Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Promiň, ale když si projedu všechny ty konstrukční snímky, , tak ten materiál, co uvedl Homer, souhlasí. Při otvírání je to sice vzhledem k bodu otáčení poměrně vyvážené - může to být i úplně vyvážené - ale při pohybu dolů i od země nahoru to už mám v rukou. A bez ohledu na skutečnou váhu ( jestli se odlišuje o 10-15 kg, na tom nazáleží) ta konstrukce je nevyvážená. A to si myslím, že je konstrukční chyba vždy. Tím přece nikdo neříká, že to tak nemůže být nebo že to tak i dotyčnému může i vyhovovat. Ale pro toho,kdo si z toho bude chtít brát vzor, by mohlo být poučné si tuto vlastnost a možnost , co s tím udělat lépe , uvědomit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Habl

Příspěvek od Habl »

Já jsem si svůj pozorovací domeček postavil sám a byl jsem s ním spokojen jako řada dalších spokojenžch stavitelů a ty případné drobné nedostatky jsem časem odstranil. Pokud má někdo trochu odlišný názor tak by to mělo být jenom o věcné diskuzi a zkušenostech...
Dosud jsem nepochopil co tam dělá ten šmajlík v příspěvku # 1656...

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Rozumím. Ne, já nejsem zkušený stavitel pozorovacích domečků. Já jen vím, že v jižním Švýcarsku nemají problém se sněhem a že běžný smrtelník podobným způsobem, jako člověk ve mnou odkazovaném snímku, 40 kg nad hlavou neudrží.
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Karell : zkusme se držet věcné diskuze bez přemýšlení o ješitnosti toho či onoho. Jsem prost tendence zde hodnotit míru ješitnosti kohokoliv-poprosím o totéž.

1) Já jsem o sněhu neuvedl ani slovo. Ovšem že krytina je orientována
   nesmyslně je fakt bez sněhu či s ním.
2) Že jedno křídlo hodnoceného domečku bude mít svoji váhu, lze
   odhadnout docela dobře a že to nebude pro subtilní postavy je zřejmé
   taky. Už jen proto, aby se to nekřížilo, vydrželo to běžné zacházení, vítr
   a dalo se na to při údržbě vůbec postavit.

K výše uvedenému názoru lze dospět, aniž by byl člověk zkušeným stavitelem domečků - jen s použitím celkem nenáročné úvahy.
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Celkem nešťastně jsem to sem vložil jako zvláštní řešení 8-)a strhla se kolem toho diskuze. Jak ukazuje snímek Habla funguje to, ale to protizávaží je tam určitě dobré. Jinak trocha sněhu tam občas je.

http://www.astromania.net/gallery2/main ... alNumber=1
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Homer: nikde nepíši, že vy se někde zmiňujete o hmotnosti sněhu. Ani nikde nehodnotím konstrukční výhody či nevýhody, jen upozorňuji na neopodstatněnost či nepodloženost některých závěrů.  
Luďku, každý si z toho může něco vzít. Někomu se to líbit může, jinému ne. Třeba tady, ve skutečných horách, něco podobného stavět by byl čirý nesmysl.  :)
Edit: ale když se podíváte do těch odkazů, jsou tam mnohem větší zvěrstva. Třeba zateplený domeček na pozorování se skládacím dobsonem a kolem něj není dost místa...
Habl

Příspěvek od Habl »

Stavařina je převážně o stavebních konstrukcích a jejich statice a  souvisejících technických řešeních.
Sníh patří mezi nahodilá zatížení těch konstrukcí, zrovna jako vítr... Ta nepodloženost se nechá i spočítat...

Habl
Homer

Příspěvek od Homer »

Karell : Prosím o uvedení konkrétních nepodložených závěrů, sdělení z čeho usuzujete na jejich nepodloženost - také rád uvítám Váš odhad hmotnosti jednoho křídla domečku, který ten člověk zvedá, postačí v podobě, kterou jsem uvedl já.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Ne, podobné "hry" tady s vámi hrát nebudu. Samozřejmě mně mělo dojít, co všechno se na podobně vlnité krytině, orientované tak, aby se všechno drželo nahoře, drží nahoře. V žádném případě to není sníh. To je přece od začátku všem jasné. A svůj názor na váš odhad hmotnosti střechy jsem už uvedl.
Habl

Příspěvek od Habl »

Ta může být málo hmotná proto, že mimo jiné nečelí příliš náročným klimatickým podmínkám. A to je proto, že se nachází v jižním Švýcarsku, části se subtropickým klimatem, kde se výborně daří palmám a fíkovníkům.
Pokud si dobře pomatuji, tak subtropický klimatický pás se nachází až pod pádskou nížinou v Itálii a teploty v zimním období se zde pohybují i -10°C a též je závislá též na množství srážek v různých ročních obdobích. Ta flora v oblaszi Ticina v jižním Švýcarsku patří do pásu mírného podnebí.

Habl
Homer

Příspěvek od Homer »

Karell: Při otevírání této střechy viditelně nemusí vynaložit nijak velkou sílu, dovolím si dokonce tvrdit, že pan majitel moc nenarostl a ani by toho nebyl schopen. To je možné díky malé hmotnosti celé střechy.  
Své příspěvky jsem uvedl jako reakci na tento Váš příspěvek. Pokud se oprostíme od hodnocení míry ješitnosti diskutujících a od psaní nepodložených domněnek, možná se dobereme věcné diskuze. Konkretizace Vašeho tvrzení o malé hmotnosti střechy se  ale nedočkáme, to jsem pochopil...

Sníh nechme sněhem, ta střecha je na zvedání těžká dost i bez něj a nic na tom nezmění ani skutečnost, zda to na zde na AF uznáte či nikoliv :-).
Orientace krytiny by rovněž nemusela být terčem broušení ostrovtipu, vlny nebudou přirozeně čištěny deštěm. Já osobně bych si takto střechu nezhotovil a chtěl jsem na to upozornit i ostatní, nikomu svůj názor ale nevnucuji - ani Vám ne...
No - závěrem snad jen tolik, že ze své strany považuji poznámky k tomuto domečku za uzavřené a jak jsem zde uvedl vícekráte - každý ať staví dle své hlavy...
MP 80

Příspěvek od MP 80 »

Ahoj
chcem si postavit nieco taketo ,ako mam na tomto prvom nacrtku-

objekt na ktorom to bude je tento-

tento objekt je povodne letna kuchynka (davno uz nevyuzita na ten ucel).Postavil ju este moj dedko asi v roku 1980.Ma betonove zaklady,steny z porobetonu (cca 30cm) a betonovy strop -hrubku zatial nemam zistenu.

Moj plan je taky ,ze zhodim strechu aj podmurovane steny az na uroven  povodneho betonoveho stropu-nan polozim dalsiu vrstvu zelezo betonu (  cca 12cm?) .Rozmer novej dosky bude 5x3,5m. a na tento uz samotna kupolka.Vchod do nej bude zvonku (kde presne ,este takisto nemam jasny.) Na juzne strane by mala vzniknut taka mensia terasa na pozorovanie triedrom ci len tak volne okom.
Aj strecha garaze ktora je este starsia ako strech nad let.kuchynou uz pomaly ,ale iste zacina zatekat ,takze  to musim  poriesit tak ci tak.

Montaz a dakekohlad tam bude ten co mam v profile.NT 305x1500.a bude volne stat na betonovej podlahe (ziaden stlp zo zeme neplanujem) .

poprosim vas o nejaku tu reakciu,ci je to mozne takto stavat a ake zadrhele tam vidite a ja nie.

dakujem
miro

MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Osobně si myslím, že samotný betonový strop je na takovou velkou montáž nedostačující, Netvrdím, že je potřeba oddilatovaný sloup, zapustěný do země zvlášť, ale přimlouval bych se minimálně za to probourat do stropu díru, a vyzdít ztracené bednění vylité betonem až skrz strop. Tento sloup nějak vhodně navázat do stávající stavby. Neprochází náhodou blízko místa toho sloupu nějaká stěna ? Z čeho je podlaha ? A nebo alespoň ten strop v místě sloupu montáže tím bedněním podepřít, ten strop provrtat, provléknout jím závitové tyče pro ukotvení montáže až do té podpory a tam nějak zabetonovat, a nebo nejprve vybetonovat, a pak zalepit tyče až skrz strop na chemické kotvy. Prostě omezit možnost průhybu toho stropu.

A těch dalších 12cm železobetonu - co na to únosnost stěn ? Tohle by měl asi vidět někdo do fochu, a zároveň by doporučit jak to udělat. Podl mě vyztužování stropu přidáním masy železobetonu moc smysl nemá. Raději bych to podepřel.

Také je otázkou, jak se bude dalekohled provozvat. Pokud kolem toho budeš chodit, tak se to prostě ukotvené jen na stropě klepat bude, a myslím si, že dost.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP 80

Příspěvek od MP 80 »

to MMys

dakujem ti za poznamky-

1.nejake rozsirenie betonoveho stropu musim spravit. Pretoze terajsia max.sirka tej stavby je 3,3x4m a chcem sa drzat aspon to 3,5m aby nebolo dnu tesno.
Takze potom  mozem montaz posunut smerom k severu (blbo napisane ale snad sa rozumieme) a teda stred montaze aj k zvislej stene pod stropom  a tak obmedzit prehnutie stropu .Nieje tam ani prekazka nato, aby som dolu nepostavil nejake podopretie (asi ocelovy profil - icko povedzme ).Takto by to  aspon nebolo v strede dolnej miestnosti comu sa chcem vyhnut.
Inak toho prehnutia stropu sa tiez obavam-mam suseda projektanta ,takze si necham poradit ako na to.
2. k tej podlahe pod montazou
samozrejme nebudem behat priamo po tej betonovej .Ulozim druhu drevednu na nejake maksie gumove bloky.

MP

Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

V Jindřichově Hradci bylo pod kopulí podobné řešení. Pilíř montáže byl zakotven v klenbě bývalé prachárny. Na montáži byl uložen hmotnostně podobný dalekohled. Výsledek byl naprosto neuspokojivý a v průběhu dalších let bylo uložení zdokonalováno. Nakonec byl vybudován pilíř, což se ukázalo jako naprosto uspokojivé řešení.
Mám pod podobným přístrojem betonový, silně armovaný pilíř o průměru 60 cm a je to dostačující. Vyložení 70 cm, ukotvení 150 cm v zemi. Myslím, že by mne 200 cm nezabilo.
Pro dobrou funkci je podle mých zkušeností nutno vystavět dostatečně dimenzovaný betonový armovaný pilíř při vyložení cca 2,5 m, zakotvený aspoň v hloubce 2,0 m v zemi. Vylil bych to do papírové trubky o průměru aspoň 80 cm. Bude to mít dostatečný útlum a hmotnost. Jak bude v kopuli dalekohled jsou možnosti k předělání omezené.
Doporučuji nešetřit!
Odpovědět