Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Vabra

Příspěvek od Vabra »

2/ žádná reflexní páska nevrátí paprsek zpět-to zvládá jen koutový odražeč - takže  z malých koutových odražečů vyrobit pásek/pásky. A nestačí jednosměrný pohyb kopule.
Nepocital jsem to ale pri dostatecne sirce sterbiny by nemel byt problem s jednosmernym pohybem. Pokud by byl, neni problem mit laserova ukazovatka dve a polepene refklexni paskou obe strany sterbiny...

Je jasne ze reflexni paska nevrati 100% svetla presne do smeru odkud paprsek prisel... ale to prece neni ani potreba. Staci kdyz to bude paska kterou detem nasivame na aktovky a na ni udela ukazovatko dostatecne jasny cerveny bod, na ktery muze fotobunka reagovat... (asi by se pak muselo osetrit, aby take nereagovala treba na Mesicni ci jine svetlo v pozorovatelne).

Ale osobne stavim pozorovatelnu bez automatizace a s odsuvnou strechou, takze pro mne je to jen intelektualni cviceni ;)
Pavel Vabrousek
Hajs

Příspěvek od Hajs »

no obávám že odrazivost této pásky nebude stačit na to aby fotobunka zafungovala Vzhledem k tomu že její citlivost bude nastavena tak aby mi s kopulí neotáčelo světlo např čelovky nebo měsíce ...
MartinZ

Příspěvek od MartinZ »

A co využít už výše zmiňovanou ETX70 - použít z ní pouze elektroniku a u někoho si nechat udělat převodovku s motorkem, který by mohla ovládat tato elektronika. No a tímto ovládat přímo pojezd samotné kopule? Nejsem elektronik, takže netuším, jak moc je složité nebo neproveditelné  toto řešení. Ale nemuselo by se řešit snímání nějakého paprsku.
Eventuálně místo toho paprsku vytvořit přímo po obvodu kopule pásek s výstupky, které by při otáčení kopule zakrývaly nějaké čidlo (třeba na principu staré mechanické myši). Nebo nechat přímo na poháněné části podobné kolečko, které by tak mohlo lépe počítat natočení kopule (mám pocit, že tu něco takového někdo měl použité pro odečítání polohy dobsonu).
deimos

Příspěvek od deimos »

Toto je nejjednodužší zapojení toho ,co navrhuje MMys.Mezi fotorezistory umístíš clonu.Podle toho který fotorezistor je osvětlený mění motor směr otáčení.http://www.elektroworld.info/modules/Fo ... er_623.png
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Toto je nejjednodužší zapojení toho ,co navrhuje MMys.Mezi fotorezistory umístíš clonu.Podle toho který fotorezistor je osvětlený mění motor směr otáčení.http://www.elektroworld.info/modules/Fo ... edpokládám, že to schéma je přesně to, co potřebuju. To je jen pár součástek, takže by to asi nebyl problém postavit a zprovoznit. Lehce se v tom schématu orientuju, nicméně bez další konzultace s někým elektrotechniky znalým bych to dohromady asi nedal. Takže pokud se najde někdo, kdo by mi s tím (určitě přes PM) pomohl, tak to uvítám, popřípadě oslovím někoho v mém okolí (mám v práci elektrikáře, který by si s tím hravě poradil, je to ale hrozný rapl, za kterým půjdu, až když to bude jediná možnost. Je to takový ten "ředitel", nejdůležitější a hlavně nejchytřejší osoba ve firmě, všichni jsou totálně blbí (on má pro všechny, ať jde o chlapa nebo ženskou, jediné oslovení- "kokote"; kdykoli ho slyším, tak si říkám, jak je to možné, že ještě nedostal přes hu..).
Nikoho jiného ale neznám...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Zhruba tak nějak by to fungovat mohlo, ale bude nutno tam ještě dát nějaká mechanická či solid state relé. Protože ty tranzistůrky (BC327 a BC337) jsou použitelné leda tak pro nějaký maličký motorek, rozhodně ne pro motor otáčející kopulí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Jako provizorní řešení mám připravený motor (220V) ze starého šicího stroje + převodovka, kopuli to jistě utáhne a možná by šel použít i pro finální řešení.
Takže počkám, jestli se tu najde někdo, kdo by mi upravil to schéma pro takovýto motor (nebo jiný vhodnější) a něco mi k tomu řekl...  

----------------------------
Trochu jsem si to schéma prošel, zjistil jsem si, co jednotlivé značky znamenají. Jediné, co nevím je to "citl. a hyst"...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
deimos

Příspěvek od deimos »

Ahoj.Nejsem si jistý že ten motor má změnu otáček.Podle mne by byl lepší motor z automatické pračky.Má dvoje otáčky a je snadná změna směru otáčení.Rychlejší otáčky,rychlá změna výhledu.Samozřejmě jak říká MMys,transitory budou spínat relé nebo stykače.Tady je laser vykreslující čáru,ale mám obavy že v této cenové relaci moc nevydrží:-))http://laser-shop.cz/105-5mw-cerveny-la ... modul.html
Tady má lepší a dražší http://www.carove-lasery.cz/
Ty skratky, citlivost a hystereze
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pozor ale, ten laser je třeba upevnit (zavěsit) tak, že bude zachovávat svislou rovinu, rovnoběžnou s osou tubusu. Pevné uchycení k tubusu je špatně, montáž je paralaktická, kopule azimutální. Čára by se vůči štěrbině stáčela. Celé by to bylo potřeba upevnit mezi nějaké dvě desky a kyvně. To vidím jako největší problém celého řešení. Teď nad tím přemýšlím a ta mechanika nebude moc jednoduchá, protože tubus se dokáže během delší noci úplně přetočit :-(

Z tohoto pohledu by bylo zase lepší to řešení s paprskem napevno na tubusu a dvěma pásky koutových odražečů, ale kde je sehnat. A další problém u toho je prokládání německé montáže. Rázem je ten paprsek na špatné straně tubusu. Musel bys ten laser vždy přemístit na tubusu na stranu, která je první ve směru pohybu. Nebo ho mít na jednom místě, a mít ho možnost dát vždy podle potřeby trochu našikmo, aby se koule odsouvala s předstihem.

Jas by taky musel být malý, aby rozptýlené světlo nedělalo v obraze gradienty.

Podle mě nejlepší řešení je prostě navázání systému na souřadnice dalekohledu, přepočet z EQ na AZ souřadnice a natočení kopule do daného azimutu (nevím jak máš udělaný náhon, ale pokud tam máš třeba ozubený hřeben, stačí počítat nějakým čidlem zuby, nebo otáčky motoru na výstupu z převodovky.

Problém taky je, že ty nemáš na dalekohledu GO-TO systém. Jen pohon + jemné pohyby. Zde je možné řešení, že zadáš ručně do systému ekvatoreální souřadnice místa, kam dalekohled právě míří (ty jsou po dobu snímání objektu konstantní), a datum a čas (pokud to bude počítač, není to problém). Algoritmus pak bude počítat jen přírůstek v azimutu podle plynoucího času, a otáčet kopulí relativně vůči počáteční poloze.

Napsat takovýto algoritmus, který vrací požadovaný azimut kopule, není problém. Jenomže to je bohužel jen ideální případ pro vidlicovou paralaktiku.

Trochu větší matematický problém je započítání korekcí, pokud to není vidlice ale německá montáž, a navíc ještě není kříž montáže ve středu kopule. Tím se to začne dost komplikovat, musíš udat ty posuny, posun optické osy od kříže a průměr kopule a šířku štěrbiny.

Celé tohle řeší ten ASCOM driver pro tu řídící kartu kopule od poláků, a upřímně řečeno, programovat bych to (a hlavně ladit za reálného provozu) nechtěl.

Opravdu nevím, jak ti teď poradit. Žádný opravdu geniální a jednoduchý způsob, který by zvládla osoba "nepostižená" elektronikou či dokonce vývojem elektronických zařízení, mě nenapadá.

Možná ještě kamera na tubusu, která by snímala obraz ve směru dalekohledu, a kontrolovala zda je vidět výřez světlejší oblohy ve směru dalekohledu. Jakmile by se k prostoru zorného pole přiblížil tmavý okraj kopule, pohlo by to s ní příslušným směrem. Při rozsvícení v kopuli mimo čas focení bys to ale musel deaktivovat, jinak by se ti to asi "zbláznilo". Také to asi není jednoduché, byl by to hezký programátorský oříšek, na který ale bohužel nemám čas.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-karneades-

Příspěvek od -karneades- »

to s tou kamerou mne napadlo taky, dokonce si myslím, že by k tomu šel použít tvůj TV Guider Martine, trošku pozměnit FW ;)
Ondra Trnka

Příspěvek od Ondra Trnka »

Jestli se nepletu, tak v Sedlčanech na hvězdárně je automatický posun kopule řešen dlouhou tyčí upevněnou k dalekohledu. Na jejím konci je ultrazvukové čidlo z parkovacího asistenta auta. Když čidlo míří ven štěrbinou, nic se neděje, a když se posune před stěnu kopule, pošle se krátký povel motoru, aby s kopulí zatočil.
Samozřejmě že když je dalekohled na paralaktice vyosen mimo střed kopule, bude se měnit vzdálenost čidla od hrany kopule, ale chce to najít kompromisní vzdálenost, ve které to bude ještě dobře registrovat okraj štěrbiny, ale přitom to nebude v žádné poloze zachytávat o kopuli.

Podle mého je výhoda v tom, že čidlo se dá pořídit jako komplet v obchodech s autodoplňky za pár stovek a zbytek řízení by již nebyl moc složitý. Navíc nic nikam nesvítí a pokud by tyč při jiném než fotografickém využití překážela, nechá se udělat odnímací.
Orion UK Europa 200/900; WO ZenithStar 80 II ED APO; Pentax 7x50; Pentax 8x42 DCF CS
Pentax XW 30, 20, 14, 7, 3,5mm; BDP Ortho 9, 6mm; Barlow 2,5x
EOS40D; QHY5
Takumar50/1,4; Jupiter135/3,5; Sonnar180/2,8; Tair300/3,5;...
EQ6SS; Giro-II mini
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Lepší fotku nemám. V určitých polohách ale určitě jedno čidlo stačit nebude, bude to muset mít navíc logiku při proložení dalekohledu. Určitě při dlouhých expozicích / sériích .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak se mi exponuje First light z me mestsko-zahradni pozorovatelny.

Mestska obloha SQM-L 19,70 neni sice nic extra, ale co je doma to se pocita...
Pavel Vabrousek
Habl

Příspěvek od Habl »

Ke hvězdám v pantoflích...
Jak řeší v Ondřejově u dvoumetru pohyb dalekohledu i kopule...

http://www.siemens.cz/siemjet/cz/home/1 ... /index.jet

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
jezevec

Příspěvek od jezevec »

Super, na takomto projekte by som sa niekedy rad podielal ...
Odpovědět