Jak jsem uvedl, řešení je nepřeberně a lze z čeho vybírat. zde diskutujeme jen některé z jednotlivostí, nicméně na kolečka bych si dal pozor...
Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Každý staví dle své hlavy
, nic proti tomu. Kolečka lze bez potíží koupit i nekovová s nízkým valivým odporem a vyhnout se tak poslouchání různých pazvuků - viz můj odkaz. Spolupůsobení trámků a profilů je samozřejmě okrajový bonus, skelet domku by měl být řešen tak, aby dodatečné ztužování nepotřeboval - to je zřejmé. Umístění profilu se zřejmě stejně odvine z cekového řešení střechy pojezdu, které by mělo optimalizovat klady a zápory.
Jak jsem uvedl, řešení je nepřeberně a lze z čeho vybírat. zde diskutujeme jen některé z jednotlivostí, nicméně na kolečka bych si dal pozor...
Já vyskouším ty které mám, zdají se mi v pohodě a jedno má nosnost 80 kg, takže jich mám celkem 8, čtyři na každé straně. S tím L profilem je to dobrý nápad, protože v našich stavebninách ho mají a stačí si pro něj zajet. Zatím než tam pojedu chci vyskoušet jak to bude jezdit a tak provizorně místo železného L profilu dám dřevěné hranoly s každé strany, tak vznikne U profil vymezený pro pojezd střechy. Potom nebude problém to čenžnout.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Máš to zatím parádní, a navíc mě motivuješ anbych se do toho taky pustil:-)!!!
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Já se taky chystám ale na kopuli.
Maličký newton +EQ6 Sky Scan ve výrobě větší přístroj.
deavi : pokud bude střecha lehká i s případným sněhem, gumová kola vyhoví. Měl jsem jich taky 8 pod kopulí 3,7m a valivý odpor byl neúměrný... Nejde o vlastní nosnost kol ale o míru deformace pryže při zatížení. Velmi rychle jsem kola měnil
. Holt uvidíte...
No nevím kam bych tento dotaz zařadil a příjde mi hloupé kvůli takové triviálnosti zakládat nové vlákno. No, jel jsem s manželkou o víkendu na výlet na Vysočinu a když jsem projížděl obcí Suky, tak jsem na okraji zahlédl krásnou bělavou kopuli asi malé domácí hvězdárničky. Můžu vědět, čí je a jaké vybavení v ní dotyčný má? Dost jsme spěchali, tak jsem nemohl okouknout blíž, ale hodně mě to zaujalo 
Dobson SW 254/1200 + setové okuláry
triedr 20x60
home made refraktor 60x600 (muzejní kus)
triedr 20x60
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
To jsem přehlédl :-/ Díky. No každopádně z dálky byla překrásná, jak tam svítila na kraji obce.... 
Dobson SW 254/1200 + setové okuláry
triedr 20x60
triedr 20x60
To jsem zase já, po dvou dnech práce je tu opět posun .Podlaha je zpevněna trámy a obvod domečku takřka taky. Na střechu přijde ještě pár trámů a můžu ji podbít. Dneska jsem skoušel pojezd střechy, docela jsem měl z toho strach, protože ta kolečka nejsou tvrzená. Ale dopadlo to v pohodě. Střecha se dá lehce odsunout, takže s výměnou kol zatím počkám.
Máš nějaký důvod pro tuhle orientaci střechy ? Účelnější by určitě byla orientace hřebene ve směru pojezdu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Máš nějaký důvod pro tuhle orientaci střechy ? Účelnější by určitě byla orientace hřebene ve směru pojezdu.
Jasně, ještě že žijeme v moderní době a vynalezly okapy ;)
Tato varianta střechy je dána naprosto estetickým pohledem. Vedle domečku mám nový zahradní domek a proto chci aby hvězdárnička mu byla hodně podobná. Proto až budu dělat stěny, tak budou k sobě spojeny zámky, přesně jako u tohoto zahradní domečku s mírnými přesahy. Vypadá to velmi pěkně, sice stěmi zámky bude hodně práce, ale pila to spraví.
Tato varianta střechy je dána naprosto estetickým pohledem. Vedle domečku mám nový zahradní domek a proto chci aby hvězdárnička mu byla hodně podobná. Proto až budu dělat stěny, tak budou k sobě spojeny zámky, přesně jako u tohoto zahradní domečku s mírnými přesahy. Vypadá to velmi pěkně, sice stěmi zámky bude hodně práce, ale pila to spraví.
.Tak to by mě opravdu netrápilo
Ale opravdu mi do toho nic není
Já v tom Milane nevidím opravdu žádný problém Mám otevřený obzor na S,J,Z a střecha se otevírá na východ, přesně tam mi leží 6km vzdálená Plzeň. Při prvním testu s dalekohledem mi střecha naopak krásně Plzeň stíní a fotit tímto směrem u obzoru by se stejnak rovnalo naprostému šílenství. Ještě jsem to nikde nepsal, ale ten 1,5m sloupek dostal menší velikost, musel jsem ho seříznout a v této chvíli je vysoký 1,38m. Taky jsem zjistil po prvním testu, že mi o chlup projede střecha nad dalekohledem, který byl ve vodorovné pozici a tak jsem musel jeden příčný trámek seříznout a posunout jinam a víš. Na tom posledním obrázku zde to ještě není. Asi si myslel tento případ, ale musím uznat že jsi hodně všímavý ;D protože zavření střechy přes dalekohled bylo hodně natěsno. V této chvíly je vše ok.
A seš si jistý, že tam nebude někdy větší dalekohled ? 
s vetsim dalekohledem bude David jezdit na vyjezdy za tmou, do Bezverova, na Sumavu apod. ;D