-).

Prevozne reseni zatim nechavam stranou, nevidim v tom zasadni rozdil oproti stavaci situaci, kdy vyjizdim osobnim autem. Nez prives bych to pak videl spise na "poloobytnou dodavku", podobnou kterou vyjizdi treba J. Zahajsky.

Pokud ze starosty neco zajimaveho vypadne dam sem vedet pro pripadne nasledovniky.
Pavel Vabrousek
Kami

Příspěvek od Kami »

Jako jednu z možností bych viděl jednání se starostou vybrané obce. Bývají to lidé ochotní, velmi často neuvolnění, každého znají a berou to lidově.
Pokud by byl vhodný pozemek v majetku obce, zkusil bych jednat o dlouhodobém pronájmu za nabídku, že zájemcům z vesnice ( a dětem, pokud tam je, tak místní škole ) bude umožněno po dohodě pokoukání dalekohledem. To by mohlo fungovat. Neznámým prodávají neradi, bojí se vykuků...Nebo tam hledat spřízněnou duši, která s jednáním o prodeji v zastupitelstvu pomůže. Starosta ale bývá klíčovou figurou, ostatní zastupitelé moc nediskutují, jsou rádi, že to dělá starosta a že nese taky nejvíce odpovědnosti na zádech - a tak povětšinou mlčí. Jak řekne starosta, tak to často i nakonec je.
U malých obcí by to mohlo pomoci.Čím je,ale obec větší případně město,je to těžší a náročnější. Někdy ani nepomáhá ,když nabídnete vlastní pozemek,uděláte projekt,vlastní iniciativou změníte územní plán,dojednáte koupi velké montáže a zadarmo seženete optiku na 310 mm dalekohled.A jako bonus nabídnete svoji techniku, bezplatné správcovství a své síly i trocha peněz,co vám v kapse zbyde.
Prostě totální nezájem!!! ,,Ano postavte to,vše zařiďte,my se vám budeme snažit odsouhlasit roční příspěvek na provoz." :-[ :-[ :-[
3 měsíční jednání s městem vedlo do větru. Tak jsem se naprdnul a město i obyvatelstvo mě může už jen políbit .....
Toť má zkušenost s velkým subjektem....,který vše dostal na podnose...

Takže jak říká Homer v podobném stylu. ,,Nápad dobrej,ale přemýšlet a měřit aspoň 10x "

SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Homer

Příspěvek od Homer »

Vabra: varianta společného vlastnictví nemovitosti je nejbezpečnější v případě podílového spoluvlastnictví reálných, v KN evidovaných částí staveb a pozemků tak, aby bylo možno kdykoliv v případě potřeby provést odluku od "stolu a lože" a užívat své části nezávisle. Totéž se týká investic do jednotlivých částí...S respektováním Vašeho přání nebudu dál rozvádět.
Kami: souhlasím - s městy, kde se jen politikaří, je to ztráta času. Malé vesnice jsou jiný svět, tam to může fungovat...
David_Vodecky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od David_Vodecky »

To není ani tak na velikosti obce ale na lidech! Kamil v tom má pravdu.
Loni nám Třinec dotoval hvězdárnu 450 000kč a letos slíbili asi 200 000kč! A obec Návsí slíbila že něco přispěje ale jak zjistili že nejsme organizace tak začali couvat. Prostě ten člověk musí mít zájem jinak to potopí! :'(
Newton-čočková fotokomora135/550mm.Mak.127/1500mm. HD Celestron 203/2000/1400mm
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
Odpovědět