Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
citace: "Spektiv pro začátečníka není rozumná volba - malé zorné pole, špatně se s ním hledá a pokud je to achromát, ty větší zvětšení jsou už v podstatě nepoužitelná.." ..a pokračuje: "Klasický refraktor s širokým zorným polem na azimutální montáži je pro začátečníka ideální volba, ani malý, ani příliš velký považuji za ideál 102/500"
Šířka pole je primárně daná ohniskem objektivu a ohniskem + šířkou okuláru. Achro 102/500 také splní autorem uvedené: "je to achromát, ty větší zvětšení jsou už v podstatě nepoužitelná.."
Cena achro doubletu 102/500 a třeba AZ4 dohromady + doporučený 2" zenitový přípravek přesáhne dost ca 13-14 tis.kč. Zenitový přípravek 2" je bez 2" okulárů zbytečný, 102/500 nevykreslí v krajích kvalitně pole dobrého 2" okuláru a má výrazné sklenutí. Spektiv v zásadě neobhajuji, ale měl jsem v ED/APO verzi a ten déle používal na střelectví, slušně provedený přístroj s dobrou brilancí. Spektivem achro-triplet 90/450 jsem se díval, za achro 4" F5 nezaostává, v kraji pole je ten spektiv možná i lepší (?). U těchto výrobků může jít i o kusové odchylky.
S dobsonem plně souhlasím. Je zjevné, že začátečníci vlákno nečtou, opakuje se zde vše v neustálém cyklu.
Do 10 tis.kč nejde koupit kvalitní, plnohodnotný, dostatečně výkonný, astronomický dalekohled se stabilní montáži a okuláry, přímo použitelný na noční pozorování oblohy bez dalšího příslušenství KROMĚ dobsonu SW 150/1200 a tento možná za chvíli strop 10tis. prolomí (nyní 8,5 tis.Kč)
Šířka pole je primárně daná ohniskem objektivu a ohniskem + šířkou okuláru. Achro 102/500 také splní autorem uvedené: "je to achromát, ty větší zvětšení jsou už v podstatě nepoužitelná.."
Cena achro doubletu 102/500 a třeba AZ4 dohromady + doporučený 2" zenitový přípravek přesáhne dost ca 13-14 tis.kč. Zenitový přípravek 2" je bez 2" okulárů zbytečný, 102/500 nevykreslí v krajích kvalitně pole dobrého 2" okuláru a má výrazné sklenutí. Spektiv v zásadě neobhajuji, ale měl jsem v ED/APO verzi a ten déle používal na střelectví, slušně provedený přístroj s dobrou brilancí. Spektivem achro-triplet 90/450 jsem se díval, za achro 4" F5 nezaostává, v kraji pole je ten spektiv možná i lepší (?). U těchto výrobků může jít i o kusové odchylky.
S dobsonem plně souhlasím. Je zjevné, že začátečníci vlákno nečtou, opakuje se zde vše v neustálém cyklu.
Do 10 tis.kč nejde koupit kvalitní, plnohodnotný, dostatečně výkonný, astronomický dalekohled se stabilní montáži a okuláry, přímo použitelný na noční pozorování oblohy bez dalšího příslušenství KROMĚ dobsonu SW 150/1200 a tento možná za chvíli strop 10tis. prolomí (nyní 8,5 tis.Kč)
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Jsme ve vlákně pro začátečníka, který nemá o věci pojem a zkušenosti (ostrost u kraje apod. bych zde vynechal). Za svým si stojím (a není to na základě teorií). Spektiv je pro začátečníka nevhodný. Nikde jsem nic o 2" nepsal
(obyčejné 90° zrcátko stačí, nové stojí 900,-, v bazaru méně). Stejně tak ceny, v bazaru se dá sehnat 102/500 cca za 3000,-, montáž to samé. Prostě do achromátu 102/500 je pěkný pohled, který se nedá s levným spektivem s úzkým polem srovnat (včetně vyhledávání).
Dobson je výborná volba, ale čím menší, tím budete níže při vyhledávání a koukání. U průměru 150 budete klečet. Stolní bych nebral. Dobson je také bezkonkurenčně výhodný v poměru cena/výkon (průměr objektivu).
Dobson je výborná volba, ale čím menší, tím budete níže při vyhledávání a koukání. U průměru 150 budete klečet. Stolní bych nebral. Dobson je také bezkonkurenčně výhodný v poměru cena/výkon (průměr objektivu).
Do konce listopadu se dá sehnat i 152/1200 od Omegonu za ~9200 Kč.g píše: ↑12. 11. 2022, 05:14 Do 10 tis.kč nejde koupit kvalitní, plnohodnotný, dostatečně výkonný, astronomický dalekohled se stabilní montáži a okuláry, přímo použitelný na noční pozorování oblohy bez dalšího příslušenství KROMĚ dobsonu SW 150/1200 a tento možná za chvíli strop 10tis. prolomí (nyní 8,5 tis.Kč)
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
On zacatecnik neni totez co slaboduchy, neostrost pole u kraje si urcite dovede predstavit. Ale zacatecnik neni prilis zkuseny, tak si tezko dovedu predstavit, jak v Dobsonu s primym hledackem skace po hvezdach aby nasel neco ne uplne jasneho a potom drzi objekt v zornem poli zakladnich okularu, aby si to poradne prohledl a naucil se veci rozeznavat. Plne uznavam, ze Dobson ma nejlepsi pomer cena/vykon, ale presentovat jej za zazrak a temer jedinou moznost pro zacatecnika mi prijde chybne. Naopak jsem presvedceny, ze zacatecnik daleko lepe snese barevnou vadu achromatu nebo spektivu, pokud si v nem veci najde a muze si je v klidu prohlednout. Jen muj nazor.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Hlavně nejsou všichni stejní, už proto neexistuje žádné univerzální řešení. Někomu hodně vadí chromatická aberace, jinému by víc vadilo koma. Pro někoho není postrkování dalekohledu při sledování objektu žádný problém, jiného by to omezovalo. Někdo má radši optický hledáček, někdo red dot, někdo přímý, někdo zalomený. Jeden potřebuje malý a lehký dalekohled, druhému stačí, aby se vešel do auta. Takže na jednu stranu nemám problém uznat, že pro většinu začátečníků je 150mm Dobson nejlepší volba co do poměru cena/výkon, ale na druhou, kdybych si měl vybírat znovu, asi bych zvolil stejně (jen možná jako OTA a samostatně koupil pevnější montáž). Bohužel málokdo je ochoten tomu přeběžnému průzkumu věnovat tolik času, aby měl ujasněné priority a podle toho si mohl vybírat.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz neni ochoten nebo nemuze (financne/casove/...) venovat se pruzkumu, pak nejlepsi volba je se tucastnit nejakeho srazu v okoli a tam nacerpe jak znalosti, tak i si muze i osahat a vyzkouset dalekohledy co budou k dispozici. A jako bonus se jeste dozvi dalsi potrebne informace z praxe ze zkusenosti od ostatnich.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
To bych taky bral jako jednu z možných forem toho průzkumu. Ideální by byla kombinace: něco si o tom přečíst, doptat se na to, co není jasné, a něco si i vyzkoušet, je-li ta možnost.
Ještě přidám jeden tip pro začátečníky, kteří se potřebují zorientovat ve výběru dalekohledu: procházel jsem si teď programy blízkých hvězdáren a mladoboleslavská pořádá v pátek 25.11. akci přesně na tohle téma.
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
A já bych sem dal ještě Jankovo video. Taky jsem se snažil pár rad sem nebo do příbuzného vlákna napsat a po našich radách mívám dojem, že se v tom zájemce začne ztrácet. Tak třeba by pomohlo to video, nebo ta Mladá Boleslav, jak uváděl Mike.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
Video paráda ještě jsem ho neviděl 
Táto diskusia ma inšpiovala k nasledovnému testu:
vytiahol som podlhšej dobe malokuk SW 80/400, k nemu setové okuláre 25 a 10mm plus lacný SW Planetary 5mm (zväčšenia 16,40,80). Zároveň som si trošku osviežil pamäť, že ako sa pozoruje so svetelným achromátom.
Pozorovanie som začal Jupiterom. Tam som hneď uplatnil krátke ohnisko. Farebná chyba bola tolerovateľná ešte tak v Plossli 10mm Ale už bolo vidno oblačné pásy. Zväčšenie 80x s 5mm okulárom bolo viacmenej nanič, ale...! Nasadil som modrý filter... et voila! Nie že by farebná chyba zmizla úplne ale obraz sa rapídne zlepšil. Modrý filter zároveň zvýrazňuje kontrast povrchu Jupitera a zrazu bolo vidno aj GRS. Pre zaujímavosť som vyskúšal nezmyselnú kombináciu s Nagler Zoomom, dalo sa pozerať ešte do 4mm, teda zv. 100x, viac nie. Pozn: Nagler zoom som použil len preto že iný krátkoohniskový okulár už nemám.
Ďalej som namieril na Plejády, proste pekný pohľad v Plossli 25mm, nieť čo dodať. Ďalej Xi a H Per - opäť paráda, tentoraz v ideálne Plossli 10mm (a to ho nemám rád). Pokračoval som do Lýry. S okulárom 5mm som rozlúskol Double Double. Plossl 25mm poslúžil na vyhľadanie hviezdneho poľa kde sa nachádza M57, tá sa javila ako malinký fliačik v 10mm a maximálnym zväčšením, teda opäť 5mm SW Planetary bolo zreteľne vidno okrúhly tvar s dierou uprostred. Z dávnejších pozorovaní si pamätám, že aj lacný UHC filter z Aliexpresu, ktorý som bohužiaľ už predal výrazne pomohol aj tu. Zavadil som ešte o blízku guľovú hviezdokopu M56. Žiadne detaily, ale bola tam.
Počkal som na Mars a Mesiac. Pri Marse sa situácia s farebnou chybou samozrejme opakovala, tu som však použil oranžový filter. Aj napriek tomu že disk je ešte malý, bolo potom vidno náznak albedových útvarov a polárnu čiapočku. Pohľad na Mesiac rozhodne neurazil v 10mm Plossli a povedzme, že sa s istou dávkou tolerancie dal zniesť aj v 5mm. Pre zlepšenie potom opäť značne pomohol oranžový filter.
Napadlo ma tiež namiesto filtrov použiť krytku s otvoreným stredom. Tým som zmenšil vstupný otvor na cca 40mm, znížil svetelnosť na cca f/10. Všetko bolo ostrejšie a tmavšie. Pohľad cez fitre sa mi páčil viac.
Takže aj takýto malý achromát vie priniesť veľa radosti. O tom som presvedčený. Osobne by som odporúčal radšej menej svetelný, aký vyrába Bresser - 80/640. Čo sa montáže AZ3 týka, áno, má obmedzené jemné pohyby, ale má ich a to je dobre. A hlavne drží! Je to z môjho pohľadu použiteľná lacná montáž.
Dá sa súhlasiť, že za vyše 6000Kč to je slabý prístroj ale pozerám Supru: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3494.html - skladom za 5260, to znie lepšie. A občas sa zjavuje v bazári.
Na záver, to video čo natočil p. Zahajský je skvelé. Bolo by fajn, keby admin alebo moderátor vytvorili uzamknuté vlákno s pár všeobecnými radami, ako vybrať prvý ďalekohľad a umiestnili tam linku práve na toto. Máme článok o tom, čomu sa vyhnúť tak nech je aj nejaký pozitívny, že čo kúpiť. (Takto tam budú už dva, ktoré ľudia zásadne nečítajú... A možno niektorým to pomôže
vytiahol som podlhšej dobe malokuk SW 80/400, k nemu setové okuláre 25 a 10mm plus lacný SW Planetary 5mm (zväčšenia 16,40,80). Zároveň som si trošku osviežil pamäť, že ako sa pozoruje so svetelným achromátom.
Pozorovanie som začal Jupiterom. Tam som hneď uplatnil krátke ohnisko. Farebná chyba bola tolerovateľná ešte tak v Plossli 10mm Ale už bolo vidno oblačné pásy. Zväčšenie 80x s 5mm okulárom bolo viacmenej nanič, ale...! Nasadil som modrý filter... et voila! Nie že by farebná chyba zmizla úplne ale obraz sa rapídne zlepšil. Modrý filter zároveň zvýrazňuje kontrast povrchu Jupitera a zrazu bolo vidno aj GRS. Pre zaujímavosť som vyskúšal nezmyselnú kombináciu s Nagler Zoomom, dalo sa pozerať ešte do 4mm, teda zv. 100x, viac nie. Pozn: Nagler zoom som použil len preto že iný krátkoohniskový okulár už nemám.
Ďalej som namieril na Plejády, proste pekný pohľad v Plossli 25mm, nieť čo dodať. Ďalej Xi a H Per - opäť paráda, tentoraz v ideálne Plossli 10mm (a to ho nemám rád). Pokračoval som do Lýry. S okulárom 5mm som rozlúskol Double Double. Plossl 25mm poslúžil na vyhľadanie hviezdneho poľa kde sa nachádza M57, tá sa javila ako malinký fliačik v 10mm a maximálnym zväčšením, teda opäť 5mm SW Planetary bolo zreteľne vidno okrúhly tvar s dierou uprostred. Z dávnejších pozorovaní si pamätám, že aj lacný UHC filter z Aliexpresu, ktorý som bohužiaľ už predal výrazne pomohol aj tu. Zavadil som ešte o blízku guľovú hviezdokopu M56. Žiadne detaily, ale bola tam.
Počkal som na Mars a Mesiac. Pri Marse sa situácia s farebnou chybou samozrejme opakovala, tu som však použil oranžový filter. Aj napriek tomu že disk je ešte malý, bolo potom vidno náznak albedových útvarov a polárnu čiapočku. Pohľad na Mesiac rozhodne neurazil v 10mm Plossli a povedzme, že sa s istou dávkou tolerancie dal zniesť aj v 5mm. Pre zlepšenie potom opäť značne pomohol oranžový filter.
Napadlo ma tiež namiesto filtrov použiť krytku s otvoreným stredom. Tým som zmenšil vstupný otvor na cca 40mm, znížil svetelnosť na cca f/10. Všetko bolo ostrejšie a tmavšie. Pohľad cez fitre sa mi páčil viac.
Takže aj takýto malý achromát vie priniesť veľa radosti. O tom som presvedčený. Osobne by som odporúčal radšej menej svetelný, aký vyrába Bresser - 80/640. Čo sa montáže AZ3 týka, áno, má obmedzené jemné pohyby, ale má ich a to je dobre. A hlavne drží! Je to z môjho pohľadu použiteľná lacná montáž.
Dá sa súhlasiť, že za vyše 6000Kč to je slabý prístroj ale pozerám Supru: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3494.html - skladom za 5260, to znie lepšie. A občas sa zjavuje v bazári.
Na záver, to video čo natočil p. Zahajský je skvelé. Bolo by fajn, keby admin alebo moderátor vytvorili uzamknuté vlákno s pár všeobecnými radami, ako vybrať prvý ďalekohľad a umiestnili tam linku práve na toto. Máme článok o tom, čomu sa vyhnúť tak nech je aj nejaký pozitívny, že čo kúpiť. (Takto tam budú už dva, ktoré ľudia zásadne nečítajú... A možno niektorým to pomôže
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Dobrý den,
prosím o radu. Ráda bych hvězdářský dalekohled jako dárek pro partnera. Chtěla bych opravdu dobrý, ale ideálně tak do 10 000. Co jsem si tu načetla - tak nejlépe bych šla do SKY-WATCHER DOBSON 6” CLASSIC 150/1200mm. Jenže ten není nikde skladem (nevíte zda do Vánoc bude?). Doporučili byste mi prosím, kde ho sehnat nebo tedy nějakou jinou variantu?
Viděla jsem tu odkaz na Dobson od Omegonu z astroshop.eu (Dobson telescope Advanced N 152/1200) - ten je srovnatelně dobrý? Máte prosím zkušenosti s posláním z tohoto zahraničního e-shopu?
Děkuji!
prosím o radu. Ráda bych hvězdářský dalekohled jako dárek pro partnera. Chtěla bych opravdu dobrý, ale ideálně tak do 10 000. Co jsem si tu načetla - tak nejlépe bych šla do SKY-WATCHER DOBSON 6” CLASSIC 150/1200mm. Jenže ten není nikde skladem (nevíte zda do Vánoc bude?). Doporučili byste mi prosím, kde ho sehnat nebo tedy nějakou jinou variantu?
Viděla jsem tu odkaz na Dobson od Omegonu z astroshop.eu (Dobson telescope Advanced N 152/1200) - ten je srovnatelně dobrý? Máte prosím zkušenosti s posláním z tohoto zahraničního e-shopu?
Děkuji!
V Supře mají většího brášku:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html
Zkuste zi zavolat, zda ještě něco dojde do vánoc:
Po-Pá: 10-12 a 13-17
Tel.: 284 820 939
Tel: 602 371 107
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html
Zkuste zi zavolat, zda ještě něco dojde do vánoc:
Po-Pá: 10-12 a 13-17
Tel.: 284 820 939
Tel: 602 371 107
M:736 750 113
- Stanislavxyz
Pěkný den, já Vám bohužel mnoho neporadím, zdá se, že opravdu nikde nejsou. Ovšem chtěl jsem pochválit Vaši samostatnost a správnou dedukci. Jsou tu desítky, ba stovky popsaných stránek a vždy přijde někdo nový, napíše, že je četl a pak se zeptá na něco, co je tu tisíckrát napsáno... Ten dalekohled je rozhodně dobrá volba. A kdyby bylo více času, doporučil bych počkat na nějaký bazarový, je potom ještě levnější.
Přes Supru jest možno objednat i z astroshop.de a jestli se dobře pamatuji, tak naposledy to snad bylo i o nějakou korunu levnější právě přes Supru. Jak Vám radil kolega Bill- zavolejte (nepište emaily!) a zeptejte se.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Široká nabídka Dobsonů zde https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/h ... azi-dobson
Občas tam nakupuji drobnosti, které jsem jinde nesehnal. Seriózní přístup k zákazníkovi.
Občas tam nakupuji drobnosti, které jsem jinde nesehnal. Seriózní přístup k zákazníkovi.