Asi Vás to pobaví, ale narychlo jsem zatím zbudoval tenhle poklop. Něco takového jako je na posledním obrázku bych chtěl do příští zimy, někdy na podzim udělat. Funkci to zatím plní, nemusím tahat dalekohled pokaždé ven. Jen obzor je omezen, je to otevřeno na jih. Odsud už jsem fotil letos Měsíc a Mars. Je to pohodlíčko, jen ještě předělat tu střechu .
Hamre.....nádhera. Držím ti palce,ať to do zimy doděláš.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Beru, ale stejně to takhle ponechám, abych mohl přišroubovat montáž.
Potřebuji ale i další rady, např. čím vyplnit pilíř. Zde se doporučuje písek. Nebyla by vhodnější polyuretanová pěna?
Pěnu bych nedoporučoval,nemá vlastnosti nasypaného jemného písku.Drobné vibrace ti to neutlumí.
K ukotvení montáže k pilíři.... Pozor na slabé provedení...proto co nejpevnější a co největšími šrouby. M10 je podle mě nedostatečný průměr.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
To Kami: Tu pěnu jsem myslel spíš na odstranění vnitřní vlhkosti naž na tlumení vibrací. Nedovedu si oředstavit, co by to mohlo rozvibrovat, tedy kromě kopnutí. Nejbližší patka, nesoucí podlahu je asi 1,2 m od středu pilíře. Snad jen vítr, ale ten mi dřív a víc rozkmitá tubus. Na vrch písku bych asi musel dát nějakou vrstvu nepropouštějící vlhkost. Jakou?
Praha balkon: SWN 150/750 EQ 3-2, QHY 5T
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300
Trubka s volným koncem na němž je přidaná další hmota ( montáž a dalekohled ) bude kmitat. Už se to zde široce probíralo. Frekvence kmtíní bude záviset na volné délce trubky, průměru, hmotě na konci, tl.stěny. Je třeba dosáhnout vyšš frekvence kmitání, protože při ní je rychlejší útlum kmitů. Pěna ničemu nepomůže, ideální pro pohlcení energie je viskózní kapalina (olej ). Pokud bych řešil pilíř venku pro budoucí domeček, pak bych šel cestou základu s vytaženou armaturou ( viz web armování želbet.sloupů ) a kanal.roury jako bednění tak 300 mm. Před nalitím betonu rouru zevnitř namazat tekutým mýdlem, instalatérskou vazílínou atd. Při tuhnutí pilíře rouru párkrát pootočit aby šla sundat. Odbednit za týden.
To Kami: Tu pěnu jsem myslel spíš na odstranění vnitřní vlhkosti naž na tlumení vibrací. Nedovedu si oředstavit, co by to mohlo rozvibrovat, tedy kromě kopnutí. Nejbližší patka, nesoucí podlahu je asi 1,2 m od středu pilíře. Snad jen vítr, ale ten mi dřív a víc rozkmitá tubus. Na vrch písku bych asi musel dát nějakou vrstvu nepropouštějící vlhkost. Jakou?
Když né nic jiného,tak třeba i samotné motory. U velmi dlouhého refraktoru a slabého ukotvení (přenosu do pilíře) to může už vadit. Oko to nepozná,ale CCD by už mohlo.
Mě tam trošku zaráží velikost příruby tuším 240mm na tom průměru chycená deska v níž na průměru cca 50 mm montáž. Čekal bych velikost příruby zhruba stejnou jako základna montáže.
To Homer : Tu diskusi jsem četl. Bohužel vlákno jsem objevil až po realizaci pilíře. Takže betonový pilíř už dělat nebudu. Že trubka bude kmitat - nerozporuji. Ale myslím si že to nebude strašné. Přidaná hmota na konci (EQ-6 + Orion 200/900 + další vybava) max. cca 15 kg působí tlumivě (k rozkmitání ja zapotřebí větší impuls). Otázkou je rychlost utlumení případné významější vibrace, to ale spočítat neumím. V každém případě pilíř ještě vysypu pískem.
To Kami : Žádný dlouhý refraktor to neponese, tobych se u něj musel plazit po podlaze. K vlivu motorů, myslím si, že jejich impulz není takový, aby pilíř rozkmital. To by se musely trefit do rezomamční frekvence celé soustavy.
To vla : Vzhledem k průměru pilíře nešla příruba udělat o moc menší.
Praha balkon: SWN 150/750 EQ 3-2, QHY 5T
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300
Petr46:Takže betonový pilíř už dělat nebudu. Že trubka bude kmitat - nerozporuji. Ale myslím si že to nebude strašné. Přidaná hmota na konci (EQ-6 + Orion 200/900 + další vybava) max. cca 15 kg působí tlumivě (k rozkmitání ja zapotřebí větší impuls). Otázkou je rychlost utlumení případné významější vibrace, to ale spočítat neumím. V každém případě pilíř ještě vysypu pískem.
Stalo se...Kmitání trubky bude vidět více či méně při pozorování a fotografování. Přidaná hmota na konci pilíře energii nepohltí a nemůže tedy působit tlumivě. Je to vlastně jako ladička... Způsobí kmitání na nižší frekvenci, která bude mít menší útlum a sestava tedy bude kmitat déle. Vysypání pískem je určitě lepší, než nic-v tomto případě bych asi zvážil, zda to rovnou nevylít betonem. Frekvence kmitání a tedy i útlum by se zvýšily.
Přidaná hmota na konci (EQ-6 + Orion 200/900 + další vybava) max. cca 15 kg
Připočti si ještě 15 kg závaží a váhu montáže - to vše bude na konci toho sloupu . A budeš na 40 kg
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tak jsem včera se slzou v oku a flexou v ruce uříznul původní sloup a odtahal několik igelitek krámů domů. Čeká mě nyní, doufám, co nejrychlejší výměna. Zítra první várka betonu. V plánu je aplikace způsobu, kterým má řešený sloup Milan čímž mu děkuji za předchozí informace uvedené v tomto vlákně. Nakonec jsem zvolil kratší trubku s tím, že zároveň o 10 cm snížím celkovou výšku pilíře, měl jsem trochu problém s parkováním (horní trám vycházel dost těsně).
Takže jsem nakoupil:
trubka D=245mm/6,3mm, d=1100mm
víko - 245/15mm
Červená barva je 40cm betonu nad podlahu, do této vrstvy zanořím cca 10cm trubky a v místě doteku s plochou upevním přes 3 závitové tyče M16/L profily přivařené k pilíři. Lka ještě vyztužím příčkami. Bílá průhledná barva znázorňuje dalších 40cm betonu, kterým bude celý spoj zalitý. Koukat by tedy mělo něco kolem 60cm trubky. Vnitřek plánuji vysypat pískem.
Pokud by jste měl někdo nějakou důležitou připomínku k tomuto řešení, dejte prosím vědět. Dík, H.
Toto řešení bych doplnil jen o radu, že je třeba řádně zalepit vhodným lepidlem tu vnořenou část horního sloupu - ale to je zřejmé...
Dále bych do spodní ( červené ) betonové části mezi uvažované tři závitové tyče kolem obvodu na chemcké kotvy zalil další, do každého ze tří segmentů tak 3 další závitové tyče ( nebo vhodnou ocel. výztuž ) s délkou tak o 5 cm menší. než bude ta další (průhledná ) nabetonávka. Zajistí se tak důkladné propojení nabetonávky se stávajícím spodním pilířem.
Já jsem vylíval i 1/3 délky roury - vše na jeden zátah, takže beton je uvnitř i vně roury,včetně patek a té díry. Nemám to lepené, ale obetonované i do hloubky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pokud se dobře propojí spodní starý a vrchní nový beton a v tom bude ta trubka zalitá, bude to skutečně "nabeton". Pokud bude kolem spodního zapuštěného konce trubky větší díra ( více prostoru ), klidně zabetonovat. Pokud tam bude místa méně, raději lepit...
Pod podlahou, v místě které na obrázku není vidět je průměr 800mm, červený má 460mm, bílý taktéž. Tzn vně je 460 (beton)-245mm(trubka) místa (v bílé, koncové části). Abych řekl pravdu, s tím lepením jsem vůbec nepočítal, ani moc nevím jak to funguje. Bude to v tomto případě, kdy je kolem 110mm betonu potřeba? Pokud ano, máte zkušenost s nějakým konkrétním přípravkem?
Díky moc za rady. Nyní tuhne právě vrstva k podlaze. Až se příští týden vrátím, budu pokračovat právě červenou částí, tzn. šablona/závitové tyče.