Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
hamr: Supr a já bych tam v létě i chrápal pod dalekohledem a oblohou 
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Je vidět, že je to odborná práce. Gratuluju a upřímě jsem se v Dražičkách byl i jednou podívat a závidím tak krásnou vesničku (možná až na ten lom nebo co to tam je) a teď i doladěnou a krásnou pozorovatelnu.
No tak to je teda paráda.Opravdu výstavní hvězdárnička.Tam bych snad přes léto aj bydlel.
edit: Jak máš vyřešeno,aby Ti tam mezi ty dvě části nezatékalo?
edit: Jak máš vyřešeno,aby Ti tam mezi ty dvě části nezatékalo?
Hamr: Gratuluji, tak daleko jeste nejsem...
Aktualni stav u nas doma na zahrade:
Vsadil jsem na netradicni reseni odsuvu strechy a zatim se zda ze to bude funkcni ;) Zimu to prezilo a porad se to jeste da jednomuzne soupat...
Aktualni stav u nas doma na zahrade:
Vsadil jsem na netradicni reseni odsuvu strechy a zatim se zda ze to bude funkcni ;) Zimu to prezilo a porad se to jeste da jednomuzne soupat...
Pavel Vabrousek
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Hamr: to je tak nádherná práce, že si to zaslouží nejen ten pěkný netradiční dalekohled, ale i tu kamerku. Těším se na výsledky té dřiny.
Vabra: jsem zvědav, jak ti to zhodnotí ostatní Na mně to působí neuvěřitelně, když si vzpomenu na pouhou desku loni v létě. Myslím, že vzhledem k podmínkám v okolí jsi zvolil ideální řešení, nikdo nebude vědět, že tam je dalekohled.
Vabra: jsem zvědav, jak ti to zhodnotí ostatní Na mně to působí neuvěřitelně, když si vzpomenu na pouhou desku loni v létě. Myslím, že vzhledem k podmínkám v okolí jsi zvolil ideální řešení, nikdo nebude vědět, že tam je dalekohled.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
To Vabra:
velmi zajímavé řešení odsouvání sedlové střechy. Jen jsem nepoznal ze snímku jak zapadají obě části střechy v hřebenu do sebe... Já jsem měl při vodorovném posunu celé sedlové střechy kvůli sněhu a dešti s větrem provedenou tzv. klapačku z převislého plechu mezi pevnou částí střechy a odsuvnou částí.
Gratuluji k dokončení velmi hezkého pozorovacího domečku...
Habl
velmi zajímavé řešení odsouvání sedlové střechy. Jen jsem nepoznal ze snímku jak zapadají obě části střechy v hřebenu do sebe... Já jsem měl při vodorovném posunu celé sedlové střechy kvůli sněhu a dešti s větrem provedenou tzv. klapačku z převislého plechu mezi pevnou částí střechy a odsuvnou částí.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
velmi zajímavé řešení odsouvání sedlové střechy. Jen jsem nepoznal ze snímku jak zapadají obě části střechy v hřebenu do sebe...
Ten hrebenovy plech co je na fotce jen nad fixni polovinou domeckou, je jiz pevne prichycen take nad "severo-zapadnim" posuvnym panelem strechy a ten JZ jej podjede (90% srazek jde od zapadu, ale i pro vychodni je tam snad dostatecny presah).
Zbyva jeste nejak elegantne doresit 20cm hrebenace na prechodu mezi pevnym a posuvnym. Nejake napady mam, ale zatim to jeste neni ono. :-/
Pavel Vabrousek
No dokoncene to zdaleka jeste neni, ale uz je to pouzitelne pro primarni pozorovaci a astrofoto ucely...
Bohuzel vcerejsi seeing stal i po pulnoci za starou backoru a tak jsem stechu zase zatahl...
. Rozhodne je to mene prace nez postavit montaz, ustavit na pol... vsak to znate...
Jeste porad resim jedno dilema: dalekohledy tam davat "pojednom" a nebo vsechny najednou na nejakou systemovou desku?
Prestoze na obrazcich mam dvoujitou listu a dva "hlavni" dalekohledy vedle seba a i montaz to bez problemu unese, zatim se klonim k reseni s pouze jednim hlavnim dalekohledem a jeho vymenami, kvuli vetsi flexibilite (za tmou urcite neprestanu jezdit dal) a mensimu namahani/oppotrebeni hlavy motaze.
Uvidime zda nakonec nezvitezi lenost a pripadne nutnost doladovani polarniho ustaveni v pripade castych vymen optiky...
Nejaka dalsi pro a proti?
No dokoncene to zdaleka jeste neni, ale uz je to pouzitelne pro primarni pozorovaci a astrofoto ucely...
Bohuzel vcerejsi seeing stal i po pulnoci za starou backoru a tak jsem stechu zase zatahl...
Jeste porad resim jedno dilema: dalekohledy tam davat "pojednom" a nebo vsechny najednou na nejakou systemovou desku?
Prestoze na obrazcich mam dvoujitou listu a dva "hlavni" dalekohledy vedle seba a i montaz to bez problemu unese, zatim se klonim k reseni s pouze jednim hlavnim dalekohledem a jeho vymenami, kvuli vetsi flexibilite (za tmou urcite neprestanu jezdit dal) a mensimu namahani/oppotrebeni hlavy motaze.
Uvidime zda nakonec nezvitezi lenost a pripadne nutnost doladovani polarniho ustaveni v pripade castych vymen optiky...
Nejaka dalsi pro a proti?
Pavel Vabrousek
Děkuji za vysvětlení konstrukce u styku v hřebenu pozorovacího domečku. Jinak já jsem též tvrdil, že městská pozorovatelna mne jen sloužila jako zařízení pro "pozorování těles sluneční soustavy" a za DSO jsem jezdil poblíž lázní Kunratice v bývalem vojenském prostoru Ralsko ;D
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
Na ta proti přijdeš sám podle toho , to ti bude vadit. Jen se mně z těch fotek zdá, že sis dost omezil horizont. Jak vysoko nad úroveň odsunuté střechy ti vychází střed kříže montáže.? (Podle fotek to je pod ?)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
... Aktualni stav u nas doma na zahrade:
... a u nas
... a u nas
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Ceres: Paráda, už sa teším, keď to spustíš.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Ceres: Paráda, už sa teším, keď to spustíš.
love-love-love: este to potrva...
love-love-love: este to potrva...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Jen se mně z těch fotek zdá, že sis dost omezil horizont. Jak vysoko nad úroveň odsunuté střechy ti vychází střed kříže montáže.? (Podle fotek to je pod ?)Pravdu dis, ale obzor je limitovan okolni zastavbou a SZ okresniho mesta. Takze fakt ze je SV a JZ limitovan do cca 30st mi celkem nevadi...
Pavel Vabrousek
Tak já jsem snad u konce budování
. Stativ nahradil sloup a zvednul jsem podlahu, abych nemusel lézt na štafle. Dnes jsem vše nastěhoval a přiznám se, že jsem rád, že už je to u konce, tedy snad
.
Mě to celé stálo tak 17 000,-, je to ale nástavba a děláno teda samozřejmě vlastními silami. No a jak píšu výš, taky mě to vedlo ke zvednutí podlahy asi o 0,5m.
Luďku,gratuluji k dokončení....
Takhle si přestavuju pohodovou pozorovatelnu,supr...
::)
Mě to celé stálo tak 17 000,-, je to ale nástavba a děláno teda samozřejmě vlastními silami. No a jak píšu výš, taky mě to vedlo ke zvednutí podlahy asi o 0,5m.
Luďku,gratuluji k dokončení....
Takhle si přestavuju pohodovou pozorovatelnu,supr...
::)
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.