Planetární speciál
-
MiX
Re: Planetární speciál
Pamatuji si, že kolega už kdysi fotil newtonem 200 na paralaktice, takže má základní představu o tom, co může čekat a pokud to chce zase zkusit, tak proč ne. Do toho nám nic není. Na cokoliv, co uděláme, najdeme názorového odpůrce anebo kritika. Hlavní je, aby to přinášelo radost. 
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Není zač, o analýze psychiky jedince nic nevím, o technických znalostech ano. Kdo chce radu, tak ji dostane, v jaké podobě si vybírat dotyčný nemůžeMiX píše:Psion: Sice mám radši příspěvky neobsahující psychologickou analýzu diskutujících, ale i tak díky za odpověď
Pepo, klídek. My víme, že planetární speciál neexistuje. A pokud si někdo myslí, že ho má, tak víme, že ho stejně brzy prodá a bude kupovat nový 
Každé dítě - i to starší- potřebuje nové hračky
Každé dítě - i to starší- potřebuje nové hračky
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MayJ
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Díky za tu větu o těžko prekonatelnych fotkách s 11" SCT.
Rozhoduji se pro mě jako už o naprosto finálním řešení mezi:
1)11" SCT
2)Newton 300 mm
Rozhoduji se pro mě jako už o naprosto finálním řešení mezi:
1)11" SCT
2)Newton 300 mm
Jak maji ohniska, tudiz jak jim budou vychazet kamery ?
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
MiLAN: Ano, hraček je vždy málo
nejlepší je věta "konečně jsem koupil dalekohled, který je ideální"
bohužel (bohudík) ji člověk pronese mnohokrát za život....
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tomáši, řeknu ti to takle, jako majitel současný/bývalý SCT C 11"(2 x normální, 1x edge) a Newtona 300 mm (4 kusy GSO, SW, Orion a TS) další už nepočítám, mám psychickou poruchu
Nejlepší z nich je dobrý seeing a používání čehokoliv co to dá, to je jediné řešení.
(říká ten pravej...
)
Nejlepší z nich je dobrý seeing a používání čehokoliv co to dá, to je jediné řešení.
(říká ten pravej...
Lectorem iustus...
-
MiX
Neměli by tedy moderátoři toto vlákno přejmenovat třeba na "Neexistující planetární speciál", aby ten termín některé kolegy tolik nedráždil? Mě by to vůbec nevadilo.
Nerad bych vstupoval do konfliktu se zkušenějšími. Ale myslím si, že ne nadarmo se říká, že každý dalekohled má své nebe. Proto se také vyrábí a na trhu uplatní různé koncepce. A skutečně si nemyslím, že týž dalekohled je stejně vhodný např. pro astrofoto mlhovin jako pro vizuál na planety. Na planety nepotřebuji velké zorné pole, ale zato vysoký přenos kontrastu, snadno dosažitelné velké zvětšení a ideálně pro pohodlné pozorování poháněnou paralaktiku. Takový dalekohled zase nebude plně vyhovovat pro jiné účely. Zda jej nazvu speciálem je už jen otázka vkusu.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Ale isteže existuje planetárny špeciál. Minimálne fotografi v tom majú jasno: Obrázok 1 v Pellier a kol. "Planetary astronomy" (včera doviezla pošta) udáva distribúciu apertúr ďalekohľadov podľa spoločností Planetary SAF a ALPO. Vyberám:
- 9% okolo 8"
- 17% okolo 11"
- 25% okolo 14" (tu má distribúcia pomerne ploché maximum)
Tož tak.
- 9% okolo 8"
- 17% okolo 11"
- 25% okolo 14" (tu má distribúcia pomerne ploché maximum)
Tož tak.
- MayJ
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
a jaká je knížka? dobrá?
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Pánové "pravdu" máme všichni
! Včetně kolegy Kavky, z jehož příspěvku se mi nejvíce líbí,
že každý dalekohled má své nebe :
Sice se opakuji, ale je to k tématu: Na Izaňa/Teneriffe je dodnes fungující H-alfa speciál, evakuovaný 40 cm Newton f10 s malým sekundárem, jehož sekund. optika prodlužovala na f 90 m. H-alfa filtr byl snadno odnímatelný. Tenhle sluneční teleskop dával bez filtru fantastické obrazy obou planet a měsíčního povrchu. Jistě, tamní seeing je převážně špičkový!
V našich středoevropských proměnlivých podmínkách lze doporučit pro planetární, měsíční a sluneční pozorování ve vizuálním modu apertury od 150 do 300 mm, přičemž přístroje s vysokým přenosem kontrastu a malou chromatickou aberací jsou beze sporu ve výhodě ( ED refraktory nebo newtony s malým sekundárem). U observací s kamerovým videozáznamem se uplatní i ostatní teleskopy s větším centrálním zástinem, neboť tam dochází k softwarovým úpravám. To jen na vysvětlenou pro nedávno přihlášené uživatele, či nové zájemce o astronomii.
že každý dalekohled má své nebe :
Sice se opakuji, ale je to k tématu: Na Izaňa/Teneriffe je dodnes fungující H-alfa speciál, evakuovaný 40 cm Newton f10 s malým sekundárem, jehož sekund. optika prodlužovala na f 90 m. H-alfa filtr byl snadno odnímatelný. Tenhle sluneční teleskop dával bez filtru fantastické obrazy obou planet a měsíčního povrchu. Jistě, tamní seeing je převážně špičkový!
V našich středoevropských proměnlivých podmínkách lze doporučit pro planetární, měsíční a sluneční pozorování ve vizuálním modu apertury od 150 do 300 mm, přičemž přístroje s vysokým přenosem kontrastu a malou chromatickou aberací jsou beze sporu ve výhodě ( ED refraktory nebo newtony s malým sekundárem). U observací s kamerovým videozáznamem se uplatní i ostatní teleskopy s větším centrálním zástinem, neboť tam dochází k softwarovým úpravám. To jen na vysvětlenou pro nedávno přihlášené uživatele, či nové zájemce o astronomii.
Kniha je super - ale zatiaľ som len na 1. kapitole. Rozhodne nie je pre začiatočníkov, pretože na druhej strane rozoberajú Strehl + efekt centrálneho tienenia a na tretej strane MTF. Zatiaľ asi najlepšie vysvetlené.
Na rozdiel od predošlých dvoch knih - Fred W. Price "Planet Observer's Handbook" (desiatky rokov stará, ale výborná pre historický kontext) a Northova "Observing the Solar System" táto po prelistovaní vyzerá byť na primeranej úrovni pre človeka, ktorý sa potrebuje zdokonaliť v snímaní a pozorovaní planét.
Na rozdiel od predošlých dvoch knih - Fred W. Price "Planet Observer's Handbook" (desiatky rokov stará, ale výborná pre historický kontext) a Northova "Observing the Solar System" táto po prelistovaní vyzerá byť na primeranej úrovni pre človeka, ktorý sa potrebuje zdokonaliť v snímaní a pozorovaní planét.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Na pozorování nebo focení? Na focení je to OK, na pozorování planet bych já osobně zvolil něco jiného, já jsem prostě k těmhle SCT na pozorování nějak nepřilnul, mě se v tom prostě moc obraz nelíbí, zvláště s přihlédnutím k často mizernému seeingu u nás. Chápu, že na malé DSO je to fajn (průměr je základ), ale planety se mi v tom nějak nelíbí. Navíc v této době jsou planety nízko, takže to chce nějaké ADC. Kdybych si měl vybrat, tak bych na pozorování nejen planet zvolil ve stejné ceně 150mm APO.