Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Velmi pěkné a celkově tesařský provedené řešení objektu. Jen by jsem se chtěl zeptat na orientaci světových stran a orientaci objektu vzhledem k možnému omezení výhledu s dalekohledem při obzoru.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
RKal,
3d model jsem měl taky
, teď to jen dodělat skutečně "fyzicky" :-/. Přeju rychlou a úspěšnou realizaci
. Pěkné řešení.
A hoď na AF občas foto, jak to pokračuje.
3d model jsem měl taky
A hoď na AF občas foto, jak to pokračuje.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Podelná osa je přesně Sever - Jih, výhled na JV - JZ je kryt kopcem cca 12 - 15°, na SV je vzrostlý strom (snad jednou pujde dolů je to stará třešeň). Sedlová střecha se odsouvá směrem na sever.
Jinak dík za reakce, doufám, že v reále bude dílo vypadat tak jako na modelu.
Samozřejmě že fotky realizace budu uveřejňovat.
Po dokončení bych chtěl zveřejnit celkové informace jako projekt, rozpočet a veškeré detaily.
Jinak dík za reakce, doufám, že v reále bude dílo vypadat tak jako na modelu.
Samozřejmě že fotky realizace budu uveřejňovat.
Po dokončení bych chtěl zveřejnit celkové informace jako projekt, rozpočet a veškeré detaily.
Dík za odpověď, tak trochu jsem předpokládal, že stavíš na mírném severním svahu. Držím ti palce. Těším se na postupně uveřejněné foto...
Tepelnou isolaci stěn jsem měl z minerální rohože.
Habl
Tepelnou isolaci stěn jsem měl z minerální rohože.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
Jedno HD videjko z fazy vystavby 
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Super, to je fakt hezký, kdyby to tak rychle rostlo celé, to by bylo !
Super, to je fakt hezký, kdyby to tak rychle rostlo celé, to by bylo !
Co bude vo vnutri osadene a na akej montazi?
Co bude vo vnutri osadene a na akej montazi?
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
Tak jsem na stránky umístil tabulku s jednotlivými výkresy ve formátu pdf, třeba budou někoho inspirovat. http://astrofotoweb.wz.cz/pozorovatelna.html
Jinak stavba pokračuje, zítra bude li čas a počasí udělám nějaké fotky a dám je zde.
Jinak stavba pokračuje, zítra bude li čas a počasí udělám nějaké fotky a dám je zde.
muzu jenom dotaz proc je to tak vysoky ? :-X
ceres: jinak to video je paradni !!
ceres: jinak to video je paradni !!
Svestak: je li to dotaz na mne tak proto ze se nerad ohybam, a primarne je pozorovatelna urcena na astrofoto takze me vyska dalekohledu nijak neprekazi (teda doufam) jinak pocitam ze pro ostreni a podobne budu pouzivat nejake schudky
mno kdysi kdyz jsem jeste mel zahradu tak jsem mel v planu postavit malou hvezdarnicku ale naopak zapustenou v zemi 
Tak jak jsem psal včera, posílám fotku jak stavba pokračuje, jen mít na to více času.
Zde více detailů http://astrofotoweb.wz.cz/pozorovatelna.html
Zde více detailů http://astrofotoweb.wz.cz/pozorovatelna.html
RKal :
Nechci nijak iritovat a stejně je už pozdě bycha honit, jen uvedu svůj názor pro další stavitele podobných konstrukcí - lépe by bylo zhotovit nikoliv patky ale základové pasy ( beton do bednění, případně KB bloky ) dostatečně nad terén ( cca 50 cm kvůli okolní vodě či sněhu )na to izolaci proti vodě (Np + natavovací lepenku ideálně 2x) a až na to osadit spodní dřevěný rám a další konstrukci. Je to řešení o něco pracnější, o něco dražší, ale poskytující delší životnost spodní části dřevěné konstrukce. Osazování na patky se zde objevuje docela notoricky, ale není to jediné možné řešení.
Nechci nijak iritovat a stejně je už pozdě bycha honit, jen uvedu svůj názor pro další stavitele podobných konstrukcí - lépe by bylo zhotovit nikoliv patky ale základové pasy ( beton do bednění, případně KB bloky ) dostatečně nad terén ( cca 50 cm kvůli okolní vodě či sněhu )na to izolaci proti vodě (Np + natavovací lepenku ideálně 2x) a až na to osadit spodní dřevěný rám a další konstrukci. Je to řešení o něco pracnější, o něco dražší, ale poskytující delší životnost spodní části dřevěné konstrukce. Osazování na patky se zde objevuje docela notoricky, ale není to jediné možné řešení.
Je pravda, že podle obrázku je to ve svahu. Na jedné straně jsou patky OK, na druhé jsou už pod úrovní terénu a podle fotky se mi zdá, že spodní rám je dokonce v kontaktu se zemí. Doporučil bych udělat terénní úpravu a odkopat to na zapuštěné straně trochu taky, aby patky vyčnívaly 10cm nad terén a dřevo bylo ve vzduchu. Samozřejmě ho dobře naipregnovat. Jinak je to pěkný návrh. Já už to mám snad za sebou
.
P.S. Ještě jsem teď pozorněji koukal na detaily a on je asi celý rám zvednutý o cca 5cm na trnech nad patky, takže by to mělo být ohledně vody OK. Sníh holt na dřevo teda dosáhne, takže pěkně naipregnovat
.
P.S. Ještě jsem teď pozorněji koukal na detaily a on je asi celý rám zvednutý o cca 5cm na trnech nad patky, takže by to mělo být ohledně vody OK. Sníh holt na dřevo teda dosáhne, takže pěkně naipregnovat
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Nějak tam nevidím beton pod pilíř. To budeš kopat a betonovat až uvnitř ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz