Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Zdravím,
rád bych se Vás zeptal, poprosil o radu ohledně osvětlení v pozorovatelnách. Klasické světlo, lampa, byť červená, mi nevyhovuje. Zabrouzdal jsem tedy po internetu a nalezl jsem LED svítící pásky, které by se mi hodily. Něco podobného mají na hvězdárně v Úpici a hodně se mi to líbí. Je to decentní a dají se s tím osvětlit i přístupové prostory (žebřík/cesta). Jen mě trápí cena, 20kč za 5cm - tzn. 500,-/metr. Nevhodný je i počet diod, 3ks na 5cm. Stačil by mi mnohem menší počet. Neznáte něco levnějšího nebo třeba pásku do které bych si potřebný počet napájel sám?
Díky za informace
Tyto LED pásky asi levněji neseženeš i když prodejci to v číně nakupují za půlku. A dej si pozor některé typy mají moduly - 3ks po třech led a čtvrtý se čtyřmi led a tak dokola. Tyto proužky se pak nedají napětím regulovat protože tří a čtyř ledkový modul reaguje jinak. Levněji by to snad šlo pořídit jen v povánočním výprodeji jako takovou tu světelnou hadici na venkovní zdobení.
Ta má výhodu že je dělaná rovnou na 230V, ale nedá se libovolně dělit ( cca po metru )
zatímco tyto pásky jsou na 12 V a potřebuješ trafo a většinou i usměrňovač ( většinou jsou na stejnosměrné napětí )
Jestli se chceš pustit do vlastní výroby tak prostě místo pásky použí na propojení ledek kablík a celou šňůrku zalí čirým silikonem do plastového profilu ve tvaru U ( třeba nejmenší elektrikářská lišta )
rád bych se Vás zeptal, poprosil o radu ohledně osvětlení v pozorovatelnách. Klasické světlo, lampa, byť červená, mi nevyhovuje. Zabrouzdal jsem tedy po internetu a nalezl jsem LED svítící pásky, které by se mi hodily. Něco podobného mají na hvězdárně v Úpici a hodně se mi to líbí. Je to decentní a dají se s tím osvětlit i přístupové prostory (žebřík/cesta). Jen mě trápí cena, 20kč za 5cm - tzn. 500,-/metr. Nevhodný je i počet diod, 3ks na 5cm. Stačil by mi mnohem menší počet. Neznáte něco levnějšího nebo třeba pásku do které bych si potřebný počet napájel sám?
Díky za informace
Tyto LED pásky asi levněji neseženeš i když prodejci to v číně nakupují za půlku. A dej si pozor některé typy mají moduly - 3ks po třech led a čtvrtý se čtyřmi led a tak dokola. Tyto proužky se pak nedají napětím regulovat protože tří a čtyř ledkový modul reaguje jinak. Levněji by to snad šlo pořídit jen v povánočním výprodeji jako takovou tu světelnou hadici na venkovní zdobení.
Ta má výhodu že je dělaná rovnou na 230V, ale nedá se libovolně dělit ( cca po metru )
zatímco tyto pásky jsou na 12 V a potřebuješ trafo a většinou i usměrňovač ( většinou jsou na stejnosměrné napětí )
Jestli se chceš pustit do vlastní výroby tak prostě místo pásky použí na propojení ledek kablík a celou šňůrku zalí čirým silikonem do plastového profilu ve tvaru U ( třeba nejmenší elektrikářská lišta )
Díky za tip. Ty vánoční mě vůbec nenapadly. Letmo jsem zkoukl nabídku a možná mi nebyl špatný tento:
http://www.dum-svitidel.cz/p-18569-svet ... ny-1m.aspx
Cena je snesitelná, nějakých 60,-/metr.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Díky za tip. Ty vánoční mě vůbec nenapadly. Letmo jsem zkoukl nabídku a možná mi nebyl špatný tento:
Hezký ale pozor tyto "kabely" se tradičně dělaly se žárovičkama ! !
Jen ty novější konstrukce jsou LED.
Hezký ale pozor tyto "kabely" se tradičně dělaly se žárovičkama ! !
Jen ty novější konstrukce jsou LED.
přesně tyto vánoční mám ve své pozorovatelně, k tomu jsem přidal vypinač na redukci jasu a tak mám celkové osvětlení přesně jak potřebuji.
- honzazator
Ahoj, inspirován astro-forem, jsem se pustil do stavby domečku (2.5 x 2.5m vn. prostor) s od suvnou střechou. Zatím mam zabetonované patky a sloup na montáž, vlastní stavbu mám v úmyslu spachtit příští týden. Domek nebude zateplen, venkovní obložení bude z překládaných modřínových desek, vnitřní ze smrkových palubek. Podlaha bude taktéž z modřínu bez kontaktu se sloupem montáže.Pojezd střechy nemám ještě úplně dořešen, ale to nebude myslim problém. Momentálne si lámu hlavu, se sloupem na montáž.
Jak psal Habl: MONTÁŽ SE POMOCÍ HYDRAULIKY VYZVEDNE I S DALEKOHLEDY O 60 cm VÝŠE DO PRACOVNÍ POLOHY Z DŮVODU NERUŠENÉHO VÝHLEDU" :
Chtěl bych také něco podobného, ale ne hydrauliku, přijde mi to složité na výrobu a udržbu (zkušenosti mam jen z pracovních stroju, kde se hydraulika neustale s..e, nemáte někdo nějaký nápad, jak to elegantně vyřešit?
Diky Honza
Jak psal Habl: MONTÁŽ SE POMOCÍ HYDRAULIKY VYZVEDNE I S DALEKOHLEDY O 60 cm VÝŠE DO PRACOVNÍ POLOHY Z DŮVODU NERUŠENÉHO VÝHLEDU" :
Chtěl bych také něco podobného, ale ne hydrauliku, přijde mi to složité na výrobu a udržbu (zkušenosti mam jen z pracovních stroju, kde se hydraulika neustale s..e, nemáte někdo nějaký nápad, jak to elegantně vyřešit?
Diky Honza
CPC11", triedr Noname 20x50, triedr Fomei Compakt 8x25
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Osobně bych se na takovouhle s prominutím blbost vykašlal, a nechal dalekohled těsně pod hranou obvodových stěn, aby po jeho uvedení do vodorovné polohy šla střecha zavřít. Nějaké mechanické zvedání bude hrozné monstrum, sníží tuhost sloupu, rozhodí ustavení polární osy... To by musel být opravdu precizní mechanismus, aby jeho vliv nebyl patrný.
Vždyť těsně nad obzorem stejně na nic nekoukáš, protože záhy zjistíš, že je obraz stejně nepoužitelný, a zrovna tak se tam nedá nic fotit (tedy pokud nejsi někde hodně vysoko v horách, s excelentní oblohou až k obzoru)
Vždyť těsně nad obzorem stejně na nic nekoukáš, protože záhy zjistíš, že je obraz stejně nepoužitelný, a zrovna tak se tam nedá nic fotit (tedy pokud nejsi někde hodně vysoko v horách, s excelentní oblohou až k obzoru)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
1) Vážně bych zvážil, zda při stavbě tohoto miniaturního objektu řešit
docela složitý technický problém.
2) Pokud bych přece jen dospěl k názoru, že chci mít "nerušený
výhled", hledal bych jiné řešení, než je zvedání montáže s
dalekohledy a podlahy ( mimo jiné jde o strabilitu pilíře ).
Jako jedno z řešení mne napadá vyřešit pojezd ne pouze sedlové stříšky v úrovni pozednice, ale níže tak, aby odjela se střechou i horní část stěn v požadované výšce...Půjde jen o to, aby se pod to vešly při pojezdu přístoje.
P.S.Martin mne předběhl
docela složitý technický problém.
2) Pokud bych přece jen dospěl k názoru, že chci mít "nerušený
výhled", hledal bych jiné řešení, než je zvedání montáže s
dalekohledy a podlahy ( mimo jiné jde o strabilitu pilíře ).
Jako jedno z řešení mne napadá vyřešit pojezd ne pouze sedlové stříšky v úrovni pozednice, ale níže tak, aby odjela se střechou i horní část stěn v požadované výšce...Půjde jen o to, aby se pod to vešly při pojezdu přístoje.
P.S.Martin mne předběhl
- honzazator
Asi máte pravdu, nebudu si to komplikovat, už mám nákresy a materiál, pojezd pod urovní pozednice to by byla velká změna. Ještě k tomu pojezdu, místo kde bude domek stát, je taková vetrná hůrka, bojím se nafoukaného sněhu v oblasti pojezdu i když tam bude kryci deska, štěrbinky budou, je to dřevo. Každá rada dobrá:)
...jak bude co nafotit, tak to sem hodím, ale upozorňuji předem, nejsem žádný kutil, naposledy jsem si stavěl suché wc a bylo z toho 14 dní neschopnosti
...jak bude co nafotit, tak to sem hodím, ale upozorňuji předem, nejsem žádný kutil, naposledy jsem si stavěl suché wc a bylo z toho 14 dní neschopnosti
CPC11", triedr Noname 20x50, triedr Fomei Compakt 8x25
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Návrh domečku by měl především zpracovat odborník, který má s takovou věcí nějaké zkušenosti. Já mám domek stavěný velmi zkušeným člověkem a i on muset v průběhu stavby řešit několik technických problémů (např. pojezdy a jejich regulace, tepelná izolace apod.). Dokonce nejdříve domek postavil u sebe na zahradě, vše zkontroloval a pak jej postavil u mě. Já mám dalekohledy více pod úrovní okraje stěn a tedy je mám odstíněné od větru, popř. světla, protože stejně obloha do 20° nad obzorem je nepoužitelná.
Tedy moje rada zní, nepodceňovat žádný aspekt stavby.
Tedy moje rada zní, nepodceňovat žádný aspekt stavby.
Honzazator: mnou navrhované řešení neovlivní ani materiál, ani nijak zásadně technický návrh - stačí to modifikovat. Nicméně byl to jen návrh. myslím, že se to obejde bez nějakých specialit a postačí standardní řešení...
Co se týče prachotěsnosti, běžné provedení bude vždy netěsné. Dají se sice udělat plechové (dřevěné ) labyrinty - jeden plech podél pojezdové dráhy, druhý pak ( nebo prkno ) shora z konstrukce střechy a to tak, aby se překrývaly. Dokonalé to ale nebude.
Tak mne napadá jiné řešení : u tak malého objektu budou stačit 4-6 kol. Co je osadit na excentr tak, aby se pro potřebu pojezdu kola vyklopila do pohotovostní polohy, střecha se tím nadzvedne a odjede. Po zpětném zaparkování by se kola vrátila zpět a střecha si sedla na podklad...To by už těsnilo. Nikde jsem to neviděl ( je to okamžitý nápad ), ale nárok na autorská práva nebudu vyžadovat
.
Co se týče prachotěsnosti, běžné provedení bude vždy netěsné. Dají se sice udělat plechové (dřevěné ) labyrinty - jeden plech podél pojezdové dráhy, druhý pak ( nebo prkno ) shora z konstrukce střechy a to tak, aby se překrývaly. Dokonalé to ale nebude.
Tak mne napadá jiné řešení : u tak malého objektu budou stačit 4-6 kol. Co je osadit na excentr tak, aby se pro potřebu pojezdu kola vyklopila do pohotovostní polohy, střecha se tím nadzvedne a odjede. Po zpětném zaparkování by se kola vrátila zpět a střecha si sedla na podklad...To by už těsnilo. Nikde jsem to neviděl ( je to okamžitý nápad ), ale nárok na autorská práva nebudu vyžadovat
Dají se sice udělat plechové (dřevěné ) labyrinty - jeden plech podél pojezdové dráhy, druhý pak ( nebo prkno ) shora z konstrukce střechy a to tak, aby se překrývaly. Dokonalé to ale nebude.no a tím doplnit toto řešení tak to už skoro dokonalé bude 8-)
S tou výškou dalekohledů si hlavně uvědom jaké máš požadavky a nedej moc na rady typu "moc vysoko/moc nízko", které se budou stejně lišit. Proměř si to, nejlíp i s nočním porovnáním kam vidíš a zda to potřebuješ. S tím obzorem je to sice pravda, ale třeba já můžu na severu fotit prakticky ihned co vykoukne objekt z lesa. Nejde ale jenom o to, abys dalekohledy nějakým způsobem dostal zpátky pod střechu, musíš je nějakým způsobem zaparkovat (třeba v případě že budeš ovládat sestavu přes PC). Tím myslím, aby se ti nešprajcla díky velikosti třeba o trám
. Promyslet v této závislosti i dalekohled, který se na stanovišti objeví za pár let. Sice se ve většině případů dá nastavit parkovací poloha i jiná, než "na sever", ale zrovna u té mojí low-end montáže to funguje nějak divně. Řešit to budu až s novou.
Už jsem zde řešil sloup několikrát a díky ochotným lidem jsme vymysleli i nějaký ten návrh mého docela složitého problému kdy je sestava umístěna prakticky ve výšce 4 metrů. Chtěl jsem ho zrealizovat do zimy ale stihl jsem zatím pouze vybetonovat podklad do výšky podlahy (diskuze viz. pár předešlých stran). Sloup nasadím až na jaře, nechce se mi to teď už řezat. Jen pro představu můžeš mrknout na tuhle skicu (silnostěnná 7mm/324 truba, délka 1m, utopená i se spojem v betonu, jak radil Milan). Naddimenzovaná kvůli tomu, že prostě byla "zdarma", kvůli tomu že jsem ji viděl v praxi a taky kvůli dalšímu dalekohledu, který si v roce 201x koupím
. Horní deska je univerzál pro eqX než koupím nějakou ála G42 montáž. Na pevno se k ní přišroubuje další s patřičným přípravkem pro jinou montáž. Prostor který nebude zalit v betonu doplní písek. Nedá se v tom nic měřit, nejsem teď v práci a tak mám jen demo, tobě ale bude s největší pravděpodobností stačit něco "normálnějšího" s d=200mm či tak něco. Je to čístě pro představu.
Sloup
Už jsem zde řešil sloup několikrát a díky ochotným lidem jsme vymysleli i nějaký ten návrh mého docela složitého problému kdy je sestava umístěna prakticky ve výšce 4 metrů. Chtěl jsem ho zrealizovat do zimy ale stihl jsem zatím pouze vybetonovat podklad do výšky podlahy (diskuze viz. pár předešlých stran). Sloup nasadím až na jaře, nechce se mi to teď už řezat. Jen pro představu můžeš mrknout na tuhle skicu (silnostěnná 7mm/324 truba, délka 1m, utopená i se spojem v betonu, jak radil Milan). Naddimenzovaná kvůli tomu, že prostě byla "zdarma", kvůli tomu že jsem ji viděl v praxi a taky kvůli dalšímu dalekohledu, který si v roce 201x koupím
Sloup
Web: http://www.space-walk.info
Ano, při pečlivém a přesném provedení se těšnost nepochybně zlepší. Kartáče jsou ovšem krátké, v zimě hrozí jejich přimrznutí k případnému kondenzátu...Ale vyzkoušet by se to mohlo.
Myslím ale, že nějaké jednoduché vyřešení excentrem a pákou na ruční pohon u každého kola, kdy by střecha před otevřením spočívala na pojezdové ploše a těsnila, by nebylo od věci...Dál mne napadá, že ty plochy by mohly být dvě paralelně vedle sebe ve dvou výškových úrovních - jedna dosedací s vhodnou úpravou dosedacích ploch ( hoblované hranoly + tenká guma, plsť či něco podobného ), druhá pojezdová pro kola. Stačilo by nadzvednout o několik cm a pak opět sklopit.....
Myslím ale, že nějaké jednoduché vyřešení excentrem a pákou na ruční pohon u každého kola, kdy by střecha před otevřením spočívala na pojezdové ploše a těsnila, by nebylo od věci...Dál mne napadá, že ty plochy by mohly být dvě paralelně vedle sebe ve dvou výškových úrovních - jedna dosedací s vhodnou úpravou dosedacích ploch ( hoblované hranoly + tenká guma, plsť či něco podobného ), druhá pojezdová pro kola. Stačilo by nadzvednout o několik cm a pak opět sklopit.....
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
To utěsnění bych neřešil Na začátku jsem přemýšlel, jak to udělám, nakonec jsem řekl uvidím a viděl jsem. Mám po celém obvodu mezi stěnkou a střechou cca 3mm mezeru, po dvou letech provozu jsem ještě uvnitř utíral 1x prach a je ho tam za tu dobu méně, než v bytě za týden, tak asi tak. Přemýšlel jsem proč a je to zřejmě tím, že v domečku neexistuje průvan a tedy prach se tam nemá šanci dostat.
...po dvou letech provozu jsem ještě uvnitř utíral 1x prach a je ho tam za tu dobu méně, než v bytě za týden, tak asi tak. Přemýšlel jsem proč a je to zřejmě tím, že v domečku neexistuje průvan a tedy prach se tam nemá šanci dostat...
[OT]
Spise to bude tim ze 95% prachu v domacnosti je biologickeho puvodu (supinky kuze, vlasu, jidla,...) coz je zrejme v pozorovatelne dosti omezeno...
[/OT]
[OT]
Spise to bude tim ze 95% prachu v domacnosti je biologickeho puvodu (supinky kuze, vlasu, jidla,...) coz je zrejme v pozorovatelne dosti omezeno...
[/OT]
Pavel Vabrousek