Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Ondra.P

Příspěvek od Ondra.P »

Ondra.P :
Jen poznámku k tomu, co se v tomto stádiu stavby dá doplnit - pod stavbu doporučuji vložit na tu vrstvu písku fólii proti prorůstání trávy a všeho ostatního a na ni rozprostřít například kačírek.

P.S. spíše pro další následovníky
- horní obetonování pilíře by bývalo lépe spřáhnout se základem  
 například kolmo uloženou výztuží...
- rozměry jen odhaduji, ale možná by bylo lépe pod dva podélné trámy,
 do kterých jsou vsazeny další příčné, podepřít ještě patkami uprostřed.Diky za pripominky.

- Pod tou vrstvou pisku je jeste plech proti prorustani korenu, protoze v blizkem okoli pozorovatelny staly dve svestky, folii proti prorustani travy na to jeste klidne polozim.

- Ja jsem si rikal, ze budou stacit ty navarene trojuhelnikove vyztuhy, jeste jsem sloup vylil zevnitr cca do 1/2 betonem a je to se spodkem zprazene roxorama uvnitr sloupu.
  Pred vylitim vnitrku sloup jeste trochu vibroval, ale po vyliti se utlumi jakekoliv vibrace prakticky okamzite.

- Rozmery domku jsou 2,5x3m,  patky jsem konzultoval s tesarem, ktery  sefuje stavebni komisi na OÚ a melo by to takhle bohate stacit.
  Uvidim az bude konstrukce pohromade, pripadne bych tam ty prostredni patky nejak dobastlil.

Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

- Pokud je pod pískem plech, pak to samozřejmě stačí i proti trávě. Až
 jednou dožije, postačí i nějaký herbicid.
- Rozměry se mi zdály větší - uvidíte po dokončení a vybavení domečku.
  Pokud by to časem zlobilo, mohly by to spravit příložky k těmto
trámům ze stran v podobě fošen...

- spřažení spodní a horní části pilíře by vytvořilo jeden monolit, takhle to
 není úplně ono...Fatální chyba to ale není.
pepe30

Příspěvek od pepe30 »

Tak uz to mam hotové  :) :)

viem ze boli dake namietky/dotazy k obmedzeniu vyhladu, ale ked som nahodil dalekohlad a zistoval nedostatky chvala-bohu ziadne som zatial nezistil.Vyhlad v nizsich castiach oblohy mam z malej casti z vychodu a juhu zakryty stromami a sever a zapad mam OK.Ale co je podstatné na juznej oblohe by som nemam mat problem s fotenim napr.Orlej hmlovini nakolko je dost pri zemi.
Este to musim vyskusat v terene, :D
Cakam na novy prirastok ktoremu bude tato pozorovatelna "patrit" a to je newton 200/700,carbon tubus F3,5+Tele Vue Paracorr 2= F4,1
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Paráda, gratuluju k dokončení hvězdárny.

Trochu mi vadí orientace hřebene, no holt sníh se bude muset shrnout před otevřením. To mám ale u své taky (mám tam klapačku a roztahuju střechu na obě strany), jinak ho trocha spadne dovnitř.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Ondra.P

Příspěvek od Ondra.P »

pepe30:
Tak to je opravdu paradni pozorovatelna, gratuluju!
O zvysene podlaze jsem taky chvily uvazoval, ale nakonec to asi vyresi schudky  ;)
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
pepe30

Příspěvek od pepe30 »

dakujem,
to zvysene podlazie som realizoval hlavne koly tomu aby som sa dostal nad sklenik,ale je to super ked som cca. o 1,5m vysie ako predtym :).
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Vypada to moc pekne, blahopreji!

Cestou zvysene podlahy jsem sel tez a mohu to jen doporucit. Sice to byla u mne trochu z nouze ctnost (kvuli vyssim stenam danym zabudovanim klasickych 2,10m vysokych dvernich futer), ale v zahrade se stromy a v intravilanu mesta se hodi kazdy decimetr vysky navic (samozrejme za podminky ze je pilir dostatecne dimenzovan, a to ten muj zarucene je).

Prijde mi mnohem jednodussi jednou vylezt po schudcich do zvyseneho pozorovaciho patra, nez blbnout na schudcich pri vlastnim pozorovani, ci hrani si s fotosestavou. Az budu stavet druhou hvezdarnu udelal bych to mezipatro jeste vyssi ( nyni jej mam cca 0,8m) tak aby byl skladovaci prostor pod ni snaze pristupny. Mista na kramy neni nikdy dost!
Pavel Vabrousek
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

Hezký den všem, pánové (případně dámy) měl bych prosbu s pomocí návrhu řešení. Postoupil jsem ve stavbě domku s odsuvnou střechou, a řeším problém se samotým odsunem.
Střecha má rozměry 3,5x6m a tudíž je to fuška odtahovat.
Byl bych rád za jekékoliv pokud možno finančně nenáročné rešení. Uvažoval jsem o kladce nebo něčem podobném. Má s tím někdo své zkušenosti ?
Homer

Příspěvek od Homer »

Neznám řešení stavby, nicméně asi by bylo vhodné pohánět obě strany odsuvné střechy kvůli eliminaci tendence křížení při posunu. Šlo by ve Vašem případě zvolit při kraji první hnanou "nápravu" - propojit na obou stranách krajní kola, při kraji dát na osu nějakou rozetu se vhodným převodovým poměrem, přidat řetěz a na druhé kolo kliku ?...
Dražším řešením by bylo použití dvou motorků s integrovanou převodovkou, které se dají koupit v dlouhé výkonové řadě a osadit je na každou stranu jeden přímo na hnaný podvozek, případně zvolit motor jeden s osou i na druhou stranu střechy ( viz předešlé řešení ) .Rozeběh a doběh řídit speciální jednotkou - zde určitě poradí  někteří zdejší elektrotechnici ( MMys a další ).
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

V nejjednoduším případě by šlo použít lanový převod v podobě dvou smyček a dodatečného provázaného převodu s napínáky.
V dražžím provedení může být volně ložený řetěz s následnými převody.
Seštělování obou stran je však nutné,k omezení křížení.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Habl

Příspěvek od Habl »

Měl jsem na pozorovacím domečku odsuvnou střechu 3,0 x 3,5 m na 8 rolnách (4 + 4) pod vazníky na 2 železných L profilech 40/40 mm délky 6,5 m. Hmotnost odtahované sedlové střechy byla cca 140 kg (s tuhou konstrukcí) bez nahodilého zatížení (sníh)  a stačila mne k tomu krátká tyčka cca 120 cm pro odsunutí či zasunutí střechy. Síla potřebná na každý úkon se střechou byla velmi malá a stačila mne k tomu jen jedna ruka. Záleží na odporu valivých částí (každá rolna v pouzdře a ložisku a rovinnosti a se stejnou vzdáleností obou kolejniček. Tolik o 30 leté zkušenossti s takto upravenou střechou.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 511087/195

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

No když jsem to pčítal, tak plech je cca. 120kg, dřevo 220kg, tak odhadem četně rýn, háků, a ostatních drobnosí spojovacího materiálu a koleček cca: 350kg. To už je celkem dost.
Kolejnice je 40mmx40mm, koleček mám 14 (7+7) pod každou krokví.
Ikdyž to promažu tak vzhledem k délce střechy a délce kolejnice cca (9m) ta ideální rovnost nikdy nebude (průhyb trámků, na patkách to určitě bude trochu pracovat).
Z popisu navrhovaných řešení jsem trochu zmatený, popis bych potřeboval jako pro úplného trotla.
Uvažoval jsem ještě o využití něčeho takového:
http://www.bergland24.cz/dilna-a-naradi ... -bhsw1100a

Homer

Příspěvek od Homer »

Takovýto naviják by musel táhnout uprostřed střechy, jeden pro oteření, druhý na druhé straně pro zavření..
Mnou popsaný návrh obnáší propojení jednoho páru podvozků, které jsou proti sobě na protilehlých stranách střechy vhodnou osou tak, aby byly spřaženy a otáčely se současně. Potom by bylo vhodným způsobem otáčeno touto osou. Mechanismus by jel současně se střechou. Možných řešení je ale řada.
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

JJ, už chápu, rešení by se mi líbilo, ale já mám už kolečka namontované a nevím, ak bych je propojil, jsou silonové. Ale jak píšete, bude asi nutné vyřešit souběžný posun po stranách, posun prostředkem by mohl dělat problémy.
Habl

Příspěvek od Habl »

S silonovými kolečky a celkovou hmotností a i velikostí střechy to mé řešení asi nepůjde... Použil jsem litinová kolečka průměru 60 mm s osazenými kuličkovými ložisky 30 mm používanými u kladek. Osy jsou osazené jsou do dvou L profilů 50/50 mm.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Odpovědět