Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Ceperka, krásná práce, obdivuju ty, co jdou do kopulky. Já to kvůli pracnosti vzdal a šel do odsuvu, ale kopule už prostě vypadá jako hvězdárna :).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Akorát si nemyslím, že to je moc praktické, spíš se takové provedení hodí na dálkově řízenou astrografii, nebo minimálně bez přítomnosti obsluhy. Já mám rád to celé nebe nad hlavou a sezení u dalekohledu v domku s odsuvnou střechou. Odpovídám předem na argumenty typu, tak si sednu (lehnu) vedle kopule, ano to taky lze :)
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

Čeperka:  Ještě jednou chválím pěknou práci na hvězdárničce. Jak se z jara oteplí, přijedu se podívat.

Kopule vs odsunovací střecha. Kopule je pěkná, ale krom výhod, má i nevýhody (provozní). Je perfektní do míst kde často fouká a je tuhžší zima s větší nadílkou sněhu. U odsunovací střechy se člověk zase neochudí o ten krásný pohled na celou noční oblohu. Což já jako Psion také preferuju. Od r.2012 se mi též potvrzuje má domněnka o temperaci. I když mám domeček velmi otevřený (mezi střechou a stěnami pojezdu jsou i 5cm díry volného prostoru, tudíž pořádný průvan), není teplota vně a uvnitř stejná. Vždy je o 2-3°C teplejší uvnitř než venku a to i v zimě. V utěsněné kopuli to musí být ještě vyšší rozdíl. Po odsunutí se teplotně dalekohledy vyrovnají až po 15-20 min. (ověřováno u R125 i ED100 - postupné zaostřování a ustálení difrakčního obrazce hvězd) U kopule už z logiky bude proudit teplejší vzduch skrz štěrbinu a ustálení teplot bude za daleko delší čas, tedy jestli se to vůbec za noc  ustálí (potvrzeno několika dlouholetými majiteli kopulí, kteří s tím mají a měli problémy). U pozorování planet a při používání vyšších zvětšení je to zásadní problém. To byl i jeden z důvodů, proč jít do odsunovací střechy a do většího prostoru.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
hokle

Příspěvek od hokle »

U pozorování planet a při používání vyšších zvětšení je to zásadní problém.
To mě moc zajímá. Uvažuji o přestavbě kurníku na pozorovatelnu v horizontu dvou let. Jsou tedy všeobecně horší zkušenosti se seeingem v kopuli, než v domečku s odsuvnou střechou?
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

To mě moc zajímá. Uvažuji o přestavbě kurníku na pozorovatelnu v horizontu dvou let. Jsou tedy všeobecně horší zkušenosti se seeingem v kopuli, než v domečku s odsuvnou  střechou?
Ano 100%, kopule je v tomhle ohledu horší řešení... Samozřejmě má ještě vliv samotný materiál z kterého je stavba postavena (odizolování, nátěry, akumulace tepla, i vliv přímého okolí na stavbu). Musí se to řešit případ od případu a najít aspoň nějaký kompromis, když to dokonale nejde.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Já myslím, že ta odpověď bude celkem složitější.
focení
** Výhoda odkryté střechy v tom, že jsem pod oblohou-v okamžiku focení a ovládání z NB nebo PC je pryč, protože na oblohu nevidím
* kopule chrání dalekohled před větrem i parazitním světlem
** v kopuli bude trvat "vyvětrání "déle, ale záleží na celkové stavbě a izolaci. Pro focení DSO nepředstavuje zásadní problém trochu horší neklid vzduchu
** v kopuli je minimální možnost zarosení optiky (dáno hlavně mírnou tepelnou radiací stavby)
** největším nepřítelem při focení je přítomnost člověka - a je jedno, zda-li je to v kopuli nebo v pozorovatelně s odsuvnou střechou. Stačí si prohlédnou graf pointace s přítomnosti člověka a bez něho
** pro planetární focení je lepší odkrytá střecha a ještě lépe otevřené prostranství s odsuvnou boudou.

vizuální
** tady bych určitě preferoval odsuvnou střechu nebo odsuvnou boudu a nerušený výhled na oblohu ( a to jak z hlediska seeingu, tak i estetiky pozorování).
** ale jsou typy pozorování / měření, kde hodně záleží i na komfortu pro pozorovatele, a tady má zase své plus kopule.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Já to mám naplánováno jednoduše. Prostě odsuvná celá bouda na vyvýšeném základovém bloku. Bouda v rozměrech 1,5 x 1,5 x 2,5 m do které se vejde sestava eq 6 + 30 cm newton. V podstatě ne pozorovatelna, ale kryt dalekohledu. Jediné co mě zajímá je stavba samotného domku, upřímně řečeno koupit hotový je nerentabilní. Pokud vynechám Hornbach a podobné obchoďáky, materiál se dá jinde sehnat o dost levněji.

Místo mám pořešené dlouhodobým zkoumáním seeingu. A našel jsem ho v horní části pozemku směrem na jih vedle domu. Mám takový dojem, že hodně proudění - větrů mi ten dům zastínil, včetně stromů na severní straně.

Omezení je dnes pro mě pouze to skládání sestavy. Ikdyž jsem oželel severní obzor a přesvícený východ. Nejlepší seeing mám směrem na západ.

http://www.planetaryimaging.cz/news/sta ... rovatelny/

Pravdou je že článek nemá již stoprocentní vypovídající hodnotu, protože jsem místo vybral mimo svah na horní části. Budu aktualizovat původní záměr. I vzhledem k narození potomka jsem nestihl vůbec nic :D
Lectorem iustus...
Pvell

Příspěvek od Pvell »

Zdravím všechny. Letos bych chtěl taky stavět a má představa je polokoule tvořená ze segmentů dutinkového polykarbonátu potaženého folií odrážející slunce. Segmenty by se přesouvali od vrchu na dvě strany, takže bych mohl nechat jednu stranu nesloženou a nebo oevřít jen první dva kusy. Chci se zeptat jestli nebude vadit když to postavím zhruba 6-8 merů od jezírka s plochou hladiny cc 60 m2.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Chci se zeptat jestli nebude vadit když to postavím zhruba 6-8 merů od jezírka s plochou hladiny cc 60 m2.
Nemám to stopro ověřené, ale myslím, že voda má vliv na kvalitu seeingu. Mám jezírko asi poloviční a když občas pozoruju a objekt je nad jezírkem, tak mám dojem, že je obraz horší, než v jiné časti zahrádky. Od jezírka jsem tak do pěti metrů. Jde o velká zvětšení nad 200x.
Jestli můžeš, tak vyzkoušej. Taky bude hodně záležet na podmínkách, jako vítr, teplota atd.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Koho budete volit -Losnu nebo Mažňáka? Hmm, třeba Bahňáka. Kopule nebo odsuvná střecha? Hmm, třeba odsuvný celý domek.
Stále se to zde opakuje, vše má svoje a ani jedno řešení není univerzální.Myslím, že rozdíl bude po započtení jednotlivých kladů a záporů malý a rozhodovat bude spíše subjektivní pocit, co se komu více líbí.
Za boomu lidových hvězdáren se stavěly stavby, které měly kopuli i pozorovací terasu umožňující volný výhled na oblohu. Nebyl by problém u těch, kteří mají vhodný prostor a chtějí obojí, zkombinovat totéž - kopuli i terasu, kam by vytáhli z přístřešku stroj na vizuál.
Za sebe se vždy jen divím ( a prosím nic ve zlém vůči těm, kterých se to týká ), že jsou stavebníci, kteří věnují nemalé úsilí a prostředky k tomu, aby si postavili celkem miniaturní stavbu, přičemž by mohli mít za cenu srovnatelných vstupů stavbu větší a pohodlnější.
ms
Věk: 52

Příspěvek od ms »

jsou stavebníci, kteří věnují nemalé úsilí a prostředky k tomu, aby si postavili celkem miniaturní stavbu, přičemž by mohli mít za cenu srovnatelných vstupů stavbu větší a pohodlnějšíSúhlas. Za maloobchodnú cenu 2000€ som si postavil pozorovaciu plošinu 4x3m na streche chalupy s dvoma piliermi na obvodovom venci budovy. Slúži k plnej spokojnosti 4 roky. Stavba je koncipovaná tak že podlaha je v podstate oddilatovaná plochá strecha ktorej nevadí trochu vody alebo snehu. 2 posuvné segmenty tvoria strechu a južnú stenu. Dajú sa otvoriť podľa potreby buď úplne alebo len na širokú štrbinu. Pozorovateľňa je v podstate zakrytý vonkajší priestor odvetraný tak že aj v lete je teplota pod strechou len o pár °C vyššia ako vonku (bez tepelnej izolácie).
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Pro ms: je to někde k vidění na fotkách?
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

ms: z popisu tuším jak to je uděláno, ale taky bych se rád podíval...
ms
Věk: 52

Příspěvek od ms »

Blba otazka: poradite mi kde mozem docasne zverejnit fotky a dat tu link? Nemam svoju web stranku
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

rajce.net
Odpovědět