Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

Stavaři poraďte.
Založeno ve spraši. Okolo pozorovacího domku proti svahu rýha o hloubce cca 40 cm, kačírek, drenáž. Strany po svahu bez rýhy.
Pod domkem na cele ploše písková vyrovnávací vrstva, lepenka, svařeno.
Domek u země oplechováno, okapnička. Ponechána cca 2cm mezera na provětrávání.
Bude to stačit proti pronikání srážek a zemní vlhkosti?
Jen pro informaci. Už je postaveno a stejně s tím nic neudělám.
Díky za názor.
Duk

Příspěvek od Duk »

Trochu by víc pomohlo foto a detaily. Jen k té gravitační drenáži...., kam pokračuji, když podél stavby jíž nejsou.
Jak jsem psal výše, foto by napovědělo více.
Toť jen můj názor ;)
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Vabra: popisovaná izolace je běžnou skladbou proti zemní vlhkosti. Vychází z toho, že v celé ploše stavby se tímto řešením odstraní riziko vlhnutí. Lze jistě provést pouze pásy pod obvodové konstrukce a ostatní nechat osudu, pokud víme, že vlhká podlaha a tedy i vlhkost v objektu nebude na závadu a chceme pouze chránit vlastní obvodovu konstrukci. Před prvním nátěre je třeba podkladní beton pořádně zamést...
Osobně bych provedl plošnou izolaci penetračním nátěrem a jednou vrstvou natavovací ( svařovací) lepenky. Poznámka o jistotě byla zde myšlena spíše žertem:-) a je vhodná u r.d. Penetrační nátěr má dva významy - jednak tvoří první brzdu proti pronikání vlhkosti a jednak vytváří adhezmí můstek pro natavení lepenky.

Ekolog : hloubka drenáže se mi nezdá jako dostatečná a samozřejmě by měla pokračovat dále od domu trativodem ( jak uvedl DUK ) zhotoveným tak, aby dokázal bez potíží vodu absorbovat. U drenáží bývá často chybou skutečnost, že se k zásypu používá nepraný kačírek či štěrkopísek, takže jemné frakce zásypu jsou postupně vyplavovány do drenážní trubky, kterou časem ucpou a drenáž přestává fungovat. Takže - drenážní trubku vždy obalit geotextilií, zasypat praným kačírkem či drtí menší frakce, spádovat, odvádět vodu od stavby do vhodného trativodu.
To jsou obecné poznámky, ostatní takto těžko posoudit...
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Obsyp drenáž frakce 16-32...
Trativod vedoucí vodu pojmutou drenážní trubkou dále od domu...
Hloubka minimálně kolem 0,8 m, spíše dle místních podmínek podle toho, kde se nachází nepropustná vrstva a kde bývá běžně hladina SV a podle toho, jaká je hloubka základů domku...
Drenážní trubku není třeba obalovat geotextilií, je dostačující obalit celé těleso drenáže (tj. včetně kameniva)...
Pokud je použit ŠP frakce 0-16, je lepší peníze propít v hospodě než investovat do drenáže...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Homer

Příspěvek od Homer »

Drenážní trubku není třeba obalovat geotextilií, je dostačující obalit celé těleso drenáže (tj. včetně kameniva)...
Jistě, je třeba zhotovit jedno nebo druhé...V principu jde o zamezení pronikání jemné frakce do trubky. Pokud se ošetří potenciální příčina a použije se drť ( lépe ) nebo čistý praný kačírek, jemné frakce bude minimum. Stavebník ať zvolí, zda obalovat celé těleso nebo pouze trubku. Pokud bych stál před takovou volbou, obalím trubku ale pochopím toho, kdo obalí celé těleso...
stana

Příspěvek od stana »

Spraš je o tom, že zakládat se v ní v podstatě nedá, páč při absorbci vlhkosti mění objem a geotechnické vlastnosti..
Na spraš jedině piloty do únosné a stabilní vrstvy něčeho jiného.. 8-)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Homer

Příspěvek od Homer »

Když Ekolog už ten domek má na spraši postavený a tipl bych si, že bez pilot :-)...Poruchy konstrukce neuvádí.
jozopovazan

Příspěvek od jozopovazan »

ved uvidi po zime. este jeden takyto uprsany rok a prejavia sa vsetky defekty.

Zrazky a zemna vlhkost su dve rozne veci.

Zrazky odviest do drenaze co najdalej od domu. 3-4 metre minimalne. aby nedochadzdalo k vypavovaniu podlozia.

zemna vlhkost nevadi pokial sa tam nebude kurit. - tu odvetra.
(teda ak to nestoji rovno vo vode)

Ja mam na sprasi postavenu chalupu (100 rocna) a je uplne sucha.
(bez horizontalnych izolacii, bez zateplenia, bez odkvapov, bez drenaze)
10" dobson, 10x50, bresser R90
Homer

Příspěvek od Homer »

OK - jen jsem naznačil, že o stavbě dohromady nic nevíme. Neznáme její stáří, konstrukci, rozměry, materiály, podmínky pro založení, nic než oněch několik údajů...Víc z toho asi smysluplného nevymyslíme :-). Navíc Ekolog nejdříve stavěl a pak se ptal, nikolv obráceně...
Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

Domek je postavený na 10 pilířích, průměr 200 mm, hloubka min. 800 mm. Izolace proti vlkosti lepenkou IPA. Konstrukce dřevěná, základ trámkový rošt, 100 x 100 mm, 3 vrstvy, svislé konstrukce OSB desky, trámky 100 x 100 mm.
Pilíř průměr 600 mm, založeno do 1 500 mm hloubky.
Stěny kryté šindelem.
Má za sebou první zimu.
Hloubka spraše cca 4 m.
Vedle stojí 10 let domek, přízemní, základy 1,5 m, lomový kámen, (kurňa to bylo kamene), zatím OK. Pokud domek vydrží ještě tak 30 let, pak mi to už žíly asi trhat nebude. Aspoň doufám. Spraš tu není pouze tam, kde jsou říční terasy Úpy, nebo tam, kde se spraš změnila po vypálení v cihlu.
jozopovazan

celkom ti tu spras zavidim,
v tom by bola taka dobra vinna pivnica.....
4m - ideal...
stana

Příspěvek od stana »

No, asi si nerozumíme! Se tu klidně bijte v prsa, jak spraš nevadí a skoro že je to výhra...No budiž..Jisté je, že kdybych jako projektant si nechal udělat I.G. posudek, tak bych musel to nevhodné podloží pod stavbu řešit..Jako těžko pak s tím něco uděláte, když to podceníte a  chalupa vám začne ujíždět po nějakém extrémně deštivém roku a to každým rohem jinam..
Ostatně v Rusku na tu rozmočenou spraš místo cest dojel Áda a jeho plechový cirkus..Na tu Rasputicu... 8-)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
jozopovazan

Ja viem velmi dobre o co ide. som totiz tiez od fachu,
Ale druhy fakt je ze na Povazi je pomerne dost celych dedin zalozenych na sprasi (napr. Cachtice) a stoja.

Moze to byt velky problem ked sa zacne hromadit voda na jednom mieste napr. z odkvapovej rury.
pisal som, ze dazdovu vodu treba odviest co najdalej od chalupy do drenaze, ak nieje kanal.

Ked nieco podobne riesim, vzdy si spravim prechadzku po okoli, ak su tam starsie domy tak sa vzdy da co-to vycitat.
Homer

Příspěvek od Homer »

OK - takže se jedná o malou, jednoduchou a velmi lehkou stavbu. Na drenáži a odvedení vody od stavby je zde shoda, shoda je i na tom, aby drenáž byla hlubší, zásyp proveden z materiálu s minimem podílu jemných frakcí a použita geotextilie. Pokud dešťová voda neteče pod stavbu a je taky odvedena, bylo by možno věc považovat za vyřízenou :-). Snad jen poznámku, že pokud je pozemek ve svahu nad Ekologovým domkem, zvážil bych zhotovení terénní úpravy a sběrného žlábku ( šikmo s vytvořeným spádem ), který by odváděl vodu nad domem stranou tak, aby drenáž chytala jen zbytek...
Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

V území co bydlím Česko skalicko a Jaroměřsko, je mnoho staveb založených na spraši o mocnosti až 10 m. Domek mám postavený ve svahu cca 1 stupeň. Některé stavby již stojí i déle než století. Např. Miskolezská cihelna, tam je i kruhovka/Hofmanovka na spraši! A stojí pořád. Jen komín se nám od úderu blesku nahoře ohnul. ;D
Na straně po svahu jsou základy v hloubce cca 2 m, pokud započtu terénní úpravy. Voda důsledně odvedena.
Jinak počítám s odvedením vody žlabovkami okolo stavby ještě letos. Drenáž jištěnou geotextilí jsem samozřejmě použil.
Zdravím a díky.
Odpovědět