Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
statis

Příspěvek od statis »

Asi máte na mysli tuto konstrukci:

http://eoni.com/~garlitzj/geodome.htm

pěkná. Autor Joe Garlitz. Nejvíc se mi tam líbí věta: IF YOU DO NOT UNDERSTAND COMPLETELY HOW TO DO THIS SAFELY, DON'T! :-)

-
Malá poznámka pod čarou: blbec nevymyslí nic, od toho je to blbec. Kdo umí vymyslet složitou konstrukci, musí umět složitě myslet, a to opravdový blbec nedokáže.

Kopule po "domácku" lze postavit levně.
Stačí jen opustit zkostnatělé konvenční myšlení našich dědů.
Bývalý člen tohoto fóra pan. Kocour měl před časem na svých webových stránkách http://www.planetary.cz/ odkaz
(teď už jsem odkaz nenašel , doporučuji kontaktovat přes formulář na www)
na amatéra který konstrukci vyřešil velmi elegantně.
Z polystyrenu sestavil geodetický dóm = polyhedron
Jednotlivé trojuhelníky z polystyrenových desek vyřezal pomocí jednoduchých přípravků odporovou řezačkou pod příslušnými úhly.
trojuhelníky následně slepil vyřízl štěrbinu a použíl pro laminaci jako ztracené bednění. Získal tak tvar

ILUSTRAČNÍ OBRÁZEK TVARU
který se polokouli velice blíží a navíc i s tepelnou izolací.
Na oněch webových stránkách byl postup podrobně popsán i s popisem přípravků na řezání, kótovanými výkresy a dokonce i z nářezovými plány jednotlivých desek polystyrenu. Samozřejmě nechyběla podrobná fotodokumentace.
Osobně se mi konstrukce moc líbila a technické řešení bylo geniální, přesně podle hesla " Složitou konstrukci umí vymyslet i blbec, genialita spočívá v jednoduchosti.
něco málo o dómech třeba zde
http://www.desertdomes.com/
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 629121/0#0][splithere][/link][splithere_end]
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Malá poznámka pod čarou: blbec nevymyslí nic, od toho je to blbec. Kdo umí vymyslet složitou konstrukci, musí umět složitě myslet, a to opravdový blbec nedokáže.
Jenže nakonec musí přijít stejně někdo normální, kdo to udělá geniálně jednoduše a teprve potom to funguje
...............
PS : Jinak bych se přimlouval tyhle duchaplnosti hned mazat !!!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... /2379#2379][splithere][/link][splithere_end]
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Narazil jsem na zajímavý domek. Se sněhem to odklopit, ale asi nebude legrace.
http://www.astromania.net/gallery2/main ... alNumber=1
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

To mi fakt přijde jako velmi špatné řešení.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Možná to má někde, kde naposledy byl sníh s poslední velkou dobou ledovou... :)
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Chce to opravdu fyzičku...Ani ta vlnitá krytina s vlnami orientovanými tak, aby všechno drželo nahoře, není to nejlepší, co se dalo vymyslet.
Tulen
Věk: 54

Příspěvek od Tulen »

Camorino, Ticino, jižní Švýcarsko, 236 metrů nad mořem, na pozadí té fotky observatoře jsou Alpské vrcholky
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Habl

Příspěvek od Habl »

Narazil jsem na zajímavý domek. Se sněhem to odklopit, ale asi nebude legrace.

Luďku, toto řešení se naposledy u nás vyskytovallo na přelomu 19. a  20. století na pozorovacích domcích na Fričově hvězdárně v Ondřejově. Ty nevýhody jsou zřejmé.

Habl

P.S. - Milane, ten domeček jsem ručně otvíral (ozubnice) s pozorovatelem stelárního oddělení v roce 1962 a nebylo to příliš namáhavé, ale přesto již plně nesloužily pro své účely. Ze 4 domečků byli v provozu dva. V jednom byli 4 stacionární fotografické komory s rotačním sektorem pro bolidovou síť a ve druhém optický záznamový přístroj pro měření jasu denní a případně noční oblohy pro fotometrická měření >> stavba dvoumetru. Na observatoři jsem byl o prázdninách jako asistent pozorovatele. Nyní neslouží ani jeden svému účelu, ale souhlasím s tím, že sloužily daleko lépe než předmětný pozorovací domeček z oblasti Ticino v jižním Švýcarsku, vzhledem k technickému a stavebnímu řešení...

Habl  

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Habl

Příspěvek od Habl »

Vzhledem k tomu, že předchozí příspěvky byli promazány a zkráceny hanlivé texty, prosil bych i o vymazání té malé poznámky od statise...

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Luďku, toto řešení se naposledy u nás vyskytovallo na přelomu 19. a  20. století na pozorovacích domcích na Fričově hvězdárně v Ondřejově. Ty nevýhody jsou zřejmé
Jenže ty domečky byly proti tomuto geniálně řešeny.  Měly  závaží, takže  v době plné fukčnosti   to nebylo žádné silové řešení.A plech měly orientovaný tak, aby voda i sníh tekly dolů

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Aniž bych měl důvod dělat tvůrcům domečku obhájce, musím můj původní příspěvek doplnit. Při prohlížení jeho fotek se dá najít, že zvažoval minimálně ještě jednu variantu s odjíždějící střechou. Při otevírání této střechy viditelně nemusí vynaložit nijak velkou sílu, dovolím si dokonce tvrdit, že pan majitel moc nenarostl a ani by toho nebyl schopen. To je možné díky malé hmotnosti celé střechy.  Ta může být málo hmotná proto, že mimo jiné nečelí příliš náročným klimatickým podmínkám. A to je proto, že se nachází v jižním Švýcarsku, části se subtropickým klimatem, kde se výborně daří palmám a fíkovníkům. Takže moje poznámka z příspěvku č.1656 měla upozornit právě na tu zvláštnost, že přestože tam celoročně koukají na zasněžené vrcholky Alp, hmotnost sněhu a způsob jeho odtávání ze střechy je příliš nezajímá.
Edit: mezi odkazy na jeho stránkách jsem nalezl toto: Amatérské observatoře Vypadá to, že věděl, kde se inspirovat... ;D
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Já taky nebudu nic obhajovat, jen se pokusím o odhad...
1 m2 plechové krytiny - 5 kg
1 m2 překližky 18 mm na boky - 15 kg
dřevěná spojovací a výztužná konstrukce pod plech na jedno křídlo - 15 kg

Řekněme, že oba boky mají plochu celkem 3 m2.

Při odhadnutých rozměrech křídla 1,5 x 3 m lze odhadnout jeho váhu na 80 kg...A to se držím na optimistické straně ve prospěch onoho vzpěrače.
Tak tedy ne že bych to nezvedl, ale určitě by se mi nechtělo takto posilovat stále...
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Už jsem si docela zvykl, že tady s některými je složité diskutovat, a nebo nedej bože se někdy dočkat uznání vlastního omylu. Kdepak. Na to je tady té ješitnosti přítomno až příliš moc. Když už nedokážu vysvětlovat nesmyslnost celé konstrukce hmotností sněhu, protože je jasné, že ten tam není, vymyslím hmotnost materiálu. A ani se neobtěžuji podívat se, jak tu střechu nakládali. Potom bych totiž pochopil, že ani opravdu velký silák by to v pozici, ve které to drží muž na snímku, jen tak nezvládl. A ani mě nenapadne přemýšlet nad tím, jestli nepoužili jiné materiály, protože já už přece svůj neomylný názor mám.
http://www.astromania.net/index.php?id=29&g2_itemId=63
Odpovědět