Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
yamaha
Věk: 69

Příspěvek od yamaha »

Vracím se k mojí kopuli .
Už je to tady .Na vnitřku kopule , na nejvyšším místě začala před časem kondenzovat voda ,jenom trochu, pak zase vyschla  . Ale dneska jsem při kontrole zjistil že je už celý vnitřek pokryt jinovatkou . Do celé stavby je volný přístup vzduchu - není tak ještě poklop na podlaze , ani dveře . Jako první pomoc koupím zítra v Lidlu velký topný ventilátor ( mají to v letáku , topný výkon až 3000W ) a zkusím to teplým vzduchem vysušit a pak to přes zimu kontrolovat a profukovat ( teplým nebo studeným vzduchem ? )aby to znovu nevlhlo .

To Homer , mám dotaz .Ventilátor na profukování kopule máte udělaný tak , že bere vzduch z vnějšího prostředí ( otvor pro vzduch ve stěně hvězdárny )  ?

A potom jsem dostal nápad natřít na jaře celý vnitřek nátěrem Maxitherm silikon .( www.maxitherm.cz )Na jejich vebu je třeba toto :

MAXITHERM SILIKON je určený především na ošetření interiérových zdí napadených plísní.
V exteriéru jej jeho vysoká prodyšnost a silná vododpudivost předurčuje k nátěrům starších fasád. Je vhodný i pro ty historické, kde bylo až dosud jakékoli zateplení kvůli zachování členitosti problematické. Můžete jej využít i k sanaci plesnivých venkovních zdí a k renovaci zateplovacích systémů napadených řasami a plísněmi. MAXITHERM SILIKON si zachovává všechny pozitivní vlastnosti akrylátového nátěru Maxitherm – vysokou tepelnou reflexi i antikondenzační účinek. Přidává extrémní prodyšnost, kterou lze dosáhnout pouze u silikonových nátěrů. Tato vlastnost zajišťuje ještě lepší vyschnutí zdiva a zvyšuje jeho přirozený tepelný odpor.

Má s tímhle nátěrem někdo zkušenost ?

Tento nátěr je primárně určen na ošetření omítek ,ale byl jsem ujištěn že bude držet i fungovat na dřevu a překližce .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

Možná zbytečná otázka, jak máš udělanou podlahu, s izolací proti vlhkosti? Jeden kolega si koupil polskou kopuli a dal ji na litý beton bez izolace a pak měl přesně takové problémy.

Zdraví

Pavebo
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

yamaha :
Ano, to jsou přesně ty projevy, potom už je krok k plísni...Izolace podlahy podle mne nepomůže, mám kopuli sice na domě, ale ve dvojité podlaze mám asi 25 cm rockwoolu a schodiště uzavřené dole dveřmi a nahoře poklopem - bez ventilátoru to nepomáhá, alespoň ne hmatatelně.
Jak jsem už dříve uvedl, měnil jsem kvůli tomu i podlahu v kopuli.
Ve své kopuli jsem ventilátor osadil do podezdívky kopule ze severní strany, jednak jsem se zvenku mohl ze střechy dostat jen k severní a východní straně a druhak jsem sázel na studenější a tím pádem susší vzduch. Ventilátor nasává venkovní vzduch skrz kus kanaliz. roury Js 150 kryté venkovní mřížkou, do zdiva zapěněné. Profukuje 4x denně po 15 min. pomocí obyčejného časového spínače ( volil jsem raději ten obyčejný se zamačkávacími caplíky, než elektronický ). Druhou podmínkou je udržovat obvodovou štěrbinu volnou beze sněhu. Příruba ventilátoru je do trubky osazena na silikon bez dotyku se zdivem - tato úprava se zapěněnou přívodní trubkou zajišťuje to, že v domě není ventilátor slyšet - zvenku samozřejmě díky mřížce slyšet je, ale u lesa bez sousedů je to jedno :-). Ze severní strany kopule se nepatrně jinovatky někdy utvoří, ale odvětráváním je to velmi eliminováno a především to už neplesniví. Odvětrávám samozřejmě jen v zimních měsících.

S uvedeným nátěrem vlastní zkušenost nemám, k popisovaným vlastnostem jsem poněkud skeptický. Myslím, že celý zázrak spočívá v přimíchání keramických porézních mikročásteček do běžného základu navíc určenému na omítky. Já bych jednu-dvě sezóny vyzkoušel to nucené větrání a pak řešil ev. dál. Sám spíše přemýšlím že ( jednou ) spíše potáhnu překližkové segmenty kopule buď materiálem, ze kterého se vyráběly podlahy do škodovek - takový šedý nebo černý koberec s vlasem ( mám )nebo z nějaké obdoby tenkého neoprenu. To by dodalo další dodatečnou izolaci a mělo vyeliminovat zbytkovou kondenzaci...Nebo teď mne napadá, že by ten spínač mohl s ventilátorem sem-tam protočit i kopuli, takže by se případně vytvořená jinovatka ze severní strany na jižní lépe odvětrala a nemrzla by stále stejná strana kopule. ( Jak užitečné je přemýšlení u psaní příspěvku )
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Chápu to dobře tak, že ta Vaše ventilace funguje takto:

odspodu (těsně nad podlahou) nasáváte venkovní chladný vzduch a ven odchází spárou mezi kopulí a zdivem, tzn. někde cirka metr nad podlahou? To má vliv na vršek/sever kopule, kde ta voda kondenzuje (předpokládám, že voda kondenzuje hlavně v horní stínové části kopule)?
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Homer

Příspěvek od Homer »

Ano, osa ventilátoru je odhaduji cca 0,5 m nad podlahou, v kopuli je vytvářen přetlak, který způsobuje odcházení vzduchu jednak kolem obvodové štěrbiny, druhak podél okrajů vrat štěrbiny. Samozřejmě by nebyl problém na druhou přírubu ventilátoru nasadit plastové koleno a otočit výdech kamkoliv nahoru do kopule, což jsem zatím nezkoušel, jelikož jsem k tomu neměl vzhledem ke své spokojenosti důvod. Vzhledem ke čtvercovému půdorysu zdiva a kruhovému kopule je ventilátor umístěn v rohu pod kruhovým želbet. věncem nesoucím kopuli, takže nepřekáží a profukuje nad poklopem kryjícím potenciální pronikání vlhkého teplého vzduchu z domu ( tedy to co pronikne přes uzavřené schodiště ).
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Zdůraznil jsi, že odvětráváš jen v zimě. V létě by to nefungovalo jako vychlazování? Vhánění studenějšího vzduchu ze severní zastíněné strany domu by mohlo chladit vnitřek kopule. A nebo máš v létě v kopuli chladněji, než je venkovní stínová teplota?
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Možná zbytečná otázka, jak máš udělanou podlahu, s izolací proti vlhkosti? Jeden kolega si koupil polskou kopuli a dal ji na litý beton bez izolace a pak měl přesně takové problémy.ZdravíPavebo  
Ano, tak to může být. Je to jako když postavíš na zem stan. Do rána je zevnitř orosený a to i když v něm nikdo nespal. Teplá vlhkost ze země kondenzuje na tropiku. Pokud je kopule "na zemi" bude to bez izolace fungovat úplně stejně. Ostatně kde jinde by se tam vlhkost brala.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Homer

Příspěvek od Homer »

To je pravda - ventilaci lze v létě  použít jako chlazení. Já se tím prozatím nezabývám, protože jsem po letech pauzírování teprve v počáteční fázi řešení montáže a proto jsem ošetřoval jen zimní období které mi způsobovalo problémy. V létě to řeším tak, že občas nechám celodenně otevřenou kopuli, což přitahuje pozornost kolemjdoucích turistů a kolařů :-).

Poznámka k té betonové podlaze - ono nejde ani tak o vlhkost která by snad pronikala neizolovaným betonem, ale o vzdušnou vlhkost, která kondenzuje na chladných vnitřních površích a to jak betonu, tak i povrchu kopule ( i přístrojích ). Samozřejmě masa studeného betonu se orosí asi jako první a vyschne poslední...Tady bych to řešil roštem s odvětrávanou vzduchovou mezerou a horní pochůzí podlahou na bázi vodovzdorné překližky.
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

V létě to řeším tak, že občas nechám celodenně otevřenou kopuli což přitahuje pozornost kolemjdoucích turistů a kolařů :-).Dělám to naprosto stejně... :)
yamaha

Příspěvek od yamaha »

Tak topný ventilátor z Lidlu zafungoval a vnitřek kopule je suchý ( po asi 6 hodinách provozu ).Nevytváří to velký proud vzduchu , ale funguje to ( je možnost volit buď studený vzduch a nebo 2 stupně teplého na 1500W nebo 3000W ).
Jak silný ventilátor používáte na stabilní odvětrávání ?

K té podlaze , mám tam podlahu s OSB desek , takže všechna vlhkost se tam dostává vzduchem z vnějšku a pak kondenzuje na chladném povrchu.

Taky mě napadá dát tam bezdrátový snímač vlhkosti (a teploty) a kontrolovat si to na dálku z domova . Něco takového prodává třeba Conrad .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Hele , jaká mám laminátovou kopuli přes 30 roků a moje zkušenost je podobná, jako má Homer. Co nejméně utěsnit kopuli, co nejvíc ventilovat. Žádné topení. Mám ji na baráku , na půdě. čili vliv podlahy bych zanedbal. Je to takový problém železné garáže. I v létě, při vhodné vlhkosti tam ,může kapat ze stropu voda. Z jara a z podzima je několik dní, kdy dochází ke kondenzaci a i v zimě je také několik dní, kdy se dělá námraza na kopuli. Tohle je nutné překonat a jinak celý rok nejsou problémy
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
yamaha

Příspěvek od yamaha »

To až tam budou dalekohledy tak tam topit nebudu , jen větrat .
Homer

Příspěvek od Homer »

Jak už bylo uvedeno - vlhkost je vzdušná a je třeba větrat. Při dimenzování ventilátoru bych vyšel z kubatury odvětrávaného prostoru, potom bych si zvolil kolikrát chci za hudinu vyměnit vzduch v daném prostoru a čas, po který budu profukovat. Chtělo by se dostat alespoň na úplnou výměnu vzduch za jedno větrání a to opakovat vícekrát za 24 hodin. Ventilátor doporučuji plastový vč. vrtule.
Je to taková citlivá volba mezi větráčkem z koupelny a fukarem na plnění teplovzdušného balónu :-).
Typ svého ventilátoru z hlavy nevím, pokusím se nezapomenout a podívat se, myslím že má výkon cca 150 m3/hod - upřesním, ev. na mail pošlu foto.
Nicméně vyšel bych v úvahách z výše uvedeného...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle je zajímavé. Polskou ScopeDome kopuli už mám taky dvě zimy, a nikdy jsem problém s vlhkostí neměl. Stojí na ploché střeše nevytápěného zahradního domku, na panelovém stropu, podlaha je z OSB desek na laťovém roštu a na tom měkké tlustší lino. Průlez je poklopem v podlaze z prostoru zahradního domku pod tím. Je nevytápěný. Trochu kondenzace nebo jinovatky tam je jenom když v noci fotím a naleze tam rosa nebo to zevnitř namrzne, to se stává. Po roztátí to uvšem po koluli steče a vyteče ven na střechu. Uvnitř je pak už po jednom či pár dnech zase sucho (záleží na počasí). Přičítám to tomu, že mezi věncem a kopulí je mezera kolem 3cm na kolečka. Mezera je "klikatá" takže sníh ani déšť neprolétá, ale protahuje tam pořád, kdykoli trochu fouká.

Je fakt, že jsem zažil pár případů, kdy se změnilo počasí tak (vlhko a prudké ochlazení) že vlkost vykondenzovala i zevnitř na zavřené kopuli, na montáži, dalekohledu, prostě na všem, ale zase se to bez následků vypapřilo, vyvětralo. Ale tty případy bych spočítal na prstech jedné ruky.

Ventilátor tedy vůbec nemám, a asi ani potřebovat nebudu. Klíčové je to přirozené proudění. A trochu mi taky asi pomáhá, že je to na nevytápěné neobývané stavbě a výš nad zemí, kde není tak vlhko jako dole u země.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Homer

Příspěvek od Homer »

Ono je to s kondenzací tak, jak popsal MilAn a nakonec i MMys. Pokud se nezanedbá možnost přirozené ventilace, pak se tento problém neobjevuje často, ale přece jen vyskytuje. Kopuli mám asi 8 -9 m nad zemí ( dnes je tam průvan jako hrom ), vzduch z domu jsem celkem eliminoval, ventilátor udržuje prostor v mnohem sušším stavu.

Zde odkaz odkud mám ventilátor já : http://www.vzduchotechnika-ventilace.cz ... t-plastovy

Údaj 150m3 jsem si pamatoval špatně - správně je to přesmyčkou čísel 510m3/hod. Takže v mém případě za 15 min. profukování vyměním vzduch v kopuli 5x.
Nijak toto řešení nepropaguji, jen se dělím o svoji zkušenost...
Odpovědět