Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
. . . a náklady rostou . . .
To je vždycky otázka poměru nákladů a užitku. Nicméně už jsem zde uvedl starou pravdu - každý staví dle své hlavy... Na AF se najde ledasco - domeček ze staré skříně, hvězdárna na betonových sloupech, přehršel boudiček a domečků až po skutečné hvězdárny, vymykající se amatérským mantinelům.
Třeba se narodí další neotřelé řešení pro inspiraci dalším...
- astropintr
Přesně tak..... pročetl jsem mnoho v tomto vlákně, nechal se inspirovat i jinými řešeními na ostatních forech, ale zatím pro moje potřeby a finanční možnosti vyhovuje nejvíce zde prezentované. Bohužel to zjistím až tím, když to postavím, zda je řešení vhodné pro astrofotografické účely. Věřím, že pokud to opravdu zpevním a při focení nevzniknou problémy, tak na balkon vůbec nevpáchnu.... rodina pak bude mít ve dne nádherný balkon s výhledem na Doupovské hory a já v noci prima pozorovatelnu... nebo zjistím, že se to použít nedá... to ale opravdu zjistím až po postavení a řádném ukotvení. Spíše bych rád otevřel diskusi, jaký materiál na balkon zvolit? Z estetického hlediska jsem chtěl dřevěné trámy zabetonované o země společně s uchycením do zdi.... po diskusi s lidma, co si staví baráky, upřednostňují vylít beton jako sloupy a pak na to trámy.... někdo mně dokonce říkal o štípaných cihlách, ze kterých se prý velmi lehce udělá sloupek na podporu balkonu....
Přesně tak..... pročetl jsem mnoho v tomto vlákně, nechal se inspirovat i jinými řešeními na ostatních forech, ale zatím pro moje potřeby a finanční možnosti vyhovuje nejvíce zde prezentované. Bohužel to zjistím až tím, když to postavím, zda je řešení vhodné pro astrofotografické účely. Věřím, že pokud to opravdu zpevním a při focení nevzniknou problémy, tak na balkon vůbec nevpáchnu.... rodina pak bude mít ve dne nádherný balkon s výhledem na Doupovské hory a já v noci prima pozorovatelnu... nebo zjistím, že se to použít nedá... to ale opravdu zjistím až po postavení a řádném ukotvení. Spíše bych rád otevřel diskusi, jaký materiál na balkon zvolit? Z estetického hlediska jsem chtěl dřevěné trámy zabetonované o země společně s uchycením do zdi.... po diskusi s lidma, co si staví baráky, upřednostňují vylít beton jako sloupy a pak na to trámy.... někdo mně dokonce říkal o štípaných cihlách, ze kterých se prý velmi lehce udělá sloupek na podporu balkonu....
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Je dobře , že už jsme si alespň trochu ujasnili pojmy. Nebudeš tedy stavět verandu, nebudeš stavět ani balkon,, ale budeš stavět buď terasu nebo v náročnější variantě přístavek pro rodinu, na který si budeš moci postavit i montáž svého dalekohledu 
Takže potom by bylo dobré si ještě ujednotit obvyklé astronomické pojmy:
- seřízení RA osy na pól = ustavení montáže
- seřízení optiky - optického systému = justace optiky
- zprovoznění Go-To systému navádění = iniciace GoTo montáže
.......
P.S. možná by bylo lépe, než to konzultovat s lidmi, co si něco staví na chaloupce sami, probrat tohle se stavařem, protože to, co chceš budovat, je naprosto regulérní stavba, a pokud si to necháš i spočítat, i regulérně finančně náročná. Tohle není jako zahradní boudička nebo bedýnka.
A předem je potřeba počítat i s tím, že to budeš jako stavbu kolaudovat - takže je potřeba splnit i všechno před tím, než začneš stavět.
Takže potom by bylo dobré si ještě ujednotit obvyklé astronomické pojmy:
- seřízení RA osy na pól = ustavení montáže
- seřízení optiky - optického systému = justace optiky
- zprovoznění Go-To systému navádění = iniciace GoTo montáže
.......
P.S. možná by bylo lépe, než to konzultovat s lidmi, co si něco staví na chaloupce sami, probrat tohle se stavařem, protože to, co chceš budovat, je naprosto regulérní stavba, a pokud si to necháš i spočítat, i regulérně finančně náročná. Tohle není jako zahradní boudička nebo bedýnka.
A předem je potřeba počítat i s tím, že to budeš jako stavbu kolaudovat - takže je potřeba splnit i všechno před tím, než začneš stavět.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
A pokud to má být pro dalekohled použitelné, honem rychle zapomeň na to dřevo.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- jozopovazan
..... no to ale pri tom betone zase treba davat pozor na tepelne mosty,
lebo to vie sposobit peknu galibu a este krajsie plesne.
lebo to vie sposobit peknu galibu a este krajsie plesne.
10" dobson, 10x50, bresser R90
... ale zatím pro moje potřeby a finanční možnosti vyhovuje nejvíce zde prezentované
Myslim, ze to bude mit nepochybne zajimave provozni vyhody (pro ktere te tohle reseni pritahuje), ale zrejme podcenujes stavebni a hlavne financni stranku veci.
Nejak si nedovedu tvoje reseni predstavit realizovat za mene nez 100.000Kc (placam jen svuj hruby odhad nejsa stavitel).
Osobne bych asi zacal zakopanim solidniho pilire na zahrade (naklady temer zanedbatelne) a pokud je z ruznych duvodu (prostorovych, bezpecnostnich...) nevhodna stavba samostane boudy/pozorovatelny a v pripade pripravenosti vetsi investice zvazil stresni vestavbu...
Pavel Vabrousek
Jsem si dřív zahrával taky s myšlenkou udělat terasu..Dřív jsem ji měl, ale pak padla za vlast v rámci rekonstrukce RD.
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
1) ujasnit si, co chci a co potřebuji proto, abych stavba splnila všechny
mé požadavky ( balkon, pozorovací terasa s možností umístění
dalekohledu )
2) první konzultace s projektantem o techn. řešení, materiálech a cenách
3) konzultace o záměru na místně příslušném stavebním úřadě o způsobu
legálního povolení stavby a jejich požadavcích pro tento proces
4) konečné jednání s projektantem, objednání a zhotovení proj.
dokumentace
5) řádná žádost dle předem získaných dispozic na stavebním úřadě
6) realizace - buď vybraným autorizovaným dodavatelem, nebo vlastními
silami za hlídání autorizovaného dozoru
7) legalizace díla stavebním úřadem
Štípané cihly či co jiného bych nyní neřešil. Začal bych bodem 1)...
mé požadavky ( balkon, pozorovací terasa s možností umístění
dalekohledu )
2) první konzultace s projektantem o techn. řešení, materiálech a cenách
3) konzultace o záměru na místně příslušném stavebním úřadě o způsobu
legálního povolení stavby a jejich požadavcích pro tento proces
4) konečné jednání s projektantem, objednání a zhotovení proj.
dokumentace
5) řádná žádost dle předem získaných dispozic na stavebním úřadě
6) realizace - buď vybraným autorizovaným dodavatelem, nebo vlastními
silami za hlídání autorizovaného dozoru
7) legalizace díla stavebním úřadem
Štípané cihly či co jiného bych nyní neřešil. Začal bych bodem 1)...
Tak jsem se do toho taky konecne pustil...
Postupuju teda pomalu, ale jiste, do konce zari to snad zmaknu, zatim me to docela bavi :)
Postupuju teda pomalu, ale jiste, do konce zari to snad zmaknu, zatim me to docela bavi :)
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
Ondro drzim ti palce.Ja som vcera dokoncil pozorovatelnu a viem ze to je beh na dlhu trat(stale je co dokoncovat).Ale stoji to zato
))
Peter Jurista
https://astrophotography-jurista.com/
https://astrophotography-jurista.com/
Petre diky! Taky se nemuzu dockat az bude hotovo 
Hod sem pak nejake foto z prubehu stavby, at se mam cim inspirovat
Hod sem pak nejake foto z prubehu stavby, at se mam cim inspirovat
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
Ondra.P :
Jen poznámku k tomu, co se v tomto stádiu stavby dá doplnit - pod stavbu doporučuji vložit na tu vrstvu písku fólii proti prorůstání trávy a všeho ostatního a na ni rozprostřít například kačírek.
P.S. spíše pro další následovníky
- horní obetonování pilíře by bývalo lépe spřáhnout se základem
například kolmo uloženou výztuží...
- rozměry jen odhaduji, ale možná by bylo lépe pod dva podélné trámy,
do kterých jsou vsazeny další příčné, podepřít ještě patkami uprostřed.
Jen poznámku k tomu, co se v tomto stádiu stavby dá doplnit - pod stavbu doporučuji vložit na tu vrstvu písku fólii proti prorůstání trávy a všeho ostatního a na ni rozprostřít například kačírek.
P.S. spíše pro další následovníky
- horní obetonování pilíře by bývalo lépe spřáhnout se základem
například kolmo uloženou výztuží...
- rozměry jen odhaduji, ale možná by bylo lépe pod dva podélné trámy,
do kterých jsou vsazeny další příčné, podepřít ještě patkami uprostřed.
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Já to mám řešeno tak, že je pod domkem vrstva písku a samotná dřevěná konstrukce leží na betonových překladech. Te vše je překryto izolací IPA, nejen kvůli vlhkosti. Musím říct že po těch letech je to naprosto dokonalé a práce člověka, který to navrhnul a rozumí tomu je opravdu znát. Kdybych to dělal sám, tak už to shnilo nebo spadlo 
Ano. to je prakticky jiná varianto toho, co doporučuji...