Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Chcem to ukotviť do betónovej kocky 800x800x1000mm.
Montáž HEQ-5.
Montáž HEQ-5.
65/420 Quadruplet, Triplet APO 80/480
Sen se proměnil ve skutečnost a téměř z 99,9% jsem dostavěl pozorovací domeček:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=b ... 715020.jpg
Ještě mi chybí udělat nějaké lišty, dole dobít poslední palubky ale pozorovatelna je již plně funkční.
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=b ... 715020.jpg
Ještě mi chybí udělat nějaké lišty, dole dobít poslední palubky ale pozorovatelna je již plně funkční.
NEQ-6 PRO SS, HEQ-5 SS, Borg 101ED, GSO 8" a TS 10" Ritchey-Chretien, CCD Atik One 6.0, ZWO ASI183MMC, ASI071MC PRO (Lucie), QHY5 http://www.astronomy-mb.cz/
Gratuluju k domku.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Sen se proměnil ve skutečnost a téměř z 99,9% jsem dostavěl pozorovací domeček:
Krása. A fakt jde ta střecha zatáhnout i s montáži?

A nezapomněl jsi na kabel s napájením? ;D
Bill
Krása. A fakt jde ta střecha zatáhnout i s montáži?
A nezapomněl jsi na kabel s napájením? ;D
Bill
M:736 750 113
Samozřejmě, že jde střecha zatáhnout i s montáží. Dalekohled najede do určité polohy a je nad ním ještě asi 4 cm místa. Na kabel jsem nezapomněl, ale zatím jsem to vyřešil takhle. Asi 5m od domečku mám venkovní zásuvku. Jenom přehodím prodlužovačku a můžu fotit.
NEQ-6 PRO SS, HEQ-5 SS, Borg 101ED, GSO 8" a TS 10" Ritchey-Chretien, CCD Atik One 6.0, ZWO ASI183MMC, ASI071MC PRO (Lucie), QHY5 http://www.astronomy-mb.cz/
Od konce května, kdy jsem poprve kopnul do země, mnoho vody uplynulo a já se dostal k momentálnímu stavu takovémuto:
Domek na kuří noze
Do zimy stíhám zastřešit a dodělat pojezdy na střechu...
Edit: odkaz jsem ti opravil na ten funkční. Karel
Domek na kuří noze
Do zimy stíhám zastřešit a dodělat pojezdy na střechu...
Edit: odkaz jsem ti opravil na ten funkční. Karel
N 254/1200; N 130/900; R 102/500; okuláry, hvězdárnička a montáže vlastní konstrukce
Kluci máte to parádní, mě se sen o pozorovatelně rozplynul. Na jediném místě na pozemku u domu, kde by šlo hvězdárnu postavit, vede biokoridor a nic se tam postavit nesmí...
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
To:Karell
Díky moc! Popravdě i tento název se doma používá
.
Petr
Díky moc! Popravdě i tento název se doma používá
Petr
N 254/1200; N 130/900; R 102/500; okuláry, hvězdárnička a montáže vlastní konstrukce
to je rozhledna, ne pozorovatelna.
tak sa riesi obmedzeny vyhlad. poucne.
to je rozhledna, ne pozorovatelna.
tak sa riesi obmedzeny vyhlad. poucne.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Kluci máte to parádní, mě se sen o pozorovatelně rozplynul. Na jediném místě na pozemku u domu, kde by šlo hvězdárnu postavit, vede biokoridor a nic se tam postavit nesmí...
Kup si Scopedome, a postav si ho na zem To není stavba, to je věc. Tu si na své zahradě můžeš postavit kam chceš.
A vůbec, copak je na nějakej zahradní domeček s velikostí do nějakých 25m čtverečních potřeba nějaké povelní ?
Nevěřím, že přes to vlak nejede. To tam nemůžeš postavit ani skleník nebo králíkárnu ? Mám pocit, že těchhle drobných objektů se to netýká, ne ?
Kup si Scopedome, a postav si ho na zem To není stavba, to je věc. Tu si na své zahradě můžeš postavit kam chceš.
A vůbec, copak je na nějakej zahradní domeček s velikostí do nějakých 25m čtverečních potřeba nějaké povelní ?
Nevěřím, že přes to vlak nejede. To tam nemůžeš postavit ani skleník nebo králíkárnu ? Mám pocit, že těchhle drobných objektů se to netýká, ne ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Stanislavxyz
-NEX- : Opravdu je to tak vysoké kvůli výhledu? Protože jinak mi to nepřijde moc praktické. A přístup bude po schodech/žebříku? A ještě se zeptám kam bude odjíždět ta střecha? Směrem nad tu garáž?
Jinak to vypadá zajímavě, hoď pak fotku, až práce na díle pokročí.
Jinak to vypadá zajímavě, hoď pak fotku, až práce na díle pokročí.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Já si taky myslím, že nepotřebuješ žádné povolení a ani ohlášení (viz citace ze stavebního zákona):
§ 103
Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení
(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
a) budovy, a to
1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů;
§ 103
Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení
(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
a) budovy, a to
1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů;
A když dáš observatoř na zemní vruty a nebudeš dělat žádné betonové základy tak to nemůže vadit .
A ty breberky co tím biokoridorem jsou zvyklé chodit si ani ničeho nevšimnou.
A ty breberky co tím biokoridorem jsou zvyklé chodit si ani ničeho nevšimnou.
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Stanislavxyz : Do stavby jsem šel i přes mnoho kompromisů, které mnoho vlastností regulérní observatoře degradují, a to hlavně kvůli výhledu. Až na výšce podlahy 3,8m od země jsem se dostal na vzdálené horizonty. Nejhorší mám západ, kde mi do cca 30 stupňů zavazí náš dům, ale s tím už neudělám nic
. Letos už to nestíhám, ale nahoru povede schodiště, které bude uvnitř dřevěných "noh" z boků kryté proti případnému pádu, protože počítám i s návštěvou dětí ze sousedství, které o astronomii, anebo alespoň přírodní vědy, jeví zájem. V podlaze pozorovatelny už mám dvířka do kterých schodiště povede. Zatím lozím po žebříku servisním vchodem, který je ze strany střechy garáže. Střecha je řešena jako odklopno-odsuvná. Vzhledem k tomu, že vše dělám a vymýšlím za pochodu, tak ještě nejsou vyrobeny a namontovány kolejnice, po kterých bude větší kus střechy odjíždět na pravou stranu od pozorovatelny. Menší kus střechy je na pantech a odklopí se nalevo. Boční trojúhelníky (taky ještě nejsou vyrobené) se budou otevírat do stran. Stěny, které jsou momentálně v lepidle, budou mít fasádu barvy domu, jelikož mi ještě kyblík zbyl
. Po výplatě se opět začne stavbička hýbat, takže jakmile viditelně pokročím dodám foto. Tento měsíc bych chtěl dokončit pozorovatelnu do finále...
Málo čtete stavební zákony... ;D Martin má pravdu, jen si to najděte.
Stavební zákon z r.2009 paragraf 103. Menší souhrn změn je třeba zde.
http://www.mestomimon.cz/userfiles/file/novela_sz.pdf
A to máte zděnou podsklepenou stavbu do 25m2 (což je 5x5m)
Nějakou kůlničku vám může každej z vysoka..... ;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.