Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

U nás na náměstí vyrvali bankomat z výlohy spořitelny a nikdo nikoho neviděl.
Ikdyž bude mít pozorovatelna betonový základ tak nemusíš nic slyšet, chce to pořádné alarm a aby hučel jak hova...
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
jbakos

Příspěvek od jbakos »

U nás na náměstí vyrvali bankomat z výlohy spořitelny a nikdo nikoho neviděl.
Ikdyž bude mít pozorovatelna betonový základ tak nemusíš nic slyšet, chce to pořádné alarm a aby hučel jak hova...
Dobry napad namontujem tam 100 db alarm.

:D jb
Celestron AstroMaster 130/650 Dobson + OTG ( ako hľadáčik )
Celestron FirstScope 75
RKal

Příspěvek od RKal »

Tak víkend dopadl celkem slušně, takže je skoro celá konstrukce hotová. (moc daleko to od modelu nemá, posuďte sami)

http://astrofotoweb.wz.cz/Pics/pozorova ... 9962_m.jpg

http://astrofotoweb.wz.cz/Pics/pozorova ... 9965_m.jpg

Řeším teť jeden detail, ale asi dost podstatný, jak zajistit posouvací střechu proti nadzvednutí silným větrem. Napadlo mne mnoho způsobů ale ani jeden mně zatím úplně nenadchnul. Nemáte někdo nějaké osvědčené řešení. Dík za info.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Záleží jaký očekáváš vítr. Moje podobně velká střecha váží 700 kg a to se spíš převrátí domek, než nadzvedne střecha. Každopádně jsem střechu zajistil kovovýmy západkami z OBI nebo Bauhausu, ale je to špíš proti posunu. Opravdový uragán ten domek smete celý jako krabičku od sirek. Na D1 jsem kdysi viděl reklamní ceduli, kde byly kovové "kolejnice" zkroucené větrem, jako by byly z modelíny.
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

RKal : neznám detail, ale nastíním jedno možné řešení :

na spodní trámek nesoucí pojezdovou kolejnici umístit zvenčí ( lze i zevnitř ) další pojezdová kolečka v dráze pojezdu střechy a na horní vazničku s pojezdovými koly přidat distanční trámek a silný plech do "L" tak, aby kratší strana plechu jezdila pod přidanými kolečky. Ohnutý plech ( navařený profil ) zamezí nadzvednutí střechy při sání větrem.
Dodatečně mne napadá použití tužších "L" svařenců s opláštěním...

Dalším bonusem bude zakrytí pojezdové mezery.

Detaily by bylo potřeba dopracovat...

P.S. Hezká stavba...
Habl

Příspěvek od Habl »

Zakrytí pojezdové mezery mezi kolejničkami a rolnami jsem řešil tzv. čepicí u sedlové střechy, která především zamezuje podfouknutí sněhu nebo i dešťové vody, listí do vnitřní části objektu. Mezera mezi stěnami a čepicí je 1,5 cm.
Zajištěni jsem měl proti případnému pojezdu střechy objímkou a klínkem na vaznících. Tornádo jsem zde neočekával ;D

http://www.astroama.com/hvezdarny/liberec/liberec.htm

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

RKal : neznám detail, ale nastíním jedno možné řešení :

na spodní trámek nesoucí pojezdovou kolejnici umístit zvenčí ( lze i zevnitř ) další pojezdová kolečka v dráze pojezdu střechy a na horní vazničku s pojezdovými koly přidat distanční trámek a silný plech do "L" tak, aby kratší strana plechu jezdila pod přidanými kolečky. Ohnutý plech ( navařený profil ) zamezí nadzvednutí střechy při sání větrem.

Dalším bonusem bude zakrytí pojezdové mezery.

Detaily by bylo potřeba dopracovat...

P.S. Hezká stavba...
Musím se přidat, připadá mi to jako nejlepší řešení, taky mne to napadlo v souvislosti, že jsem jel v sobotu lanovkou, která to má vyřešeno podobně, jenom kolečka jsou na posuvné části.
Homer

Příspěvek od Homer »

Alda : jo, není to žádná převratná novinka :-)...
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Taky jsem přemýšlel o kotvení střechy, ale nakonec jsem se na to vykašlal, vzhledem ke značné váze střechy. Mám, ale jiné řešení, střecha je nějakých 40st. viz.:

http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... ewsIndex=1

U domečku se střechou o malých spádech bych střechu asi kotvil, ale jen nějakými háky do ok nebo výše uvedené elegantnější řešení s kolečky, držícími střechu na kolejnici zespodu.

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
RKal

Příspěvek od RKal »

Dík za nápady a návrhy. Nějak jsem si to nechal rozležet v hlavě a došel jsem k tomuto závěru:

1) Kotvit pouze v zaparkované poloze zavřenou střechu (fouká li silný vítr tak se stejně moc fotit nedá)

2) protikladky je opravdu elegantní řešení ale vyžaduje poměrně vysokou přesnost uložení a je dost pracné.

3) Na několika pozorovatelnách jsem viděl střechu přitaženou napínacími háky (na první pohled se mi to moc nelíbilo). Toto řešení má ale docela výhodu v tom, že jsem schopen střechu v patřičné poloze dotáhnout a zafixovat.

Takže 4 ks napínacích háků a uvidíme, dám vědět jak jsem s tím řešením spokujen.
Homer

Příspěvek od Homer »

RKal: Ano, to je taky řešení..

Nicméně :
1) bude trochu otravné pokaždé střechu zajišťovat a odjišťovat
2) existuje určité riziko, že člověk občas zapomene, nebo jej překvapí v
poslední době tak obligátní deště či kroupy s vichrem, to se to potom
špatně zajišťuje...

Když jste dokázal vymyslet a zhotovit takhle pěknou stavbu, nebojte se ji trochu opentlit :-).
ceres

Příspěvek od ceres »

...3) Na několika pozorovatelnách jsem viděl střechu přitaženou napínacími háky (na první pohled se mi to moc nelíbilo). Toto řešení má ale docela výhodu v tom, že jsem schopen střechu v patřičné poloze dotáhnout a zafixovat....
Takto to mam aj ja, pouzil som 6 napinakov (strecha ma 4,5×3,5 m, hmotnost cca 500 kg). Odistenie trva 1-2minuty a mam istotu, ze ani v silnych narazoch vetra (u nas na nizine aj 140 km/h, v aprili tri dni fukalo okolo 120 km/h v narazoch a strecha neuletela) sa netreba nicoho bat ;)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
RKal

Příspěvek od RKal »

Homer: Souhlasím, že to není úplně ono, ale v tuto chvíli mi to příjde jako nejefektivnější řešení. Bez zajištění střechy nemůžu odstranit pomocné desky které střechu drží a tudíž ani pokračovat s obkládáním.

Pentličky určitě ještě příjdou , v hlavě vzniká spousta nápadů jen ten čas nějak chybí.
jbakos

Příspěvek od jbakos »

Ja mam naplánovanú drevenú podlahu ale s samo tlmiacim efektom. Zajtra by som mal vykresli prekreslovat do 3D maxu tak by som to tu dal ak by ste chceli. Moja sukromna hviezdarnička bude myslím že technologicky dobre vybavená. Bude tam notebook určený do extrémnych podmienok napájanie pre hodinový pohon, CCD kamera ( umiestnená v šachte ) a ultrazvukové plašice komárov. Potom drobnosti ako internet, radio teleskop.

jb
Celestron AstroMaster 130/650 Dobson + OTG ( ako hľadáčik )
Celestron FirstScope 75
Homer

Příspěvek od Homer »

jbakos:

Plašiče komárů nejsou na stavbě domečku to nejpodstatnější, ale co si mám představit pod touto větou?

Ja mam naplánovanú drevenú podlahu ale s samo tlmiacim efektom.
Odpovědět