Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
brat

Příspěvek od brat »

Homer napsal: Kolego m32, častá bolest tohoto AF je, že se diskutující soustřeďují na podružnosti, které jsou velmi dobrými krystalizačními jádry nikam nevedoucích polemik. Je podstatnější, zda pan Sejk jednal tak či onak, zda něco medializoval či ne, odhadl či neodhadl správně odezvu zveřejnění informací o své hvězdárně, nebo samotný fakt, že si postavil neobvyklou konstrukci, která budí právem zájem?
Je korektnější a přínosnější polemizovat o tom, jak a zda zvládl pan Sejk PR , nebo se zajímat o hvězdárnu a důvody zvolené konstrukce? Já jsem si pro sebe už odpověděl Homer
Naprosto souhlasím s Homerem. Opravdu by mě zajímal důvod proč je hvězdárna na tak vysokých sloupech. Třeba je to jen proto, aby byl dobrý výhled na obzor - přes sousední domy a stromy v blízkosti.
Já bych si musel postavit 1km vysoký stožár, abych viděl přes Černou horu na jižní obzor :-/
Bc. Luboš Brát
3J

Příspěvek od 3J »

brat napsal:

Naprosto souhlasím s Homerem. Opravdu by mě zajímal důvod proč je hvězdárna na tak vysokých sloupech. Třeba je to jen proto, aby  byl dobrý výhled na obzor - přes sousední domy a stromy v blízkosti.
Já bych si musel postavit 1km vysoký stožár, abych viděl přes Černou horu na jižní obzor :-/Ano to je má teorie.
pokud se podíváte na mapu ( např www.seznam.cz )
v leteckém provedení, tak je zřejmě zahrada pana Sejka obklopena kol dokola sousedními domy a stromy.
Pokud bych na svém pozemku stavěl hvězdárnu, měl bych podobný problém. Proto bych rád znal jeho praktické zkušenosti s tímto řešením.

P.S. :Teoreticky to tu již bylo rozebráno dokonale. To už prosím nerozebírejte
M32

Příspěvek od M32 »

Není lepší a současně jednodušší se přímo informovat u zdroje, než tady neustále donekonečna psát nic neříkající polemiky? Dle získaných informací sděluji, že tento druh stavby hvězdárny byl zvolen z důvodu omezeného výhledu k obzoru.
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Jedna z rodících se hvězdárniček zde na
http://mudray.kvalitne.cz (klik na nabízené služby )
Homer

kavka
Věk: 70

Příspěvek od kavka »

Ta měděná kopule je nádhera! Nemuset nic natírat!
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Duk

Příspěvek od Duk »

kavka napsal: Ta měděná kopule je nádhera! Nemuset nic natírat!
Průměr této kopule je 3,7m
deavi

Příspěvek od deavi »

To by mě zajímalo na kolik peněz vyjde, moc pěkná práce :)
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Habl

Příspěvek od Habl »

Životnost původních Fričových kopulí je stoletá, u kopulí s pozinkovaného plechu je cca dvacetiletá, takže i cena měděné kopule je minimálně pětinásobná ?
Mám za to, že měděné opláštění je to nejlepší v našich klimatických podmínkách a na cenu by jsem asi nehleděl.

Gratuluji k tak pěknému dílu. Ten náhrdelník privátních hvězdárniček s kopulí se v severních a východních Čechách rozrostl o další a jistě nejhezčí !!!

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Homer

Příspěvek od Homer »

Cena  kopule má několik složek - materiál, který vzhledem ke kvalitě není rozhodně levný, stovky hodin odborné práce včetně konstrukce a v neposlední řadě know-how. Laminátové jsou ve srovnatelné velikosti dražší, tipuji že kratší životnosti a architektonicky vhodné málokdy...No a dát si práci k kostrou, tu obalit a ve finále potáhnout pozinkem je podle mne hloupost. Mít neustále oloupanou barvu na kopuli, nehledě k tomu, že si nemumím představit, jak by se tato kopule natírala, pokud by člověk nestavěl co tři roky kolem domu lešení.
Je to řešení drahé, ne zrovna rychlé, ale funkční a krásné .Homer
Duk

Příspěvek od Duk »

Ze slov Homéra je dosti blízko k realitě.
Pro informaci, cena takové kopule o průměru 5-ti metrů vyjde asi tak na 400tis.
Tedy proti tomu sklolaminátu určitě levnější, bytelnější.
3J

Příspěvek od 3J »

Je to nádhera :D
Jen nesmí mít člověk zlomyslného pokrývače, co mu měděnou střechu " pocukruje " zinkovýma pilinama . I když na kouli by špatně držely.
kavka

Příspěvek od kavka »

Homer napsal: .No a dát si práci k kostrou, tu obalit a ve finále potáhnout pozinkem je podle mne hloupost. Mít neustále oloupanou barvu na kopuli, nehledě k tomu, že si nemumím představit, jak by se tato kopule natírala, pokud by člověk nestavěl co tři roky kolem domu lešení.
:-) .HomerNo já jsem tu "hloupost" provedl. Za víkend jsme měli svařené dvě kostry (kopule má ještě dvojče) . Na každou padlo cca 95 m jeklů (24 žeber).
Oplechovat pozinkem jsem to raději nechal klempíři a obložení palubkami zevnitř jsem si opět provedl sám. Kopule o průměru 305 cm mne přišla na cca 15 k (nejdražší byla práce klempíře) v cenách roku 1992. Rokem výroby také naznačuji, že životnost bude určitě delší, než 20 let. Alespoň zatím nic nenasvědčuje, že by za 4 roky měla dosloužit.

http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele/kavka/kavka/

Lešení kvůli natírání stavět nemusím, protože kopulí se dá otáčet a mám celou plochu snadno přístupnou z jediného místa na střeše domku. Měděná kopule se mi samozřejmě líbí víc, ale asi bych se nedoplatil.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Homer

Příspěvek od Homer »

Ono záleží, jakou cestu si člověk vybere, na hloubce kapsy, jak vysoko si laťku nastaví apod.
V roce 1992 byla průměrná mzda tak na 20% současnosti, takže tehdejších 15k odpovídá dnešním cca 75k..
Cena materiálu a práce na opakované nátěry pozinku není také nulová, nehledě k tomu, že dilatační pohyby plechu barvu spolehlivě od podkladu odtrhávají. Palubkové pobití je možné a používané ale s rostoucím průměrem kopule ji zbytečně zatěžuje. Prostě všechno má svoji cenu. Homer

kavka

Příspěvek od kavka »

Moderní nátěrové hmoty mají celkem dobré vlastnosti a dají se najít i velmi reflexní nátěry.
Vyložení palubkami dle mého názoru zvýší estetickou hodnotu interiéru kopule. Hlavně však mohu říci, že od té doby, kdy jsem kopuli obložil, nedochází (nebo jen naprosto výjimečně) k orosení uvnitř kopule. Na samotném plechu docházelo ke kondensaci vlhkosti dost často. Rozhodně bych si dal práci a obložil i měděnou kopuli. Nejvíce se mi líbí právě historické kopule v Ondřejově.
Kafka
Homer

Příspěvek od Homer »

Ano, máte pravdu - rosení zabrání jakákoliv izolační vrstva - palubky, ale stačí i  překližka 4 mm ( s úspěchem vyzkoušeno ). Palubky jsou jistě hezké, ale je to celé těžké. Dá se určitě vymyslet několik řešení...
Nátěry jsem na jiné kopuli zkoušel všelijaké, rozdíl v životnosti nebyl velký, ať byly stříbrné nebo bílé.. Asi by se našly nějaké superbarvy, ale kupovat bych je nechtěl ... Reflexní by pomohly, ale kdo se na to má koukat...To raději tu měď napořád a bez starosti. Ale kdo si chce takovou udělat spěchejte, protože kvalitní klempíři jsou ohroženým živočišným druhem  :) . Homer  
Odpovědět