Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
mitovka

Příspěvek od mitovka »

Poprosil by som o radu. Chystam sa cez víkend zabetónovať stĺp pod EQ-6. Chcem zabetónovať železnú rúru priemeru 110mm s hŕubkou steny 5mm.

Chcem aby trčala zo zeme čo najmenej, aby bola montáž v potrebnej výške pre newton s ohniskovou vzdialenosťou 1500-1600mm ale čím nižšie, aj kvoli stabilite a proste mi to tak vyhovuje.

Ako vysoko by teda mala rúra (základňa montáže) končiť? Koľko rúry nechať pod zemou v  betóne? Akú veľkú dieru kopať? Zaliať rúru zvnútra betónom či radšej vysypať pieskom?

Ďakujem za rady.
mitovka
RKal

Příspěvek od RKal »

Mitovka: zatím hvezdarnu stavím takze nemam praktické zkusenosti ale trubku bych rozhudne primo do betonu nezalival ja to chci resit takto
sloupek bude primontovan k patce ktera bude zabetonovaná do základu (hloubka dle místních podmínek, mela by být nezámrzná)

spodní zabetonovaná cast vypada takto

na tuto prirubu muzes namontovat co chces a laborobat i s ruznou vyplni sloupkua ruznou delkou. pokud ho ale jednou zabetonujes pak uz jedine pilka v lapsim pripade autogen.

Pokud si stahnete model v pdf. (odkaz je v tomto vlakne) tak je to tam celkem detailne videt, jen je treba povypinat vsechny vrstvy a nechat pouze vrstvy sloupku
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Mitovka:
něco zde už zaznělo, takže můj názor :
1) hloubka výkopu dle zeminy a nadm. výšky 80-110 cm
2) na základovou spáru kamenivo tl. cca 10 - 20 cm
3) hloubka vetknutí sloupku či kotevní desky  cca 60 cm - toto není  
   nijak limitní
4) bylo by dobré mít na konci sloupku či kotvy navařeny nějaká  
   příčná  železa či dno sloupku o větším průměru než vlastní sloupek-
   jednak se dobře usadí na nějakou cihlu či plochý kámen a druhak  
   bude lépe ukotvený
5) sloupek či kotevní deska - jak kdo chce. Uříznout po čase u země  
   sloupek rozbruškou není problém a je to jednodušší.
6) sloupek bych nechal žárově pozinkovat ( bude to i zevnitř )a asi by
   to vzhledem k průměru bylo lepší vyplnit betonem.
7) použít lepší beton tak B 20 spíše zavlhlé konzistence a  
   dusat. Klidně doplnit zdravým kamenem nebo zbytky betonů či
   podobného materiálu, kterého se člověk potřebuje zbavit.
mitovka

Příspěvek od mitovka »

ďakujem Homer!
mitovka
stana

Příspěvek od stana »

To RKal: Chybí ti tam závlač../Pásovina navařená kolmo na ty fousy, co přijdou do betonu.
P.S. Jinak bych tu možnost demontovat horní část asi taky bral radši, než betonovat trubku do kalicha.
P.S. 2. Trubku bych vyplnil nějakým B 10 nebo tak něco.../sračkobetonem/.. ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Homer

Příspěvek od Homer »

Stana:
trubku pilířku není třeba betonovat do kalichu - může se zabetonovat přímo při betonáži patky. Byla by to zbytečná komplikace a operace navíc...
RKal

Příspěvek od RKal »

Stana: mas pravdu na to jsem nejak zapomel kruci :-/, konce rozriznu flexou a ohnu od sebe, to by melo snad stacit

Homer: Souhlasim ze uriznout flexou je opravdu jednoduche ale navarit nový pac sem zmenil dalekohled a potrebuji jinou výsku nebo mohutnejsi konstrukci, to uz tak snadné není, ale proti gustu...

mitovka

Příspěvek od mitovka »

Tak som vcera dotiahol ruru zo srotoviska, vyber bol velky ale ostal som u 110x5mm. V betone je 80cm a nad betonom som nechal 70cm. Chcel som aj menej ale uvedomil som si ze by som nevidel Polarku a to by bola skoda.

O kolko dni asi by som mohol dat na stlp montaz a dalekohlad?
mitovka
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

mitovka: nevím, jak máš vyřešeno uchycení hlavy montáže na sloup. Ale hlava montáže sedí na průměru nějakých 130 mm.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mitovka

Příspěvek od mitovka »

Prave vyrabam 28mm vysoky ocelovy disk priemeru 150mm ktory pojde na vrch privarit (zaslepi stlp). O par dni ho privarim, nechcem do toho stlpa zatial drgat. Zboku stlpu je diera cez ktoru strcim tu sroubu co bude drzat na disku hlavu montaze. Este mi prosim poradte aky priemer ma ta srouba a ci ma metricky zavit. Montaz este nemam doma.
mitovka
Homer

Příspěvek od Homer »

RKal:
Moje odpověď k variantám byla " jak kdo chce". Obojí je možné a obojí řešitelné i při výměně sloupku pilíře za větší. Tím chci říci, že žádnou variantu nepreferuji a nebiji se za ni :-)-
Při použití kvalitnějšího betonu (jak jsem uvedl), není problém po uříznutí nevyhovujícího sloupku ( i když nevím, s jakou pravděpodobností se to a zda vůbec, stane  ) osadit na základ pilíř nový. Postačí dole větší plotna - obdobná té Vaší, která se osadí na šroubovice v chemických kotvách. Počet kotev i jejich průměr a místo lze volit v rámci základu prakticky libovolně. Nevyžaduje to skutečně žádnou extrémní zručnost.
RKal

Příspěvek od RKal »

Tak a je to pod střechou, teda částečně ještě vrstva ipy a bitumenové šindele. A jako bonus jsem ještě stihnul dneska zabetonovat patku sloupku.

http://astrofotoweb.wz.cz/Pics/pozorova ... 9975_m.jpg

http://astrofotoweb.wz.cz/Pics/pozorova ... 9977_m.jpg
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bíba75 »

Tak po dlouhé pracovní neschopnosti jsem už do toho také praštil, zatím jsem vstyčil jen pilíř ;)

ale asi to nebude dlouho trvat a hvězdárna bude stát Pilíř bude přikryt tím to zahradním domkem: http://www.konrad.cz/cs/nase-produkty/z ... y/typ-191/# samozřejmně střecha bude upravena na odjížděcí :)
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
pepe30

Příspěvek od pepe30 »

zdravim Vas,momentalne absolutne nic nefotim ,skratka neni cas tak som sa aspon pustil do realizacie pozorovatelne s odsuvnou strechou.Zatial mam zaklady pod drevennym domcekom a zabetonovany stlp.Ostane pomne kopu betonu ;D ;D ;D
viktormt

Příspěvek od viktormt »

ta zahradka je mi povedoma drzim palce!
Odpovědět