Planetární speciál
- MayJ
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Re: Planetární speciál
Hele on nám to fakt neřekne:-DDDDD
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Já se například domnívám, že by stačilo i 10" SCT. A pokud se chceš odlišit tak 9,25" Edge, případně klasický cassegrain 10" od TS. Tomu rozumim 
Lectorem iustus...
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Mám C14, používám ji na vizuál. Nemohu moc porovnávat s menšími průměry SCT. Ti co do té popelnice na MHV koukali byli často nadšeni. Třeba Olda Ř. byl tak uchvácen řasovkami, že prý je nikdy hezčí neviděl. Planety, dvojhvězdy, kulovky, Měsíc... to prostě nemá chybu, stejně jako vše ostatní. Mohu ale porovnávat různé průměry jiných systémů do kterých jsem koukal (třeba Newtona 450 mm) a navzdory všem výpočtům a teoretizování o seeingu mne spíš přesvědčuje "průměr je prostě průměr."
Ono je to opravdu jak říká Milan: velký průměr vždycky přinese víc detailů. Jen to prostě v průměrném či špatném seeingu déle trvá, než to člověk vykouká. A hůř to vypadá.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Je to tak.
Jasně to bylo teď vidět u Marsu. Malým refraktorem byl pohled hezký skoro vždycky i s patrnými útvary. Ale teprve v 11” když se vždycky vzduch na chvilku zklidnil, byly ty detaily pořádně vidět.
Jasně to bylo teď vidět u Marsu. Malým refraktorem byl pohled hezký skoro vždycky i s patrnými útvary. Ale teprve v 11” když se vždycky vzduch na chvilku zklidnil, byly ty detaily pořádně vidět.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
A proč to chceš na AZ vidlici a ještě té nejslabší ?MayJ píše: Mě zatím jako můj šampion zatím vychází toto:
https://www.astroshop.eu/telescopes/mea ... to/p,17670
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MayJ
- Kontaktovat uživatele:
Tak na snímání planet je to asi jedno ne? To může být klidně AZ ne?
DSO nefotím, jinak bych samozřejmě bral EQ montaž
DSO nefotím, jinak bych samozřejmě bral EQ montaž
No , budeš určitě fotit na pidipixely s ohniskem 7-10 metrů. To ale představuje méně než je krok montáže. A ty to necháš cyklovat v obou osách na té nejslabší montáži ?
Neznám tvoje důvody, proč jsi prodával věci, které fungovaly Ale předpokládám, že ses na nich dost naučil a poučil, a že bys chtěl dosáhnout alespoň takové výsledky, jaké jsi měl. Nepředpokládám , že bys chtěl jít kvalitou z těch vynikajících snímků níže.
Neznám tvoje důvody, proč jsi prodával věci, které fungovaly Ale předpokládám, že ses na nich dost naučil a poučil, a že bys chtěl dosáhnout alespoň takové výsledky, jaké jsi měl. Nepředpokládám , že bys chtěl jít kvalitou z těch vynikajících snímků níže.
lepší rada žádná než špatná
- MayJ
- Kontaktovat uživatele:
Takže AZ montáž která je vlastně i na CPC1100 není dobrý nápad.
Milane moc děkuji za radu ze které si odnesu ponauceni a budu tedy vše směřovat nejlépe na EQ6R
Milane moc děkuji za radu ze které si odnesu ponauceni a budu tedy vše směřovat nejlépe na EQ6R
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Neřekl bych že pro snímání planet je AZ montáž dobrá volba, zvláště pokud se skládají nějaké delší sekvence s derotací apod.
Takto snímá Karel download/file.php?id=13762
Takto snímá Karel download/file.php?id=13762
- MayJ
- Kontaktovat uživatele:
Tak kluci prosím pomozte mi rozseknout poslední rozhodnutí:
1) C11 + EQ6R-Pro
2) SW 355/1650 Flextube 14" dobson GoTo.
Díky moc všem
1) C11 + EQ6R-Pro
2) SW 355/1650 Flextube 14" dobson GoTo.
Díky moc všem
Jako f/4.5 na foceni planet ?
Ta C11 je jistota, jen by meli majitele asi potvrdit, ze EQ6 je dostacujici.
Ta C11 je jistota, jen by meli majitele asi potvrdit, ze EQ6 je dostacujici.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- MayJ
- Kontaktovat uživatele:
V čem je f/4.5 špatné na focení planet? Díky
No prijde mi ze na planety chci zvetseni, proto se berou mene svetelne dalekohledy, to ohnisko 1650 se mi zda kratke, pro Tebe urcite krok dolu. Jasne ze ten prumer vezme hodne svetla a tedy rozliseni, ale take u nas vetsinou bince ze seeingu. Urcite se ozvou ti zkusenejsi az prijdou k pocitacum.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11