Planetární speciál

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MiX

Re: Planetární speciál

Příspěvek od MiX »

Důvody jsou jen iracionální. Normálně je mi jedno, jestli je obraz v okuláru vytvořen, lomem, odrazem anebo kombinací. Zajímá mě jen ten obraz. Kolimaci kontroluji před každým pozorováním, v tom problém není. Prostě když dalekohled, tak trubka :) Ale proti flextube nic konkrétního nemám. A Tvoje fotky z loňska mi ukázaly, že to s nimi jde úplně v pohodě.
Pokud otázky někoho prudí, tak je přece nemusí číst ani na ně reagovat.
MayJ
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MayJ »

Díky to sem chtěl slyšet. Hoši ještě mám jednu otázku a už Vás nechám...Máte někdo zkušenosti s EQ platformou pro dobsony a focení planet????
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jen ze zvědavsti se zeptám: proč Flex tube a poncetku ? Ty potřebuješ na focení planet někam jezdit ?
Pro dlouhá ohniska a fofocení planet bych to viděl na EQ8 a plnotubus. Jemný pohyb v obou osách je pro malá pole skoro nutností, pokud nemáš sebemrskačské sklony :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
peta62

Příspěvek od peta62 »

MayJ píše:... já jen že kvůli tomu už asi tři dny nespím a ... už bych se chtěl konečně vyspat:-D
To staci jeden pohled na oblohu a uvedomit si, ze jsme v dlouhem obdobi, kdy je v nejlepsim refraktoru videt totez, co v lesenarske trubce ( a tou mohu jeste prastit nejakeho divocaka jestli mi zase vlezou na zahradu ) a clovek hned spi klidneji.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
MayJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MayJ »

Milane máš opět pravdu ta poncetka pro jemný pohyby je nesmysl.
Nee nikam jezdit nebudu:-)
Noo.... EQ8 a plnotubus třeba 300 mm.....zítra ráno půjdu asi s kuklou na poštu:-DDDDDDD
MayJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MayJ »

no ale kdyby se někdo chtěl zbavit eq8 klidně mi jí může dát a já mu za to budu třeba v létě sekat pravidelně zahradu:-DDDD
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

už F6 newton vykazuje pokles kontrastu i podrobnosti v cca 1/3 kraje pole 62° okuláru při pozorování planet, Měsíce a dvojhvězd. Řešením na hvězdy je Paracorr, nicméně v centru pole rozeznatelně poznám negativní vliv korektoru. Řešením pak je EQ montáž nebo GoTo dobson s pohonem. Neznám nové pohony, ale před mnoha léty jsem takovým dobsonem pozoroval, pohyb byl mírně trhavý, což mi značně vadilo. Dnešní GoTo dobsony tím údajně netrpí. V dalekohledu F8 je to jiná, objekt je ostrý v celém poli okuláru 62°. Nicméně vliv pavouka zůstává negativní i při velmi tenkém pavoukovi a nízkém centrálním stínění (16-21% zkoušeno na 150/1600, 200/1500, 150/1200, 200/1200, 250/1600) - speciální karbonový pavouk ve špičkové optice a dobře vyčerněném tubusu se clonkou ve výtahu i stínítkem na protilehlé straně výtahu. Planety jsou obklopené mlžinkou, která není daná obvyklou vlhkostí ovzduší či vysokou oblačností.
Pokud chci pozorovat planety je potřeba si uvědomit stav místního seeingu a to, že rozlišení se zlepšuje se stoupajícím průměrem od 10" velmi málo. Dobsony jsem měl od 6" do 14" a nejlépe jsem planety viděl v 6" a 8", přesto mohu říct, že lepší pohled mi poskytuje APO 125/975 a to s většími podrobnostmi i častěji. Jde však o dopad pozorovací mizérie na dně kotlíku Polabské nížiny.
Odkazy výzkumu efektivního průměru jsem už uváděl. Výborné stránky ohledně dvojhvězd:
https://www.handprint.com/ASTRO/bineye1.html#aperture
https://www.handprint.com/ASTRO/bineye1.html#design
Jak říká jeden člen CN fóra - s mnoha dalekohledy lze pozorovat planety, ale jen s některými těsné dvojhvězdy.
Je zatracená škoda, že se v Evropě neprodává:
https://galileotelescope.com/telescopes ... scope.html
MiX

Příspěvek od MiX »

g, Psion, SIRIUS_758: vaše věcné příspěvky a názory respektuji nezávisle na tom, jestli se shodují s mými.

Jaký konkrétní newton byste MayJovi doporučili? Nejsem si jistý, že odpověď "Na pozorování refraktor a na focení velké SCT" bude pro něj uspokojivá. I mě by váš názor zajímal.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

MayJ si chce koupit nějakou novou hračku (ten pocit velmi dobře znám) a tak vymyslel velký Newton na EQ montáži, což je nejhorší kombinace, která se dá pořídit. To že s tím půjde fotit, je jasné a že to bude především o kvalitním seeingu je taky jasné (viz fotografie Mitovky). Pokud má v místě seeing kolem 2", tak průměr 300 mm je moc a těch 10" průměr je maximum, při seeingu 1" je to v pohodě. Já bych na planety volil jednoznačně APO refraktor ideálně 175-200 mm.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Můj dojem je, že ten nejlepší dalekohled na planety je ten, který používáme často a hlavně při dobrých podmínkách. Už se tu mele páté přes deváté a když se podiváte na názory, tak tu zaznělo přístrojů od triedru po půlmetrový zerochromát :lol:
Lectorem iustus...
MayJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MayJ »

tak abysme to moc zase nerozvířili tuto diskuzi já všem moc děkuji za Vaše názory:-)
A všem přeji ať přežijeme toto období a budeme se těšit na jaro a hlavně léto např. na Saturna a Jupitera, který bude výše nad horizontem, než minulý rok:-)
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Cztwerec: Ano, někdo si plete dokonce přenos kontrastu s nastavením kontrastu jezdem v grafické software :D
Achernar

Příspěvek od Achernar »

MilAN píše:A mohl by mi někdo objastnit, jak vypadá planetární speciál a čím se liší od jiných , opticky "dokonalých" dalekohledů ?
Chápu, proč v době achromatických dalekohledů bylo nutné, aby byly dlouhoohniskové.Pro tehdejší skla nebyla jiná možnost jak minimalizovat vady. Ale dnes ?
Taky mi to není úplně jasné, protože rozhodujícím faktorem je přece vždycky kvalita optiky bez ohledu na zvolený systém. A potom je také jasné, že větším průměrem uvidím víc, opět za předpokladu srovnatelné kvality, bez ohledu na systém. Staré refraktory se musely natahovat kvůli barevné vadě a to tím víc, čím větší byl průměr, to je taky jasné. To zas přinášelo nevýhody mechanické. Přesto ten pojem planetární speciál nějak intuitivně chápu a vysvětluju si ho zhruba následovně: měl by to být dalekohled s dlouhým ohniskem, aby bylo možné dosáhnout velkých zvětšení s běžnými okuláry a zároveň proto, že není potřeba široké reálné pole. U newtona je pak požadavek nízké světelnosti kvůli malému zastínění. Vznikne tak samozřejmě opět dalekohled vhodný k jakémukoliv pozorování, protože výhody zůstávají výhodami i jinde. Takže i když ten pojem není nijak exaktní a člověk při přemýšlení o něm snadno dospěje k nějaké logické pasti, intuitivně ten pojem chápu prostě jako málo světelný dalekohled přiměřeného průměru.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
MiX

Příspěvek od MiX »

Psion: Sice mám radši příspěvky neobsahující psychologickou analýzu diskutujících, ale i tak díky za odpověď :)
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

MiX: Ďakujem za vysvetlenie.

MayJ robil ťažko prekonateľné fotky 11" SCT, trochu nerozumiem, prečo od tohto konceptu chce upustiť, keď je to tu skoro lokálne optimum. Keby ma osobne neťahala predstava HyperStaru na 9,25" a hlášky typu "tento ďalekohľad som nemal nikdy predať" (Ed Ting z youtube), tak tie SCT dávno vymením.

Čo sa týka veľkého refraktoru, áno, ale to je pre mnohých z nás bez pozemku mierne nereálne. Jedine, že by sme po pandémii začali pravidelne využívať Ondřejovský 200mm f/12 achromát. Je to v okulári síce trochu fialové, ale minimálne v niektorých ohľadoch o dosť lepšie ako TS Apo 125mm f/7,8.
Odpovědět