Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Habl napsal: v kopulí je coelostat, takže tam nemá kdo co šlapat a obraz se snímmá pod úrovní terénu. Běž se alespoň podívat na Ondřejov :DAle jiste, moje pochybnosti se vztahovaly k pouziti takove konstrukce jako bezpecne pozorovatelny v odlehlych koncinach, odolne proti vandalum, s vybavenim, o kterem Duk uvazuje.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
-
3J
MP napsal:
Ale jiste, moje pochybnosti se vztahovaly k pouziti takove konstrukce jako bezpecne pozorovatelny v odlehlych koncinach, odolne proti vandalum, s vybavenim, o kterem Duk uvazuje.
Nehledě na to aby to splňovalo ono "bezpečnostní opatření" by musel Duk nosit schody domů.
Jinak mu dveře vypáčí i když to bude v prvním patře. A když není přípoj na rozvodnou síť tak i systém padacího schodiště by byl na baterie značně nejistý.
Ale jiste, moje pochybnosti se vztahovaly k pouziti takove konstrukce jako bezpecne pozorovatelny v odlehlych koncinach, odolne proti vandalum, s vybavenim, o kterem Duk uvazuje.
Nehledě na to aby to splňovalo ono "bezpečnostní opatření" by musel Duk nosit schody domů.
Jinak mu dveře vypáčí i když to bude v prvním patře. A když není přípoj na rozvodnou síť tak i systém padacího schodiště by byl na baterie značně nejistý.
i systém padacího schodiště by byl na baterie značně nejistý.Leda pouzit system padajiciho domecku 
Cele to napadne monstrum na murich nozkach by bylo jen pasti na zlodeje a vandaly a skutecne vybaveni by bylo nenapadne schovane nekde vedle
Cele to napadne monstrum na murich nozkach by bylo jen pasti na zlodeje a vandaly a skutecne vybaveni by bylo nenapadne schovane nekde vedle
-
3J
No teď trochu vážně. Jako inspirace se mi to líbí , protože pozemek co mám mi pomalu ale jistě zarůstá lesem. Tyto muří nohy by pozorovatelnu elegantně dostaly nad koruny okolních stromů.
Oproti klasické zděné věži to bude :
a) stavebně jednodušší - si myslím
b) v přízemí to nebude překážet přírodě
Tedy něco jako myslivecký posez - kazatelna, ale pro astro ............
jako středový pilíř by možná šel použít partiový betonový sloup od rozvodných závodů.
Oproti klasické zděné věži to bude :
a) stavebně jednodušší - si myslím
b) v přízemí to nebude překážet přírodě
Tedy něco jako myslivecký posez - kazatelna, ale pro astro ............
jako středový pilíř by možná šel použít partiový betonový sloup od rozvodných závodů.
MP napsal:
Leda pouzit system padajiciho domecku :D
Cele to napadne monstrum na murich nozkach by bylo jen pasti na zlodeje a vandaly a skutecne vybaveni by bylo nenapadne schovane nekde vedle ;)
Tak naposled nevážně,myslím že od těch muřích nožek není daleko k nápadu postavit něco ála chaloupku ježibaby z Mrazíka.Nejen že by nezvané hosty zašlápla,ale ještě by plnila funkci go-to,stačilo by říct,"chaloupko k NGC..."Prostě 2in1 ;D
Leda pouzit system padajiciho domecku :D
Cele to napadne monstrum na murich nozkach by bylo jen pasti na zlodeje a vandaly a skutecne vybaveni by bylo nenapadne schovane nekde vedle ;)
Tak naposled nevážně,myslím že od těch muřích nožek není daleko k nápadu postavit něco ála chaloupku ježibaby z Mrazíka.Nejen že by nezvané hosty zašlápla,ale ještě by plnila funkci go-to,stačilo by říct,"chaloupko k NGC..."Prostě 2in1 ;D
Jakub Kristek

To vse je pravda a rada lidi si takove vyvysene pozorovatelny dela. Klicovy je ale ten sloup. S jeho vyskou nelinearne rostou naroky na jeho zaklad ( ktereho by se pritom nemela dotykat konstrukce ostatnich casti, kvuli prenosu vibraci ) i na tlumeni jeho vlastnich kmitu ve spojeni se zatezi na hornim konci. Cvicne si obcas teoreticky resim podobny problem spojeny s pripadnym umistenim montaze pod hreben strechy stodoly nasi chalupy. Neni to legrace a nelze uz hovorit o pozorovatelne - byla by to proste poradna hvezdarna.
Samozrejme zalezi na urceni - pokud jde jen o pozorovani, tak se nejake drobne tlumene vibrace v radu uhlovych vterin snesou. Pokud by to melo slouzit i k fotografovani, tak tam jsou naroky o dost dal.
Samozrejme zalezi na urceni - pokud jde jen o pozorovani, tak se nejake drobne tlumene vibrace v radu uhlovych vterin snesou. Pokud by to melo slouzit i k fotografovani, tak tam jsou naroky o dost dal.
Kurňa, to jsme poakočili od pilířku do malého domečku ;D
Vzhledem k tomu, jaká diskuze se odehrála kolem zcela jednoduchého brt. sloupku, těším se na další počtení, názory a nápady, protže tohle je o několik řádů složitější. Homer
Vzhledem k tomu, jaká diskuze se odehrála kolem zcela jednoduchého brt. sloupku, těším se na další počtení, názory a nápady, protže tohle je o několik řádů složitější. Homer
to Duk : A kam bys zakomponoval ten betonový bunkr ? ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ne, né to nemá s horama nic společného, líbilo by se mi to do Litoboře, co se týká toho sloupu, ten by byl normálně veden nezávisle středem. Tzn. nezávisle na kopuli a opdlaze.
Na dotaz 3J. Ty schody už jsem také žešil, ale vzhledem k tomu, že je v blízkosti domeček rezervoáru, byla by jedna varianta zde. Nebo jsou i jiné možnosti.
Nápad to není zas tak špatný, ona by bohatě stařila podlaha ve třech metrech.Vzhledem k nepřístupnosti by i stěny mohly být rel. jednodušší.
Ostatní by musela řešit statika.
Na dotaz 3J. Ty schody už jsem také žešil, ale vzhledem k tomu, že je v blízkosti domeček rezervoáru, byla by jedna varianta zde. Nebo jsou i jiné možnosti.
Nápad to není zas tak špatný, ona by bohatě stařila podlaha ve třech metrech.Vzhledem k nepřístupnosti by i stěny mohly být rel. jednodušší.
Ostatní by musela řešit statika.
Mam plan podobneho stylu jako Lubos, ale jak jsem tak pochopil, reseni bude slozitejsi. Chci stavet pozorovaci domecek, ale podle noveho planu jako viceucelovou stavbu na zahradu. V prizemi se bude dit to, co je treba k obsluze zahrady (sklad naradi, atd.) a bude zde fakticke zazemi pro pozorovatele (stul, pocitac) a dalekohled bych chtel dat do prvniho patra, upevneny na (betonovem armorovanem) sloupku. Strecha bude odsouvaci. Mam to, co MP: GS 200/800. Vyska sloupu bude asi 200 cm, bude prochazet do 1. patra otvorem v podlaze. Nyni dotaz: jak hluboko musi podle Vas byt zaklad tohoto sloupu, jaky by mel byt prumer, atd. Nezamrzna hloubka je u nas velmi mala: asi 40 cm, jestli vubec. Podlozi jsou lehke hlinitopiscite pudy, spodni voda je pomerne hluboko - okolo 7 m. Bohuzel, uz jsem si vylil plochu 4.2mx2.1m betonem, nebot jsem s takovymto vyuzitim domku puvodne nepocital (resp. chtel jsem pozorovatelnu stavet na jinem miste) - takze bud musim sekat a nebo se spokojit se chvenim. Jak velke by asi bylo ? Vim, ze asi budete mit velmi rozlicne nazory, ale budu vdecen za vsechny - vice hlav vice vi.
KaPr
No, koukam, ze se s resenimi moc nehrnete. Takze jeste pridam, ze jsem si nekde v chytrych knihach precetl, (nejsem stavar, zatim jsem postavil pouze nejakou to terasu, chodnik a drevenou boudu, ..), ze je treba zapustit pilir prinejmensim do 1/3 delky pod povrch zeme. V mem pripade tedy 1m hloubka, celkova delka armorovaneho pilire 3m a navic by pilir mel mit prumer minimalne 30cm. Zakladovy blok by mel mit podle "chytre" knihy 0.5mx0.5 m. Co vy na to, stavitele ?
KaPr
To KaPr :
A co takhle odejít od myšlenky středového sloupu a posadit v patře pilíř na strop?
Do stropu bych vložil skrytý průvlak, jak se to běžně u staveb dělá ( MIAKO vložky a trámce POT ) a pochůzí podlahu bych udělal jako nezávislou dřevěnou konstrukci ( trámky + fošny ) nedotýkající se pilíře. Trámky bych uložil do tlumícího materiýlu, fošny na trámcích taky...
Ideální by bylo pro zdivo přízemí zvolit větší tloušťku zdiva, tu vytáhnout do pozorovatelny nad strop a pak uskočit s menší tl. zdiva. Zevnitř by tak ve zvolené výšce vzniklo osazení pro uložení trámků....(Napadá mne i další podobné řešení...)
Další výhodou by bylo nemít v přízemní hospodářské části překážející sloup ( a řešit jeho uložení a nepochybné vibrace ).
Večer při pozorování by byl dole klid a žádné vibrace do zdiva.....Toto řešení bych v daném zadání viděl optimálně. Homer
A co takhle odejít od myšlenky středového sloupu a posadit v patře pilíř na strop?
Do stropu bych vložil skrytý průvlak, jak se to běžně u staveb dělá ( MIAKO vložky a trámce POT ) a pochůzí podlahu bych udělal jako nezávislou dřevěnou konstrukci ( trámky + fošny ) nedotýkající se pilíře. Trámky bych uložil do tlumícího materiýlu, fošny na trámcích taky...
Ideální by bylo pro zdivo přízemí zvolit větší tloušťku zdiva, tu vytáhnout do pozorovatelny nad strop a pak uskočit s menší tl. zdiva. Zevnitř by tak ve zvolené výšce vzniklo osazení pro uložení trámků....(Napadá mne i další podobné řešení...)
Další výhodou by bylo nemít v přízemní hospodářské části překážející sloup ( a řešit jeho uložení a nepochybné vibrace ).
Večer při pozorování by byl dole klid a žádné vibrace do zdiva.....Toto řešení bych v daném zadání viděl optimálně. Homer
Diky Homere za odpoved. Od zacatku jsem myslel na to, ze pochozi podlaha pozorovatelny v 1.patre bude od sloupku oddelena, to jo, ale nikdy jsem neplanoval, ze cely domek bude zdeny. Tve reseni by bylo asi bytelne, ale vzhledem k predpokladanym rozmerum az prilis. Nicmene zvazim, jestli stavbu vyrazne nezvetsit a nevyzdit. Problem je, ze by to uz mohlo spadnout do kategorie staveb, na ktere je nutne stavebni povoleni. Chci se jeste ujistit, jestli jsem to pochopil spravne: stavbu vyzdit, udelat normalni vyzdeny strop, jen bytelnejsi a pilir stavet az na nej. Pochozi podlahu vibracne izolovat.
KaPr
Jo,jo, tak přibližně 
Má-li být dřevostavba fortelnou a mít dostatečnou životnost a ne nějakou obyč. kůlnou, vyžádá si taky svoje. V kombinaci s pozorovatelnou, odsuvnou střechou a hospodářskou funkcí přízemí bych osobně volil zděnou variantu. Je to sice dražší, ale s úplně jinou životností a komfortem.
Ve stropě se vytvoři tzv. skrytý průvlak (monolit. žel.beton průvlak) v tl. stropu, takže není vidět a má dostatečnou nosnost. Přízemí by zůstalo volné bez omezení. Samozřejmě to bude chtít jednoduchý projektík a stav. povolení. Teď byl novelizovaný stav. zákon-neznám podrobnosti. Měla by stačit jedna konzultace na příslušném stavebním úřadě. Zdraví Homer
Má-li být dřevostavba fortelnou a mít dostatečnou životnost a ne nějakou obyč. kůlnou, vyžádá si taky svoje. V kombinaci s pozorovatelnou, odsuvnou střechou a hospodářskou funkcí přízemí bych osobně volil zděnou variantu. Je to sice dražší, ale s úplně jinou životností a komfortem.
Ve stropě se vytvoři tzv. skrytý průvlak (monolit. žel.beton průvlak) v tl. stropu, takže není vidět a má dostatečnou nosnost. Přízemí by zůstalo volné bez omezení. Samozřejmě to bude chtít jednoduchý projektík a stav. povolení. Teď byl novelizovaný stav. zákon-neznám podrobnosti. Měla by stačit jedna konzultace na příslušném stavebním úřadě. Zdraví Homer
Homer napsal: Teď byl novelizovaný stav. zákon-neznám podrobnosti. Měla by stačit jedna konzultace na příslušném stavebním úřadě. Zdraví HomerHmmm, to je mi celkem na nic, tady u nas plati jiny zakony .... musim se preptat. Taky muzu postavit stavbu drevenou a to zdivo dat dovnitr, aby nebylo videt.
KaPr