Pěkné. Je vidět péče na první pohled...Rád bych pro sebe i ostatní položil pár otázek:
- dřevěný věnec pod kopuli je vynesen na čtyřech na plocho uložených hranolcích. Nevidím moc dobře, zda jsou pod nimi nějaké další ztužující
profily postavené na výšku pro snížení průhybu.
- jaká bude finální konstrukce podlahy?
- čím je potažena kopule ( překližka? ) a z čeho bude vrchní vrstva?
- budou mít vrata štěrbiny na stykových plochách nějaký zámek či překryv pro zamezení zatékání?
- dtto z vnějších stran.
Pánové děkuji za pochvalu, ale ještě to zdaleka není hotové a spousta věcí nemusí vyjít, nebo se to někde "zvoře" a bude hotovo.
To MilAN:
Vybavení zatím počítám to co je v Poličce, zatím nejsou finance na nějakou obměnu později ale kdo ví.
To Homer:
- šestnáctistěn je složen ze tří vrstev, pod ním jsou naplocho hranoly a pod nimi (není moc vidět na fotografii) jsou hranoly nastojato.
- konstrukce podlahy bude pravděpodobně dřevěný rošt s OSB deskami
- kopule zatím není potažena ničím, to co je na obrázku jsou polyuretanové šablony. Jako finální úpravu plánuji vyspárovat a natřít, nebo, ale tady hodně váhám, na to nalepit kanadský šindel
- vrata štěrbiny ještě nejsou hotova, chybí plechy zakrývající boky a vrch vrat, jinak překryv je udělán při plechování vrat
Vypadá to opravdu moc pěkně, opravdu povedené. Jenom bych s vykašlal na ten kanadský šindel, ten by to podle mne "zabil". Chtělo by to zachovat tak jak to je, nejsem v tomhle vůbec kovaný, ale nešla by použit nějaká epoxidová barva ?
Děkuji za sebe i ostatní za odpovědi.
S použitím polyuretanu na kopuli nemám žádnou zkušenost a tak nemůžu odhadnout možné varianty pro finální krycí vrstvu. Nicméně souhlasím s názorem, že asfaltový šindel nebude dobré řešení, ovšem na polyuretanu asi mnoho možností nebude...
Z krytování kopule mě zbylo několik poměrně velkých odřezků polyuretanu, takže směle vyzkouším různé nátěrové a tmelící materiály. Ten kanadský šindel je až ta krajní varianta, kdyby nic nevyšlo.
Dobrý deň chcel by som poradiť ohľadne stavby a dizajnu hvezdárne kedže by som rád začal s astrofoto a vynášať ďalekohľad každý deň hore dole sa mi nechce preto by som rád chcem malú pozorovaťelnu nad dielničkou poradíte mi prosím
Astronómiu mám ako celoživotné hobby (to hádam stačí či )