Planetární speciál
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Re: Planetární speciál
Já to vyřešil kompromisem achromátem AR 152/988 Explore Scientific + chromacor v případě potřeby.
-
MiX
K tématu prázdného zvětšení a limitů doporučovaných v tomto i jiných vláknech na AF uvádím svojí praktickou zkušenost z pozorování planetárním speciálem Newton MT 200/1000 na poháněné NEQ5 dne 9.9. v ohnisku 5 metrů (jako prodlužovač ohniska byl použit achromatický mikroskopický objektiv 5x).
Po zhruba hodinovém snímání Marsu kamerou jsem přešel k vizuálnímu pozorování Měsíce, kterému vždy věnuji nejvíce času. Seeing byl po celou noc hodně proměnlivý, spíše průměrný, ale kolem půl páté se objevila řídká mlha a obraz se sklidnil.
Konkrétně uvádím pozorování Vallis Alpes, kde jsem vždy zvědavý, jestli uvidím brázdu na dně údolí. Použitými okuláry byly plossly 25, 21 a 17 a ortho Kasai 12,5 a 9, které jsem postupně a opakovaně měnil.
Jediným okulárem, ve kterém jsem brázdu viděl, byl ortho Kasai 9 (zvětšení 555x, tedy 2,5 D). Nejednalo se jen o letmé zahlédnutí, ale opakované zřetelné několikasekundové pozorování brázdy prakticky po celé délce. Při menších zvětšeních jsem brázdu ani nezahlédl, i přesto, že např. plossl 17 považuji za výborný.
Doporučoval bych tedy nepozorovat s kalkulačkou v ruce, nepočítat průměry výstupní pupily, ignorovat překročení "maximálního povoleného zvětšení na AF" a nebát se experimentovat a udělat si vlastní zkušenost.
Píšu to sem jen jako svojí praktickou zkušenost, ne proto, že bych chtěl dále cokoli analyzovat, anebo o tom teoretizovat.
Jednalo se o moje první letošní pozorování brázdy, vloni jsem brázdu neviděl, předloni jsem jí pozoroval třikrát. V žádném jiném dalekohledu jsem brázdu, za zhruba 30 let pozorování, neviděl.
Po zhruba hodinovém snímání Marsu kamerou jsem přešel k vizuálnímu pozorování Měsíce, kterému vždy věnuji nejvíce času. Seeing byl po celou noc hodně proměnlivý, spíše průměrný, ale kolem půl páté se objevila řídká mlha a obraz se sklidnil.
Konkrétně uvádím pozorování Vallis Alpes, kde jsem vždy zvědavý, jestli uvidím brázdu na dně údolí. Použitými okuláry byly plossly 25, 21 a 17 a ortho Kasai 12,5 a 9, které jsem postupně a opakovaně měnil.
Jediným okulárem, ve kterém jsem brázdu viděl, byl ortho Kasai 9 (zvětšení 555x, tedy 2,5 D). Nejednalo se jen o letmé zahlédnutí, ale opakované zřetelné několikasekundové pozorování brázdy prakticky po celé délce. Při menších zvětšeních jsem brázdu ani nezahlédl, i přesto, že např. plossl 17 považuji za výborný.
Doporučoval bych tedy nepozorovat s kalkulačkou v ruce, nepočítat průměry výstupní pupily, ignorovat překročení "maximálního povoleného zvětšení na AF" a nebát se experimentovat a udělat si vlastní zkušenost.
Píšu to sem jen jako svojí praktickou zkušenost, ne proto, že bych chtěl dále cokoli analyzovat, anebo o tom teoretizovat.
Jednalo se o moje první letošní pozorování brázdy, vloni jsem brázdu neviděl, předloni jsem jí pozoroval třikrát. V žádném jiném dalekohledu jsem brázdu, za zhruba 30 let pozorování, neviděl.
Pěkné pozorování blahopřeju! Já se tomu moc nedivím. Pokud bys pozoroval zvětšením asi 2D, tak je možný ( a bylo to tak) že bys tu rýhu neviděl. Ale né, že by tam nebyla. Ona tam byla, jen moc malá na rozlišení pro oko. Větším zvětšením jsi tu droboť zvětšil a oko to už pak dalo. Zázrak nad zvětšení 2D se nekoná. Je to ale náročnější pozorování a vše musí fungovat včetně seeingu.MiX píše:Jediným okulárem, ve kterém jsem brázdu viděl, byl ortho Kasai 9 (zvětšení 555x, tedy 2,5 D). Nejednalo se jen o letmé zahlédnutí, ale opakované zřetelné několikasekundové pozorování brázdy prakticky po celé délce. Při menších zvětšeních jsem brázdu ani nezahlédl, i přesto, že např. plossl 17 považuji za výborný.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Neil E. konvertoval z ortodoxního refraktoriánství na fundamentální newtonián:
http://neilenglish.net/category/telescopes/
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
...nikdy a nic nelze považovat za definitivní... 
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
To bych mohl vyprávět. Ale snažím se pořád utěšovat myšlenkou, že za vše může v první řadě seeing. Je ale pravda, že někde už je hranice, že ikdyž ten dobrý přijde, musíme hledět i na vhodný přístroj. A tím newton bezesporu je. Na druhou stranu, nikdy bych neřekl (a to mám terasu), že mě častokrát bude limitovat výstup shora a velikost. Jinak potom převládají hlavně pozitiva. Mě by třeba hrozně zajímal newton 200/2000. Ale asi bych ho nechtěl.
Lectorem iustus...
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě je to všechno o seeingu a hlavně, kupujeme si hračky a o tom to je. I když mám APO refraktor Strehl 0,96 tak by mi vše většině případů stačil achromát 
Nic není ideální a každý to máme trochu jinak. Dobré je, aby člověk do nekonečna jen neřešil dalekohledy, ale taky pozoroval atd. Já to už doufám mám ujasněný. Menší dalekohled refrák a velký dalekohled Newton. Velký Newton je už dávno pryč a o jeho návratu neuvažuju. Hlavně jasno a dobrý seeing.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Jo a o tom to je. Co si budeme povídat, už jsem si málem koupil veledlouhý 120 mm f 15 ED, ale nakonec jsem se smířil s kratším tripletem. Mě hrozně vadí barevná vada. Jinak bych snad měl i achromát. Budu čekat na podmínky. 
Lectorem iustus...
Martine kratší neznamená horší a když je trochu větší řekněme 155mm tak proč né
.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
No nakonec to je ten průměr co hádáš. A krátký zrovna není 
Ale na to ED pádlo mi nikdo ani od výrobce neodpověděl. Ve finále jsem rád. Musel bych řešit kvůli té páce i montáž... Jenže je teď zataženo a já koukal akorát malým tripletem 90/600, ten ve finále používám nejvíce. Když v něm vidím špatné podmínky, vše za 10 minut zabalím a mám klid.
Ale na to ED pádlo mi nikdo ani od výrobce neodpověděl. Ve finále jsem rád. Musel bych řešit kvůli té páce i montáž... Jenže je teď zataženo a já koukal akorát malým tripletem 90/600, ten ve finále používám nejvíce. Když v něm vidím špatné podmínky, vše za 10 minut zabalím a mám klid.
Lectorem iustus...
True story bro...Cztwerec píše:... za vše může v první řadě seeing. Je ale pravda, že někde už je hranice, že ikdyž ten dobrý přijde, musíme hledět i na vhodný přístroj. ...
Seeing je 90% úspěchu. Já se třeba mimo mojí zahrádku dostanu opravdu párkrát do roka a můj "místní" seeing mi na můj 5" připadá OK. Uživil bych asi 6" refraktor, víc by ale bylo vyhazování peněz. Prostě mám doma jen průměrné podmínky, stěžovat si nemá cenu, mohl bych na tom být hůř.
Zkoušel jsem nedávno takový pokus: vedle mýho 127mmEDčka na HEQ5 jsem měl vyndané RC8 na NEQ6 a porovnával Saturn a Jupiter. Vím, že RC není pozorovací dalekohled, to stínění je velké, ale není to zas o tolik od děch SCTček. Výsledek byl následující: detaily byly +- stejné, v RC samozřejmě jasnější obraz, ale otravné difrakční kříže a obraz se víc klepal. V refráku bylo vidět to samý, ale obraz byl o řád pěknější.
Čili jsem si z takových a podobných pokusů odnesl že můj 5" F7,5 ED je asi jako 6"F8 newton nobo jako 8" RC / SCT. Myslím, že kvalitní 6" dublet z kvalitních skel by byl pro mě maximum, co bych vůbec využil.
Každý to má ale jinak, někdo má třeba běžně doma takový seeing, jaký já párkrát do roka. To by mě asi donutilo se nad větším zrcadlem porozmýšlet. Případně pokud by se nějak změnila životní situace a já měl možnost protrajdat noci po polích 2x do tejdna, to by byla jiná!
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
No tak to máš pravdu. Já jsem teď línej to hrabat z archivu, ale já měl to samé na Venuši při focení. Nádherný obraz a ostrost s refrákem, ale s Edge 11" násobně lepší rozlišení, ale ruku v ruce násobně vyšší citlivost na seeing. Ale nerad bych se dál opakoval.
Jediné co pomáhá, nechat dobře vytemperovat, trefit podmínky a pak je i zrcadlo k nezaplacení při vynikajících podmínkách.
Jediné co pomáhá, nechat dobře vytemperovat, trefit podmínky a pak je i zrcadlo k nezaplacení při vynikajících podmínkách.
Lectorem iustus...
Zrádce. Že se nestydí.g píše:Neil E. konvertoval z ortodoxního refraktoriánství na fundamentální newtonián:
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
podlehl takovým kazatelům a misionářům jako je třeba Milan, snad ještě prozře..