Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
scevlik

Příspěvek od scevlik »

Ahoj
Ja na riadenie kupole uvazujem nad tymto:http://www.dppobservatory.net/DomeAutom ... Driver.htm.
Kartu mam uz objednanu zajtra by mala tu byt,a potom sa uvydi ako to funguje.
C8SGT 202/2020; CG-5 ADV;SW 70/500; SPC900nc;Nikon D40; Reduktor f6.3,QHY 5;Camon 300d mod.
Duk

Příspěvek od Duk »

Ahoj
Ja na riadenie kupole uvazujem nad tymto:http://www.dppobservatory.net/DomeAutom ... Driver.htm.
Kartu mam uz objednanu zajtra by mala tu byt,a potom sa uvydi ako to funguje.
Já jsem se rozhodl jít touto cestou http://arduino.cc/
Umí to všechno co potřebuji, cenově bezkonkurenční.
scevlik

Příspěvek od scevlik »

To Duk: Ahoj ako planujes snimat azimut?
C8SGT 202/2020; CG-5 ADV;SW 70/500; SPC900nc;Nikon D40; Reduktor f6.3,QHY 5;Camon 300d mod.
Duk

Příspěvek od Duk »

Má to analogový vstup, umí to měřit napětí, potřebuješ tam tedy přivést analogový vstup z kopule..
Ale druhá možnost, co se většinou dělá je, že se na kopuli nalepí čárový kód a dá se tam čtečka, připojená přes klávesnici / seriový port.
Jak ti to jezdí, čtečka čte kód a počítač ví, kde kopule je.

Je to poměrně levné a šikovné řešení. ;)
Duk

Příspěvek od Duk »

Tak tomu říkám ideální pozemek pro stavbu hvězdárny.
Škoda jen, že do kilometru nad mořem chybí více jak 400m a světelné znečištění by mohlo být rovněž lepší. Snad tomu celosvětová krize pomůže, tak jako již v jiných oblastech.

http://duk.duk.sweb.cz//10112009380.jpg
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já jsem někdě viděl jednoduché zařízení (IR snímače) namontované z obou stran na dalekohledu a kopule se natáčela tak dlouho, dokud oba IR snímače dostávaly odražený signál od kopule, tedy zařízení udržovalo otevřenou štěrbinu kopule ve směru dalekohledu. Podle mě úplně jednoduché a účinné zařízení.
Duk

Příspěvek od Duk »

Souhlas Pepo,
ovšem výše mé zmíněné řešení je vhodné pro rychlou orientaci "stěrbina=teleskop", což u určitých technik je naprostá podmínka.
(V mém případě oblikátně GRB ;))
shamanix

Příspěvek od shamanix »

To Psion: perfektní řešení i pro "ne-goto" montáže.... dá se o tom napsat něco víc? Hvězdárničku plánuju do dvou let na zahradě, něco malého -tak 3m průměr kopule a tohle by se mi hodilo
N150/750, motorized EQ 3-2, planetární kamerka (CCTV),nějaké okuláry a čas na koníčka asi jednou měsíčně :(
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Shamanix: zařízení je poměrně jednoduché, je to princip optické brány a tedy musel by se pouze navrhnout obvod, který bude tuto funkci zajišťovat. Kdo v elektronice aktivně dělá, to má za chvíli hotové. Moje představa je, že podle toho, která dioda začne přijímat signál (tedy paprsek se odráží od kopule), tak je potřeba v tomto směru posunout o definovanou vzdálenost kopuli, to je vše.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Trošku jsem nad tím Pepo přemýšlel, a vidím pár zádrhelů:

Zbytková propustnost IR blok filtrů v pásmu nad 700nm bude tak kolem 1%. Pokud bych do prostoru před dalekohledem trvale svítil IR LED diodou, mohl by rozptyl o kopuli směrem do tubusu nadělat v obraze nehezké gradienty. Napadá mě pouze blikat, v několikasekundovém intervalu kratinkým pulsem pár milisekund. To by asi nic neudělalo.

Další problém bude GO-TO, pokud montáž má tak rychlé přejezdy, že kopule ji nestihne sledovat, a jakmile dalekohled vyjede mimo štěrbinu, už to nebude fungovat. Leda to vždy znovu odstartovat po manuálním sesouhlasení kopule, po uvedení do siderického chodu.

Další komplikace je německá EQ montáž, její proložení a stáčení roviny tubusu vúči vodorovné rovině. Ty detektory na boku tubusu se při proložení prohodí, muselo by se to přepnout i na vyhodnocovací elektronice, a další zádrhel je v poloze těch čidel. Když se stočíš z meridiánu hodně k SZ či SV, dostanou se prakticky z vodorovné roviny do svislé, a zase to nebude fungovat.

Podle mne ten systém je ideální na azimutální montáž. Tam bude fungovat výborně. U EQ montáže bych se držel údaje o azimutu z výstupu řídícího systému montáže.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Taky jsem přemýšlel o tom IR a říkal jsem si, že by bylo lepší mířit někam mimo zorné pole dalekohledu, tzn. diody by byly mírně odkloněny od osy dalekohledu - to impulsní snímání je dobrý nápad. Natáčení kopule je nezávislé na tom, která dioda je zastíněna, systém se snaží kopuli natočit tak, abych ani jedna nedostávala signály. Problém je, že diody nemohou být pevně na dalekohledu, protože u německé montáže dochází k tomu, že se tubus celý otáčí a diody by se dostávaly do nesmyslných pozic, tedy byly by umístěny na jakémsi věnečku, který by díky malému vahadélku udržoval stále vodorovný směr a tedy neměnila by se poloha diod a elektronika by lehce poznala správný směr kopule.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

No nevím, zda to není moc komlikované, ale při tom přemýšlení mě napadlo jedno zajímavé řešení - kombinace odsuvné střechy a kopule. Představme si domek 3,5x3,5m kde je uprostřed sloup s montáží a dalekohledem o délce 1m. Kolem dalekohledu je na třech sloupcích věnec a na ní malá kopule, která je tvořena skládací konstrukcí z lehkých trubiček a stanoviny (tedy něco jako kulatý stan). Po uchycení potřebných zařízení na dalekohled, se přes něj "přetáhne" kopule a dalekohled je chráněn proti větru i světlu. Nicméně pozorovatel může v klidu sedovat celou oblohu z domečku a není uzavřen ve "vězení" kopule.
Habl

Příspěvek od Habl »

Kolega měl udělanou takovou konstrukci s lehkých trubek potaženou celtovinou na hvězdárničce na Javorníku u Liberce. Žel konstrukce vydržela přes 20 let, ale celtovina jen několik let. Na konstrukci vzniká vlivem klimatických podmínek značné pnutí a nevydržela ve švech, které popraskaly. Není nad lehkou a pevnou konstrukci včetně opláštění.
Celtovinu příliš nedoporučuji.
Průměr měla 800 mm.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Souhlasím s Hablem...Ono by myslím i šlo to udělat tak, aby to vydrželo ( vydrží to i na kabrioletech ), ale to už zase bude o jiných materiálech a technologiích. Obyčejné prošití nějaké celtoviny běžným strojem a nitěmi je odsouzeno k rychlému zániku. Škoda energie při experimentování...
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Taky jsem se pustil do stavby...
Přemýšlím nad konstrukcí kopule kudy chodím, vymýšlím jak to udělat co nejjednodušeji a tak mě napadla jedna věc. Klasická kostra z jeklů a pásoviny, opláštěná něčím jako dýhou a místo oplechování zkusit kopuli potáhnout fólií, která se používá na izolaci rovných střech. Dělali nám z toho střechu na paneláku, měl jsem to v ruce, je to velmi pevné, poměrně snadno se to svařuje a pokud "se to umí", tak výsledek vypadá velmi hezky- krásné spoje. Mají to v několika barvách, i v bílé (kolega z práce si z modré nechal udělat vnitřek bazénu...).

Přijde mi to podstatně jednoduší, než oplechování. Co vy na to, odborníci?
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Odpovědět