Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od biker.fm »

Ja by jsem doporucil 10" dobsona (vetsi plocha vice vidi) a okulary pouzit ty co jsou v setu. Casem vyzkouset jine okulary a pak podle potreby dokoupit. Z toho mi vyplyva ze neni treba hned kupovat nejake dalsi a tim navysovat prvostni investici. Az se vyuzije potencial tech setovych a probehne potrebne seznameni s dalekohledem a jeho moznostmi co vse lze videt na nocni obloze , pak prijde cas na vymenu za jine lepsi okulary (a tedy dalsi finance). Filtry taky nemusi byt hned v den nakupu dalekohledu..
TheChosen píše: 25. 09. 2025, 17:05 Stoji ti velikost objektivu o 2" za 11 000? Pokud ano pak klidne vem 10tku.
Z toho mi plyne ze cenovy rozdil neni onech uvedenych 11000,- , ale jen cca 3000,- pro zacatek a to uz podle mne stoji za ten vetsi prumer. Podle potreby v budoucnu pak si vyzkouset jine okulary na nejakem srazu a az padne rozhodnuti jaky dalsi, bud koupit novy nebo usetrit a pockat jestli se neco neobjevi zde v bazaru.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

10" GSO v klasice má primár ze skla BK-7, proto se montuje i s ventilátorem. 10" SW má primár z Pyrexu a tudíž není přítomnost ventilátoru + zdroje (bateriového zdroje), k nutnosti temperace nutná.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
HonzaMat

Příspěvek od HonzaMat »

Děkuji za shrnutí a pomoc i trpělivost. Všechny vaše rady mi moc pomohly a posunuly opět dále, ať už ty přímočaré, tak i ty více specifikované.
catchcash

Příspěvek od catchcash »

Ahojte,

moja 7 rocna dcera ma prekvapila svojim vianocnym zelanim. Viem, ze ma rada vesmir, ale necakal som, ze az tak, aby si prosila teleskop. Kedze aj mna vesmir od malicka fascinuje chcel by som jej prianie splnit a preto som si sem prisiel po nejake rady.

Dlho som hladal po nete a toto mi vyslo zatial ako najrozumnejsie riesenie. Viete mi dat mozno nejake rady preco to je (alebo nie je) spravna volba?

https://www.dalekohlady.sk/teleskop-sky ... on-150-750

Dakujem
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

To není špatná volba, však podle mě lepší je "plnotubus": https://www.dalekohlady.sk/teleskop-skywatcher-dobson-6

Proč?
- méně pohyblivých částí- potenciálně méně problémů
- lepší okulárový výtah! (Systém "helical" není koncepčně špatný, ale tady je nekvalitně provedený, bývá tem velká vůle.)
- plnotubus omezuje vnikání parazitního světla do okulárového výtahu a i orosení sekund. zrcátka hrozí méně
- delší ohnisko by mělo znamenat menší centrální stínění a celkově menší vady zrcadla, plus možnost použít okuláry s delším ohniskem
- delší tubus se nemusí dávat na stůl, dalekohled stojí přímo na zemi, což je lepší

Jinak Newton na Dobsonově montáži těchto parametrů je výkonný přistroj, na Měsíc, Slunce a planety paráda, DSO už také ukáže. Drobnou nevýhodou je nutnost temperace (nic složitého, jen si na to člověk musí myslet- vyndat dalekohled před pozorováním ven s předstihem). A kolimace, ale netřeba se toho bát, tyto teleskopy kolimaci docela dobře drží a jednoduché seřízení se naučíte snadno. Pouze je nutné si uvědomit, že - zejména z počátku - budete asi muset pozorovat s dcerou, než se naučí dalekohled obsluhovat a hledat s ním objekty na obloze.

Ale jak píšu- je to určitě dobrá volba, protože buď Vám dalekohled dlouho vydrží (má velký potenciál), nebo bude snadno prodejný- kvůli dobrému poměru cena/výkon jsou tyto "Dobsony" žádané.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
catchcash

Příspěvek od catchcash »

"Pouze je nutné si uvědomit, že - zejména z počátku - budete asi muset pozorovat s dcerou, než se naučí dalekohled obsluhovat a hledat s ním objekty na obloze."

Toto mi nerobi najmensi problem - myslim, ze sa budem pozerat rovnako casto ak nie aj viac ako ona :mrgreen:
Pozeral som aj na ten 150/1200 ale pride mi uz bohuzial moc velky, kedze ho budem kvoli pozorovaniu aj prenasat. Som si samozrejme vedomy popisanych nevyhod oproti uzavretej konstrukcii.

Trochu sa vsak obavam toho zaostrovania. Naozaj je to take zle, alebo sa da na to zvyknut a naucit sa s tym zit?
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

To jsem si tak trochu myslel, tím spíše je takový "velký" dalekohled dobrý- uspokojí nejen dceru, ale i Vás.

Ta velikost je relativní- k tomu skládacímu budete muset nosit (poměrně těžký a stabilní) stůl, či nějakou bednu jako podložku, aby nebyl okulár moc nízko, takže ve výsledku to může být větší a těžší...

Ad okulárový výtah- tento konkrétní model jsem neměl možnost vyzkoušet (a ani mi to nevadí), ale kdysi jsem měl jeho menší variantu (130/650) a ten výtah byl hrozný. Velké vůle ve všech směrech. Teflonová páska (lepší tefl. nit) o správném návinu to sice poněkud eliminuje, ale i tak. Navíc ten plast celkově nebyl z nejtužších, u těžších okulárů bych se bál deformací. Také f 5 bude na kolimaci náročnější a výtah je pouze na 1,25" okuláry. Za mě verze "plnotubus" jasně lepší. (A v případě, že Vás to bude hodně bavit a půjdete do většího, nebo dalekohled naopak budete chtít pro nevyužití poslat dál, 150/1200 bude lépe prodejný.)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Je to velmi dobrá volba. I pro nás zkušené astronomy je toto oblíbený přístroj. Krom kompaktnosti a jednoduchosti použití kvitujeme právě možnost vzít na dovolenou a to i letecky. Okuláry už jsou k tmu dodány i v základu kvalitní, okulárový výtah je ok. Osobně právě tento doporučuji těm, co mohou postavit na stůl a koukat.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Naburko

Příspěvek od Naburko »

Zvážil by som prípadne väčšiu verziu https://www.dalekohlady.sk/teleskop-skywatcher-dobson-8 ak to myslíte aj s dcérou s pozorovaním vážne tak s týmto budete vybavený na hoooodne dlho.
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Pokud nadšení a vážnost zájmu tazateli vydrží, pak se termín "hooodne dlho" významně zkrátí :-). Snad jen kdyby se nastálo spokojil s Měsícem, několika planetami, pár kulovkami a houfem vzájemně velmi podobných mlžinek.
midars
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Ale může to být i naopak. Začal jsem s DeepSky objekty a teď jsem u Slunce a planet Obrázek. Jsem fotič a ta sluneční soustava se rychleji mění. Bohužel nemůžu čekat 20let viz ;)
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Homer

Příspěvek od Homer »

Ano Radime, i tak to může být, ale například v Tvém případě se zcela jiným zařízením a ve zcela jiné cenové hladině. Reagoval jsem na předmětný dobson.
Jinak, u DSO přece není třeba čekat 20 let na viditelnou změnu nějaké planetárky, témat je nepřeberně, to je nakonec vidět i zde na AF. Ale to už je na vkusu každého soudruha, jak praví klasik :-).
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

U pozorovani DSO je to spise o tech vyzvach co jeste jsem schopen videt/najit. Nejdrive ony proflakle vypalovacky a pak se posouvat hloubeji do hlubin vesmiru. No a ani tech 20 let nebude stacit na vse co se da vykoukat dalekohledem. Zde se uz ale bude podepisovat vek pozorovatele a s vekem i "ne-kvalita" oci.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

biker.fm píše: 18. 11. 2025, 21:11 Zde se uz ale bude podepisovat vek pozorovatele a s vekem i "ne-kvalita" oci.
Dcera je ve věku, že za 20 let se na ni nic z toho ještě nebude podepisovat, ale bude mít možná i jiné zájmy a starosti :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
TheChosen

Příspěvek od TheChosen »

catchcash píše: 18. 11. 2025, 11:03 "Pouze je nutné si uvědomit, že - zejména z počátku - budete asi muset pozorovat s dcerou, než se naučí dalekohled obsluhovat a hledat s ním objekty na obloze."

Toto mi nerobi najmensi problem - myslim, ze sa budem pozerat rovnako casto ak nie aj viac ako ona :mrgreen:
Pozeral som aj na ten 150/1200 ale pride mi uz bohuzial moc velky, kedze ho budem kvoli pozorovaniu aj prenasat. Som si samozrejme vedomy popisanych nevyhod oproti uzavretej konstrukcii.

Trochu sa vsak obavam toho zaostrovania. Naozaj je to take zle, alebo sa da na to zvyknut a naucit sa s tym zit?
Mel jsem na par tydnu Sky-Watcher Heritage 130 v ruce (coz je defakto uplne stejny co se tyce ostreni) a nebylo to nijak hrozne. Muze byt problem pokud clovek chce natacet planety a mit dokonale zaostreno ale pri beznem vizualnim pozorovani jsem nemel zadny problem.

Je to teleskop ktery doporucuji vsem co chteji neco pro deti a 8cka jim prijde moc velka. Sky-Watcher Heritage 130 nebo 150. Skvela volba.
GSO 305mm, SkyRover 30mm UFF, MaxVision 11mm 82, AngelEyes 4,7,16mm 82, AngelEyes 14mm FlatField, SVBony SV191 7-21mm Zoom, AngelEyes 2",1.25" UHC, Sony IMX415 3840x2160@30FPS; SVBony UV/IR cut,
Odpovědět