Planetární speciál
Re: Planetární speciál
Nevylepsuje Schmidt nebo Maksutov prave stred pole, ktery se na planety potrebuje nejvice ?
Jinak pokud to neni vyhradne jen na planety a visual, tedy je moznost i DSO tak bych asi nebral vidlici.
Osobne nemusim Newtony, zvlaste s fotakem/kamerou do strany ( prosim nekamenujte mne, proste osobni iracionalni preference ), takze ja bych si z toho vybral tu C11 ( i ja mel cuky, kdyz ji tu Martin prodaval, jeste ze stoji tolik, ze mne to privedlo k rozumu ).
Jinak pokud to neni vyhradne jen na planety a visual, tedy je moznost i DSO tak bych asi nebral vidlici.
Osobne nemusim Newtony, zvlaste s fotakem/kamerou do strany ( prosim nekamenujte mne, proste osobni iracionalni preference ), takze ja bych si z toho vybral tu C11 ( i ja mel cuky, kdyz ji tu Martin prodaval, jeste ze stoji tolik, ze mne to privedlo k rozumu ).
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
A pokud jde o vidlici, tak je Meade pro Celestronu děsný hovado - jak hmotností, tak rozměry.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- MayJ
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Milane píšeš že menší než 11" SCT nemá na planety smysl....Myslíš tedy, že např. MEADE 10" LX90 je fakt málo?
Uff :dvader píše:A pokud jde o vidlici, tak je Meade pro Celestronu děsný hovado - jak hmotností, tak rozměry.
MEADE 10" LX90 - Hmotnost tubus: 13.5 kg
Celestron 11" SC XLT OTA - Hmotnost 12 kg
Já nemyslel OTA, ale ta provedení napevno v AZ vidlici...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Meade ma příšerně těžkou tu vidlici.
Jo, ta je jak poctivá ruská kovářská práce 
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, ale zase to je navždy
Každopádně celá sestava se stativem váží 36 kg.
Ano, ale i OTA je o 1.5 kg tezsi nez o palec vetsi Celestron.dvader píše:Já nemyslel OTA, ale ta provedení napevno v AZ vidlici...
Čím těžší , tím lepší. Je to na foto. A na foto určitě s EQ klínem.
AZ CPC je vynikající jako přenosná na vizuál. Ale na foto bych to opravdu nebral
No a na planety bych šel určitě pře těch 10"
AZ CPC je vynikající jako přenosná na vizuál. Ale na foto bych to opravdu nebral
No a na planety bych šel určitě pře těch 10"
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Nedávno tady jeden kolega koupil Meade 12", neskutečná těžká kráva, nechtěl bych to tahat, ale na doma do domku, proč ne.
Zatím nejlepší výsledku padají z 11” SCT případně z EDGE. Proč nevypadnou třeba z RC 16" nebo z 16” Meade, a že jich tu pár už běhá. Diskuse je, zda to způsobuje kvalita optiky, centrální zástin nebo uzavřený tubus (seeing vypouštím, ten je základ a vedou v tom pražské balkony a lodžie). Nebo je těch 11/12” limitních vzhledem k dění v atmosféřě. Nemohl by splňovat ideální parametry třeba zrovna tenhle přístroj:
http://www.alluna-optics.com/ruggedized-telescopes.html
Preis auf Anfrage, setzen Sie bitte.
http://www.alluna-optics.com/ruggedized-telescopes.html
Preis auf Anfrage, setzen Sie bitte.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
- MayJ
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Proto tedy vyvstává otázka, do jakého průměru zrcadla/dalekohledu jít v našich podmínkách, aby to mělo ještě smysl....
-
Medojedlik
- Věk: 41
Brouzdam casto astrobinem a opravdu ty nejhezci obrazky planet pochazi nejcasteji z SCT 11/14, Meade ACF 12" a Newton 12". A na eq montazi je to SCT rozhodne pohodlnejsi, nez newton stejne apertury.
Dnes jsem narazil na velmi povedeny snimek Jupiteru, ktery byl porizen "pouhou" 8" aperturou C8 Edge HD. Autor ovsem uvadi, ze seeing byl excelentni
Edit:
Je videt, ze za vybornych podminek staci i 8" na paradni snimky viz. tento snimek od stejneho autora. Pouziva SCT 8 a 14 Edge HD.
Dle poznamek ty teleskopy strida podle seeingu, zacina s 8" jako rychly setup a pokud vidi, ze jsou podminky opravdu dobre, presedla na 14".
Dnes jsem narazil na velmi povedeny snimek Jupiteru, ktery byl porizen "pouhou" 8" aperturou C8 Edge HD. Autor ovsem uvadi, ze seeing byl excelentni
Edit:
Je videt, ze za vybornych podminek staci i 8" na paradni snimky viz. tento snimek od stejneho autora. Pouziva SCT 8 a 14 Edge HD.
Dle poznamek ty teleskopy strida podle seeingu, zacina s 8" jako rychly setup a pokud vidi, ze jsou podminky opravdu dobre, presedla na 14".
OO UK CT8 F4.5,TS SD-APO 80/560, AP900GTO CP4
Moravian C1+ 12000A, Canon EOS600D mod. by Ewers
QHY5L-IIC,ASI 290 mm
Trieder Celestron 15x70
medojedlik@gmail.com
Moravian C1+ 12000A, Canon EOS600D mod. by Ewers
QHY5L-IIC,ASI 290 mm
Trieder Celestron 15x70
medojedlik@gmail.com
ad: proto tedy vyvstává otázka, do jakého průměru zrcadla/dalekohledu jít v našich podmínkách, aby to mělo ještě smysl
hodně individuální, mně se líbí, cituji z Peek, B.M., The Planet Jupiter:The Observer’s Handbook, zkráceně a volně přeloženo: "hlavní rysy lze pozorovat 3" přístrojem, ale vážná práce začíná s dalekohledem 6", se kterým lze mít významné systematické výsledky. 8" dalekohled pravděpodobně postačuje pro všechny účely a 12" postačuje jistě. Převážná část autorovy práce byla provedena 12" reflektorem a ačkoliv neskrývá touhu po větším přístroji, necítil nikdy, že by mu chybělo něco důležitého z důvodu nedostatečnosti vybavení."
P.G.Abel ve své Visual Lunar and Planetary Astronomy uvádí 10".
Pozorovatelé dvojhvězd doporučují max. 10" a L.Bell našel největší efektivitu v 6" (platí pro vizuál /editováno).
Zajímavě zde: https://www.handprint.com/ASTRO/bineye1.html#aperture
Pouze vizuálně mám svá nejlepší pozorování s APO125 (a to jsem vlastnil spoustu 6"-12" přístrojů a jeden nechutně velký 14"), ale moc malý pro foto. U foto skládání obrazů eliminuje seeing i děje v tubusu katadioptrů při trojím průchodu, naopak může hrát roli velmi krátká stavební délka.
hodně individuální, mně se líbí, cituji z Peek, B.M., The Planet Jupiter:The Observer’s Handbook, zkráceně a volně přeloženo: "hlavní rysy lze pozorovat 3" přístrojem, ale vážná práce začíná s dalekohledem 6", se kterým lze mít významné systematické výsledky. 8" dalekohled pravděpodobně postačuje pro všechny účely a 12" postačuje jistě. Převážná část autorovy práce byla provedena 12" reflektorem a ačkoliv neskrývá touhu po větším přístroji, necítil nikdy, že by mu chybělo něco důležitého z důvodu nedostatečnosti vybavení."
P.G.Abel ve své Visual Lunar and Planetary Astronomy uvádí 10".
Pozorovatelé dvojhvězd doporučují max. 10" a L.Bell našel největší efektivitu v 6" (platí pro vizuál /editováno).
Zajímavě zde: https://www.handprint.com/ASTRO/bineye1.html#aperture
Pouze vizuálně mám svá nejlepší pozorování s APO125 (a to jsem vlastnil spoustu 6"-12" přístrojů a jeden nechutně velký 14"), ale moc malý pro foto. U foto skládání obrazů eliminuje seeing i děje v tubusu katadioptrů při trojím průchodu, naopak může hrát roli velmi krátká stavební délka.
Naposledy upravil(a) g dne 09. 02. 2021, 09:47, celkem upraveno 2 x.