Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
MP

Příspěvek od MP »

Habl napsal: v kopulí je coelostat, takže tam nemá kdo co šlapat a obraz se snímmá pod úrovní terénu. Běž se alespoň podívat na Ondřejov :DAle jiste, moje pochybnosti se vztahovaly k pouziti takove konstrukce jako bezpecne pozorovatelny v odlehlych koncinach, odolne proti vandalum, s vybavenim, o kterem Duk uvazuje.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
3J

Příspěvek od 3J »

MP napsal:
Ale jiste, moje pochybnosti se vztahovaly k pouziti takove konstrukce jako bezpecne pozorovatelny v odlehlych koncinach, odolne proti vandalum, s vybavenim, o kterem Duk uvazuje.

Nehledě na to aby to splňovalo ono "bezpečnostní opatření" by musel Duk nosit schody domů.
Jinak mu dveře vypáčí i když to bude v prvním patře. A když není přípoj na rozvodnou síť tak i systém padacího schodiště by byl na baterie značně nejistý.
MP

Příspěvek od MP »

i systém padacího schodiště by byl na baterie značně nejistý.Leda pouzit system padajiciho domecku :D
Cele to napadne monstrum na murich nozkach by bylo jen pasti na zlodeje a vandaly a skutecne vybaveni by bylo nenapadne schovane nekde vedle ;)
3J

Příspěvek od 3J »

No teď trochu vážně. Jako inspirace se mi to líbí , protože pozemek co mám mi pomalu ale jistě zarůstá lesem. Tyto muří nohy by pozorovatelnu elegantně dostaly nad koruny okolních stromů.
Oproti klasické zděné věži to bude :
a) stavebně jednodušší - si myslím
b) v přízemí to nebude překážet přírodě
Tedy něco jako myslivecký posez - kazatelna, ale pro astro ............
jako středový pilíř by možná šel použít partiový betonový sloup od rozvodných závodů.
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

MP napsal:
Leda pouzit system padajiciho domecku  :D
Cele to napadne monstrum na murich nozkach by bylo jen pasti na zlodeje a vandaly a skutecne vybaveni by bylo nenapadne schovane nekde vedle  ;)

Tak naposled nevážně,myslím že od těch muřích nožek není daleko k nápadu postavit něco ála chaloupku ježibaby z Mrazíka.Nejen že by nezvané hosty zašlápla,ale ještě by plnila funkci go-to,stačilo by říct,"chaloupko k NGC..."Prostě 2in1 ;D
Jakub Kristek
Obrázek
MP

Příspěvek od MP »

To vse je pravda a rada lidi si takove vyvysene pozorovatelny dela. Klicovy je ale ten sloup. S jeho vyskou nelinearne rostou naroky na jeho zaklad ( ktereho by se pritom nemela dotykat konstrukce ostatnich casti, kvuli prenosu vibraci ) i na tlumeni jeho vlastnich kmitu ve spojeni se zatezi na hornim konci. Cvicne si obcas teoreticky resim podobny problem spojeny s pripadnym umistenim montaze pod hreben strechy stodoly nasi chalupy. Neni to legrace a nelze uz hovorit o pozorovatelne - byla by to proste poradna hvezdarna.

Samozrejme zalezi na urceni - pokud jde jen o pozorovani, tak se nejake drobne tlumene vibrace v radu uhlovych vterin snesou. Pokud by to melo slouzit i k fotografovani, tak tam jsou naroky o dost dal.
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Kurňa, to jsme poakočili od pilířku do malého domečku ;D
Vzhledem k tomu, jaká diskuze se odehrála kolem zcela jednoduchého brt. sloupku, těším se na další počtení, názory a nápady, protže tohle je o několik řádů složitější. Homer
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

to Duk : A kam bys zakomponoval ten betonový bunkr ? ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Duk

Příspěvek od Duk »

Ne, né to nemá s horama nic společného, líbilo by se mi to do Litoboře, co se týká toho sloupu, ten by byl normálně veden nezávisle středem. Tzn. nezávisle na kopuli a opdlaze.
Na dotaz 3J. Ty schody už jsem také žešil, ale vzhledem k tomu, že je v blízkosti domeček rezervoáru, byla by jedna varianta zde. Nebo jsou i jiné možnosti.
Nápad to není zas tak špatný, ona by bohatě stařila podlaha ve třech metrech.Vzhledem k nepřístupnosti by i stěny mohly být rel. jednodušší.
Ostatní by musela řešit statika.
KaPr

Příspěvek od KaPr »

Mam plan podobneho stylu jako Lubos, ale jak jsem tak pochopil, reseni bude slozitejsi. Chci stavet pozorovaci domecek, ale podle noveho planu jako viceucelovou stavbu na zahradu. V prizemi se bude dit to, co je treba k obsluze zahrady (sklad naradi, atd.) a bude zde fakticke zazemi pro pozorovatele (stul, pocitac) a dalekohled bych chtel dat do prvniho patra, upevneny na (betonovem armorovanem) sloupku. Strecha bude odsouvaci. Mam to, co MP: GS 200/800. Vyska sloupu bude asi 200 cm, bude prochazet do 1. patra otvorem v podlaze. Nyni dotaz: jak hluboko musi podle Vas byt zaklad tohoto sloupu, jaky by mel byt prumer, atd. Nezamrzna hloubka je u nas velmi mala: asi 40 cm, jestli vubec. Podlozi jsou lehke hlinitopiscite pudy, spodni voda je pomerne hluboko - okolo 7 m. Bohuzel, uz jsem si vylil plochu 4.2mx2.1m betonem, nebot jsem s takovymto vyuzitim domku puvodne nepocital (resp. chtel jsem pozorovatelnu stavet na jinem miste) - takze bud musim sekat a nebo se spokojit se chvenim. Jak velke by asi bylo ? Vim, ze asi budete mit velmi rozlicne nazory, ale budu vdecen za vsechny - vice hlav vice vi.
KaPr
KaPr

Příspěvek od KaPr »

No, koukam, ze se s resenimi moc nehrnete. Takze jeste pridam, ze jsem si nekde v chytrych knihach precetl, (nejsem stavar, zatim jsem postavil pouze nejakou to terasu, chodnik a drevenou boudu, ..), ze je treba zapustit pilir prinejmensim do 1/3 delky pod povrch zeme. V mem pripade tedy 1m hloubka, celkova delka armorovaneho pilire 3m a navic by pilir mel mit prumer minimalne 30cm. Zakladovy blok by mel mit podle "chytre" knihy 0.5mx0.5 m. Co vy na to, stavitele ?
KaPr
Homer

Příspěvek od Homer »

To KaPr :
A co takhle odejít od myšlenky středového sloupu a posadit v patře pilíř na strop?
Do stropu bych vložil skrytý průvlak, jak se to běžně u staveb dělá ( MIAKO vložky a trámce POT ) a pochůzí podlahu bych udělal jako nezávislou dřevěnou konstrukci ( trámky + fošny ) nedotýkající se pilíře. Trámky bych uložil do tlumícího materiýlu, fošny na trámcích taky...
Ideální by bylo pro zdivo přízemí zvolit větší tloušťku zdiva, tu vytáhnout do pozorovatelny nad strop a pak uskočit s menší tl. zdiva. Zevnitř by tak ve zvolené výšce vzniklo osazení pro uložení trámků....(Napadá mne i další podobné řešení...)
Další výhodou by bylo nemít v přízemní hospodářské části překážející sloup ( a řešit jeho uložení a nepochybné vibrace ).
Večer při pozorování by byl dole klid a žádné vibrace do zdiva.....Toto řešení bych v daném zadání viděl optimálně. Homer
KaPr

Příspěvek od KaPr »

Diky Homere za odpoved. Od zacatku jsem myslel na to, ze pochozi podlaha pozorovatelny v 1.patre bude od sloupku oddelena, to jo, ale nikdy jsem neplanoval, ze cely domek bude zdeny. Tve reseni by bylo asi bytelne, ale vzhledem k predpokladanym rozmerum az prilis. Nicmene zvazim, jestli stavbu vyrazne nezvetsit a nevyzdit. Problem je, ze by to uz mohlo spadnout do kategorie staveb, na ktere je nutne stavebni povoleni. Chci se jeste ujistit, jestli jsem to pochopil spravne: stavbu vyzdit, udelat normalni vyzdeny strop, jen bytelnejsi a pilir stavet az na nej. Pochozi podlahu vibracne izolovat.
KaPr
Homer

Příspěvek od Homer »

Jo,jo, tak přibližně :)
Má-li být dřevostavba fortelnou a mít dostatečnou životnost a ne nějakou obyč. kůlnou, vyžádá si taky svoje. V kombinaci s pozorovatelnou, odsuvnou střechou a hospodářskou funkcí přízemí bych osobně volil zděnou variantu. Je to sice dražší, ale s úplně jinou životností a komfortem.
Ve stropě se vytvoři tzv. skrytý průvlak (monolit. žel.beton průvlak) v tl. stropu, takže není vidět a má dostatečnou nosnost. Přízemí by zůstalo volné bez omezení. Samozřejmě to bude chtít jednoduchý projektík a stav. povolení. Teď byl novelizovaný stav. zákon-neznám podrobnosti. Měla by stačit jedna konzultace na příslušném stavebním úřadě. Zdraví Homer
KaPr

Příspěvek od KaPr »

Homer napsal: Teď byl novelizovaný stav. zákon-neznám podrobnosti. Měla by stačit jedna konzultace na příslušném stavebním úřadě. Zdraví HomerHmmm, to je mi celkem na nic, tady u nas plati jiny zakony .... musim se preptat. Taky muzu postavit stavbu drevenou a to zdivo dat dovnitr, aby nebylo videt.
KaPr
Odpovědět