Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Laminátovou kopuli jsem taky zvažoval. Kdysi dávno jsem pracovně potkal sochaře Michaela Bílka od Děčína, který má vlastnoruční lamin.kopuli udělanou ze segmentů. Velmi hezkou. Mluvil jsem s ním - nicméně laminovat takovéto průměry se už musí umět, namíchat pryskyřici ve větším množství ve správném poměru a neriskovat problém taky chce nějakou praxi. Bílek to popsal jako docela složitý proces, ba dokonce mi nabídl kopyto na segment....Nakonec zvítězila klasika, jak jsem ji už dříve popsal.
Osobně tipuji, že v případě volby kvalitních materiálů ( a je asi jedno jaká konstrukce to bude ), to vždy vyjde i při dodané vlastní práci "nelevně" Homer
Osobně tipuji, že v případě volby kvalitních materiálů ( a je asi jedno jaká konstrukce to bude ), to vždy vyjde i při dodané vlastní práci "nelevně" Homer
Měl jsem též možnost vidět kopuli akademického sochaře Michaela Bílka. Nechal ji si dělat od pana Kubrického z Teplic v Č. a plně souhlasím, že její výroba chce pořádný fortel, aby se dílo zdařilo. Má seříznutý kulový vrchlík a její podstava je menší než průměr koule, který má vnitřní průměr téměř 4 metry.Je složena ze segmentů. Štěrbina je dvoudílná a při otevření se přesune dozadu.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
-
3J
Pánové, nehádejte se,
je jedno jestli to je vlastnoruční práce pana Bílka nebo mu to vyráběl pan Kubrický.
Hlavně, že je fukční ne ?
;D ;D ;D
je jedno jestli to je vlastnoruční práce pana Bílka nebo mu to vyráběl pan Kubrický.
Hlavně, že je fukční ne ?
;D ;D ;D
S oběma pány jsem tehdy mluvil...Úplně přesně to je tak, že ji dělali oba dva - tedy p.Bílek se svým kamarádem, jehož jméno jsem zapoměl. Asi to teda bude ten, kterého uvádí Habl. Kolik procent kdo udělal fakt nevím :) Homer
Dík za upřesnění, ale rozhodně mne nešlo o procenta 
Vlastní laminování je též náročné na čas.
Habl
Vlastní laminování je též náročné na čas.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
Já bych se toho laminování vůbec nebál - aby to tu nevyznělo tak, že je to něco nepřekonatelného. Kdo už něco laminoval, je pochopitelně ve výhodě.
Pokud by měl k dispozici to kopyto na segment, jak to tu výše zaznělo, je to bez problémů, při olaminovávání polystyrénu pak přistupuje navíc přebrušování, ale ani to není nic pracného při současných možnostech kutilského nádobíčka. Samozřejmě záleží na koncepci celé kopule, ale jak už jsem říkal, kdo má s laminováním aspoň nějaké zkušenosti, tak by to podle mě měl zvládnout.
Pokud by měl k dispozici to kopyto na segment, jak to tu výše zaznělo, je to bez problémů, při olaminovávání polystyrénu pak přistupuje navíc přebrušování, ale ani to není nic pracného při současných možnostech kutilského nádobíčka. Samozřejmě záleží na koncepci celé kopule, ale jak už jsem říkal, kdo má s laminováním aspoň nějaké zkušenosti, tak by to podle mě měl zvládnout.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
To Voko:
Nepřekonatelný problém to nebude - ti dva pánové ho taky překonali . Je to určitě jedno z možných řešení.
Kopyto je ovšem forma pro jeden originální rozměr kopule a někdy se nedá začínat stavba hvězdárny od rozměru kopyta ( nic ve zlém, to víme všichni... ).
Hodně záleží na lokalitě, kde je kopule umístěna. Já stavím hned u lesa na okraji malé osady a neuměl jsem si představit, že by tam do kraje na domě svítila bílá kopule. Tak jsem šel do té mědi, která rychle příjemně zhnědne a je z ní i další klempířina. Laminát taky časem díky UV na povrchu stárne, sprašuje a pak chytá nečistotu. Po bílé je pak veta.
M.Bílek to vyráběl ze segmentů s falcem, které pak k sobě šroubovali za průběžného lepení spojů pryskyřicí. Ten super tvar a i celý objekt mu navrhl arch. Keil ( myslím že je už prof. ). Mimochodem M.Bílek dělá super dřevěné sochy - když natrefíte jeho výstavu, vřele doporučuji shlédnout. Homer
Nepřekonatelný problém to nebude - ti dva pánové ho taky překonali . Je to určitě jedno z možných řešení.
Kopyto je ovšem forma pro jeden originální rozměr kopule a někdy se nedá začínat stavba hvězdárny od rozměru kopyta ( nic ve zlém, to víme všichni... ).
Hodně záleží na lokalitě, kde je kopule umístěna. Já stavím hned u lesa na okraji malé osady a neuměl jsem si představit, že by tam do kraje na domě svítila bílá kopule. Tak jsem šel do té mědi, která rychle příjemně zhnědne a je z ní i další klempířina. Laminát taky časem díky UV na povrchu stárne, sprašuje a pak chytá nečistotu. Po bílé je pak veta.
M.Bílek to vyráběl ze segmentů s falcem, které pak k sobě šroubovali za průběžného lepení spojů pryskyřicí. Ten super tvar a i celý objekt mu navrhl arch. Keil ( myslím že je už prof. ). Mimochodem M.Bílek dělá super dřevěné sochy - když natrefíte jeho výstavu, vřele doporučuji shlédnout. Homer
Měď je krásný materiál, navíc klasika, což mám rád. Jen bych se obával zlodějů.
Sám mám kopuli pozink. Nevýhoda je v nutnosti údržby natíráním, výhoda snad v možnosti volby reflexní barvy zabraňující zahřívání.
Sám mám kopuli pozink. Nevýhoda je v nutnosti údržby natíráním, výhoda snad v možnosti volby reflexní barvy zabraňující zahřívání.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Přesně tak. Měď je měď. Proti reckylátorům mám vyhlédnutého šarplaninského pasteveckého psa - nekompromisní 60 kg hlídač . Kdo chce mít z recyklátora prejt, ať si pořídí kavkazáka nebo moskeváka. Toho druhého vyšlechtila ruská armáda na ostrahu vojenských objektů, spec. raket. základen
. Homer
Homer napsal: Kopyto je ovšem forma pro jeden originální rozměr kopule a někdy se nedá začínat stavba hvězdárny od rozměru kopyta ( nic ve zlém, to víme všichni... ).
Hodně záleží na lokalitě, kde je kopule umístěna. Já stavím hned u lesa na okraji malé osady a neuměl jsem si představit, že by tam do kraje na domě svítila bílá kopule. Ale vždyť ani to kopyto není problém vyrobit podle představ tvůrce. A barva - proč jen bílá. Pryskyřice se dá barvit přidáváním pigmentů na jakoukoliv barvu. Chci jenom říct, že je to jedna z alternativ kopule a řekl bych, že o nic víc pracnější ani cenově náročnější než jiná řešení, spíš naopak.
Hodně záleží na lokalitě, kde je kopule umístěna. Já stavím hned u lesa na okraji malé osady a neuměl jsem si představit, že by tam do kraje na domě svítila bílá kopule. Ale vždyť ani to kopyto není problém vyrobit podle představ tvůrce. A barva - proč jen bílá. Pryskyřice se dá barvit přidáváním pigmentů na jakoukoliv barvu. Chci jenom říct, že je to jedna z alternativ kopule a řekl bych, že o nic víc pracnější ani cenově náročnější než jiná řešení, spíš naopak.
voko napsal:
A barva - proč jen bílá. Pryskyřice se dá barvit přidáváním pigmentů na jakoukoliv barvu. Není to až tak jednoduché, jak píšeš.
Pigmenty laminát příliš neprobarvíš a bude se sprašovat. Pro barevné úpravy se používá technologie s gelkoatem , což je hotová barevná pryskyřice. A používá se pouze na vrchní vrstvu. Lze samozřejmě použít i nátěr kvatitní barvou, na předem upravený podklad pryskyřice.
A pokud nebude kopule s tepelněizolační vrstvou, moc bych nedoporučoval experimentovat s barvami -- na slunci se kopule skoro s každým nátěrem značně zahřívá. Bílá je opravdu ideální - nemáš problémy s temperací přístrojů v kpuli vyhřáté přes 40°C
A barva - proč jen bílá. Pryskyřice se dá barvit přidáváním pigmentů na jakoukoliv barvu. Není to až tak jednoduché, jak píšeš.
Pigmenty laminát příliš neprobarvíš a bude se sprašovat. Pro barevné úpravy se používá technologie s gelkoatem , což je hotová barevná pryskyřice. A používá se pouze na vrchní vrstvu. Lze samozřejmě použít i nátěr kvatitní barvou, na předem upravený podklad pryskyřice.
A pokud nebude kopule s tepelněizolační vrstvou, moc bych nedoporučoval experimentovat s barvami -- na slunci se kopule skoro s každým nátěrem značně zahřívá. Bílá je opravdu ideální - nemáš problémy s temperací přístrojů v kpuli vyhřáté přes 40°C
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ano, s barvením to není nejjednodušší, ale ne zas tak obtížné, nechtěl jsem to rozebírat dopodrobna, kdo se do toho pustí, určitě si to nastuduje, jsou tam postupy, které je nutno dodržet. Ten teký povrch se dá i vyrobit, ale chce to samozřejmě specíální plniva a barvy; nejdřív se probarví tenká povrchová vrstvva a další vrstvy se už nemusí. S bílou je to nejjednodušší, proto bývá nejčastější barvou.
Ano, takle to jde lehce v negativním kopytu. Ale je nutno ho vyrobit, což celou jednoduchost komplikuje. Zvláště při jedné kopuli. Ale jde to, samozřejmě. A jde to udělat poměrně na koleně. bez velkého zařízení nebo kooperací .
Domeček jsem nestihl do jara ;D
Větší na proklik
Větší na proklik
MilAN napsal: Domeček jsem nestihl do jara ;D
Tak to je skvele! Este by to chcelo "letnu" verziu ;D
Tak to je skvele! Este by to chcelo "letnu" verziu ;D
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk