Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

ToKaPr:
Tomu nerozumím. To je takový problém s úřady? Odporuje to územnímu plánu, nebo vadí lidská závist?
Buď stavět lze, nebo nelze. Pokud lze, pak je na investorovi, z čeho to bude a na projektantovi, aby to bylo dobře navrženo.
Dělat dřevo ven a zdivo dovnitř je možné, ale nerozumné Homer
3J

Příspěvek od 3J »

Já uvažuji také o dřevostavbě s pozorovatelnou v podkroví. Zatím zvažuji že místo pilíře postavím svařím uvnitř něco jako velkou kozu na čtyřech nohách z ocelového profilu ( I nebo U) která bude těsně u stěn a stropu ale nebude se jich dotýkat..
Na  ní bude sloupek provlečen stropem skrz větší díru aby se nedotýkal a na něm montáž. tím že to bude samostojící čtyřnožka tak bych to postavil na gumové silenbloky bez kotvení do podlahy .
Hmotnost bude sřejmě dostatečná na to aby se to omylem neposunulo.
KaPr

Příspěvek od KaPr »

Homer napsal: ToKaPr:
Tomu nerozumím. To je takový problém s úřady? Odporuje to územnímu plánu, nebo vadí lidská závist?
Buď stavět lze, nebo nelze. Pokud lze, pak je na investorovi, z čeho to bude a na projektantovi, aby to bylo dobře navrženo.
Dělat dřevo ven a zdivo dovnitř je možné, ale nerozumné Homer
Prave jsem si overil, ze nejde o stavbu, na kterou je nutno stavebi povoleni (snad, pokud dobre chapu zneni zakona). Jen je nutno ji deklarovat jako zahradni domek bez obytnych mistnosti, topeni a WC. Uzemnimu planu to nevadi. Bohuzel, asi bude nutne, aby bylo nezavisle staticke posouzeni, ktere stoji odhadem 1000 EUR. Proto vetsina lidi v okoli takoveto pristresky stavi nacerno. Ja si to, bohuzel nemohu dovolit, neb hned vedle mame mileho souseda, ktery nas popohnal az k vyssimu zemskemu soudu .... a prohral ;D. Protoze nas udava na uradech jen jak muze, nechci mu dat jakoukoliv zaminku ani v tomhle - vse hezky podle zakona, takze se to asi prodrazi. Moje uvaha spocivala v tom, ze kdyz bude stavba ze dreva, jednodusseji se stavi a neni takovym poutacem oka, protoze navozuje dojem, ze ma casove prechodny charakter. Jinak diky za odpovedi.
KaPr
KaPr

Příspěvek od KaPr »

Já uvažuji také o dřevostavbě s pozorovatelnou v podkroví. Zatím zvažuji že místo pilíře postavím svařím uvnitř něco jako velkou kozu na čtyřech nohách z ocelového profilu ( I nebo U) která bude těsně u stěn a stropu ale nebude se jich dotýkat..
Na  ní bude slopek provlečen skrz větší díru aby se nedotýkal a na něm montáž. tím že to bude samostojící čtyřnožka tak bych to postavil na gumové silenbloky bez kotvení do podlahy .
Hmotnost bude sřejmě dostatečná na to aby se to omylem neposunulo.
Dobrej napad. Napadlo mne dneska v podstate to same, ale asi bude nutne to trochu propocitat. Nejsem si jist, jak by to bylo s dimenzovanim profilu. Ale urcite by se vyresilo mnoho problemu - napr. se chvenim.
KaPr
Homer

Příspěvek od Homer »

To KaPr:
Velmi se omlouvám - a6 te%d jsem ši všiml německé vlaječky ???
Ale na druhou stranu mne těší, že i u vás jsou lidi jako tady. I když Vím je nepřeju.
3J popsal možné řešení - to se používalo již v 19. století u roubených chalup v pohraničí. Nosné sloupy byly tešně vně stavby a vynášely další patro. Dodnes jsou ty stavby k vidění.
Pokud by to teda měla být dřevostavba a úkolem by bylo vynést pilíř, co takhle toto řešení modifikovat prostou vestavbou dvou zděných pilířů uvnitř stavby při obvodové stěně, na nich protáhnout průvlak a na něj potom pilíř? Ostatní vy zůstalo a nic by nepřekáželo. Je to obdoba toho vloženého průvlaku - nemusela by se vyvařovat ocelová konstrukce-i když je to určitě možné řešení. Mohlo by to ovšem být náchylné k teplotním změnám a hýbat se. Na zděných pilířích by to bylo stabilnější.....Homer
KaPr

Příspěvek od KaPr »

To Homer: hmmmm,m,m,m to se mi zatim libi nejvic. Jen nevim, kde takovy pruvlak budu schanet. Ani nevim, jak se to rekne.
KaPr
MP

Příspěvek od MP »

Vidim, ze misto sloupu vestaveneho do domku jste vynalezli domek vestaveny do sloupu Ale ne, ze by se mi to nelibilo, mozna se take inspiruji. Takovy klasicistni altanek s kopulovitou strechou, drzenou sloupy po obvodu ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Homer

Příspěvek od Homer »

To KaPr: Chtělo by to znát bližší představu, rozměry - hlavně rozpon průvlaku a výšku nad podlahou přízemí. Pokud by to mělo být toto řešení, lze to udělat jednoduše dvěma zděnými pilíři přes které se položí ocelové nosníky ( traverzy ). Šířku uložení nosníků a jejich počet bych volil podle rozponu a podle plánovaných rozměrů pilíře pro dalekohled a tomu bych přizpůsobil i šířku zděného pilíře. Homer
Duk

Příspěvek od Duk »

MP napsal: Vidim, ze misto sloupu vestaveneho do domku jste vynalezli domek vestaveny do sloupu  Ale ne, ze by se mi to nelibilo, mozna se take inspiruji. Takovy klasicistni altanek s kopulovitou strechou, drzenou sloupy po obvodu ...

V případě, že budete uvažovat o astrografu na plně automatizované montáži, nepřipadá mi sloup až tak podstatný.
Homer

Příspěvek od Homer »

Souhlasím. Dělat sloup hlava nehlava a omezovat ním další prostory nemá smysl. Na druhou stranu stabilní uložení montáže je potřeba a zajištění izolace montáže před kročejovými vibracemi je potřeba taky. Na tom se určitě shodneme všichni. Myslím, že možných řešení je řada. Homer
deavi

Příspěvek od deavi »

Nevím, jestli Vám to pomůže ale tady na té stránce jsou linky k různým amaterským observatořím, je tam spousta domečků, kopulý a buhví čeho ještě.
http://obs.nineplanets.org/obs/obslist.html
Snad najdete nějakou inspiraci. :)
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MP

Příspěvek od MP »

Homer napsal: Dělat sloup hlava nehlava a omezovat ním další prostory nemá smysl. Na druhou stranu stabilní uložení montáže je potřeba a zajištění izolace montáže před kročejovými vibracemi je potřeba taky.Ono hodne zalezi na tom, k cemu ma montaz slouzit. Na koukani po obloze staci postavit trojnozku na trochu lepe ulozeny panel a je to. Pokud to ma slouzit i k fotografovani delsimi ohnisky, jsou pozadavky uplne jinde a cena reseni se bude lisit minimalne o rad - pokud se to ani pri pohybu montaze a mirnych zmenach teziste nesmi hnout ani o uhlovou vterinu, ani kratkodobe v zakmitech, musi se s tim zkratka pocitat uz pri zakladani cele stavby, nejde to jen tak nekam vestavet.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
VK

Příspěvek od VK »

Roli tady hrají i relativně blízké silnice a železniční tratě a provoz na nich. V různém podloží se otřesy šíří různě dobře.

V. K.
VK

Příspěvek od VK »

deavi napsal: Nevím, jestli Vám to pomůže ale tady na té stránce jsou linky k různým amaterským observatořím, je tam spousta domečků, kopulý a buhví čeho ještě.
http://obs.nineplanets.org/obs/obslist.html
Snad najdete nějakou inspiraci.  :)
Znám tuto stránku. Těch odkazů je tam přes 100. Jsou rozděleny na odsuvné střechy, kopule, a prostá "pouze upravená" stanoviště. Kolem 5% odkazů je mrtvých. Autor stránky, p. Bill Arnett ale poměrně ochotně reaguje na připomínky. Stejně ochotně i přidává do seznamu nové odkazy.

V. K.
Odpovědět