Ahojte,
uz nejaku tu dobu studujem materialy ohladom vyberu dalekohladu pre pozorovanie a foto. Za ten cas mam uz nejakych favoritov, ale rad by som vedel co mi poradite vy.
Viem ze pre fotografovanie je podmienka kvalitna montaz+presnost pohonov+dostatocne velky priemer objektivu. Zaujimam sa o 150mm a viac.
Fotoaparat mam Canon 1000D.
Nemam ziadne skusenosti s astrografiou a len minimalne s pozorovanim skrz refraktor. Oblubujem vyzvy takze sa do tejto problematiky velmi rad ponorim strmhlav

Byvam v dedine v rodinnom dome, asi 22 km od velkeho mesta (Košice) ALE asi 13km od železiarenskeho závodu U.S.Steel

(potencionalny problem ???)...Mam aj terenne auto takze v pohode, mozem zajst niekde daleko od svetelneho smogu...občas. Dufam ale ze to nebude take hrozne doma na dvore.
Chcel by som pozorovat ale aj fotit mesiac,planety, DSO. Netvrdim ze budem celu noc na nohach ale velmi rad obätujem viac cašu pre tuto aktivitu. Myslim si ze vysledok stoji zato.
Ako pisem v nadpise rozpocet je okolo 1000 €. Chcem tam mat aj GoTo navádzanie. Prislusenstvo zatial asi velmi neriesim, vytvorim prenho nove vlakno v buducnosti ak to bude nutne. Prepokladam ze toho bude viac hlavne koli tomu ze chcem fotit.
Dakujem vopred za vsetky rady.