Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Naše astro-domečky spadají jednoznačně do definice staveb, které nevyžadují žádné řízení se stavebním úřadem. Přesnou definici si každý snadno najde na webu. V zásadě to musí být stavba se zastavěnou plochou do 25m2 ( měla by se rozumět plocha zastavěná vlastním domečkem, tedy jeho obálkou a to bez plochy, kde se nachází vnější konstrukce pro odsun střechy ). Mě to tak alespoň zdejší SÚ pro kamaráda takto uznal.
Tedy 25m2 zast. plochy, výška stavby do 5m s jedním podzemním podlažím do hloubky 3m. Vzdálenost od plotu souseda min. 2m, nesmí sloužit výrobě, skladování nebezpečných látek a výbušnin a několik dalších ustanovení ( např. zasakovací plocha ).
Tato stavba plní roli doplňkové stavby hlavní ( r.d. ) - takže když se to staví u r.d., neměl by být nejmenší problém.
Zda ona "doplňková" role domečku spočívá v hobby činnosti ( astro, domácí dílna, včelín ) nebo v tom, že se jedná o sklad zahradního nářadí a strojů pro údržbu zahrady ( sekačka ), by mělo být jedno.
Co tedy při konzultaci každý přizná, je na něm, ale podle mého by se na tom neměl lámat chleba.
K řešení budou asi jen regulativy v onom ochranném pásmu, které nejsou přesně dány a záleží na SÚ. Jak jsem psal, mne napadá jen pád stromu a šíření požáru.
Tedy 25m2 zast. plochy, výška stavby do 5m s jedním podzemním podlažím do hloubky 3m. Vzdálenost od plotu souseda min. 2m, nesmí sloužit výrobě, skladování nebezpečných látek a výbušnin a několik dalších ustanovení ( např. zasakovací plocha ).
Tato stavba plní roli doplňkové stavby hlavní ( r.d. ) - takže když se to staví u r.d., neměl by být nejmenší problém.
Zda ona "doplňková" role domečku spočívá v hobby činnosti ( astro, domácí dílna, včelín ) nebo v tom, že se jedná o sklad zahradního nářadí a strojů pro údržbu zahrady ( sekačka ), by mělo být jedno.
Co tedy při konzultaci každý přizná, je na něm, ale podle mého by se na tom neměl lámat chleba.
K řešení budou asi jen regulativy v onom ochranném pásmu, které nejsou přesně dány a záleží na SÚ. Jak jsem psal, mne napadá jen pád stromu a šíření požáru.
- mirkovacik
- Věk: 54
Ahojte, chcel by som okolo piliera na zahrade spravit taku "kadibudku" minimalistickych rozmerov - tak 1.1x1.1m (mam tam refracik 400mm), hlavnou podstatou by malo byt, aby som tam mal nonstop dalekohlad s vybavou, aby som to v pripade potreby rozobral a najcastejsie aby som iba dal dole strechu (manualne, iba odlozil) a mohol hned fotit.
Asi by to bolo nejakym sposobom ukotvene na betonove patky, aby to neodfukol vietor.
Rozmyslam nad materialom stien a strechy. Som myslel najprv OSB, ale to by mohlo byt aj tazke na manipulaciu. Mozno nejaky ram z kovovych L-iek, napadli ma napr listy tatranskeho profilu alebo aj styrodur mozno s nejakou omietkou navrchu.
Co by ste poradili?
Odoslané z SM-M526BR pomocou Tapatalku
Asi by to bolo nejakym sposobom ukotvene na betonove patky, aby to neodfukol vietor.
Rozmyslam nad materialom stien a strechy. Som myslel najprv OSB, ale to by mohlo byt aj tazke na manipulaciu. Mozno nejaky ram z kovovych L-iek, napadli ma napr listy tatranskeho profilu alebo aj styrodur mozno s nejakou omietkou navrchu.
Co by ste poradili?
U kadibudek se po mnoho let používá klasická trámková kostra a prkenné obití - tak bych to asi opsal a neexperimentoval s jinými ( nevhodnými ) materiály.
Buď 4 patky v rozích, v nich kotvy a trámková kostra s dřevěnou podlahou, nebo totéž na betonové mazanině. No a při tomto půdorysu by asi stačila odklápěcí pultová stříška na nějakých pantech umístěných zvenku na nižší straně stříšky a zevnitř jištěné nějakým "ryglem" či jak to nazvat, gumicukem, západkou, obrtlíkem atd.
Buď 4 patky v rozích, v nich kotvy a trámková kostra s dřevěnou podlahou, nebo totéž na betonové mazanině. No a při tomto půdorysu by asi stačila odklápěcí pultová stříška na nějakých pantech umístěných zvenku na nižší straně stříšky a zevnitř jištěné nějakým "ryglem" či jak to nazvat, gumicukem, západkou, obrtlíkem atd.
Něak si nedovedu do toho půdorysu budky umístit s dalekohledem i člověka. Něco jiného je, budku na kolejničkách, s kterou se odjede.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Milane, to jsme dva, ale kdo chce postavit kadibudku na půdoryse 1,1 x 1,1m, mohl by postavit totéž ale 1,5 x 1,5m - například. Vždy zde píšu, že lepší je trochu větší, než trochu menší
. Třeba to tak i dopadne.
Za mne mi přijde jednodušší pevná a trochu větší stavba, než minimalistická, která si potom vynutí komplikaci v pojezdu celé boudičky. Ale je to jen můj pohled.
Za mne mi přijde jednodušší pevná a trochu větší stavba, než minimalistická, která si potom vynutí komplikaci v pojezdu celé boudičky. Ale je to jen můj pohled.
Naposledy upravil(a) Homer dne 28. 08. 2023, 12:35, celkem upraveno 1 x.
Ak je to má byť iba foto zostava tak v tom nevidím najmenší problém isť do minimálnej veľkosti čas 11:25
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Samozřejmě, pokud vyloučíme člověka uvnitř a necháme ho obsluhovat jen zvenku ( a bude to stačit ), pak to může být ledasjaká odklápěcí bednička na sníženém pilíři. Příklady lze najít na webu, lze to i koupit v laminátovém provedení -- viz pan Bardon.
- mirkovacik
Ja to chcem na foto bez cloveka. Zaroven to uvazujem ako lahko rozoberatelne, teda, ked budem chciet osobne pozerat, tak dam steny prec. Ukotvit to chcem tak, aby po rozobrati nic netrcalo nsd uroven terenu.
- mirkovacik
Z betonoveho piliera mi trcia zavitove tyce m14, na to idem nasadit kratku ocelovu trubku (s podstavcom) a na nu hlavu eq6-r.
Otazka: pri prisroubovavani tej trubky na zavitove tyce mam davat pod matice podlozky alebo radsej nie? (Budem davat maticu zospodu aj zhora.
Otazka: pri prisroubovavani tej trubky na zavitove tyce mam davat pod matice podlozky alebo radsej nie? (Budem davat maticu zospodu aj zhora.
- mirkovacik
Nedať zvnútra nejakú tepelnoizolačnú vrstvu (polystyrén), aby sa v lete z potenciálne rozpálených stien neprenášalo teplo dovnútra? (Predpokladám, že to bude odvetrané, ale nechcel by som, aby teplota vnútri bola moc vyššia ako teplota vzduchu. Máme niekedy v lete aj 40, 41°C vonku...
Zatiaľ nepredpokladám, že by som tam robil podlahu. Jasné, že pätky konštrukcie by boli na betónovom podklade a nejakým spôsobom fixnuté, aby to vo vetre neodletelo, ale predpokladám, že betónované by boli iba tie 4 patky. Ostatné okolo piliera by bola tráva, aj pod stenami konštrukcie a tie steny by mali spodnú hranu trocha nad terénom, možno 5 až 10cm nad trávou.
Takýto spôsob je veľká blbosť? Či by to šlo? Nebudú mi do toho liezť myši?
Pod strechou tráva rásť nebude a ak sa tam bude chodiť, tak sa tam začne dosť intenzínve vytvárať prach, hlavne v suchšom období. Nejaká podlaha tam bude nutná.
Juh:
Ano, přesně tak to dopadne.
Mirkovacik:
Neizolovat, zajistit větrání. Pokud je to možné, pomůže světlý vnější povrch.
Ano, přesně tak to dopadne.
Mirkovacik:
Neizolovat, zajistit větrání. Pokud je to možné, pomůže světlý vnější povrch.
- mirkovacik
Ok, ďakujem. Tak tam spravím z betonu plochu na rozmer tej budky. Predpokladám, že hrúbka 7 cm by mohla byť dosť, rohy by boli hlbšie, aby to držalo v teréne. Tak ok?
- Stanislavxyz
mirkovacik: Já bych naopak možná betonování zcela vynechal. U takto malé stavby bych zvážil použití zemních vrutů, nebo podobného konceptu. Podlahu, dá-li se to tak nazvat, bych patrně řešil dlaždicemi, možná i jenom vysypal štěrkem, nebo něco podobného.
Jinak zcela souhlasím s Homerem- maximální větrání a natřít ideálně bílou barvou.
Já mám svoji "astro budku" koncipovanou podobně- na základy jsem použil prefabrikáty (hlavně pro to, že jsem je měl dobře dostupné), na podlahu velké betonové kachle a tři ze čtyř stěn jsou řešené jako dřevěné žaluzie, tudíž přirozená ventilace je při velkém otevření lamel velice slušná. Naopak např. v zimně se žaluzie snadno zavřou a nenafouká dovnitř sníh. Celá boudička je natřená bílým nátěrem. Teploměr mám jeden uvnitř, druhý vně a rozdíly teplot se po západu Slunce rychle vyrovnávají a když jdu po setmění pozorovat, bývá to pouze několik stupňů (záleží na okolnostech), nicméně temperaci dalekohledu v podstatě neřeším.
Jinak zcela souhlasím s Homerem- maximální větrání a natřít ideálně bílou barvou.
Já mám svoji "astro budku" koncipovanou podobně- na základy jsem použil prefabrikáty (hlavně pro to, že jsem je měl dobře dostupné), na podlahu velké betonové kachle a tři ze čtyř stěn jsou řešené jako dřevěné žaluzie, tudíž přirozená ventilace je při velkém otevření lamel velice slušná. Naopak např. v zimně se žaluzie snadno zavřou a nenafouká dovnitř sníh. Celá boudička je natřená bílým nátěrem. Teploměr mám jeden uvnitř, druhý vně a rozdíly teplot se po západu Slunce rychle vyrovnávají a když jdu po setmění pozorovat, bývá to pouze několik stupňů (záleží na okolnostech), nicméně temperaci dalekohledu v podstatě neřeším.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Ano, v tomto případě jsou zřejmě dvě možnosti co na terén zhotovit:
1) betonovou mazaninu, ideálně armovanou kari sítí
2) položit prefabrikované betonové dlaždice např. 500/500/50mm
V obou případech doporučuji provést pod finální vrstvu "kufr" - polštář z kameniva, který se alespoň ručně pobouchá. Plochu bych asi zhotovil v rovině s terénu kvůli případnému škobrtání ve tmě, což možná čas od času vyžádá nutnost odstraňovat přerůstající trávu ( pokud kolem roste ).
1) betonovou mazaninu, ideálně armovanou kari sítí
2) položit prefabrikované betonové dlaždice např. 500/500/50mm
V obou případech doporučuji provést pod finální vrstvu "kufr" - polštář z kameniva, který se alespoň ručně pobouchá. Plochu bych asi zhotovil v rovině s terénu kvůli případnému škobrtání ve tmě, což možná čas od času vyžádá nutnost odstraňovat přerůstající trávu ( pokud kolem roste ).