Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Je potřeba si ujasnit, jakou gymnastiku u dalekohledu jsi ochoten provádět. Ten newton je tam zásadní komplikace. Zvaž, jestli ho z úvah rovnou nevypustit. Dá se vymyslet dobré řešení pro refrák, dobré řešení pro newton, a nebo kompromis co bude vždycky poněkud naprd. Pak je ale také možné postavit sloup ve výšce vhodné pro newton a doplnit ho demontovatelným nástavcem pro použití s refrákem.
Pro refráky a podobnou havěť si můžeš stanovit horní limit praktické výšky třeba tak, abys do dalekohledu viděl vestoje při pohledu na obzor. Nižší to může být vždycky, ale zase se nechceš plazit po zemi při pozorování v zenitu. Výška sloupu ti pak vyjde zhruba jako výška očí vestoje mínus výška deklinační osy na hlavě montáže. Já mám takto montáž 140cm nad podlahou, ale kdybych tam měl newton, tak lezu na štafle.
Pokud si spočítáš sloup tak, abys viděl vestoje do newtonu při pohledu do zenitu, dostaneš se minimálně o půl metru níž.
Pro refráky a podobnou havěť si můžeš stanovit horní limit praktické výšky třeba tak, abys do dalekohledu viděl vestoje při pohledu na obzor. Nižší to může být vždycky, ale zase se nechceš plazit po zemi při pozorování v zenitu. Výška sloupu ti pak vyjde zhruba jako výška očí vestoje mínus výška deklinační osy na hlavě montáže. Já mám takto montáž 140cm nad podlahou, ale kdybych tam měl newton, tak lezu na štafle.
Pokud si spočítáš sloup tak, abys viděl vestoje do newtonu při pohledu do zenitu, dostaneš se minimálně o půl metru níž.
- mirkovacik
- Věk: 54
Cez Newton pozorovat nebudem.
Odoslané z SM-M526BR pomocou Tapatalku
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Trochu jsem zanedbával natírání domku a hlavně dřevo, které přichází do styku s vodou a začalo to hnít, takže jsem musel nechat vyměnit hlavní vodící trámy včetně jednoho podpěrného sloupu a kříž po 17 letech. Holt musí se o to člověk starat. Ještě zbývá vyčistit dřevo na stěnách domku od houby a natřít. Jinak vše po těch letech funguje parádně jako nové. Dvojité stěny a střecha se osvědčily a ani v těchto vedrech není uvnitř více než ve stínu.
- Přílohy
-
- Domek.jpg (436.96 KiB) Zobrazeno 1820 x
Koukám Pepo, že jsi dělal generální opravu pozorovatelny. I když to natíráš, nebo napouštíš olejem, stejnak to časem po 10-15 letech začne hnít. Dřevo rozpraská, vodou nasákne, nebo po izolaci teče do míst, kam by jsi to nečekal. Já po 11 letech svoji Astroboudu rozebral včetně pilíře. 2-3 roky by ještě vydržela, ale pak by to chtělo opravdu generální opravu. Nejvíc utrpěly trámy s kolejnicemi. Prasklinami natekla voda a trám odehníval od středu. Některé OSB desky na padrť a některé naopak byly, jak bych je montoval včera.
Astrobouda je demontovaná a převezená na jiné pozorovací místo, k jinému majiteli (Tak jako tak bych ji zboural, byla provizorní na přechodnou dobu).Nosníky dráhy uděláme už z ocelových profilů, včetně pojezdových trámů střechy. Dřevo moc pracuje - kroutí se. Astrobouda bude sloužit dál k radosti jiných. Doma si postavím stabilnější, která bude už na trvalo, podlahou 3,5m nad terénem.

Astrobouda je demontovaná a převezená na jiné pozorovací místo, k jinému majiteli (Tak jako tak bych ji zboural, byla provizorní na přechodnou dobu).Nosníky dráhy uděláme už z ocelových profilů, včetně pojezdových trámů střechy. Dřevo moc pracuje - kroutí se. Astrobouda bude sloužit dál k radosti jiných. Doma si postavím stabilnější, která bude už na trvalo, podlahou 3,5m nad terénem.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
To co je pod střechou je jako nové, to co je na dešti a sněhu holt odchází. Mezery mezi dřevem zase vyspáruju silikonem. Ten pojezdový trám se sloupem úplně vyhnil, pustila se do toho nějaká houba nebo co, ten druhý trám byl ještě v pohodě, ale když už jsem to měnil, tak jsem to udělal komplet. Nicméně myslím, že to vydrží ještě dalších 15 let a to mi už stačí 
Tim silikonem sparujes vsechny spary nebo jen ty co jsou exponovany vetru/desti? Po roce se mi taky trochu zvetsily mezery mezi palubkama..
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
Silikon nezabrání tomu, že se opět nějaké škvíry utvoří a pak je to zdroj, kde těžko vysychá vlhkost a stává se z toho potenciální zdroj hnití. Vhodnější je napuštění některým z fungicidních přípravků (Xylamon, Lignofix...)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ano, Lignofix jsem použil jako první nátěr.
Pojezdové trámky je nejlepší shora oplechovat, ideálně mědí nebo titanzinkem a na to instalovat pojezdové profily. Dřevo pod plechem bych samozřejmě natřel, do předvrtaných děr pro kotvící vruty oplechování dát trochu silikonu, hlavičky vrutů po montáži
zapatlat silikonem taky a zaklopit plechovými "puklíky". Ty se dají koupit. Zamezí se tak přístup vody do dřeva přímo i přes vruty.
Když už ten ondřejský kříž mezi trámky ( a ne jen pásky pod příčný trámek ), pak bych místo dřeva použil ocelová pozinkovaná táhla a bude to bez starosti.
zapatlat silikonem taky a zaklopit plechovými "puklíky". Ty se dají koupit. Zamezí se tak přístup vody do dřeva přímo i přes vruty.
Když už ten ondřejský kříž mezi trámky ( a ne jen pásky pod příčný trámek ), pak bych místo dřeva použil ocelová pozinkovaná táhla a bude to bez starosti.
- mirkovacik
Dopracoval som sa v budovaní stĺpa pod ďalekohľad k dôležitému medzikroku: oceľovému podstavcu, ktorý bude sedieť na betónovom pilieri. Na tento železný kus pôjde adaptér pre EQ-6R montáž (tento https://www.jtwastronomy.com/products/p ... eq5-or-eq6 , je to hrubé 2,5 cm).
Čo sa týka toho oceľovéhu kusu - dal som to pozinkovať. Na povrchu sú nerovnosti, akoby špinky, otrepy a podobne, viď obrázok. Asi by som preto dal ten čierny adaptér na podložky, ako je na obrázku. Prišroubované to je 4 šroubami M8.
Príde mi to lepšie, ako to položiť na nerovný povrch alebo nejako ten zinok brúsiť - aj tak to nebude úplne rovné a stále to bude na nejakých nerovnostiach, len to bude hrdzavieť.
Alebo to obrúsiť, vyhladiť do hladka a prípadne to natrieť farbou?
Čo si o tom myslíte?
Čo sa týka toho oceľovéhu kusu - dal som to pozinkovať. Na povrchu sú nerovnosti, akoby špinky, otrepy a podobne, viď obrázok. Asi by som preto dal ten čierny adaptér na podložky, ako je na obrázku. Prišroubované to je 4 šroubami M8.
Príde mi to lepšie, ako to položiť na nerovný povrch alebo nejako ten zinok brúsiť - aj tak to nebude úplne rovné a stále to bude na nejakých nerovnostiach, len to bude hrdzavieť.
Alebo to obrúsiť, vyhladiť do hladka a prípadne to natrieť farbou?
Čo si o tom myslíte?
- Přílohy
-
- podstavec1.jpg (92.83 KiB) Zobrazeno 1511 x
-
- podstavec2.jpg (113.74 KiB) Zobrazeno 1511 x
-
- podstavec3.jpg (50.09 KiB) Zobrazeno 1511 x
- mirkovacik
Žiadna reakcia, tak to beriem tak, že tie podložky nie sú nejaký zásadný problém, keď sa nikto neozýva.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
ne, nejsou, Ten adaptér je dost silný na to, aby se nekroutil.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- mirkovacik
Ako maximalne dlho moze tuhnut vrstva betonu tak, aby sa zviazala s novym betonom, ktory na to nalejem? Ide mi o to, kedy najneskor musim naliat dalsiu vrstvu a tiez o to, ze zaklad bude musiet trocha zatuhnut, kym zacnem vylievat stlp, aby beton zo stlpa nepodtekal cez zaklad, ale sucasne, aby sa beton stlpa spojil so zakladom.
Do spodního betonu vložit při betonáži svislou ocelovou výztuž a tou následně propojit vrchní dobetonávku. Případně nechat spodní beton ztvrdnout, potom vyvrtat díry, vyfoukat prach a na chemickou kotvu zalepit armaturu. A potom na to další beton.
- mirkovacik
To nerobi problem. Som vsak myslel, ze by som to smeroval na monolit.