Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pěkný, akorát ty stromy asi budou vadit ne?
Snejks
Věk: 38

Příspěvek od Snejks »

Zmínil jsem se proč jsem zatím stromy nechal na konci předchozího příspěvku. Důvod je praktický - co kdyby napadlo nějakým zázrakem víc sněhu jak v dřívějších letech...to by znamenalo závěje až u baráku. Proto se tam kdysi stromy vysázely, ale časem moc přerostly. Tak na jaře jdou všechny pryč a vidím to na brigádku v lese, za každej dám aspoň 10 nových Výhled z místa bude slušný na východ, sever vůbec nejlepší a jih taky ok, na západ se otevírá střecha a při otevření je přesně na úrovni kopce.
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Snejks
Dvě poznámky inspirované fotografií pouze k vlastní stavbě:
- pokud jsou pozednice ( pojezdové trámy ) obetonovány
  s rovinou fasády na styk, nebude to pro dřevo moc
  dobře. Pokud to tak je, asi by bylo lepší nechat trám
  pohledově na fasádě, ev. v tomto případě, kdy už to   
  nejde, bych beton odstranil a do roviny fasády přidal
  z pilnosti fošnu. Pokud ne, nechal bych to se zubem.
- řešil bych tu mezeru mezi stavbou a svahem. Například
  nopkovou folií na zeď a vytvoření drenáže. Pod zadním
  pojezdovým trámem u svahu bych uvažoval o opěrné
  beton. zídce rovněž s drenáží. Vodu z drenáže odvést
  dolů ze svahu pod stavbu do drenážního podmoku.
Snejks

Příspěvek od Snejks »

Homer: Díky za poznámky! Mezí trámy a betonem jsem nechal cca 2cm mezeru. Ze stran jsem nechal taky mezeru na šířku IPY, zespod podložil tvrdým dřevem. Trámy jsem dal na závitové tyče (jsou tam vůle) zabetonované do stěny a drží to hezky. Všecko jsem pro jistotu nechal nasáknout Bochemitem, aby to nesežrala houba. Tak uvidíme co se bude dít. Jestli je ta mezera ale málo, tak dám na Vás a ten beton odlomím. Fošnou nic nezkazím.

Nopkovou folii jsem tam nestihl dát, svah za observatoří půjde na jaře pryč do ztracena, letos jsem to nestihl odkopat. Zadní stěnu jsem jen natřel asfaltem do cca 35 cm, víc jsem už nestihl... vhlkost se tam naštěstí neprojevila. Jinak základy jsou do hloubky 120cm až na skálu, nezámrzná hloubka je tam 80cm, ale aspoň to stojí na pevném, tak si myslím, že ta opěrná zeď není tak potřeba. Na druhou stranu by to zas neuškodilo, protože tam bude malé hřiště nebo kurt. a zvětšil by se prostor.
Letos ty drenáže už nestihnu, ale to bude první věc, kterou další rok na jaře udělám. Zatím budu doufat že to nenavlhne.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 873175/0#0][splithere][/link][splithere_end]
Odstranil jsem 2 příspěvky zcela mimo téma tohoto vlákna.
Homer

Příspěvek od Homer »

Snejks:
pokud je mezi pozednicí a betonem mezera, je to v pořádku.
Opěrnou zeď - taras, jsem myslel pod volnou části pojezdového trámu, od rohu stavby ke sloupku pojezdové konstrukce, či trochu za něj-pokud nestojí sloupek v cestě. Udělal bych jej v rovině s obvodovou zdí pozorovatelny, vlastně ji tak opticky protáhl. Terén za zdí a tarasem upravit, položit geotextilii, drť řekněme 16-32, uložit drenážní krkavici, částečně dosypat, doobalit textilií a dosypat vrch. Bokem vedle tarasu vyvést odpad drenáže spádem do podmoku. Pokud vidím dobře, je nad stavbou mírný svah, terén by se trochu dorovnal a odváděla by se přebytečná voda.
Ceperka
Věk: 61

Příspěvek od Ceperka »

Tak jsem si také postavil malou hvězdárničku.

EQ6pro Sky-Watcher 100/500,120/1000,GSO 250/1000 f4
GS 80/420 QhY-5 CCD Guider mono,canon 760D,canon 1000Dm,canon 40Dm
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

To Ceperka: Parádní, muselo to dát práce, gratuluji. Byly by nějaké podrobnosti o velikosti. Typuji to tak kolem 1,5-2m ?. Je to jen na vizuál nebo plánuješ focení a posuv ?
Ceperka

Příspěvek od Ceperka »

Kopule má 2 m otáčí se to na 8 kolečkách které jezdí v drážce tedy bez kolejnice vše je dřevo.Domeček je o kousek větší.Pohon je v plánu a ještě el.přípojka ale to až z jara.Zatím musí stačit Prodlužovák.
Podlaha je oddělená od montáže.Focení je také v plánu.Přikládám nějaké fotky ze stavby.

Snejks

Příspěvek od Snejks »

Ceperka: Tak to je nádhera! Ty kolečka v dřevěné drážce jezdí bez odporu? Jo a z praxe - jak dlouho asi trvá temperace v létě? Ptám se, protože jsme tu řešili ten šindel. 8-)
Ceperka

Příspěvek od Ceperka »

Temperace v letě tak přesně jsem to neměřil ale otevřu štěrbinu a dveře je je to chvilka v letě pokud pozoruji začínám Sluníčkem tak jsem tam pak až do včera.
Krtek019

Příspěvek od Krtek019 »

Zdravím všechny. Taky jsem si postavil malou hvězdárnu s rovnou odsuvnou střechou. Mám jeden dotaz. Jelikož mám střechu z plechu občas se mi na ní sráží voda a odkapkává na dalekohled. Je nějaký materiál, který by se dal dát na střechu a zároveň ten materiál nezačal plesnivět?
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

No já mám pod plechem Jutafol a není problém, myslím, že by ta měla být.
Homer

Příspěvek od Homer »

Ano, proto se pod krytinu dává pojistná podstřešní fólie (nezaměňovat s parotěsnou zábranou ). Pod krytinou je nutná odvětrávací mezera se zajištěnými průduchy pro odvětrávání. Neznám předmětné provedení, ale v případě plechové krytiny by bylo dobré pod onu fólii umístit nějakou tepelnou brzdu, ideálně minerální izolaci, která by obousměrně tlumila tepelné výkyvy. Nemusí mít nějakou extra tloušťku... Skladby lze dohledat na webu.
Pvell

Příspěvek od Pvell »

krtek019:
Ahoj. Z tvého dotazu jsem pochopil že by jsi chtěl izolovat střechu ze zhora. Stříká se na ní něco jako polyuretanová pěna, ale je to drahý. Nevím jakou máš střechu jestli falcovanou krytinu nebo nějaký profilovaný plech. Jestli máš prkený záklop nebo jen latě. Každopádně by jsi to měl předělat střecha ti začne hnít a v létě tam budeš mít možná víc než padesát stupňů.
Odpovědět