Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Psionovo řešení je velmi propracované a vyžaduje kvalifikovaného odborníka na realizaci.
Zkusím zatím seřídit kolečka přesně do směru jízdy, namazat
pokud nepomůže budu muset případně vyměnit kolečka s valivým ložiskem za ložisko kuličkové.
Polyuretanová obruč by dle informací prodejců (dvou nezávislých) neměla vadit, naopak chod bude prý plynulejší.
Zkusím zatím seřídit kolečka přesně do směru jízdy, namazat
pokud nepomůže budu muset případně vyměnit kolečka s valivým ložiskem za ložisko kuličkové.
Polyuretanová obruč by dle informací prodejců (dvou nezávislých) neměla vadit, naopak chod bude prý plynulejší.
U své kopule jsem začal kolečky s pryží, které se mi zdály velmi tvrdé. Po usazení kopule a prvním pokusu o otočení jsem je okamžitě vyhodil...Teď mám s polyuretanovou tvrdou obručí a valivými ložisky. Viditelná deformace obruče při zatížení není okem patrná a tak by mne samotného zajímal rozdíl mezi nimi a kovovými koly, která jsem zavrhl kvůli strachu z rachocení. Na jedno kolo tlačí tak 40-50 kg. Uvidím po motorizaci otoče, zda nakonec nedojde k další výměně...
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Stěny mého domku jsou dvojité a mezi nimi je folie na ochranu proti teplu. Celý domek je navržen tak aby vzduch probudil mezi stěnami a to samé i ve střeše. Tím je domek i podstatně pevnější konstrukce.
Takto vypadá odvětrání včetně folie
Takto vypadá odvětrání včetně folie
Komínový efekt u dvouplášťových obvodových stěn je dobré řešení z hlediska temperace v prostoru pozorovacího domku, ale jen do doby než se otevře vlastní střecha. Zde dochází velmi rychle k vyrovnání venkovní a vnitřní teploty. Měl jsem tu výhodu především, že můj domeček byl podsklepen a studenější vzduch mne mohl proudit i během letních dní do objektu. Je dobré i provedení parozábrany z folie.
Jiné podmínky jsou samozřejmě u kopulí, kde temperace probíhá pomaleji.
Habl
Jiné podmínky jsou samozřejmě u kopulí, kde temperace probíhá pomaleji.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Mě u toho řešení šlo především o teplotu při zavřeném domku. Nastane totiž to, že pokud to tak není, může dosahovat teplota uvnitř i 50°C a následná temperace techniky je neskuitečně dlouhá. V létě jsem si ověřil, že teplota v uzavřeném domku přes léto je prakticky stejná jako teplota ve stínu.
Ještě lepší výsledek by byl s vloženou tepelnou izolací. No a luxusním řešením ( v případě, že to je v místních podmínkách ovšem možné ) by mohl být navíc přívod vzduch přirozeným komínovým efektem 10-15 m dlouhým zemním vedením z vhodného místa ( stín, severní strana...) do domečku při podlaze. Ideálně alespoň v metrové hloubce betonovou rourou či kamennou vyzdívkou. Přívodní vzduch k větrání by měl stabilnější teplotu a v létě před pozorováním by chladil prostor domečku. Více viz řešení technologií rekuperací a tep.čerpadel.
Ahoj, tak jsem zase trochu pokrocil:
Jsem na to sam, takze postupuju pomalu, ale je to fakt radost postavit si takovouhle vec vlastnima prackama
Ja chci urcite zaizolovat strechu a natrit sindel reflexnim naterem.
Steny zatim necham jednoduche s tim, ze bych to pripadne zaizoloval a dobouchal na jare, pokud by byl problem s teplotou uvnitr.
Jsem na to sam, takze postupuju pomalu, ale je to fakt radost postavit si takovouhle vec vlastnima prackama
Ja chci urcite zaizolovat strechu a natrit sindel reflexnim naterem.
Steny zatim necham jednoduche s tim, ze bych to pripadne zaizoloval a dobouchal na jare, pokud by byl problem s teplotou uvnitr.
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
Ondro:
strechu som i ja planoval sindlovu ale nakoniec som si dal poradit a dal som plechovu v striebotnej farbe.Nelutujem lebo sa tak neprehrieva a je chladena tym ze prudi medzi latovanim vzduch.Teplota v najvacsich horucavach toto leto mi v nutri nepresiahli 30 stupnou a to nemam este danu ziadnu izolaciu akurat som pod plech dal hlinikovu foliu co sa dava pod sadtrokartony(ostala mi) aby odrazala teplo.
Drzim palce v dalsom pokracovani stavby, a z vlastnej skusenosti mozem povedat ze sa mas isto naco tesit.Je to super ked len prides a aktivujes montaz
.Horsie je ze sa mi zena vyhraza ze ma tam raz vystahuje ;D
strechu som i ja planoval sindlovu ale nakoniec som si dal poradit a dal som plechovu v striebotnej farbe.Nelutujem lebo sa tak neprehrieva a je chladena tym ze prudi medzi latovanim vzduch.Teplota v najvacsich horucavach toto leto mi v nutri nepresiahli 30 stupnou a to nemam este danu ziadnu izolaciu akurat som pod plech dal hlinikovu foliu co sa dava pod sadtrokartony(ostala mi) aby odrazala teplo.
Drzim palce v dalsom pokracovani stavby, a z vlastnej skusenosti mozem povedat ze sa mas isto naco tesit.Je to super ked len prides a aktivujes montaz
Peter Jurista
https://astrophotography-jurista.com/
https://astrophotography-jurista.com/
Stěny domečku a střechu jsem izoloval 10 cm polystyren. Je to docela účinné. Prostor pod krytinou je odvětráván průduchy. Teplota je srovnatelná s teplotou ve stínu. Bohužel se mi letos nedaří vypěstovat přísavník na jižní a západní stěně, jež by dále zlepšil mikroklima zastíněním a odparem vody z listové plochy.
pepe30, ekolog:
Diky moc za nazory, pokryti strechy budu delat jako posledni vec, tak to jeste nejak promyslim.
Jeste nemam doresenou podlahu, mam nakoupeny 4m podlahove palubky 19x146mm, takze pokud udelam tri steny z 3m a 2,5m, tak mi zbyde hromada cca 1m a 1,5m kusu.
Z toho jsem chtel udelat stenu kde jsou dvere a podlahu. Nevim ale jestli je to dobry napad, vzhledem k 19mm tloustce.
Kazdopadne bude podlaha zatezovana naprosto minimalne, tak snad to nebude problem.
Mezera mezi podelnymi tramy je 62,5cm a mezery mezi prickami jsou 40cm a 50cm.
Edit:opraveno
Diky moc za nazory, pokryti strechy budu delat jako posledni vec, tak to jeste nejak promyslim.
Jeste nemam doresenou podlahu, mam nakoupeny 4m podlahove palubky 19x146mm, takze pokud udelam tri steny z 3m a 2,5m, tak mi zbyde hromada cca 1m a 1,5m kusu.
Z toho jsem chtel udelat stenu kde jsou dvere a podlahu. Nevim ale jestli je to dobry napad, vzhledem k 19mm tloustce.
Kazdopadne bude podlaha zatezovana naprosto minimalne, tak snad to nebude problem.
Mezera mezi podelnymi tramy je 62,5cm a mezery mezi prickami jsou 40cm a 50cm.
Edit:opraveno
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
Když si v těch roztečích opravíš mm na cm tak O.K. 
Jinak z 19 mm bych tu podlahu nedělal - je to hodně málo. Dal bych tam podobně silnou OSB desku a bude to i odolné proti vlhkosti
Jinak z 19 mm bych tu podlahu nedělal - je to hodně málo. Dal bych tam podobně silnou OSB desku a bude to i odolné proti vlhkosti
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN:
A tech 19mm je malo z duvodu zivotnosti, nebo nosnosti?
Koukal jsem, ze naprosta vetsina bezne prodavanych zahradnich domku ma podlahu prave z 19mm podlahovek(i kdyz asi hlavne proto aby usetrili na materialu).
Jeste muzu do tech vetsich poli(62,5x50cm) vrazit dalsi pricku, par cca 60cm kousku hranolu jeste mam.
Koukal jsem, ze naprosta vetsina bezne prodavanych zahradnich domku ma podlahu prave z 19mm podlahovek(i kdyz asi hlavne proto aby usetrili na materialu).
Jeste muzu do tech vetsich poli(62,5x50cm) vrazit dalsi pricku, par cca 60cm kousku hranolu jeste mam.
V podstatě z obou důvodů. Prohýbat se to trochu bude, bude to i trochu vytahovat hřebíky, což může trochu vadit, dáš-li navrch lino. To bych ale v boudě na terénu nedoporučoval kvůli možné hnilobě.
lepší rada žádná než špatná
Rošt podlahy vypadá docela hustý, s prohýbáním by snad neměl být problém - horší to bude s působeníím vlhkosti, jak naznačil MilAn. A to nejen s hnilobou, ale především v tom, že tyto palubky jsou vysušené a budou natahovat vlhkost, to bude znamenat rozměrové změny - bobtnání a smršťování a ani nátěry tomu zcela nezabrání. Rozhodně doporučuji nesrážet je v suchém stavu při přibíjení těsně k sobě a nechat tam mezery, jinak se mohou vyboulit...OSB desky by byly rozhodně lepším řešením. Ve své kopuli jsem to řešil taky palubkami a dnes toho upřímně lituji...
Tak se mi povedlo letos během léta předělat pozorovatelnu na domeček. Šlo to rychleji než jsem plánoval a výsledek je zde (fotky jsou včetně předchozích let stavby).
Chybí jen okapnice , vnitřní olištování a nátěr vnitřních stěn. Ale jinak je to funkční a o to mi šlo nejvíc.
Petr
Chybí jen okapnice , vnitřní olištování a nátěr vnitřních stěn. Ale jinak je to funkční a o to mi šlo nejvíc.
Petr
Praha balkon: SWN 150/750 EQ 3-2, QHY 5T
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300