Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Já nevím, ale i když dáš hřebenovou vaznici, plný účinek bude mít v případě, že bude podepřena svislýmui sloupky. A to zde určitě uvnitř konstrukce nejde - pouze v krajích. Jinak pouze zatíží celkovou konstukci a provede jen částečně to, co je potřeba - a to podchytit síly, které roztahují "pozednici" - protože ta není kotvena. Něco naprosto jiného je to u stavby, kde pozednice je pevně uchycena. Tady daleko větší užitek udělají kleštiny, spojující krokve. Pokud na střechu a stěny použiješ OSB desky, není potřeba zavětrovat, v případě palubek a prkenného pobití určitě zavětrovat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
O.K.
Jen bych ji trochu pomohl šikmými vzpěrami na zkrácení rozponu.
/šibenicemi od štítů-sloupků/
P.S. Reaguji na příspěvek na předchozí straně..
P.S. Je jasné, že potom ta vrcholová vaznice přenáší velkou část klimatického zatížení, proto aspoň to zkrácení rozponu..
Jen bych ji trochu pomohl šikmými vzpěrami na zkrácení rozponu.
/šibenicemi od štítů-sloupků/
P.S. Reaguji na příspěvek na předchozí straně..
P.S. Je jasné, že potom ta vrcholová vaznice přenáší velkou část klimatického zatížení, proto aspoň to zkrácení rozponu..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ondro, ona ta hmotnost zase pomůže proti sání. Pokud si najdu chvíli, podívám se i na ten vítr - pozemní stavby nejsou můj primární obor, tak jsem jej nějakou dobu neviděl.
Každopádně ta krokev by měla unést stokilového chlapa pobíhajícího nahoře při pobíjení. Sníh v naší kotlině (podle normy) dělá poměrně malé zatížení.
Zavětrování už bude (podle mého) otázka požadavku na tuhost. Kvalitní "pobití" (OSB desky, jak říká Milan) by jeho funkci mělo pohodlně převzít. Zvlášť na takové stavbičce.
Každopádně ta krokev by měla unést stokilového chlapa pobíhajícího nahoře při pobíjení. Sníh v naší kotlině (podle normy) dělá poměrně malé zatížení.
Zavětrování už bude (podle mého) otázka požadavku na tuhost. Kvalitní "pobití" (OSB desky, jak říká Milan) by jeho funkci mělo pohodlně převzít. Zvlášť na takové stavbičce.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Pro rozpony do 3 m a profilu dřevěných trámků 50x40 mm není potřebné řešit další zavětrování trojúhelníkového vazníku pro nahodilé zatížení až 150 kg/m2. Vzdálenost mezi vazníky by neměla býti větší než 80 cm. Jinak pobíjení střechy prkny tl. 22 mm vyztuží dokonale celou konstrukci střechy. Do jednoduchých tesařských spojů vazníků by jsem použil raději kovové svorníky. Sklon střechy by měl být přes 15°.Pod každým vazníkem by na obou koncích měli býti rolny. Proti větru jsem měl provedenou tzv. čepici to znamená, že jsem pod okapem provedl podbíjení palubkami s přesahem, aby vítr nemohl podfukovat...
Takto provedená odtahovací střecha mne sloužila přes 30 let...
Habl
Takto provedená odtahovací střecha mne sloužila přes 30 let...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Souhlasím s názorem, že v tomto případě bednění střechu dostatečně ztuží. Pro bednění bych použil 22 mm prkna - to může být jednomužná práce bez potřeby pomocníků. Tloukl bych zásadně kroucené hřebíky, jiné už ani nepoužívám.
Osobně bych volil pro každý pár krokví pár kleštin posazených na pozednicích a případně použil sloupky osazené nahoře pod spojem krokví a dole vsazené mezi kleštiny na způsob věšadla...
Osobně bych volil pro každý pár krokví pár kleštin posazených na pozednicích a případně použil sloupky osazené nahoře pod spojem krokví a dole vsazené mezi kleštiny na způsob věšadla...
Takze takhle by to mely byt ok?
Nebo je treba dat klestiny i na krajni krokve?
Jeste jsem vymenil horizontalni vyztuhy za sikme vyztuhy v rozich, to by snad melo byt lepsi reseni.
Nebo je treba dat klestiny i na krajni krokve?
Jeste jsem vymenil horizontalni vyztuhy za sikme vyztuhy v rozich, to by snad melo byt lepsi reseni.
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
Jestli ti vadí kleštiny níž, tj. položené až na okapové vaznici, tak je můžeš dát jak to máš na obrázku. Hlavně kvůli pocitu vyššího prostoru jsem volil/nabízel toto řešení. Někdy se na kleštiny dává podhled, to pak plácni ještě kleště i z vnitřní strany na štíty, aby to bylo k čemu kotvit.
Ohledně toho zavětrování..Stejně budeš muset si to nějak zafixovat prkny, ať se ti to při tlučení bednění neposkládá..
Ohledně toho zavětrování..Stejně budeš muset si to nějak zafixovat prkny, ať se ti to při tlučení bednění neposkládá..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Když už tam máš nakreslený ten pilíř pro montáž - zkus zauvažovat, jetli to není příliš nízko a nebudeš si zbytečně likvidovat obzor. Vím, že tu většina lidí napíše, že to nevadí, že se tam nefotí a nepozoruje, ale z vlastní zkušenosti vím, že to tak není. Takže když jsem měnil montáž, šla hlava montáže až nad úroveň střechy. V tvém případě by to znamenalo udělat na štítě, který přejíždí nad montáží, také kleštiny a část pod kleštinou udělat vyklápěcí ( stačí jen užší dvířka). -A samozřejmě by se musel zlikvidovat sloupek a příčný spodní vazník.To by ale kleština podržela - tohle není obytný dům ve Skandinávii ale boudička
- tady se to dá dimenzovat výrazně slabší
Přesně tohle mě taky napadlo. Teda aby při posunu štít tak moc nezavazel. V podstatě by to stačilo upravit na jednom štítu.. 
Prostě štít-ÁČKO a nižší stěny.
Prostě štít-ÁČKO a nižší stěny.
Pro tuto úpravu štítu postačí pár kleštin ve zvolené výšce a řádně zakotvené konce krokví do pozednice (okapové vaznice ).
Tak som trochu pokrocil v stavbe pozorovatelne. 
Uz je tam i naznak podlahy ;D
Uz je tam i naznak podlahy ;D
Peter Jurista
https://astrophotography-jurista.com/
Pánové, určitě pro to máte svůj důvod. Ale proč se tak usilovně snažíte zněpřístupnit si svými konstrukcemi obzor ? Proč se nechcete inspirovat některou klasikou v řešení odsouvací střechy a stále tu kopírujete tu bednu, z které není vidět?
Možným důvodem je, že obzor stejně zakrývá stráň a stromy, ale mne spíše zaujala symbioza se skleníkem. Kdybych přišel za manželkou, že budu stavět pozorovatelnu, nejspíš by se mi to zarazila, ale kdybych to spojil se skleníkem, kdo ví?
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Az teraz som sa dostal k PC.Ta ackova strecha mi skutocne nezaclana pretoze ako spomenul kolega mam tam kopec i stromy
.Keby som mal vyhlad isto to riesim miernou strechou.A montaz ide este o 30cm vysie ako je stlp.
A ten sklenik ma stastie ze bol postaveny ako prvy inak tam stoji pozorovatelna
.Iny dovod to nema,akurat v nom pestujem hviezdne paradajky ;D.
A ten sklenik ma stastie ze bol postaveny ako prvy inak tam stoji pozorovatelna
Peter Jurista
Ta ackova strecha mi skutocne nezaclana pretoze ako spomenul kolega mam tam kopec i stromy :(..Nemyslel jsem tu střechu, to je vidět, jde o to, že seš utopený v bedně a celý problém vzroste v okamžiku, kdy se rozhodneš cokoliv ještě umístit na vlastní dalekohled. Je škoda se dopředu takto zablokovat.