Deep Sky v malých dalekohledech
Re: Deep Sky v malých dalekohledech
kuceraz: Pri týchto malých planetárkach sú tieto velké zväčšenia dobre použitelné. Humason sa pozoroval dobre, ale nie vždy je to tak. Väčšinou je to trápenie
.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
U těch hodně malých je to často spíš nutnost, aby si člověk mohl být jistý, že to, co vidí, je opravdu planetárka a ne hvězda.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Dnes jsem venoval dve hodiny jednomu objektu. Chtel jsem poradne nakreslit NGC7000. Pouzil jsem 60mm refrak a OIII a Hbeta filtry. Dopadlo to takhle:

ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Dost dobrý.
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Sasa3, paráda! Môžeš prosím povedať viac k použitiu Hbeta filtra, resp. porovnať tie dva v súvislosti so Severnou Amerikou? Je to taká moja úchylka, len neviem, prečo som ho na tento objekt ešte nepoužil.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Paráda, docela by mě zajímalo, jak zachytís Řasy.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Řasy jsem kupodivu viděl i v hledáčku 10x50 na dobsonu když jsem si dal před objektiv 2´´ UHC Optolong. Duchařina, ale nepochybně jsem viděl východní oblouk. MSA bylo kolem 21, byl jsem schovaný před okolními světly. Měly by tedy být vidět i podobně vybaveným triedrem, i když z ruky nevím nevím.
Saša parádna kresba. A tie dve hodiny stáli za to. Neviem prečo, ale na Ameriku sa mi zatiaľ najlepšie pozeralo cez 72mm TS Apo s OIII filtrom (Astronomik). Aj keď by sa už dalo predpokladať, že v takom malom priemere s OIII nemôže byť nič vidieť. Tiež by ma zaujímalo, ako to cez 60mm vyzerá s H-Beta a aký je rozdiel oproti OIII.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
V triedrech je vychodni oblouk videt velice dobre, V Binolidlu pri zvetseni 40x, bez filtru, pres vic jak pul zornyho pole vytvari uchvatny potemnely oblouk. Pozorovano z Jizerek pri ~21.30.PetrŠ píše: ↑28. 08. 2024, 09:12 Řasy jsem kupodivu viděl i v hledáčku 10x50 na dobsonu když jsem si dal před objektiv 2´´ UHC Optolong. Duchařina, ale nepochybně jsem viděl východní oblouk. MSA bylo kolem 21, byl jsem schovaný před okolními světly. Měly by tedy být vidět i podobně vybaveným triedrem, i když z ruky nevím nevím.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Já Severní Ameriku poprvé viděl v Konojedech "brýlemi" od Omegonu (2x54). Potom jsem ji za dobrých podmínek dal i triedrem (10x56), ale v refráku až poté, co jsem si pořídil 2" UHC a OIII a ani tak to nebylo nic světoborného. Oproti tomu Řasy loni na podzim v Zubří ve zvětšení 39x s OIII, to byla prostě nádhera.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Kazdy objekt reaguje na OIII a Hbeta ruzne. V pripade NGC7000 mi prislo, ze v Hbeta je te mlhoviny celkove mene kontrastneji vystupovaly jednotlive svetlejsi fleky. Pres OIII jsem asi chytal vic i falesna zjasneni, ktera vznikla ze skupin slabsich hvezd (napr. v mistech poloostrova "Yucatan" na fotkach nic neni, ale me se zdalo, ze tam slabe mlhave pozadi proste bylo). Krome Mexickeho zalivu, kde bylo v nekterych castech zretelne videt tvar, bylo velmi narocne rozhodnout se, kde jsou vubec okraje mlhoviny. Proto mi to dalo zabrat 2 hodiny - a to jsem zakresloval do pripravene mapky s hvezdami do jedenacte magnitudy (to docela presne odpovidalo tomu, co slo videt pri 17x; vsechny hvezdy jsem ale prosel a pripdal par slabsich pri 33x). Jeste jsem hodne patral po otevrenych hvezdokupach NGC6997 a Cr428. Vim, ze v techle prumerech a podobnych zvetsenich na tmave obloze vylezou (pozoroval jsem je takhle napr. jednou v Zubri). Proto jsem vcera krome 17x pouzil na hvezdy i 33x, ale stejne se mi je na te nasi mestske obloze nepodarilo spatrit. Vcera navic byla i vysoka oblacnost a obloha byla dost vyblita.
Jinak muj nejhezci pohled na Severni Ameriku byl pres 63mm refrak. Bylo to z Ondrejova, bez filtru a presto byla silueta zretelne viditelna:
https://www.fzu.cz/~kupco/astro/reports ... 22_C63.pdf
Mam v planu se letos k NGC7000 vratit v Zubri a zkusit ji pro legraci zakreslit znovu. Pro porovnani, co pujde vykoukat pod tmavou oblohou.
Tak ty uz jsem podobnym prumerem od nas z Rican zakresloval. Tedy jenom vychodni oblouk

Kdyz jsem pozorovaval s vetsim dalekohledem a pouzival hledacek 9x50, tak sel tenhle oblouk za dobrych podminek videt on das z mesta i v nem. Ten vychodni od nas ze zahrady v 63mm jen s OIII filtrem a to jen slabe. Pod tmavou oblohou je to samozrejme jina.
Řasy i Ameriku jsem viděl nejlépe za celou dobu co koukám různýma průměry v TZK 10x80 a nasazenými filtry OIII na jednom okuláru a UHC na druhém. Ty řasy byly až fotografické . Pak jsem koukal i 100 a 150 binem ,ale nikdy už nebyly tak pěkné ( předpokládám že bylo prostě už moc velké min. zvětšení v kombinaci s malou výstupní pupilou )
TZK 10x80 ČSSR , D.F 10X80 ( CZ ) , TZK SSSR , SW 102/500, Di-6 , Meopta 6x30 , Berkut 15x50 , AST vz.53, Somet 25x100, Docter 8x30 , Bino home made 150mm , Zeiss 10x50W , Zeiss 7x50 , TS 30x100 ED , PNB 15x110
Uživatel astrokarl má na fóru dva příspěvky (druhý ve vlákně Co je vidět v dalekohledu) a oba jsou očividně generované AI, oba odkazují na stejný web.
Někdo si zřejmě dělá reklamu.
Prosím moderátory o smazání zmíněných příspevků astrokarla, případně omezení jeho přístupu na fórum.
Někdo si zřejmě dělá reklamu.
Prosím moderátory o smazání zmíněných příspevků astrokarla, případně omezení jeho přístupu na fórum.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
generovaný AI je nejspíš ten web, příspěvek vypadá autenticky a svůj přínos má, druhý stejný je zbytečný