Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
oliv

Příspěvek od oliv »

díky moc DUK.Už to mám hotové.ešte dorobím a namontujem drevenné stupky a môže sa to používať.Keď je to tu raz astroforum ,aby sa to tu nestalo poradenské centrum stavebníkov. :)maj sa fajn.Pripadne mi pošli nejaké foto aby som mohol porovnať nakoľko sa moje úvahy vzďalujú od ideálu. :)
trieder 8x30,10x50,refr70x500, n130/1000,n317x1500paralakt.
zdenek
Věk: 56

Příspěvek od zdenek »

Dovoluji si oznámit, že po dlouhém úsili se mi podařilo úspěšně dokončit stavbu malé pozorovatelny a splnit si tak jeden velký klukovský sen. Chybí mi už jen nějaké kosmetické úpravy (na které klasicky není čas).

Asi nejdiskutovanější byla konstrukce střechy- vyhrála odsuvná střecha. Hlavní přístroj je SCT Celestron CPC 1100-XLT umístěný na vlastnoručně vyrobeném EQ klínu (zde se musím vysloveně pochválit - je masivní a mnohem stabilnější než kupované ). Základní sloup má samostatné základy izolované od celé stavby. Pod pozorovatelnou se nachází malý sklípek (jsem přeci z Moravy ;D ), který byl s ní současně vybudován a sloužící k uskladnění domácí produkce (rozumějte nejen vína).

Náplň činnosti: výzkum optiky atmosféry, sledování družic a příležitostné astrofoto. Návštěvy jsou samozřejmě možné (a vítané). Současně je hvězdárna "řídící-referenční segment" projektu KYKLOP.
Ve výčtu aktivit samozřejmě nesmí chybět to hlavní: koukání jen tak pro radost.

(větší verze na klik)
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Pěkný sklípek..... ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KDan

Příspěvek od KDan »

Ufff, to by se mi taky líbilo. Nahoře se podívat na oblohu a dole se sklenkou vína pak tomu pozorování dát ještě i filozofický rozměr... ::)
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Pro Zdenek,
gratuluju k dokončení pozorovatelny, taky něco takového chci výhledově zbudovat. Ten sklípek nemusím "jsem klasický český pivař", ale tu ostatní domácí produkci bych asi mohl "pokud jsem dobře pochopil" ;).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Chef
Věk: 44

Příspěvek od Chef »

Nádhera. Jak máš udělanou odsouvací střechu?
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
zdenek
Věk: 56

Příspěvek od zdenek »

Vcelku jednoduse. Pudorys je cca 3x6m, vlastni pozorovatelna (vrch) ma 3x3m. Strecha se tak odsouva z pohledu obrazku dozadu nad nizsi cast stavby (vodici kolejnice jsou ulozeny na pilirich). Vyfotim a v pripade zajmu zverejnim.
Habl

Příspěvek od Habl »

Pozorovací domeček s odsuvnou střechou je nejlevnější a velmi účelné zařízení. Využíval jsem toto uspořádání a plně mne vyhovovalo 25 let na moji pozorovatelně.
Výhodou je především rychlé vytemperování v objektu po odsunutí střechy a hlavně trvalé ustavení dalekohledu na montáži.

Blahopřeji též ke zdárnému dokončení stavby a přeji mnoho krásných chvil pod hvězdnou oblohou.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
axel
Věk: 86

Příspěvek od axel »

Vážení, podívejte se [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1206778483]SEM ![/link] A zamyslete se nad tím, kolik nějakých konstruktivních myšlenek jste v celé té diskuzi vyplodili. Původně jsem měl chuť to chtěl smazat hned, ale takhle to bude lepší, alespoň se nad tím někteří, kerých se to týká, zamyslíte (snad). Místo toho, aby se tady v tom tématu ukazovaly a diskutovaly skutečně postavené nebo stavěné pozorovatelny, tak tady předvádíte výše linkované. Nebylo by lepší si to případně vyříkat soukromě, takhle to nikam nevede a nikdy neskončí.

To přesunuté jsem zamkl (a vymažu, protože nějak to přetřídit prostě nejde !). Dále zde prosím diskutujte s rozmyslem a víc k věci. Ne že by to přesunuté nebylo úplně k věci, ale ten způsob a obsah...

Díky,
MMys.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Vážení,
rýsuje se mi možnost pozemku asi 10km od HK. Je to samozřejmě málo, nicméně obloha je tam jen o trošku horší než v Bělečku, kde jsem dosud často fotil a ze zkušenosti vím, že pevná pozorovatelna která je připravená zá pár minut, bez nutnosti vše naložit a někam jet je k nezaplacení. Východ je do 30 stupňů mizerný, ale jih západ a sever je celkem OK. Astrofoto s CLS filtrem tam tedy myslím půjde celkem dobře, a s úzkopásmovými filtry už tuplem. Slunce, Měsíc, planety, vyčkávání na seeing, což se moc nedá při výjezdech, tam půjde vpohodě.

Rád bych tedy (pokud dojde na stavbu domu) postavil současně i pozorovatelnu. A tady je právě to dilema. Pozmek je mírně svažitý k jihu, vesnice je od něj na severu ve svahu. Poslední dvě lampy jsou na cestě severně od pozemku, a jsou dost "vyšeptalé". Pokud někdy dojde na výměnu, asi bych dokázal uhlídat aby byly plně cloněné, a třeba i vypínatelné Pozmek je asi 2500m^2, z čehož bych si vzal jen část. Zásadní dilema (také určující potřebnou velikost pozemku) je to, zda postavit kopuli na jižní části domu a kde (ve střeše, či nějak předsunutou před dům a pod ní třeba zimní zahradu) nebo úplně jako oddělený (a nevytápěný) objekt někde na pozemku na jih od domu. Máte někdo zkušenosti z vlastních pozorovatelen jak je to se seeingem (vlivem lokálních úniků tepla střechou, okny pod kopulí, nebo zda to jde zaizolovat natolik, aby vliv nebyl patrný) Jaká je doba vychladnutí střechy a zdí po západu Slunce. Jaký materiál na střechu a izolace z tohoto pohledu, kdyby byla kopule ve střeše. Jak izolovat vnitřní zdi kopule proti průniku tepla z vytápěného domu ? Za jak dlouho uteče teplo, když projdu dveřmi z teplého vnitřku domu do vychlazené kopule ? Připadá mi, že kopule na domě má kromě komfortu (vlezeš do ní v pyžamu z postele ) už jen samé nevýhody oproti oddělené nevytápěné stavbě. Co vy na to ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Martine, je to řada dotazů, nicméně si myslím, že jsem schopen podat kvalifikované rady - asi SZ nebo osobně. Homer
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

MMys napsal: ... Máte někdo zkušenosti z vlastních pozorovatelen jak je to se seeingem (vlivem lokálních úniků tepla střechou, okny pod kopulí, nebo zda to jde zaizolovat natolik, aby vliv nebyl patrný) ...Osobne nemám žiadne skúsenosti a podľa všetkého tak skoro ani mať nebudem. Poznám však jedného maníka, ktorému to vôbec nevadí a jeho fotografie to len dokazujú. Ak robil nejaký stavebný "tuning", treba sa ho spýtať.
Linka na jeho stránku
http://www.astrosurf.com/cidadao/index.htm

a linka na observatórium
http://www.astrosurf.com/cidadao/equipment.htm
mail to:fun2mas(at)gmail.com
3J

Příspěvek od 3J »

Hele a budeš podsklepovat ?
Co takhle podzemní chodbička z domu do pozotovatelny.
Spojíš výhody obou a jsou to jen 2-3 Tatry vybagrované navíc ;D ;D
GaP

Příspěvek od GaP »

Ahoj Martine,

já bych asi pozorovatelnu k domu nelepil, už jenom proto, že by mohl clonit, nebo pokud by pozorovatelna byla na střeše tak by zase asi dlouho trvalo chladnutí okolí nehledě na to, že v zimě se topí i v noci a někudy to určitě trochu sálat bude,nakolik to může ovlivnit to nevím, hodně bude záležet na materiálu krytiny, na izolaci a podobně, to ale víš, takže v tom ti neporadím.

Já mám pozorovatelnu dřevěnou neizolovanou a střechu s černou fólií, ale ani v létě s tím nemám žádné problémy. Po západu slunce ji prostě odsunu otevřu dveře ať to luftuje a než si stejně vše připravím, případně než se natolik setmí aby se dalo fotit je již vše dle mého soudu dostatečně vytemperované.

Pavel.
SeeStar_S50
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Zatím díky, pokud dojde ke koupi (což zatím není jisté), asi to proberu s Homerem osobně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět