Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
to Habl,Homer,MilAN : Pánové díky za vyjádření.Tajně jsem doufal,že koupě polotovarového domečku bude ideální řešení,ale jak to tak vypadá,tak nebude. V rukávu mám ještě jedno eso a to v podobě bratrance tesaře.Budu ho muset dohúkat a s jeho pomocí a znalostí věci to dáme dohromady sami.
to MMys: Co dodat.Paráda
to MMys: Co dodat.Paráda
Budu ti držet palce... a až to zrealizujete tak dej do vlákna foto.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MMys
řes zimu jsem totiž zjistil, že interiér kopule dokáže v noci slušně navlhnout...
Mám stejnou zkušenost, zhoršenou o fakt, že mám kopuli nad obývaným prostorem domu, kde se vlhkost přirozeně generuje (taková daň za budoucí pohodlí). Problém je především v zimě, kdy vlhkost, která je v kopuli, ráda kondenzuje. Pomáhá štěrbina kolem spodní části kopule jak uvádí Martin, já jsem navíc přidal 150 mm průduch a do něj osadím větrák s časovým spínačem orientovaný tak, aby větral přetlakem - tedy aby nasával zvenku a tlačil vlhký vzduch ven, nikoliv aby z interiéru nasával další a další vlhkost. Empiricky zkusím vypozorovat intervaly potřebného větrání v ročních dobách, i když od jara do podzimu je problém tohoto rázu ojedinělý.
Mám stejnou zkušenost, zhoršenou o fakt, že mám kopuli nad obývaným prostorem domu, kde se vlhkost přirozeně generuje (taková daň za budoucí pohodlí). Problém je především v zimě, kdy vlhkost, která je v kopuli, ráda kondenzuje. Pomáhá štěrbina kolem spodní části kopule jak uvádí Martin, já jsem navíc přidal 150 mm průduch a do něj osadím větrák s časovým spínačem orientovaný tak, aby větral přetlakem - tedy aby nasával zvenku a tlačil vlhký vzduch ven, nikoliv aby z interiéru nasával další a další vlhkost. Empiricky zkusím vypozorovat intervaly potřebného větrání v ročních dobách, i když od jara do podzimu je problém tohoto rázu ojedinělý.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Větrák si nechávám jako poslední "zálohu" Ale myslím, že nebude potřeba. Horší než letos v zimě už to snad nebude. Část vlhka měly dost možná na svědomí i čerstvě udělané podlahy a omítky, a v kopuli ještě nebyl osazený poklop, takže vlhkost mohla nalézt i tam. Po vnitřních stěnách kopule byla za mrazu jinovatka.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-
-karneades-
mam stejnou kopuli co MMys, po lonske zime mam uvnitr vse plesnive, kreslo, stul i steny kopule jsou potazeny bilou plisni, navic co nebylo natrene je rezate jak liska, ten ventilator to chce osadit
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
To ale nebude kopulí Nechat tam nábytek je fakt blbej nápad, kor v tvém případě, když to máš na betonové desce dole na zemi, kde je největší vlhkost.
Jinak, veškeré kovové díly, co jsem tam doplňoval, jsou nerez nebo dural. Jediný normální černý šroub, co se tam dostal omylem, byl rezatý tak za 3 něděle. Takové tam nemají co dělat. Elektronika je kupodivu vpohodě.
Jinak, veškeré kovové díly, co jsem tam doplňoval, jsou nerez nebo dural. Jediný normální černý šroub, co se tam dostal omylem, byl rezatý tak za 3 něděle. Takové tam nemají co dělat. Elektronika je kupodivu vpohodě.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tohle mi udělá několikrát do roka při změnách počasí s velkou vlhkostí. Nechávám dost větrat kopuli, i za cenu , že se do ní dostává prach. Kvůli tomu jsem také kdysi upustil od utěsnění kopule. Asi by pomohlo klasické přirozené odvětrání u vašich dobře utěsněných kopulí. Ventilátor je také řešení, ale snažil bych se to vyřešit bez použití techniky. Ale stejně se to neodstraní úplně. Železo venku taky namrzne - i když laminát má v tomto případě lepší vlastnosti
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
V dřevěném domku se nic takového neděje, zřejmě ta kopule má i své nevýhody, to by mě nenapadlo.
Při nevhodných klimatických podmínkách je pozorovací domeček daleko rychleji provětrán s okolními podmínkami než kopule. Pro noční pozorování, kdy klesá teplota až pod rosný bod je nutné toto včas kompenzovat. Druhou stránkou je jaké nasákavé materiály jsou použity v interieru objektu.
U některých uzavřených dřevěných konstrukcí kopulí se třeba řeší parozábrana svařenou folií a impregnace dřevěné konstrukce proti vzdušné vlhkosti. Použité řádně vyschlé naimpregnované řezivo se především tímto způsobem ošetřuje a zvyšuje se tím dlouhodobější životnost.
Habl
U některých uzavřených dřevěných konstrukcí kopulí se třeba řeší parozábrana svařenou folií a impregnace dřevěné konstrukce proti vzdušné vlhkosti. Použité řádně vyschlé naimpregnované řezivo se především tímto způsobem ošetřuje a zvyšuje se tím dlouhodobější životnost.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
Větrat, větrat, větrat. Jednak přirozeně, druhak, pokud to nestačí, i uměle. Taky jsem použil na kopuli z kovů pouze hliník, měď nebo nerez. Díky této kondenzaci budu ale v létě měnit podlahu za vodovzdornou překližku. Mohlo mne trefit, když jsem předminulou zimu nebyl v kopuli cca 2 týdny a pak jsem ji našel ze severní poloviny potaženou plísní...Vzniklo to tím, že mám dole kolem kopule, která je na čtvercovém půdorysu, oplechovanou vyspádovanou plochu, ze které jsem neodhrnul sníh. Ten zamezil přirozenému větrání štěrbiny kolem spodní části kopule a bylo zaděláno...Už jsem se z krizového vývoje poučil a činím opatření. Jsou to holt zkušenosti, které předem nevykalkulujete a v budovatelském nadšení vás nenapadnou.
Jak to tady ctu, tak koukam, ze nektere veci, ktere jsem povazoval za "zatim" nedoresene, jsou vlastne necekanou vyhodou meho nestandardniho odsuvu stresnich panelu "do strany".
Moje lehka hlinikova strecha celkem volne profukuje (nad "pozednicemi", ale take ve volne prekrytem hrebeni).
Takze montaz s pristroji prekryvam plachtou (tou na motorku) ale spise kvuli prachu nez vlhkosti...
Nektere obycejne hlavicky sroubu jsou sice lehce narezle (muze byt z drivejsich/parallenich vyjezdu ven), ale nejakou vlhkost ci plisen jsem zatim nepozoroval (za cca rok co to stoji).
Moje lehka hlinikova strecha celkem volne profukuje (nad "pozednicemi", ale take ve volne prekrytem hrebeni).
Takze montaz s pristroji prekryvam plachtou (tou na motorku) ale spise kvuli prachu nez vlhkosti...
Nektere obycejne hlavicky sroubu jsou sice lehce narezle (muze byt z drivejsich/parallenich vyjezdu ven), ale nejakou vlhkost ci plisen jsem zatim nepozoroval (za cca rok co to stoji).
Pavel Vabrousek
U odsuvném střechy tento problém nemám, větrám štěrbinou po celém obvodu a ještě jsem si do prostoru zdvojené podlahy udělal 2 průduchy s mřížkou.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Problém není ani u kopule, jen je třeba mít tytéž "fuky" jako u odsuvných střech, jiný rozdíl v tom není. Dřevostavby taky všelijak pracují a tak to větrá ať chcete, nebo ne...O dalších vlastnostech dřeva nemluvě.
Mám přirozeně štěrbinu dole kolem celé kopule a po obou bocích křídel štěrbin, kopule je nějakých 9 m nad zemí, takže kolem i fouká - jen je třeba ji v zimě udržet s volnými štěrbinami a nenechat to udušené pod sněhem. Byla to první zima, kdy jsme tam bydleli a bylo třeba se poučit
. Osobně jako sichr dám především pro období podzim-jaro ten větrák...
Mám přirozeně štěrbinu dole kolem celé kopule a po obou bocích křídel štěrbin, kopule je nějakých 9 m nad zemí, takže kolem i fouká - jen je třeba ji v zimě udržet s volnými štěrbinami a nenechat to udušené pod sněhem. Byla to první zima, kdy jsme tam bydleli a bylo třeba se poučit
Kdyz uz je rec o tom snehu, nejak si neuvedomuju, ze by se tu resily ocelove kolejnice a snih/led.
Letos prakticky zadny snih nebyl, ale i ta trocha vytvorila okamzite na kolejnicich(ocel L profil 40x40x4mm) vrstvu ledu a zmrzleho snehu.
Napadlo mne bud pouzit topne kabely pro okapy/trubky, daji se sehnat i s termostatem v delce cca 3m, napajeni je 230V.
Nevim ale jak moc je to ucinne a jestli by to stacilo zapnout nejaky cas pred odsunutim strechy, nebo to musi bezet vicemene porad.
Druha moznost je to proste prikryt napr umelohmotnym okapovym zlabem otocenym dnem vzhuru. Jak to resite Vy?
EDIT:Myslim teda u klasicky astrobudky:
Letos prakticky zadny snih nebyl, ale i ta trocha vytvorila okamzite na kolejnicich(ocel L profil 40x40x4mm) vrstvu ledu a zmrzleho snehu.
Napadlo mne bud pouzit topne kabely pro okapy/trubky, daji se sehnat i s termostatem v delce cca 3m, napajeni je 230V.
Nevim ale jak moc je to ucinne a jestli by to stacilo zapnout nejaky cas pred odsunutim strechy, nebo to musi bezet vicemene porad.
Druha moznost je to proste prikryt napr umelohmotnym okapovym zlabem otocenym dnem vzhuru. Jak to resite Vy?
EDIT:Myslim teda u klasicky astrobudky:
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Já nijak, sníh a led se v pojezdové dráze (jak kopule, tak štěrbina) sice nějaký usadil a zmrzl, ale po aktivaci otáčení ho prostě ta kolečka rozmačkala a vydrolil se. Na tom laminátu ten led nějak moc nedrží.
Myslel jsem si, stejně jako ty, že kdyby to dělalo problémy, tak na vnitřní stěnu kopule v místě kudy jezdí kolečka přilepím právě tyhle kabely, ale zatím to nebylo potřeba.
Myslel jsem si, stejně jako ty, že kdyby to dělalo problémy, tak na vnitřní stěnu kopule v místě kudy jezdí kolečka přilepím právě tyhle kabely, ale zatím to nebylo potřeba.