Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Ach jo, tak už opravdu naposledy, neboť mi to připomíná název pořadu pana Donutila "Ptejte se mne na co chcete, já na co chci odpovím" a závody v rétorice tady nebudou nikoho zajímat.
Je snadné číst jen to, co chci, reagovat na vytržené věty a ty kombinovat se svými závěry - nikam to ale nevede...Věřím, že si tazatel původního dotazu poradí i bez nás...Tímto končím za sebe debatu o ušankách, slunečnících, Tuarezích, ledničkách, akademicích a špenátu, či co se zde ještě přemlelo na základě původního nevinného dotazu...
P.S. Gramatiku negativně ovlivňuje dysortografie...Dyslexie má na svědomí problémy se čtením .
Je snadné číst jen to, co chci, reagovat na vytržené věty a ty kombinovat se svými závěry - nikam to ale nevede...Věřím, že si tazatel původního dotazu poradí i bez nás...Tímto končím za sebe debatu o ušankách, slunečnících, Tuarezích, ledničkách, akademicích a špenátu, či co se zde ještě přemlelo na základě původního nevinného dotazu...
P.S. Gramatiku negativně ovlivňuje dysortografie...Dyslexie má na svědomí problémy se čtením .
Ale Vaše trvání na tom, že izolovat proti zimě a proti letnímu slunci je to samé, je dle mého názoru mylné.
Není Pepo,
pokud je dodržen správný postup provedení, skutečně by to mělo fungovat jak je napsáno výše.
Netřeba chodit daleko, přečti si na stránkách AsÚ, jakým způsobem je provedena izolace kopule a jaký to má význam
Ono se totiž neizoluje proti zimě a proti teplu, ale v obou případech se izoluje proti prostupu tepla z prostředí teplejšího do chladnějšího. Takže výsledek nemůže být jiný. A je jedno, jestli je teplo uvnitř nebo vně 
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ušanka neušanka, faktem ovšem zůstává, že fyzikálně vzato proklamovaná rovnost:
tepelná izolace = zateplení
neplatí!
Pokud sebe (nebo barák) umístím pod správně nastavený slunečník, izoluji za slunečného dne (viz přesný význam slova izolace) tepelně sebe (nebo onen barák) od zdroje tepla, přenášeného radiací, a přitom ani já (ani dotyčná stavba) nejsme reciprokým způsobem zatepleni, což jistě každý uzná.
To je ovšem striktně fyzikální pohled na věc. Ve skriptech pro stavaře bude možná fyzika trochu víc stavařsky sešněrována...
tepelná izolace = zateplení
neplatí!
Pokud sebe (nebo barák) umístím pod správně nastavený slunečník, izoluji za slunečného dne (viz přesný význam slova izolace) tepelně sebe (nebo onen barák) od zdroje tepla, přenášeného radiací, a přitom ani já (ani dotyčná stavba) nejsme reciprokým způsobem zatepleni, což jistě každý uzná.
To je ovšem striktně fyzikální pohled na věc. Ve skriptech pro stavaře bude možná fyzika trochu víc stavařsky sešněrována...
Klasická tepelná izolace totiž řeší jen konduktivní tepelný transfer. Tam taková jednoduchá rovnost platí. Jenže teplo se v některých případech dominantně přenáší i jinak, třeba radiací...
Zdravím nejen všechny stavitele,
přidávám dva snímečky z pokračující stavby. Domeček má půdorys 2,7x4,00m a bude mít i malou odizolovanou pracovničku, kde budu mít umístěno okno pro pozorování stavu oblohy a funkčnosti montáže atd.
Rošt položen na betonových patkách a středový pilíř je z cca 1qm vylitého betonu. Ocelový púilíř má průměr 330mm a výšku 1200mm.
Do cca měsíce by mělo být komplet hotovo.
Luko78
přidávám dva snímečky z pokračující stavby. Domeček má půdorys 2,7x4,00m a bude mít i malou odizolovanou pracovničku, kde budu mít umístěno okno pro pozorování stavu oblohy a funkčnosti montáže atd.
Rošt položen na betonových patkách a středový pilíř je z cca 1qm vylitého betonu. Ocelový púilíř má průměr 330mm a výšku 1200mm.
Do cca měsíce by mělo být komplet hotovo.
Luko78
Doplním snad jen jednu myšlenku co mě teď napadla. Ono to klasické zateplení je i svým způsobem naškodu. Při počasí jaké bylo teď při babím létě, kdy je přes den přes dvacet (někdy až k třiceti) a v noci pod deset, je například zateplování severní strany kontraproduktivní, protože k vyrovnávání teploty v pozorovatelně proti okolí začne vlastně docházet až po otevření střechy. Pokud by ale severní strana zůstala nezateplena s lepším přenosem tepla, bude se teplota uvnitř pozorovatelny v ideálním případě vyrovnávat s teplotou vzduchu přibližně stejně rychle jako teplota povrchu okolí.
Určitě se zkrátí čas mesi otevřením a vyrovnáním teplot.
A v zimě , někdo z těch, kdo už ten svůj domeček má postavený a má nainstalované přístroje a pozoruje, přitápí si ve své pozorovatelně ?
Ptám se těch co mají praktickou zkušenost?
Pokud ne a má ve vnitřním prostoru stejnou teplotu jako je v okolí tak přeci nemá smysl izolovat proti prostupu tepla ale stínit radiaci slunce
P.S. Pro KDan: děkuji za trochu vědecké podložení mé myšlenky.
Nejsem stavař, ani nemám vysokoškolský diplom, ale jak se říká můj "selský rozum" v tomto případě se stavařskýma tabulkama nesouhlasí. :)
P.P.S. V případě pozorovacího domečku je jedno, jestli je teplo uvnitř nebo vně ?
Určitě se zkrátí čas mesi otevřením a vyrovnáním teplot.
A v zimě , někdo z těch, kdo už ten svůj domeček má postavený a má nainstalované přístroje a pozoruje, přitápí si ve své pozorovatelně ?
Ptám se těch co mají praktickou zkušenost?
Pokud ne a má ve vnitřním prostoru stejnou teplotu jako je v okolí tak přeci nemá smysl izolovat proti prostupu tepla ale stínit radiaci slunce
P.S. Pro KDan: děkuji za trochu vědecké podložení mé myšlenky.
Nejsem stavař, ani nemám vysokoškolský diplom, ale jak se říká můj "selský rozum" v tomto případě se stavařskýma tabulkama nesouhlasí. :)
P.P.S. V případě pozorovacího domečku je jedno, jestli je teplo uvnitř nebo vně ?
Vřele doporučuji ověřit teorii na efektu plechové garáže. Při každé větší změně teploty ( samozřejmě v souvislosti s rosným budem), v garáži krásně prší - a to i u volně stojící garáže ve volné přírodě = bez vytápění. 
..................
Jinak vvýše uvedená úvaha o babím létě .... neuvažuje s tím, že u pozorovatelny bez izolace se od osluněné strany výrazně zvedne vnitřní teplota všecho uvnitř a to je pak nutno pracně odvětrávat a ochlazovat. U izolované / nebudu používat termín "zateplené" = nesmysl/ , se sice ohřeje venkovní plášť, ale to je vše - takže není potřeba v noci nic odvětrávat a ochlazovat, A to je smysl celé izolace.
..................
Bohužel, každý má svůj selský rozum, ale přírodní zákony se podle něho neřídí.
..................
Jinak vvýše uvedená úvaha o babím létě .... neuvažuje s tím, že u pozorovatelny bez izolace se od osluněné strany výrazně zvedne vnitřní teplota všecho uvnitř a to je pak nutno pracně odvětrávat a ochlazovat. U izolované / nebudu používat termín "zateplené" = nesmysl/ , se sice ohřeje venkovní plášť, ale to je vše - takže není potřeba v noci nic odvětrávat a ochlazovat, A to je smysl celé izolace.
..................
Bohužel, každý má svůj selský rozum, ale přírodní zákony se podle něho neřídí.
To MilAn : Popravdě tak daleko jako udělat výplně severní strany z vlnitého plech jsem nešel ale na druhou stranu pokud by byl ten plech dole opatřen odtokovým žlábkem , bude to zřejmě znamenat, že vlhkost v uzavřeném prostoru pozorovatelny se vysráží na něm a odteče ( obdobně jako na výparníku ledničky) a optika přístrojů zůstane suchá. Pokud by to tak zkutečně bylo považoval bych to za plus ne ?
Zatím co plechová garáž se potí celá ( ne jen severní strana!), izolovaná pozorovatelna ne. To je pro mne podstatné a rozhodující. ( a ODZKOUŠENÉ )
Jinak vvýše uvedená úvahao babím létě .... neuvažuje s tím, že u pozorovatelny bez izolace seod osluněné stranyvýrazně zvedne vnitřní teplota všecho uvnitř a to je pak nutno pracně odvětrávat a ochlazovat. U izolované / nebudu používat termín "zateplené" = nesmysl/ , se sice ohřejevenkovní plášť, ale to je vše - takže není potřeba v noci nicodvětrávata ochlazovat, A to je smysl celé izolace.
..................
Bohužel, každý má svůj selský rozum, ale přírodní zákony se podle něho neřídí.Pokud by jsi četl pozorně tak myšlenka nebyla nedávat žádnou izolaci , ale izolovat právě jen části vystavené slunečnímu záření.
Nerozváděl jsem jak.
Pokud dokážeš takový pozorovací domek zaizolovat natolik že i po dni kdy je třicet, tak uvnitř zůstane oněch deset tak před tebou smeknu, ale zase to bude ona lednice v nákladech neúměrně drahá.
..................
Přírodní zákony se neřídí podle žádného lidského rozumu ani stavařského ani selského
Bohu dík
..................
Bohužel, každý má svůj selský rozum, ale přírodní zákony se podle něho neřídí.Pokud by jsi četl pozorně tak myšlenka nebyla nedávat žádnou izolaci , ale izolovat právě jen části vystavené slunečnímu záření.
Nerozváděl jsem jak.
Pokud dokážeš takový pozorovací domek zaizolovat natolik že i po dni kdy je třicet, tak uvnitř zůstane oněch deset tak před tebou smeknu, ale zase to bude ona lednice v nákladech neúměrně drahá.
..................
Přírodní zákony se neřídí podle žádného lidského rozumu ani stavařského ani selského
Bohu dík
Pokud dokážeš takový pozorovací domek zaizolovat natolik že i po dni kdy je třicet, tak uvnitř zůstane oněch deset tak před tebou smeknu,Nemusíš smekat, já se spokojím s tím, že po dnu, kdy je venku 30°, bude uvnitř také 30°. Což je sice možná nedostižný ideál, ale díky izolaci se k němu lze přiblížit. Chtít tam mít méně je hezká pitomost, že ?
Chtít tam mít méněje hezká pitomost, že ? ;D naprosto souhlasím
Pokud je ale už venku 10° tak proč tam nechtít 20° nebo 15° ?
Nebo to je také pitomost ?
Nebo to je také pitomost ?
Myslím, že tepelná izolace je u hvězdárny zásadní ať si již každý o tom myslí své. Budu-li mít povrch pozorovatelny, včetně kopule, natřený odrazivou, bílou barvou a pod tím tepelně izolační sendvič, potom mám po problému. Dělal jsem si takový malý pokus v souvislosti s mojí rozestavěnou pozorovatelnou; nenatřený zinkový plech, dále bílou, lesklou barvou natřený zinkový plech a ten samý natřený plech ještě z vnitřní strany opatřený silnou karimatkou a přenos tepla směrem dovnitř za letního slunného dne byl samozřejmě opravdu velmi razantně menší u poslední kombinace nátěr, plech + karimatka. Podle mne je velmi důležitý ten nátěr - mnohdy se to podceňuje a potom dohání dalšími případnými vychytávkami ale je to stará ověřená záležitost a navíc jednoduchá.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
;D naprosto souhlasím
Nebo to je také pitomost ?JE