Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Yarkho
Věk: 43

Re: Menší dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od Yarkho »

Ondrowicz píše: 30. 03. 2023, 16:09 Můžu se zeptat, v čem přesně má ten 2" výhodu oproti 1,25"?
V použití širokoúhlych 2" okulárov s dlhým ohniskom (napr. 35mm), t.j. na malé zväčšenia.
mike
Věk: 51

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od mike »

Ono nejde ani tak o úplně o výhodu, některé okuláry (typicky ty s delší ohniskovou vzdáleností a širším zorným polem) se s 1.25" tubusem prostě nevyrábějí (a od určité hranice to ani není technicky proveditelné), takže pokud je člověk chce používat, potřebuje jít do 2". Jak už ale bylo řečeno, ne s každým dalekohledem to má smysl.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
MilAN
Věk: 76

Re: Menší dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od MilAN »

Yarkho píše: 30. 03. 2023, 16:34 V použití širokoúhlych 2" okulárov s dlhým ohniskom (napr. 35mm), t.j. na malé zväčšenia.
Širokoúhlý 35 mm okulár (málo širokoúhlý = 70°FOV) má pole o průměru cca 35 mm, zatím co z dalekohledu jde jen svazek paprsků široký 22 mm. To je tak na 32mm standardní okulár o průměru 1 1/4" a ještě i ten bude už viditelně vinětovat. Navíc, pole o průměru 35 mm představuje pole o velikosti 1,3°, zatím co ta optika vykreslí už s mnoha viditelnými vadami 40´-50´ (pokud se nejedná o EDGE HD, kde to snese více). Příliš mi to smysl nedává- platím jen za iluzi a to minimálně 10.000Kč navíc .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
lafatpav

Re: Dalekohled Dobson 10" pro začátečníka

Příspěvek od lafatpav »

Ahoj vsem, dlouho uz tady procitam vase forum a diskuze o vsem moznem a jeste dele mam prani pozorovat nocni nebe :-) Parkrat jsem se dival kamaradovym levnym refraktorem nebo jen nejakym spektivem a binokularem, az jsem se konecne odhodlal si poridit nejaky vlastni dalekohled.
Po procteni ruznych rad a zkusenosti zde na foru bych se priklanel k Newtonu na Dobsonove montazi, puvodne jsem uvazoval o 8", ale nyni premyslim rovnou o velikosti 10" (250). Myslim ze, me bude astronomie bavit a vim, ze i 8" je toho videt hodne a hodne, ale 10" by m mohlo vydrzet jeste dele, prevazeni moc resit nebudu, takze vyssi hmotnost a velikost mi vadit nebude. Na druhou stranu jeste vetsi prumer nez tech 250 uz asi take nechci.
Chtel bych vas poprosit o radu, protoze jak jsem se dival do ruznych obchodu, daji se koupit dnes v podstate 3 dalekohledy 10" a kazdy ma trochu jine doplnky, reseni, i kdyz parametrove se mi zdaji dost podobne. Pomohli byste mi prosim s rozhodnutim?

1. Narazil jsem na tento Bresser, je z nich nejlevnejsi (i kdyz neni nikde skladem), ma trochu jinak resenou zakladnu (nasel jsem uz tady diskuzi o ni), ze by mohla byt lehci a trochu pohodlnejsi na ovladani?
https://www.mikroshop.cz/cz/teleskop-br ... e_83000489

2. Pak je tu tento od SW
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... o_skdob10/
Vyhodou je, ze ma redukci na 1,25" okulary (kamarad s refrakem mi muze par okularu pujcit nebo levne prodat) a take je tam primo T2 zavit, ale mrzi me, ze ma jen 1rychlostni vytah. Je to oproti 2rychlostnimu (viz nize) velky hendikep konkretne u tohoto druhu?

3. A nakonec tento DO-GSO
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... FIEALw_wcB
Je nejdrazsi, ale ma ve vybave 2" okulary - je to velky rozdil oproti 1,25"? (temi jsem se u kamarada uz dival, znam je) Neni tam psana redukce na 1,25", ale tu bych kdyztak dokoupil. Ma navic vetrak pod primarem a zejmena ten 2rychlostni vytah.

Poradil by mi nekdo, respektive zhodnotil, jak moc velky rozdil je v tech vytazich a okularech, zda se vyplati si priplatit ten cenovy rozdil? A jak je na tom kvalita optiky u jednotlivych kusu nebo jeji porovnani? Zda je srovnatelna, nebo je nejaka vyrazne lepsi?Rozdil mezi 2. a 3. je i v hledacku, je velky rozdil mezi 8x50 a 9x50? Dekuji vsem moc za rady a nazory.
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

naprosto největší šanci na výbornou optiku máš s dobsonem SW:
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... pyrex.html
výtah se rozšířit:
http://www.atc-astro.eu/eshop/lacerta-m ... ewton.html
avšak i ten jednorychlostní funguje dobře.
lafatpav

Příspěvek od lafatpav »

Diky za rychlou odpoved.
Ten vytah 2rychlostni jsem se dival, ze lze koupit a vymenit, spis jsem si rikal, jestli ho nemit rovnou, ten doplatek mezi 2. a 3. je v podstate ono + ty 2" okulary. Spis jsem se chtel tedy zeptat, jestli uz u takoveho velkeho dalekohledu s potencialne velkym zvetsenim neni ten 1rychlostni omezujici pri pouziti vetsiho zvetseni a jemneho ostreni pri nejakych vetsich zvetsenich? Da se dobre ostrit i s tim 1 rychlostnim?
A nemel by nekdo prosim zkusenost s temi setovymi okulary? Urcite si poridim casem dalsi a jine, ale ani ty 2" okulary nestoji za zvazeni te drazsi varianty? Horsi je, ze ten SW Dobson neni nikde primo skladem, snad ho za ty 3-4 tydny naskladni jak na strankach pisou v pripade objednani :-)
peta62

Příspěvek od peta62 »

U toho dvourychlostniho je daleko jemnejsi pohyb ostreni, coz casto velmi pomuze. Jako vetsinou je nejlepsi se s nekym sejit a vyzkouset si.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
lafatpav

Příspěvek od lafatpav »

Diky za odpoved. Kamarad ma na tom refraku prave jen 1rychlostni, takze to nedokazu porovnat a rikal jsem si, jestli tedy rovnou nevzit 2rychlostni. Jeste to tedy zvazim, bohuzel v okoli o nekom s vetsim Dobsonem nevim.
PetrŠ
Věk: 53

Příspěvek od PetrŠ »

A odkud jsi?
lafatpav

Příspěvek od lafatpav »

Omlouvam se, ze jsem ted chvili nereagoval.
Jsem z C. Budejovic, na okraji mame RD s malou zahradkou. Vim a dival jsem, ze i v CB je par lidi a skupinek s dalekohledy, ale muj problem je, ze mame 2 male deti a s nimi je bohuzel na vse malo casu, nekam jezdit za mesto nebo za nekym moc nejde :-( Takze spis jen doufam, ze az se nam je oba vecer povede uspat, rychle vylezu ven s dalekohledem omrknout mesic, par planet apod. Az snad trochu povyrostou, bude na konicky casu vice, kdo zna, asi vi :)
I z tohoto duvodu uvazuji mozna na zacatek misto toho velkeho dobsna o necem malem, co bych prave jen rychle popadl a vylezl s tim vecer alespon neco malo omrknout. Kamarad mi levne prodal klasicky lidlskop 70/700, koupil jsem si k nemu par okularu, lepsi zrcatko a hledacek, ale tim jak me to chytlo, chtel bych neco alespon o maly krucek lepsiho :-) Jen na mesic, jasne planety a omezene neco z DSO. Pokukoval jsem po lepsich refraktorech, 90/900, bresser 102, kratke refraky 102/500 nebo i nejaky ten mensi katadioptr. Co myslite, ze by bylo na takoveto obcasne pokoukani na mesic a jasnejsi objekty vhodne? Mam AZ-3 montaz, takze by mi stacilo jen OTA, cenova predstava je kolem 4 (5) tis. v mistnim bazaru (novy se mi kupovat nechce), prohlizim pravidelne zdejsi bazar, ale ted se tam nic moc takoveho nenabizi.
peta62

Příspěvek od peta62 »

Na jasne objekty typu Mesic, planety to bude chtit trochu zvetseni, kratke refraktory bych nebral. Osobne bych vzal katadioptr kvuli kombinaci male svetelnosti, skladnosti a prenositelnosti. Zda SCT nebo Mak bych se rozhodoval podle toho jak moc i DSO. Pokud cekate na zdejsi bazar, tak bych pridal i nejaky mene svetelny refraktor.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
lafatpav

Příspěvek od lafatpav »

Moc dekuji za rychlou odpoved. Ten katadioptr jsem take uvazoval. Ktery z tech dvou byste spise doporucil, kdybych chtel alespon trochu omezene nejaka nejjasnejsi DSO? A jak moc "mene" svetelny refrak byste mi doporucil? Klidne jestli mohu poprosit nejaky konkretni typ? Dekuji
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Katadioptr s průměrem, který by něco ukázal, v té cenové relaci nepořídíš...
150-ka či 200-ka dobson ení velký, jednoduše jej popadneš a odneseš z kůlny/komory na zahradu a během pár minut pozoruješ! A z bazaru bys ho mohl časem na dobrý peníz mít...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
lafatpav

Příspěvek od lafatpav »

Nad mensim Dobsonem 150 z bazaru jsem take uvazoval, ale porad mam ten velky 250 jako svuj cil ke kteremu se snad pozdeji dopracuji, tak jsem myslel, ze nez mit dva dobsony, jestli nemit spis (pozdeji) jeden velky a k nemu neco prvotniho mensiho cestovniho, jako prave ten refrak ci maly katadioptr. Je mi jasne, ze za cenu, co bych ho chtel z bazaru tady porodit, to nebude nic "svetoborneho", ale i s tim lidlskopem me uchvatilo pozorovat mesic, tak si rikam, ze i s necim jen o trochu lepsim budu spokojeny :-) Navic bych vyuzil tu montaz AZ-3. Nebo ja nevim, myslite, ze 150/750 (150/1200) dobson by sel do tech 5 tis. v bazaru poridit? A byl by myslite lepsi, nez treba 102 mak nebo nejaky refrak 90/900 ci 102/1000? Dekuji :)
PetrŠ
Věk: 53

Příspěvek od PetrŠ »

Toho menšího dobsona, pokud koupíš tady bazarový, pak prodáš v podstatě bez finanční ztráty.
Odpovědět