Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Možná by bylo nejjednodušší to v nabastlené formě táhnutím středem vyzkoušet. Co zkusit kotvení ke střeše lankem ve tvaru "Y", aby byly taženy obě strany, ovšem s krátkými rameny, aby zase nepřekážela? Na protější stranu kladku, svést lanko dolů do přijatelné výšky a tam točit klikou? Totéž na protější straně pro zavírání s tím, že vždy protější mechanismus je odaretovaný a volně se protáčí a pouští lanko na druhou stranu.
Je to jen takový imaginární nápad, aby nebyl drahý, neboť obyčejně k takovým inklinuji :-).
pepe30

Příspěvek od pepe30 »

co sa tyka koleciek ,ja som najprv riesil bezne tvrde-gumenne ale je to nanic.
Nakoniec som si dal vysustruzit zliatinove s ryhou, ktore sa pohybuju po kolajnici profil trojuhulnika a slape to perfektne.Strecha ma hmotnost tak 200kg(2,5x2,5m)Skombinovat ro s tymi malimi motormi s prevodovkou po bokoch asi nebude zly napad?
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

Takovýto naviják by musel táhnout uprostřed střechy, jeden pro oteření, druhý na druhé straně pro zavření..
...
Kdepak,došlo asi k nepochopení. Na každé pojezdové straně by bylo lano ve formě oválu a bylo jedním vláknem přichycený ke stěně střechy.Na krajích to fixují rolny a pohybový buben. Případně to lze kladkově natáhnout až do středu jedné stěny a tam umístit pohybový buben. Je to na způsob nekonečného řetězu,kdy se využije pohyb tam a zpět.Prostě se střecha drží lan a ty ji posouvají. Na otvírání i zavírání zcela dostatečné i bez elektriky.
;)
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Pánové, asi jste nikdy neviděli rostlou nádražačku, která před sebou tlačí železniční vagón. Těch vašich 300 kg nestojí za řeč. Ložiska a kov - a jede to samo. Jen to nedělejte z kopce :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Habl

Příspěvek od Habl »

Tak,tak MilANe... jen bych doplnil, že nesmí zapomenout na zarážku ;D

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Taky mám střechu možná i těžší a dá se s tím hýbat jedním prstem.
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

Taky mám střechu možná i těžší a dá se s tím hýbat jedním prstem.
Sakryš, asi to budu muset ještě jednou projít, jestli se mi někde nekříží kolečka a vše doladit. Dělali jsme to celé odpoledne a končili s heverama kolem 22:00 při světlech, tak je možné, že to bude chtít jenom poladit.
Když píšete, že Vám jde posunovat i střecha těžší, svitla ve mě naděje :-)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ta kolečka prostě musí být kovová, ne z plastu, ten se vždy trochu deformuje a tím zvětšuje valivý odpor. Viděl jsem osobně střechu zhruba 4x4m a šla šoupat jednou rukou.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

Ta kolečka prostě musí být kovová, ne z plastu, ten se vždy trochu deformuje a tím zvětšuje valivý odpor.  Viděl jsem osobně střechu zhruba 4x4m a šla šoupat jednou rukou.
Mám silonové, myslel jsem, že to bude OK :-/
Homer

Příspěvek od Homer »

No, osobně jsem vagon tlačil a tak jednoduché to není ( a nejsem žabikuch  ). Ono naprosto vodorovné koleje či pojezd střechy zvláště na dřevěné konstrukci budou spíše unikátem.
K věci, jak uvádí Martin, limitní je materiál kol a jejich valivý odpor- reagoval jsem na uvedený silon. Je třeba myslet na prach, nečistoty, pojezdová dráha nebude vyleštěná jako ty koleje, nebude omytá deštěm.
Nicméně, nechť si tazatel vyzkouší současný stav, předpokládám, že se ptal v situaci, kdy zjistil, že jedním prstem, možná ani jednou rukou to nejde:-).
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já mám pojezdová kola udělané z ložisek (zase se ukázalo, že to musí dělat odborník) a když je to seřízené, stačí do toho strčit a jede to samo. Dokonce když jsem měl trošku více přizvednutou pergolu, střecha po odjištění se zavřela sama a stačil opravdu mírný sklon, okem neznatelný.

Nějký prach či drobné lístky apod. pak naprosto nevadí. Tu kovovou lištu po které jezdí ztřecha jsem za ty léta nikdy nečistil. Silon jako kolečka pak vidím jako naprosto nevhodný materiál.
Homer

Příspěvek od Homer »

Psion : to je jistě cenná zkušenost. Potom holt vyhodit silonová kolečka a problém je vyřešen i bez různých navijáků...
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Jen aby to nevypadalo moc ruzove. Videl jsem i odsuvnou strechu kovova kolecka na kovove kolejnici neco pod 3x3m, kde byla po jedne sezone rozhodne potreba vetsi sila nez jsem byl schopen vyvinout.
Majitel s rozhodne lepsi fyzickou s tim nemel velky problem a zduvodnoval to tim jak si jednotlive spoje sedly a konstrukce se po prvnim roce "zkroutila".

Castecne take po teto zkusenosti jsem pri vlastni stavbe pozorovatelny sel do alternativni konstrukce s odsouvanymi panely strechy do stran. Po jednom roce pouzivani zatim spokojenost.
Pavel Vabrousek
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ještě mám jednu pozitivní zkušenost. Mezera mezi střechou a stěnou domku je cca 2mm a není problém ani s hmyzem, ani s prachem. Pojezdová kolečka jsou ale na speciálně pro toto vyvinuté posuvné liště, aby se výška střechy dala plynule seřizovat. První tři roky jsem s tím hýbal ročně 3x, ted jsem to před 14 dny seřizoval po dvou letech. Zrovna tak lze seřizovat výšku pergoly a bylo to po první zimě hodně znát, tam snad byla na konci vůle jeden centimetr.

Pro inspiraci :

Homer

Příspěvek od Homer »

a konstrukce se po prvnim roce "zkroutila".
Toto nebezpečí jsem v souvislosti s dřevěnými domky uvedl výše. To je pravda.
Nicméně Psion to vyřešil elegantně, to foto je zde velmi cenné. Obecně musí být ovšem štěstí i v tom, aby se nezkroutil trám pod pojezdem kolem podélné osy do vrtule, jak tomu občas ( pokud není lepený ) bývá.
Odpovědět